Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Är du intresserad av att investera i kryptovaluta fonder?

Att investera i kryptovalutor är ett intressant alternativ för många investerare men i många fall väldigt riskfullt då kryptovalutor tenderar att vara ganska volatila. Men du kan faktiskt få exponering mot krypto utan att faktiskt själva investera i kryptovalutorna.

I den här artikeln kommer jag lista 3 kryptofonder som du kan investera i och exponera dig mot krypto. Jag kommer även lyfta 5 anledningar varför kryptofonder kan vara en bra investering samt riskerna med dem.

Nu kör vi!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Vad är en kryptovaluta fond?

Kryptovaluta fonder är ett utmärkt sätt att få exponering mot krypto utan att faktiskt själv investera i kryptovalutor. Du får också kunniga personer som förvaltar ditt kapital, vilket ger dig goda chanser att tjäna pengar på det men kan samtidigt ge dig en lägre risk om du själv inte vet mycket om kryptovalutorna.

Innan du investerar i kryptovalutor finns det ett par saker att känna till, inte minst om de olika fonderna som finns tillgängliga där du kan göra dina investeringar. Vi ska därför titta närmare på ett par av dessa samt några bra mäklare där du kan göra din investering.

3 bästa kryptovaluta fonderna

Här nedanför har vi listat 3 kryptovaluta fonder som du kan läsa mer om.

1. Galaxy Digital

Galaxy Digital är en fond som förvaltar över 2 miljarder dollar och har över 325 anställda som bidrar till arbetet. Man har målet att institutionalisera blockchain-tekniken och digitala tillgångar. Man är verksamma inom flera områden, bland annat brytningen av krypto och handeln men också annat kopplat till digitala områden.

3. PolychainCapital

Polychain är en stor fond och förvaltar mer än 2 miljarder dollar. Den globala fonden grundades 2016 av Olaf Carlson-Wee, han var en av de första som började jobba på Coinbase när företaget först bildades och har med andra ord bra erfarenhet inom området.

Fonden investerar i projekt som man misstänker har möjlighet att sticka ut i branschen. Med tiden har det här blivit en av de främsta kryptofonderna på marknaden.

3. Pantera Capital

Den första amerikanska institutionella kapitalförvaltaren. Panteras fond förvaltar över 6 miljarder och är således marknadens största. Man kom igång redan 2013 och var tidigt ute, vilket också är varför man har många anställda. Man har över 70 tidiga investeringar i olika tokens och över 80 olika riskinvesteringar.

Vilken är den bästa tradingmäklaren för att handla kryptovaluta fonder?

För att börja investera dina pengar i fonder måste du också ha ett konto hos en bra mäklare. Där kan investerare göra sina köp, hitta bra information och sprida ut sitt kapital över många olika innehav eller lägga allt i till exempel en kryptofond som investerar dina pengar.

Det finns en mängd bra mäklare för att börja med kryptovaluta fonder, men vissa är helt klart bättre än andra. Det viktiga är att utbudet är bra, att transaktioner inte är allt för dyra och att plattformen i allmänhet är seriös.

1. IG Trading

IG är en stor mäklare med över 300 000 användare och används främst av människor i Europa. Du kan investera dina pengar i mängder med finansiella tillgångar men det här är en plattform som fokuserar framförallt på CFD och optioner.

Denna plattform står under tillsyn av flera olika finansiella tillsynsmyndigheter, inklusive den svenska Finansinspektionen. Det här gör IG till en av de säkrare och mer seriösa alternativen, samtidigt som du kan investera i aktier, fonder, råvaror och mycket annat.

Läs vårt IG omdöme & recension.

IG Markets logo

75 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel.

Fördelar

Nackdelar

2. Skilling

Skilling är ursprungligen en svensk tradingplattform men har på ganska kort tid lyckats etablera sig internationellt som en seriös och modern CFD-mäklare, inte minst inom Europa.

Det finns väldigt mycket i utbudet här, bland annat kryptovaluta fonder. Det finns också CFD för aktier, vanliga fonder och alla de största kryptovalutorna. Du kan investera väldigt brett och riskfördela, samt handla med hävstång. Det är samtidigt en CFD-mäklare vilket är viktigt att komma ihåg.

skilling-logotyp

Fördelar

Nackdelar

3. Capital.com

Capital.com är en av de nyare plattformarna i listan och startades 2016. Du hittar alla de största kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum, aktierna och fonderna, så det finns alltid något nytt att investera dina pengar i och du kan ta så hög risk du själv vill. Plattformen sticker ut en aning genom sitt fokus på samverkan mellan AI och valuta.

Intressant nog så har den här plattformen redan över en miljon användare. Det här är ett exceptionellt bra resultat för en tradingplattform som är så pass ung, men man har bevisligen gjort någonting rätt.

Capital.com-logo

Fördelar

Nackdelar

Varför ska man investera i kryptovaluta fonder?

Det finns en mängd olika anledningar till att investera i kryptofonder. Det är ett ganska nytt fenomen så du bör samtidigt vara försiktig med hur du investerar dina pengar. Som med alla andra tillgångar så kan olika kryptovalutor ha lite olika risk och utdelningspotential, så man bör inte gå in med mer än man har råd att förlora.

Så oavsett om dina köp består av Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Litecoin eller något helt annat så är det viktigt att man tar det försiktigt och sätter sig in ordentligt i vad man faktiskt köper. Det här gäller såklart också för en kryptofond, lär dig mer om fonden innan du köper den.

