Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Investor aktie (INVE) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa Investor aktie

Investor är ett investmentbolag som är stora ägare i flertal stora svenska storbolag inom sektorerna industri, telekom, fordonsindustrin samt elektronik. Bolaget är verksamma i både USA och Asien där bolaget fokuserar på skapa en god avkastning för aktieägarna långsiktigt genom att äga och utveckla bolag med värdepotential. Bolaget startades 1916. Investor har sitt huvudkontor i Stockholm. På den här sidan har vi samlat in all information om Investor för att kunna investera i bolaget och köpa Investor aktier.

Investor logo

BOLAGSNAMN

Investor AB

INVESTOR AB

Arsenalsgatan 8C 
103 32 Stockholm

TICKER

INVE

SEKTOR

Finans

MARKNADSPLATS

Large Cap 

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Investor aktiekurs

Klicka här för att se Investors aktiekurs i realtid. Grafen gäller för Investor aktie som är noterad på den Svenska börsen. 

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Investor?

Investor är en av Sveriges största investmentbolag. Den här typen av bolag är redan bra investeringar och väljer du en av giganterna så finns det en rad fördelar. Det är ett bra sätt att få en stabil utveckling i portföljen, samtidigt som du får en rad fördelar som du annars inte får när du väljer att köpa till exempel fonder.

Vi ska därför titta på tre olika anledningar till varför du borde sätta åtminstone en del av ditt kapital i att bolag som Investor. Om du vill ha en så säker investering som möjligt samtidigt som du fortfarande har en god potential till avkastning så kan det absolut vara värt att köpa Investor aktie.

Innehåll och snabbnavigering

En av Sveriges största investmentbolag

Investor är Sveriges största investmentbolag om man tittar på deras börsvärde. Det finns såklart en hel del populära börsnoterade investmentbolag i Sverige, men Investor är fortfarande en intressant investering.

Totalt så har man över 20 000 anställda i många olika länder. Storleken kommer också till viss del från att bolaget varit aktivt sedan tidigt 1900-tal, så det finns gott om erfarenhet och stora innehav.

Företaget har visat sig vara väldigt framgångsrikt inom sina affärer så du kan till viss del lita på Investor B som en pålitlig aktie, men historisk avkastning är ingen garanti för framtida vinster. Det är ändå en intressant investering och en aktie som har mer potential än många andra bolag man hittar på börsen. Men som med allt så bör man vara försiktig med att köpa aktier, så därför är det också bra att gå igenom resten av det vi skriver om detta investmentbolag.

Investmentbolag ger dig en bra riskspridning

Investmentbolag kan till viss del jämföras med fonder och du får genom att äga aktier i Investor en bra riskfördelning tack vare det stora antalet bolag man äger aktier i. Till skillnad från fonder så får du däremot en lägre avgift, vilket absolut kan vara av vikt om du ska ha ett större innehav eller om du ska äga aktierna under en lång period.

Så om du vill ha en investering med en hel del potential, men där risken samtidigt är lite lägre, är investmentbolag ofta ett bra val. På lång sikt så kan det vara en väldigt bra investering då den här typen av aktier fortsätter att leverera väldigt bra siffror.

Marcus Fridells bok ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag” visade att på en 15-årsperiod levererade 600% i investmentbolag. Den här typen av avkastning är ingen garanti, men den historisk avkastning som bolagen har erbjudit är relevant att ha i åtanke.

Bra exponering

Investor B är inte bara ett populärt val för den som vill ha lite riskfördelning, det är också ett bra sätt att få en god exponering. Bolaget har ett stort antal innehav men bland annat har man stora och välkända innehav som AstraZeneca, Nasdaq, SEB, Electrolux, Atlas Copco, Husqvarna och Saab.

Du får med andra ord en del av flera stora branscher och innehaven är knappast okända namn. Investor är också involverade i startups och tillväxtbolag, vilket även det kan vara väldigt intressant att ha i portföljen. Innehav i investmentbolaget går verkligen att jämföra med fonder till viss del.

