Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Avanza eller SAVR- Här är bästa valet för dig i november 2022

Avanza eller SAVR jämförelse

Är det dags att börja investera i aktier och fonder? Självklart är det då viktigt att du gör rätt val av investeringstjänst. I denna artikeln går vi igenom allt du behöver veta om de två populära alternativen Avanza och SAVR och berättar vilket alternativ vi tycker är allra bäst. Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

Sammanfattning - är SAVR eller Avanza bäst?

Både Avanza och SAVR är etablerade tjänster för sparande, men det är en ganska stor skillnad mellan de två. Avanza är uppenbarligen det bättre valet för sparande i allmänhet, framförallt om du har ett intresse för aktier.

Det som SAVR däremot gör bra är deras fondavgifter. Som en tjänst helt dedikerad till fonder så erbjuder man lite lägre avgifter. Det finns däremot inga aktier eller några andra tillgångar, så det är en tjänst uteslutande för fondsparandet.

InvesteringstjänstAvanzaSAVR
Typ av tjänstAktiemäklareFondsparande
Antal Fonder1300+1600+
UtbudAktier, Fonder, Råvaror, etcFonder
Typ av kontoISK, AF, KFISK
Minst insättning100kr100kr
Insättningsavgift0 kr0 kr
Förvaltningsavgift0 kr0 kr
Plattformsavgift0 kr0 kr
Totala avgiften per år0 %0.09%
SkatterFrån 0,375%0,38%
Kundsupport (Ja/nej)JaJa

 

Avanza_logotyp
5/5

Avanza:s för- & nackdelar

Här nedanför kommer jag gå igenom och lista både för och nackdelar om Avanza.

Avanza:s fördelar

Det finns flera fördelar med Avanza och det är en i allmänhet billig plattform. Det finns väldigt få avgifter och det finns bland annat ingen plattformsavgift och det är gratis att ha ett konto hos mäklaren. Det här gör den väldigt nybörjarvänlig och billigare, något som du också märker av med andra delar av sidan.

En annan nybörjarvänlig egenskap med Avanza är att du får handla helt gratis upp till 50 000 kr. Courtage har alla aktiemäklare som Avanza och det är ofta här som många märker av kostnader när man investerar, så att du till stor del kan slippa det här med många av dina investeringar upp till 50 000 kr är väldigt bra.

I övrigt så är Avanza en otroligt lättanvänd och bra plattform för nybörjare. Det finns väldigt mycket utbildande material tillgänglig på sidan så att du kan lära dig språket och vad de olika orden innebär. Du kan också lära dig hur du investerar säkrare och bättre.

Avanza:s nackdelar

Avanza är tyvärr inte en komplett bank. Du kan ha lån och sparande här, men det går inte att utföra betalningar med deras tjänster. Man är lite annorlunda från andra banker då man startade som aktiemäklare.

Ett område där mäklaren är lite svagare är när det gäller hävstång. Du kan handla vissa certifikat med hävstång men det finns exempelvis inte CFD-handel.

Det finns inte heller goda möjligheter till blankning, alltså att du tjänar på kursnedgångar. Det finns en del men inte mycket.

Avanza_logotyp
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Sveriges nöjdaste sparare +12 år i rad
 • +1 miljon svenska kunder
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • Bästa plattformen för aktiehandel
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
savr logo
4.5/5

SAVR:s fördelar- & nackdelar

Nedan radar vi upp för- & nackdelar med SAVR.

SAVR:s fördelar

Det finns en mängd olika fördelar med SAVR:s app, men det handlar framförallt om hur billigt det är att spara med den här tjänsten. Du kan få upp till 50% lägre avgift på ditt fondsparande. Det här är kanske inte så speciellt om man bara tittar på ett par månader, men för det långsiktiga sparandet innebär det här en hel del besparingar.

Det finns också ett väldigt stort utbud av fonder. Med över 1600 fonder i utbudet så finns det något för alla och alla de stora fonderna är såklart med i utbudet. När det någon gång saknas en fond så är det ofta för att den är ny och dessa läggs till ganska snabbt, framförallt om den är efterfrågad.

SAVR erbjuder också ett väldigt enkelt sparande i allmänhet. Att starta ett konto tar max någon minut med BankID och appen sköter resten åt dig, som mest tar det någon dag tills ditt ISK är skapat. I övrigt kan du sedan sätta igång ett automatiskt månadsspar vilket gör det snabbt och väldigt bekymmersfritt att börja spara.

SAVR:s nackdelar

En uppenbar nackdel hos SAVR jämfört med andra mäklare är att du endast har tillgång till fonder. Hos SAVR har du inte tillgång till några aktier, råvaror eller andra tillgångar. För många investerare kommer det alltså inte att räcka med bara den här appen, utan många kommer att behöva komplettera med en annan tjänst.

Det finns också nackdelar med kostnaderna. Till att börja med har du plattformsavgiften på 0,09%. Det är visserligen inte en hög avgift men det finns många alternativ som inte har någon alls. Huruvida det här faktiskt kommer att påverka ditt sparande är däremot en annan fråga.