1. Allt större efterfrågan

Kryptovalutorna har blivit allt hetare och antalet personer som får upp intresset för dessa valutor ökar hela tiden. Det har också lett till att fler företag fått upp intresset. Dels handlar det om kryptofonder, men det finns också många företag som börjar ta betalt i krypto och som arbetar med blockchain-tekniken på olika sätt.

Med en ökad efterfrågan så innebär det också att värdet på olika valutor går upp. Det här kan man enkelt se med kryptovalutan Bitcoin eller Ethereum, som båda har sett otroliga ökningar genom åren när allt fler människor fått ett intresse för att göra en investering eller två.

2. En enorm potential

Kryptovalutan ses ofta som en investering och som mest ett betalningsmedel, men det är mycket mer än så. Den här tekniken kan ofta hantera stora mängder med information och blockchain-teknik kan därför användas för mer än bara betalningar och investeringar.

Det här har en enorm potential då blockchain-teknik kan användas i många olika verksamheter och områden där stora mängder med information hanteras. Ett uppenbart exempel är inom bankbranschen där man redan har valutor som Ripple, men det finns också andra projekt inom logistik och forskning.

En investering i rätt projekt kan alltså ha en otrolig potential för framtiden där den här tekniken kan ha en revolutionerande effekt, exempelvis genom att förenkla databearbetning inom en bransch som hanterar stora mängder av det.

3. Hög risk med hög utdelning

Kryptovalutor är väldigt volatila investeringar men det här kan också ha sina fördelar. Det är inte ovanligt att kryptovalutorna kan gå ned eller upp över 10% på en enda dag, och på bara någon vecka kan det bli stora upp- och nedgångar. Det här kan leda till en fantastisk avkastning, men det är viktigt att man inte underskattar risken.

Om kryptovalutan istället går ned så kan den snabbt gå ned så mycket att du förlorar stora delar av ditt investerade kapital. Hög avkastning kommer med en minst lika hög risk. För den som sätter sig in i marknaden och olika projekt så kan det däremot vara en väldigt gynnsam investering.

4. Exponering mot kryptovaluta

Kryptovaluta är en ganska ny tillgång men det kan vara bra för riskfördelning precis som en ETF eller råvaror kan vara. Det finns gott om projekt som inte är riktigt så volatila som exempelvis Bitcoin ofta är, dessa kan vara ett bra köp för att fördela dina pengar.

Med kryptofonderna så behöver du inte själv sköta dina köp, utan det sköts åt dig genom förvaltaren av fonden. Det blir på så vis enklare att handla krypto och bli involverad. Du måste ändå läsa på om fonderna innan du köper något men det blir mindre att hålla reda. Du gör inte heller nödvändigtvis avkall på den goda avkastning som man ofta förknippar krypto med, många av fonderna har en väldigt god historisk avkastning.

5. Mer diversifiering

Genom att investera i flera olika typer av tillgångar får du en viss säkerhet. Index, aktier, ETF:, krypto, traditionella valutor och råvaror är bra exempel på vilka tillgångar som är värda att titta på. Kryptovalutafonder är också bra då du inte måste sköta din investering själv, så du måste inte lära dig riktigt lika mycket om krypto innan du gå in med dina pengar.

Du måste inte använda krypto för att få lite bättre riskfördelning, men det är ett av flera alternativ. Man bör alltid undvika att lägga alla sina ägg i samma korg, det kan annars leda till att ens portfölj går ned kraftigt. Äger du till exempel bara aktier så kan en börskrasch orsaka många problem, men under en sådan så går ofta just krypto och råvaror upp.

Risker med kryptovaluta fonder

Krypto är i allmänhet ganska volatilt och det är därför viktigt att du är medveten om riskerna. Det handlar framförallt om att branschen i allmänhet har en tendens att hoppa väldigt mycket upp och ner. Här är det ofta reglering, eller tal om reglering, som orsakar problem.

Det är därför viktigt att du håller dig uppdaterad om kryptovalutor och vad som sker internationellt med det. Reglering i ett land kan påverka hur det går för de olika valutorna, ibland positivt och i andra fall negativt.

Sedan kan enskilda fonder komma med risker. Det finns en ganska stor variation i vad fonder fokuserar på, vilket kan vara bra och dåligt. Du får visserligen mer variation och fler alternativ, men det är inte alltid så enkelt att veta om en fond gör rätt med pengarna. Precis som med aktier, index, råvaror, ETF:er och andra tillgångar så bör du därför hålla ett öga på fonden och deras verksamhet.

Vill du hellre investera i aktier så har vi skapat en artikel där vi listar 8 kryptoaktier.

Övrigt bra att veta om kryptofonder

Kryptofonder är ett ganska nytt fenomen och de allra flesta har startats efter 2015. Det här innebär att du per automatik får en lite högre risk. Det finns trots allt inte lika mycket historik att titta på och deras investeringar är inom något “nytt”. Det här innebär att många på marknaden fortfarande har mycket att lära sig, så en fond kan ha en viss växtvärk också.

Samtidigt så har kryptovalutor en enorm potential och det handlar om mer än bara Ethereum, Bitcoin och dessa stora och välkända kryptovalutor på marknaden. Dessa kan vara värda att köpa, men genom en fond får du tillgång till mycket mer än så. Utöver att investeringar i kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum sköts åt dig så går också en del av dessa fonder in i andra relaterade projekt.

Det kan till exempel handla om olika blockchain-projekt. Dessa kan ha en enorm potential men det är sällan du kan köpa aktier eller investera i dessa som privatperson. Genom kryptofonderna så får du möjligheten att ta del av dessa också.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.