Så kan du köpa Investor aktier

Att komma igång med att köpa Investor B är inte svårt. Det svenska investmentbolaget bör finnas hos alla nätmäklare här i landet, men vi rekommenderar Avanza Bank som är Sveriges största och ledande aktör. När du köper aktier genom deras sida så får du bra avgifter och det finns en hel del andra bolag i deras utbud. Det finns också många utländska aktier så det finns mer eller mindre allt du kan tänkas vilja investera i.

Det är väldigt enkelt att skapa ett konto hos Avanza Bank, men om du är ny till det här så kan du följa stegen här nedan. Vi går igenom allt du behöver veta och hur du enkelt kommer igång och köper din första aktie i Investor B eller A. När du sedan är igång kan du köpa andra investmentbolag och andra bolag när du vill.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza Bank är ett stort företag som framförallt är Sveriges ledande nätmäklare. Där hittar du det allra mesta en småsparare kan tänka sig behöva, men det är också en populär plattform bland erfarna och större investerare.

Det enda du behöver göra är att gå in på deras sida för att skapa ett konto. Du anger ditt personnummer och använder sedan BankID för kundkännedom, där du bekräftar din identitet. Det tar alltså bara några minuter att öppna kontot.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Nu är det dags att öppna ett ISK. Ett investeringssparkonto är kontot som du förvarar dina aktier i. När du är inloggad på ditt konto hos Avanza så har du möjligheten att öppna ett direkt på din sida. Det tar max någon minut och kostar såklart inte någonting.

Ett ISK kommer med en förmånlig skatt och Avanza Bank sköter allting åt dig gällande deklarationen, så du får alla uppgifter inskickade till Skatteverket utan att du behöver göra något.

Steg 3: Sök efter Investor

När du har skapat ditt ISK så är det bara att använda sökfunktionen som finns längst uppe i högra hörnet. Där kan du skriva in Investor, där du då kan välja mellan Investor A och B. Investor A ger fler röster i företaget, men det är ganska irrelevant för vanliga investerare. Du bör därför välja den som har bäst pris, men de allra flesta väljer Investor B då den riktas till vanliga investeringar.

Det här är en funktion du kommer att använda mycket som investerare, och inte bara när du ska investera i investmentbolag. Sökfunktionen kan leda dig till den aktie du söker, men den kan också ge dig förslag på andra bolag med liknande namn. Därför är det också viktigt att du dubbelkollar vilken aktie du klickar på, det kan trots allt finnas utländska företag med liknande namn.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du nu är inne på sidan för aktien så ser du en hel del information som du bör gå igenom. Den här typen av sida finns för alla bolag hos Avanza och det är här du hittar information om företagets utveckling, bland annat information om vilka fonder som äger Investor, aktiens börsvärde, P/E tal, om aktien har utdelning och mycket annat. Med den här information kan du göra en ordentlig analys av bolaget och även se saker som historisk avkastning för aktien och mycket annat.

Du hittar också länkar till Placera-forumets tråd för aktien. Det här är ett ställe där du kan diskutera aktien, eller bara läsa vad andra investerare skriver om den. Det kan vara en bra källa för information, nyheter och annat. Avanza Bank har också länkar till pressmeddelanden, analyser och annat nyttigt som kan komma till användning inför en investering i ett företag.

Det är också här du kan köpa aktien, genom knapparna som finns till höger där det står köp och sälj. Där anger du hur många aktier du vill köpa, eller hur mycket pengar du vill investera. Du kan sedan lägga din order, när den sedan genomförs så ligger dina Investor B i ditt ISK.

Investor b aktiekurs

Presentation av Investor

Investor är ett av många olika investmentbolag som är börsnoterade i Sverige och det finns som sagt goda skäl till att köpa Investor B, det är i allmänhet en bra investering på börsen enligt många.