Sedan så är inte heller deras rabatter lika förmånliga hos inte minst indexfonder. Rabatterna kan skilja sig åt ganska mycket när man jämför fonder och de som är allra mest efterfrågade har sällan en lika hög rabatt som andra. En del fonder är till exempel redan väldigt billiga, Spiltan Aktiefond Investmentbolag ger till exempel bara någon procent lägre ränta hos SAVR.

Avanza_logotyp

Kom igång med Avanza

Avanza är också en väldigt enkel plattform att komma igång med. Det enda du egentligen behöver är ditt BankID. Du kan välja att göra allt det här direkt i webbläsaren eller så kan du välja att använda appen. När du väl har skapat ett konto kan du använda det till både appen och webbläsaren.

1. Öppna ett konto på Avanza.se

För att öppna ett konto går du in på deras sida och väljer “Bli Kund”. Där anger du ditt personnummer och dina kontaktuppgifter, sedan verifierar du allt genom ditt BankID. Totalt tar det hela någon minut och du får alltid ett aktiekonto tillsammans med ditt Avanzakonto.

2. Öppna ett ISK eller KF konto

Som standard öppnas ett Aktie- och Fondkonto åt dig. Du kan under registreringen också välja om ett ISK ska öppnas. Det här är förifyllt då de allra flesta vill ha ett ISK, men du kan bocka av den rutan om det inte är intressant för dig.

3. Sätt in pengar på ditt konto

Hos Avanza kan du göra direktöverföringar, banköverföringar eller använda Swish. Att sätta in pengar är enkelt och sker omedelbart. Tänk på att vanlig banköverföring däremot kan ta en bankdag, så Swish är det rekommenderade alternativet. Du kan också välja vilket konto dina pengar ska in på, så välj rätt om du till exempel vill ha in pengarna på ditt ISK.

4. Genomför ett köp av en aktie

Nu när du har pengar inne på rätt konto hos Avanza kan du börja köpa aktier och andra tillgångar. Du kan söka runt själv eller låta Avanza hjälpa dig med deras olika funktioner och listor.

savr logo

Kom igång med SAVR

SAVR är en app men det går bra att komma åt tjänsten genom webbläsaren på din dator. De allra flesta använder den dock genom sin smartphone där man har en enkel app tillgänglig.

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Du kan antingen gå in direkt på deras hemsida eller ladda ned appen och göra det genom den. Du anger helt enkelt ditt personnummer för att starta processen och du får sedan använda ditt BankID för att bekräfta dina personuppgifter.

SAVR skapar sedan ditt konto och ordnar ett ISK åt dig. Din del av det hela tar max ett par minuter, men det kan ta ett par dagar för hela processen att bli färdig beroende på vilken dag du blir kund.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Innan man gör en investering får man svara på lite frågor om hur du ser på risk och vilken erfarenhet du har av att investera. Det är väldigt enkelt och tar bara någon minut. Var ärlig med frågorna så att allting blir rätt, det hjälper dig att få en så bra start som möjligt.

3. Få investeringsförslag

När du har tillgång till SAVR så får du förslag på olika fonder, men du kan också söka upp fonder själv genom deras tjänst. Det finns även betygsättning och grafer som du kan använda, samt förslag baserat på vad andra gillar att investera i.

Vad investerar Avanza och SAVR i?

Genom båda Avanza och SAVR så har du fullständig kontroll över dina investeringar. Det här är ett stort plus då du inte behöver förlita dig på någon annans arbete. Samtidigt så vill båda göra det så enkelt som möjligt att investera, så det finns gott om verktyg och information för att hjälpa dig.

Avanza innehav

Hos Avanza har du lite mer att välja bland då det finns aktier, fonder och en mängd andra tillgångar. Det här gör att nybörjare kan bli förvirrade och inte riktigt känna att man vet var man ska börja.

För att förebygga det här så erbjuder Avanza otroligt mycket utbildande material. Vidare så finns det olika sökfunktioner som hjälper dig hitta investeringsförslag som passar dig, baserat på vad du gillar och hur du vill spara eller investera.

SAVR innehav

Hos SAVR får du tillgång till mer än 1600 fonder. Det här ger dig en otrolig kontroll över ditt sparande och genom deras tillgängliga information och statistik så kan du enkelt hitta rätt fonder för dig och ditt sparande. Vem som helst bör kunna komma igång med sitt fondsparande med den hjälp som erbjuds.

Har Avanza eller SAVR bäst historisk avkastning?

Vilket av SAVR vs Avanza som ger dig bäst resultat svårt att säga då du har sådan kontroll över dina investeringar. En dålig investering i en fond eller en aktie kan leda till att hela portföljen sänks, vilket är anledningen till att man ska riskfördela när det gäller aktier och fonder. Så även om du vill spara i fonder bör du ha flera innehav.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, så ta alltid det med en nypa salt och gör din egen analys om framtiden för fonder och aktier.

