Köpa NVIDIA aktie (NVDA) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

NVIDIA är ett världsledande bolag som är inriktade och specialiserade inom visuell teknik. Bolaget erbjuder produkter som artificiell intelligens men det bolaget är mest känt för är deras grafikkort (GPU). Bolagets produkter används huvudsakligen inom spelindustrin. Bolaget grundades 1993. NVIDIA har idag sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, Kina. På den här sidan har vi samlat in all information om NVIDIA för att kunna investera i bolaget och köpa NVDA aktier.

BOLAGSNAMN

NVIDIA Corp

ADRESS

Santa Clara, Kalifornien, USA

TICKER

NVDA

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

NVIDIA aktiekurs

Här nedanför visas NVIDIA:s aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för NVIDIA:s aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i NVIDIA?

Tre anledningar till varför aktier i Nvidia kan vara en bra investering.

Historisk överprestation

Det är inte alltid en bra idé att köpa en aktie bara för att den har gått bra tidigare. Men NVIDIAs aktiekurs under de senaste decennierna säger oss att bolaget gör något väldigt rätt.

Dominerande leverantör av grafikbearbetning

Företaget fullkomligt dominerar marknaden för grafikprocessorer. Dess spelsegment är deras största och utgör 50 % av de totala intäkterna.

Starkt kassaflöde

De bredare marginalerna får företaget att drunkna i kontanter. Även med nedgången i intäkter före 2020, på grund av en avmattning inom spel- och datacentermarknaderna, genererade företaget 2,4 miljarder dollar i fritt kassaflöde.

Så kan du köpa NVIDIA aktier

Om du tror att NVIDIA är en intressant aktie att investera i, kan du enkelt göra det hos din nätmäklare.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige, och här kan du köpa och sälja aktier, fonder och andra tillgångar. Allt som krävs för att öppna ett konto är ett BankId, och registreringen tar bara ett par minuter.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du loggat in hos Avanza är det dags att bestämma vilken tjänst du ska använda. Här ska du välja investeringssparkonto (ISK). Investeringssparkonto är alltså det konto varifrån du köper och säljer aktier, fonder, och andra tillgångar. 

Steg 3: Sök efter NVIDIA

Du kan hitta NVIDIA Corporation både genom att använda sökfunktionen, och genom att kolla på aktielistan. Sökfältet finns högst upp i det vänstra hörnet på hemsidan. Aktielistan hittar du i huvudmenyn, och här kan du jämföra andra, liknande aktier.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du bestämt dig för hur många aktier du vill köpa är det bara att klicka på “köp”. När aktierköpet genomförts kommer du bli meddelade om detta, och du kan sedan följa aktiekursen och värdet på din investering på dina sidor hos Avanza.

NVIDIA aktiekurs

Presentation av NVIDIA

Nvidia Corporation är ett bolag inom IT-sektorn som fokuserar på persondatorgrafik (PC), grafikprocessorer (GPU) och artificiell intelligens (AI). Deras utbud inkluderar NVIDIA DGX AI superdator, NVIDIA DRIVE AI bildatorplattform och GeForce NOW molnspeltjänst.  Nvidia verkar i två segment: GPU och Tegra-processorer.
 
 1. GPU

Dess produktmärken inom GPU är inriktade på specialiserade marknader, inklusive GeForce för gamingindustrin; Quadro för designers; Tesla och DGX för AI- och och big data-research; och GRID för molnbaserade visuella datoranvändare. 

 1. Tegra

Nvidias varumärke Tegra integrerar en hel dator på ett enda chip, och innehåller GPU:er och multi-core central processing units (CPU:er) som kan driva superdatorer för mobila spel- och underhållningsenheter, såväl som autonoma robotar, drönare och bilar. Företagets processor har skapat plattformar som för fyra marknader: spel, professionell visualisering, datacenter och fordon.

Mer om framgångarna inom Nivida Corporation

Nvidia har nått stora framgångar med sina spelprocessorer och tillämpningen av innovativa designmöjligheter.

Massiva intäkter och vinstökningar den senaste tiden har fortsatt att höja aktiekursen. Investerare övervakar Nvidias nuvarande affärsklimat och håller koll på bolagets värdering.

Nvidia (NASDAQ:NVDA) aktie är en av de mer anmärkningsvärda comeback-historierna det senaste decenniet. Aktien handlades till ett split-justerat pris på 2,75 dollar per aktie runt 2010. Men tack vare övergången till artificiell intelligens, virtuell verklighet (VR), Internet of Things och datacenter, har Nvidia blivit en av de mest framgångsrika datachiptillverkarna i modern tid.

2021 är aktien cirka 80 gånger dyrare i jämförelse med 2012 års låga nivåer.

