Techbolag – 24 bästa teknikaktierna på börsen [Topplista]

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Techbolag och teknikaktier

Letar du efter tips på några av världens ledande teknikaktier och techbolag?

Flera av de absolut bästa aktierna på börsen de senaste åren är teknikaktier. Bolagen har ofta nära till digitalisering och automatisering vilket gör att affärsmodellen blir skalbara och nästan otroligt lönsamma.

I den här artikeln listar vi följande: 

  • 10 bästa teknikaktierna
  • 10 svenska techbolag
  • 14 amerikanska techaktier

Innehållsförteckning

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Bästa teknikaktierna

Flera av bolagen här nedanför är några av de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder. Det är ingenting som säger att de ska vara de bästa teknikaktierna, men samtidigt så är det många människor som tror på just dessa bolagen.

Här är bästa teknikaktierna mätt i hur många ägare bolagen har hos Avanza bank:

1.Ericsson B64 554st
2.SolTech Energy Sweden54 245 st
3.Apple Inc51 121 st
4.Microsoft Corp36 511 st
5.Hexatronic Group30 794 st
6.Fortnox28 983 st
7.Fingerprint Cards B27 832st
8.Hexagon B26 720 st
9.Electrolux B25 403 st
10.Sivers Semiconductors17 634 st

Uppdaterad 22-01-04

INTRODUKTION

Vad är ett Teknikbolag?

Ett teknikbolag är ett företag som säljer någon form av digital tjänst eller produkt. Det kan vara en produkt eller tjänst i form av hårdvaror, mjukvaror, plattformar,  molnlösningar mm. 

Det finns techbolag i de flesta branscher. De utnyttjar ny teknik till att förbättra eller förändra en bransch. Ett techbolag kännetecknas ofta genom att det utvecklar nya produkter och lösningar. 

Genom det kan de erbjuda nya produkter och tjänster. Ofta leder det till förändra konsumentbeteende. Många branscher har förändrats i grunden på grund av innovationer och nya tjänster från techbolag.

Svenska Techbolag

Svenska Techbolag

Här nedan har vi listat 10 svenska techbolag och teknikaktier:

PlatsSvenska TechbolagAvkastning
1Sinch1221,55%
2NCAB Group1003,57%
3Lime Technologies329,44%
4Addnode315,24%
5Mycronic86,55%
6Proact IT59,42%
7Dustin Group47,59%
8Tobii32,13%
9Ericsson31,92%
10TietoEVRY14,07%

Uppdaterad 22-01-04

1. Sinch

Sinch levererar lösningar för att företag skall kunna kommunicera med sina kunder. Får du ett sms från ett företag eller myndighet är det kanske med Sinch teknik. De har även teknik för ljud och videokommunikation. 

2. NCAB Group

NCAB Group är leverantör av mönsterkort. De är verksamma globalt, och har kunder i 45 olika länder. Deras produkter levereras till kunder inom bland annat flygteknik, fordonsindustri och datakommunikation. 

3. Lime Technologies

Lime är ett företag som utvecklar och säljer så kallade CRM system. CRM är ett it-system som hjälper företag att ha kontroll över sina kundrelationer. Lime Technologies är verksamt i Norden och Nederländerna. 

4. Addnode

Addnode är ett it-företag med 1500 anställda i 17 olika länder. Företaget skapar program, lösningar och tjänster för att digitalisera och skapa ett mer hållbart samhälle. Det kan till exempel bestå av att designa, bygga och förvalta produkter, infrastruktur och fastigheter. 

5. Mycronic

Mycronic utvecklar och säljer teknik för tillverkningen av många populära produkter som platta bildskärmar och annan elektronik. Företaget är verksamt i 50 olika länder. 25% av de anställda sysslar med forskning och utveckling. 

6. Proact IT

Proact IT erbjuder tjänster inom datalagring. De erbjuder lösningar för att lagra, skydda och göra data tillgängligt. Företaget är verksamt i flera europeiska länder och USA. 

7. Dustin Group

Dustin är förmodligen mest känt som en e-handlare med ett brett sortiment av datorer och övrig elektronik. Idag är Dustin en bred leverantör med olika it-tjänster, service och hårdvara. Huvudmålgruppen är små och medelstora företag.  