Avanza historisk avkastning

Avanza erbjuder massvis av aktier, över 1 300 fonder och många andra värdepapper. Med det stora utbudet så kan du anpassa din portfölj så att den ser ut precis som du vill. Det här innebär också att det är svårt att säga vad din historiska avkastning skulle ha varit.

SAVR historisk avkastning

Med SAVR kan du se hur olika fonder har presterat under åren. Det här gör det möjligt att se hur mycket du hade tjänat eller förlorat på dina fonder. En av flera fördelar med SAVR är att du kan se en graf direkt i listan över fonderna.

Hos SAVR kan du även se deras fonder som har presterat bäst.

Avanza_logotyp
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Sveriges nöjdaste sparare +12 år i rad
 • +1 miljon svenska kunder
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • Bästa plattformen för aktiehandel
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot

Avgifter för Avanza eller SAVR

Hos både SAVR och Avanza erbjuder man låga avgifter vilket ger dig mer sparande för pengarna. Höga avgifter leder annars till att onödigt mycket av dina pengar försvinner.

InvesteringstjänstAvanzaSAVR
Minsta insättning100kr100kr
Totala avgiften per år 0,09%
Skatter0,38%0,38%
Insättningsavgift0kr0kr
Förvaltningsavgift per år0krVarierar

 

Avanza avgifter

Hos Avanza erbjuder man konton helt utan avgift och du kan få courtagefritt upp till 50 000 kr.

 • Minsta insättning: 100 kr
 • Totala avgiften per år:
 • Skatter: 0,375%
 • Insättningsavgift: 0 kr
 • Förvaltningsavgift per år: 0 kr

SAVR avgifter

En av dina fördelar med SAVR är att du får tillbaka en del av avgifterna. En aktivt förvaltad fond kan ofta ha höga avgifter, så du kan spara in en hel del genom deras tjänst.

 • Minsta insättning: 100 kr
 • Totala avgiften per år: 0,09%
 • Skatter: 0,375%
 • Insättningsavgift: 0 kr
 • Förvaltningsavgift per år: Varierar

Omdömen från nuvarande kunder

Då det här är två stora tjänster så kan det vara intressant att titta på vad kunderna säger. Man bör ta betyg med en nypa salt men det kan vara bra att läsa själva kommentarerna. Då kan du enkelt se ett mönster, exempelvis om det finns något specifikt som kunder ofta klagar på.

Vi har tittat på omdömen från flera olika platser och har bland annat läst recensioner på Trustpilot.

Omdömen om Avanza

Vi har redan tittat på olika fördelar med Avanza och flera av dessa nämns också av kunderna. Med lägre avgifter på aktier och andra värdepapper så är Avanza ett bra alternativ jämfört med många andra i Sverige.

Det en del användare däremot inte gillar är den process som det är att bli en aktiv användare om man är utländsk medborgare. Processen kräver att två myndiga personer utan direkt koppling till ens familj ska intyga ens identitet, vilket kan vara svårt för utländska medborgare som nyligen flyttat hit. Det här verkar också ha påverkat deras betyg. Deras courtage har också lett till att en del vill ha lägre avgifter.

Omdömen om SAVR

Här menar många att fonderna hos SAVR är enkla att använda och att det finns en mängd fördelar med spara i fonder genom appen. Med låg avgift får man ett billigt sparande med deras rabatt.

Det som många däremot inte tycker om är att allt tar sådan tid. Det kan ta flera dagar att köpa en fond och att få sitt konto skapat tar också några vardagar. Hur mycket det här stör användarna varierar, men det är något att tänka på innan du börjar använda appen som SAVR erbjuder.

Övrigt bra att veta om SAVR och Avanza

Tittar man på SAVR vs Avanza så finns det ganska många skillnader, men också en del likheter. I fonder hos SAVR kan den som vill spara hitta bra fonder, inklusive populära teknikfonder som Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik. Hos Avanza kan du istället köpa både aktier och fonder, men också många andra värdepapper.

Innan man börjar titta på SAVR vs Avanza är det viktigt att man förstår den stora skillnaden mellan dessa. SAVR har alltså endast fonder och du sparar genom ett ISK. Hos Avanza köper du själv de tillgångar du vill ha, men det finns alltså fonder hos både Avanza och SAVR.

Fördelen du får med Avanza är det stora utbudet och där du kan ha både ett långsiktigt sparande och kortsiktiga investeringar. Det är svårare hos SAVR där det tar flera dagar ofta att köpa fonder, och du är begränsad till just dessa.

En sak som samtidigt är sant för både SAVR och Avanza är att båda tjänsterna har en bra design, erbjuder ett snabbt gränssnitt och försöker göra det så enkelt som möjligt att spara pengar. 

Är du fortfarande osäker på vilken investerigsspartjänst som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Avanza_logotyp
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Sveriges nöjdaste sparare +12 år i rad
 • +1 miljon svenska kunder
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • Bästa plattformen för aktiehandel
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
0/5 (0 Reviews)