Nvidias växande dominans

Nvidia har länge haft en stark position som marknadsledare inom grafiska bearbetningsenheter. Denna dominans kommer efter en direkt utmaning från Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD), som försökt fånga mycket av marknaden. AMD vann kontraktet för att leverera GPU:er för spelkonsolerna Sonys PlayStation och Microsofts Xbox, men Nvidia kontrollerar fortfarande cirka 83 % av marknaden för stationära GPU-enheter.

Dessutom har den ökade användningen av teknik för autonoma bilar, VR-headset, kryptovaluta och andra områden hjälpt till att öka aktiekursen. Bolagets professionella visualiseringsdivision, som inkluderar VR, såg en intäktsökning på 156 % under andra kvartalet 2021, medan fordonsdivisionen såg en ökning på 37 % mer intäkter än föregående år.

Dessutom har bolaget potential som kan innebära att de kommer att dominera datacentermarknaden till 2030. Ökade krav på grafikkort har ökat behovet av GPU-chips i datacenter. Tack vare teknologin som förvärvades i samband med köpet av Mellanox förra året, har Nvidia dessutom släppt ett dataprocessorchip. Under det senaste kvartalet steg datacenterintäkterna med 35 % jämfört med samma period för ett år sedan.

Hur påverkade den växande marknadsandelen bolagets finanser?

Företagets tillväxt bidrog till att intäkterna för de två första kvartalen av räkenskapsåret 2022 nådde 12,2 miljarder dollar, en ökning med 75 % från de första sex månaderna föregående räkenskapsår. Eftersom rörelsekostnaderna endast ökade med 30 % under denna period ökade nettointäkterna med 179 % till 4,3 miljarder USD.

Nvidia-aktien har stigit med nästan 75 % under de senaste 12 månaderna 2021, och har också ökat sitt P/E-tal till 100. Det är alltså långt över konkurrenten AMD:s P/E-tal som ligger på 36.

Så tjänar NVIDIA pengar

Nvidia Corp. (NVDA) har utvecklat grafikprocessorn (GPU), och den stora majoriteten av intäkter kommer från dessa specialiserade chip. De designar och säljer grafikprocessorer för spel och professionella applikationer, samt chipsystem för användning i fordon, robotteknik och andra verktyg.

Nvidia har även expanderat snabbt till områden som artificiell intelligens (AI).

Några av företagets största konkurrenter inkluderar Intel Corp. (INTC) och Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

Nvidia populariserade användningen av GPU:er, en nyckelkomponent i PC-arkitekturen.

Grafiksegmentet är Nvidias största intäktsgenerator. Företagets Compute and Networking-segment växer också snabbt.

NVIDIAS ekonomi

Nvidia växer igen 2021 efter att negativa trender på den globala chipmarknaden lett till fallande intäkter och vinster under företagets räkenskapsår 2020 (FY).

Den ökade efterfrågan på spel- och datacentertjänster under det senaste året (pandemiåren 2020-2021) har bidragit till en ökad efterfrågan på Nvidias produkter, då människor som vistats hemma haft ett ökat behov av de produkter som Nvidia tillverkar.

Företaget rapporterade en nettoinkomst på 4,3 miljarder USD under räkenskapsåret 2021 (FY), som slutade den 31 januari 2021. Nettoresultatet ökade med 54,9 % jämfört med föregående år. Intäkterna ökade med 52,7 % och nådde ett årsrekord på 16,7 miljarder USD för året.

Nvidia fokuserar på fem nyckelmarknader, som rapporterade blandade resultat under räkenskapsåret 2021. 

Spel ökade intäkterna med 40,6 %, vilket utgör 47 % av Nvidias totala intäkter. 

Datacenterintäkterna ökade med 124,5 %, vilket motsvarar 40 % av totala intäkterna.

Professional Visualization och Automotive redovisade omsättningsminskning. 

OEM och Other-plattformarna visade en ökning med 25,0 %.

Aktuell utveckling

Den 13 september 2020 meddelade Nvidia ett definitivt avtal om att köpa Arm Inc. från SoftBank Group Corp. (TSE:9984) för 40 miljarder USD. Arm är ett brittiskt företag som utvecklar semiconductors  och software design som specialiserat sig på CPU-arkitektur. Nvidia säger att förvärvet kommer att hjälpa företaget att utöka sin AI-kapacitet och utveckla en rad nya teknologier, som molntjänster och smartphones.

Så grundades NVIDIA

NVIDIA grundades 1993 och har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien. Grundarna var Chris Malachowsky, Curtis Priem, och Jensen Huang. Företaget har från start varit en del i SIlicon Valley tech, och är ett av de mest framgångsrika företagen inom sin bransch.