Det här är ett företag som har funnits på marknaden väldigt länge och som även har en hel del intressanta innehav. Vi nämnde tidigare att olika investmentbolag är lite som fonder. Du får en fin riskfördelning och får chansen att ta del av många olika aktier.

En annan intressant sak med just Investor är såklart att deras bevisade erfarenhet och framgång innebär att du kan ta del av intressanta nya företag som du annars inte hade investerat i. Investerar man i Investor B så får man alltså lite av allt och med bra historisk avkastning, vilket ändå ger ett visst hopp om aktiens framtid.

Det vi ska gå igenom nu är företagets historia och hur man tjänar sina pengar. Med det här investmentbolaget så är det inte lika mycket mystik kring deras affärsmodell, men det kan vara bra att känna till dess historia innan du investerar. Det här är trots allt ett väldigt gammalt företag och det här investmentbolaget är idag ett väletablerat namn i Sverige.

Så tjänar Investor pengar

Investmentbolaget tjänar såklart sina pengar på att investera i olika bolag, både stora och små. Det är alltså viktigt för bolagets ägare att man bidrar till en god utveckling inom företagen som man blir en del av.

Man hjälper också mindre bolag att växa och är till viss del orsaken till en del bolags framgång, så det handlar inte bara om ren aktiehandel utan i många fall också om långsiktiga investeringar i intressanta affärsidéer.

Det här gör investmentbolaget väldigt intressant eftersom deras innehav också kan ge en insyn i framtida värdefulla bolag. Så även om man inte äger aktie i detta bolag så kan det ändå vara intressant att hålla sig uppdaterad om bolaget, lite som att en del tittar på vilka aktier som fonder köper.

Så grundades Investor

Det här investmentbolaget grundades redan 1916 av familjen Wallenberg och är därför en av Sveriges äldre börsnoterade investmentbolag. Man börsnoterade bolaget redan så tidigt som 1917, så bara ett år efter företaget bildats vilket är ganska tidigt om man jämför med idag.

Företaget var en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank, det är banken som 1972 blev SEB. Redan från första början så hade man intressanta innehav som AB Scania-Vabis och AB Diesels Motorer. Det första bolaget känner du idag till som Scania och AB Diesels Motorer är ett företag som till slut slogs ihop med det vi idag känner till som Atlas Copco.

Tidigt i karriären under 1920-talet så var man med och omstrukturerade Astra, vilket idag fortfarande är ett av Investors större innehav. Det här blev med andra ord mer än bara ett litet intresse som det var då.

Under 1930-talet så kom Kreugerkraschen där Investor tog över Ivar Kreugers innehav i bolag som SKF, Ericsson och STAB. STAB var Svenska Tändsticks AB, det vi idag känner till som Swedish Match.

Idag så har bolaget många stora innehav. Man har bland annat fortfarande innehav i AstraZeneca, Atlas Copco och Ericsson. Sedan så äger man också innehav genom EQT och Patricia Industries. Innan man köper aktier kan det därför vara värt att titta på dessa två också.

Investera i liknande bolag som Investor

Det finns väldigt många olika investmentbolag på marknaden och många av dessa kan vara intressant att titta på, men avkastning är ingen garanti bara för att det är ett investmentbolag.

Det är samtidigt bra att investera i mer än bara en aktie. Investmentbolag påminner till viss del om fonder på det sätt att du får innehav i många olika aktier, men det är en bra idé att fördela ditt kapital på flera olika aktier.

Utöver Investor kan det alltså vara bra att titta på någon av förslagen nedan. Alla tre är etablerade alternativ och kan vara bra investeringar, men det finns såklart många fler investmentbolag på marknaden. En aktie en utav dessa kan vara bra för den som vill ha lite mer riskfördelning.

Vi har samtidigt försökt att plocka ut företag som investerar i lite olika branscher och företag, så att deras innehav inte liknar varandras alltför mycket. Det här är ännu bättre för din riskfördelning, men det ger dig också innehav i lite olika branscher, vilket alltid är bättre för din portfölj.