8. Tobii

Tobii är verksamma inom eyetracking. Det är en teknik där en dator ser vart du tittar. Tobiis teknik och patent består av optik, AI och mjukvara. Eye Tracking kan användas i olika områden och produkter som datorer, gaming och undersökning av konsumentbeteende. 

9. Ericsson

Ericsson grundades 1876. Det är ett bevis på att även ett gammalt företag kan vara ett techbolag. Ericsson har hela tiden varit verksam inom produkter för kommunikation. Idag är de en av världens ledande tillverkare av 5G utrustning. 

Är du intresserad av 5G aktier så har vi skapat en artikel där vi listar 7 5G aktier.

10. TietoEVRY

TietoEVRY är en nordisk it konsult. De erbjuder tjänster och tekniska lösningar åt företag i olika branscher som bank, telekom och offentlig förvaltning. Företaget har 24.000 anställda och har kunder i 90 olika länder. 

Amerikanska Techbolag

Amerikanska techbolag

Från USA kommer några av de största och mest kända techbolagen i världen. Det är företag som revolutionerat både branscher och konsumentbeteenden i hela världen. De är ofta mycket starka varumärken.

Är du intresserad av rymden? Bra! Vi har skapat en artikel där vi listar 12 riktigt spännande rymdbolag att köpa och investera i.

Här nedan har vi listat 14 Amerikanska techbolag:

PlatsAmerikanska TechbolagAvkastning
1Nvidia784,61%
2Apple390,99%
3Microsoft228,41%
4Alphabet (Google)170,99%
5Adobe149,39%
6Meta Plattforms (Facebook)145,46%
7Paypal125,99%
8Amazon116,27%
9Netflix100,72%
10Mastercard95,53%
11Visa65,72%
12Comcast23,05%
13Intel12,69%
14Verizon−6,96%

Uppdaterad – 22-01-04

1. Nvidia

Nvidia Corporation utvecklar och tillverkar datorkomponenter och tjänster. De är kända för grafikkortet Geforce. Nvidia erbjuder ett brett sortiment av produkter och lösningar för självkörande bilar, sjukvård, gaming och flera andra områden. 

2. Apple

Apple är ett välkänt företag med produkter som iPhone, iPad, Mac och mycket mer. Företaget har revolutionerat olika branscher och skapat helt nya produkter. Apple ryktas i framtiden lansera produkter i andra branscher som självkörande bilar. 

3. Microsoft

Microsoft är företaget bakom operativsystemet Windows. De ligger även bakom flera kända program som Word och Excel. Idag är det en bred it-leverantör med bland annat datorer, surfplattor, programvaror, tv-spel och molntjänster. 

4. Alphabet (Google)

Alphabet ligger bakom två tjänster de flesta av oss använder dagligen. Grunden till Alphabet är sökmotorn Google. Alphabet äger även Youtube. Andra viktiga verksamheter i Alphabet är molntjänster och investeringar i nya techföretag. 

5. Adobe

Adobe säljer programvaror för redigering av bilder, videor och andra kreativa projekt. De ligger också bakom formatet PDF. Adobe är ett bra exempel på ett så kallat saas-bolag. Det står för software as a service. De säljer prenumerationer på sina program vilket ger löpande och regelbundna intäkter. 

6. Meta Plattforms (Facebook)

Facebook är en av de stora sociala mediaplattformarna i världen. Företaget grundades 2004 av bland andra Mark Zuckerberg. Facebook äger även Instagram och WhatsApp. 

7. Paypal

Paypal är ett företag som erbjuder lösningar för betala eller föra över pengar till någon annan. Det är ett alternativ till att betala med kort eller att göra en banköverföring. En av Paypals grundare var Elon Musk. 

8. Amazon

Amazon är en av världens största e-handelsaktörer. De säljer både produkter själva och är en marknadsplats för andra e-handlare. Grundaren Jeff Bezos har tack vare Amazon blivit en av världens rikaste människor. 

9. Netflix

Netflix är en global streamingtjänst för film och serie. De producerar både eget material och köper in rättigheter. I april 2020 hade Netflix 182 miljoner användare. 

10. Mastercard

Mastercard tillhandahåller betalningslösningar med kort. Med Mastercards teknik kan konsumenter betala och ta ut pengar över hela världen. Även betalmarknaden utvecklas och konsumenter vill kunna betala med hjälp av sin mobil eller smarta klocka. 