Investera i liknande bolag som NVIDIA

Om du är intresserad av att investera i aktier från liknande bolag, kan du ta en titt på dessa tre:

Intel Corp (INTC)

Intel designar, tillverkar och säljer integrerade digitala teknikplattformar över hela världen. Intels innovationer täcker arkitektur, minne, programvara och säkerhet för utveckla transformativa produkter och upplevelser för sina kunder. Intel har 107 000 anställda världen över, och bidrar med fantastiska upplevelser inom 5G, artificiell intelligens, förarlösa bilar och mycket mer.

Advanced Micro Devices Inc (AMD)

Advanced Micro Devices, Inc. grundades 1969 och har sitt huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien. De tillverkar semiconductors för hela världen. Bolaget är verksamt inom två segment, Computing och Graphics; och Enterprise, Embedded och Semi-Custom.

OctoML

Ett betydligt mindre företag, så aktien passar dig som helst investerar i start-ups. OctoML är en start-up som erbjuder en accelerationsplattform som hjälper ingenjörer att snabbt implementera modeller för maskininlärning på vilken hårdvara, molnleverantör eller edge-enhet som helst.

Ska man investera i NVIDIA?

Nvidia har gynnats enormt av sin stigande potential inom autonoma fordon och datacenter. De kommer sannolikt att fortsätta vara en viktigt tillverkare av chip och grafikkort framöver, vilket kan tolkas som att aktiekursen kan fortsätta ligga högt i kurs.

Med det sagt står Nvidia inför en långsammare tillväxt, även fast dess värdering överstiger jämförbara företag med råge. Men den något inbromsade tillväxten gör ändå att investerare bör överväga både fördelar och nackdelar med att köpa Nvidia aktie.

Vinsttillväxt är utan tvekan en viktig faktor, eftersom aktier som uppvisar exceptionellt stigande vinstnivåer tenderar att locka de flesta investerares uppmärksamhet. Och för tillväxtinvesterare är tvåsiffrig vinsttillväxt definitivt att föredra, och ofta en indikation på starka framtidsutsikter (och aktiekursuppgångar) för det aktuella företaget.

Det är också värt att ta en titt på den historiska kursen, för att sätta den aktuella värderingen i rätt perspektiv. Bolagets årliga kassaflödestillväxt har varit 49,5 % under de senaste 3-5 åren, jämfört med branschgenomsnittet på 12,9 %.

Aktien kan öka i värde, om bolaget tror att de kommer öka sina intäkter mer än man tidigare meddelat. En akties överlägsenhet kan alltså valideras ytterligare genom att titta på trenden i revidering av vinstuppskattningar. En positiv trend är naturligtvis gynnsam här. Empirisk forskning visar att det finns ett starkt samband mellan trender i revidering av vinstuppskattningar och kortsiktiga aktiekursrörelser.

Fördelar

Det finns många anledningar till varför tillverkaren av grafikchip för spel och artificiell intelligens är en bra aktie just nu, så här har vi lyft fram tre av de viktigaste faktorerna:

Nackdelar

Det finns som bekant både fördelar och nackdelar med alla aktier, så även de från Nvidia. Lär dig mer om nackdelarna här:

FAQ - Vanliga frågor om NVIDIA

Vi svarar på de vanligaste frågorna om NVIDIA-aktien. 

Finns NVIDIA på börsen?

Ja, NVIDIA finns på börsen med tickern NVDA. Aktien handlas på NASDAQ.

Hur mycket ska man investera i NVIDIA?

Börsvärde för ett visst bolag kan alltid öka eller minska, så även för stora bolag som NVIDIA. Därför är det viktigt att aldrig investera mer än vad du har råd att förlora. För att minska risken vid aktieinvesteringar är det bra att sprida tillgångarna och investera lite i flera olika bolag, helst inom olika branscher.

Hur mycket ska man investera i Alibaba?

Du bestämmer själv hur mycket av ditt eget kapital som du vill investera. Det är viktigt att komma ihåg att alla typer av tillgångar kan minska i värde när som helst. Investera aldrig mer pengar än du har råd att förlora på en enskild tillgång och diversifiera alltid din portfölj med totala marknadsinvesteringar.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Fördelar:
 • Vi använder själva Avanza bank!
 • Stort utbud av spar- & investeringsmöjligheter
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000kr
 • Vunnit "Årets nöjdaste sparare" +13 år i rad
 • Bra sidor för inspiration & utbildning
 • Insättningsgaranti & investeringsskydd
Nackdelar:
 • Erbjuder inte alla tjänster storbanker gör
 • Inte bästa alternativet för traders
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.