Latour

Latour är ett investmentbolag som fokuserar på framförallt små- och medelstora bolag. Det är därför ett bra val om du vill ha en fin fördelning mellan olika tillväxtbolag och andra bolag med potential, men som idag inte nödvändigtvis är stora. Aktien har en fin utveckling i allmänhet över en längre tidsperiod vilket bådar gott, men historisk avkastning är ingen garanti. Har framförallt innehav inom industri och tillverkning.

Spiltan

Spiltan är ett ganska känt namn inte minst inom fonder där man har otroligt stabila alternativ och det är inte ovanligt att en del använder Spiltan fonder som långsiktiga sparalternativ. 

Det är ett stort investmentbolag här i Sverige som framförallt fokuserar på att utveckla tillväxtbolag, med målet att skapa värde för ägare av aktien och förbättra sina befintliga innehav.

Har både onoterade och noterade innehav, så du kommer att få en del innehav som du inte enkelt kan köpa till exempel hos Avanza Bank. Har innehav inom framförallt energi, IT och industri.

VNV Global

Om du vill investera i onoterade företag så kan VNV Global vara ett intressant investmentbolag. Med den här typen av investeringar så är avkastning ingen garanti och det kan finnas ganska hög risk, men VNV har visat sig vara en god investering och med en bra historisk avkastning.

Ska man investera i Investor?

Huruvida du ska köpa aktier i ett bolag som Investor är egentligen bara du som kan säga, men det finns en mängd goda skäl till varför många väljer att ha ett innehav i detta investmentbolag.

Innan du gör någon investering, oavsett om det är detta bolag eller något helt annat, är det bra att först sätta sig in i aktien och företaget bakom. Att titta lite på vilka för- och nackdelar aktien har ger dig en bra insyn och kan hjälpa dig att få en klar uppfattning om vilka risker du tar, men också vilken potential som aktien har.

Vi ska därför gå igenom lite av just dessa för- och nackdelar. Det finns en del att tänka på så vi tar först fördelarna du har med en investering i detta bolag, och sedan går vi igenom vilka nackdelar som du får.

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om Investor

Innan du går in på Avanza Bank och köper några aktier i bolaget så är det bra att först lära sig lite mer grundläggande saker om bolaget. Vi ska därför gå igenom lite vanliga frågor som investerare ofta har om bolaget, och som kan vara bra att känna till innan du gör någon investering.

Finns Investor på börsen?

Investor finns absolut på börsen. Aktien finns listad på Stockholmbörsen under förkortningen INVE. Aktier på Stockholmsbörsen finns hos nästan alla svenska mäklare, bland annat Avanza.

Vart kan jag investera i Investor?

Det enklaste sättet att bli ägare av Investor är genom en nätmäklare som Avanza. Du kan eventuellt också hitta deras aktie i fonder, men allt som oftast är det bättre att köpa aktierna direkt och själv bli ägare, inte minst då investmentbolag redan är ett mellanting mellan aktier och fonder.

Hur mycket kostar det att investera i Investor?

Kostnaden för din aktie kan skilja sig åt beroende på aktiens värde, courtage och andra typer av avgifter. Var alltid noga med att titta på kostnaden innan du lägger en order. När det gäller investmentbolag så kan det vara värt att lära sig att köpa när man får den för rabatt, då får du ett mer förmånlig ingång för ditt innehav.

Hur mycket ska man investera i Investor?

Sprid gärna ut dina risker genom att köpa mer än en aktie, även om det här inte är lika riskfyllt då investmentbolag redan har en viss riskfördelning. Däremot så är olika investmentbolag involverade i lite olika branscher, så det kan vara värt att titta in listan vi har längre upp med företag som liknar Investor. Vidare så bör du aldrig gå in med mer kapital än du har råd att förlora. Aktierna kan alltid gå ned och oväntade saker kan hända, så det är ingen bra idé att ta en större risk än du har råd med.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5