11. Visa

Visa är ett av de välkända  företagen för betalningslösningar med kort. Visa ger inte själv ut några kort. De licensierar sin teknik till banker, finansföretag och andra företag som vill ge ut betal- och kreditkort. 

12. Comcast

Comcast är en av de största leverantörerna av kabel-tv och internet i USA. Företaget äger även film- och tv-bolag som NBCUniversal och SKY. Även Universal Studios nöjesparker ingår i företaget. 

13. Intel

Intel är en leverantör av datorkomponenter som mikroprocessorer, nätverkskort och moderkort. Kända varumärken från dem är Pentium och Core. Innehåller en dator en processor från Intel är datorn eller dess förpackning ofta märkt med “Intel inside.” 

14. Verizon

Verizon är ett telekombolag som erbjuder mobilnät och internet via fiber och bredband. Företaget äger även mediaföretag som Yahoo, HuffPost och TechCrunch. Verizons nuvarande VD är svensken Hans Westberg. 

Avanza logo
5/5
investera idag i teknikbranschen

Så kan du investera i teknikbranschen

Det är idag lättare än någonsin att investera i techbolag. Många av företagen i teknikbranschen är börsnoterade. Du kan enkelt investera i dem oavsett om de är noterade på börsen i USA eller Sverige. Så här gör du: 

Steg 1. Öppna ett konto på Avanza.se

Avanza är Sveriges största nätmäklare. Du öppnar lätt konto hos dem via deras hemsida. Du bekräftar dig med Bank-ID. Så snart du har fört över pengar till Avanza kan du börja investera.

Känner du att du vill lära dig mer om grunderna hur du kan börja investera i aktier, så kan läsa våran artikel om hur du kommer igång på bara 5 minuter.

Steg 2. Använd Avanzas aktiegenerator eller besök deras inspirationssida för IT & Teknikaktier

I den här artikeln har vi gått igenom några kända teknikföretag. Det finns många fler att välja på. Hos Avanza är det lätt att filtrera ut den typ av bolag du vill investera i. 

Steg 3. Sprid risken genom att köpa flera olika sorters aktier

Teknikaktier är mycket populära att investera i. Det finns flera orsaker till det. Teknikutvecklingen går oerhört fort. Vi tittar inte på tv eller lyssnar på musik på samma sätt som vi gjorde för bara några år sedan. Eller tänk bara på hur världen inom esport har växt lavinartat de senaste åren. Är du intresserad av gaming så rekommenderar vi vår artikel om esport aktier och gamingaktier.

Det är lätt att kommunicera vi människor över hela jorden, men vi gör det med olika tekniker. Nya tjänster och produkter förändrar vårt beteende. Självkörande bilar är en ny produkt som kanske förändrar världen i framtiden? 

Många teknikbolag har också gynnats av coronapandemin. Efterfrågan på deras tjänster har ökat. Ett teknikbolag som lyckas med sin produkt eller tjänst över hela världen har också möjlighet att bli stort och lönsamt. 

Det är trots det viktigt att sprida sina risker ordentligt. Techbranschen innehåller företag med många olika inriktningar. Investera i techaktier inom olika branscher. 

Tänk också på att det finns techbolag som spås en bra framtid men ännu inte tjänar pengar. Det finns också etablerade och välkända techbolag som är lönsamma idag. Det finns ingen garanti för att något bolag kommer vara framgångsrikt även i framtiden. Det är därför viktigt att sprida sina risker. 

Investera också i andra branscher. Det kan vara fastigheter, bygg, industri, skog eller konsumentprodukter. Se också till att du har en aktieportfölj med investeringar på olika geografiska marknader. Ytterligare ett sätt att sprida sina risker är att investera regelbundet. Då kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt.

FAQ - Vanliga frågor om techbolag och teknikbolag

När man är nybörjare och skall börja investera kan det finnas flera frågor man funderar över. Vi har samlat några av de allra vanligaste frågorna och svaren nedan. Vi har även skrivit en enkel artikel om aktier för nybörjare där vi lär dig allt om grunderna för att kunna börja investera idag.

Avanza logo
5/5

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.