Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Spotify aktie (SPOT) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Spotify aktie

Så kan du köpa aktier och investera i Spotify aktie (SPOT)

Spotify är ett världsledande globalt inom musik där bolaget driver en musikplattform. Innehållet är ett brett sortiment av strömmad musik från världen över. Spotify har på senare tid investerat mer i Podcasts där det finns ett brett sortiment. Bolaget grundades 2006. Spotify har idag sitt huvudkontor i Stockholm. På den här sidan har vi samlat in all information om Spotify för att kunna investera i bolaget och köpa SPOT aktier.

Spotify logo

BOLAGSNAMN

Spotify Technology SA

ADRESS

Regeringsgatan 19. SE-111 53 Stockholm

TICKER

SPOT

SEKTOR & BRANSCH

IT

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Spotify Technology SA aktiekurs

Här nedanför visas Spotifys aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Spotify aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Spotify?

Det finns flera fördelar med att investera i Spotify. Nedan radar vi upp de tre främsta fördelarna med Spotifys aktie. 

Världens största betaltjänst för musik

Spotify har etablerat sig som världens största betaltjänst för musik och har under Q2 2021 över 365 miljoner användare som är aktiva varje månad.

Spotifys kundbas växer stadigt. Jämför vi användarna under Q2 2021 med förra året samma period har de aktiva användarna ökat med 22 procent. Av de 365 miljoner kunderna är det 165 miljoner av dem som betalar för tjänsten. Även det är en ökning jämfört med samma period föregående år, med 20 %. 

spotify användare
Här presenteras antalet aktiva användare respektive antalet betalande kunder för Spotify mellan Q2 2017 och Q2 2021. Bilden är lånad från Spotify.com

Vill bli störst på podcasts

Under de senaste åren har Spotify gått hårt in för att bli störst på podcasts. De vill helt enkelt bli det självklara valet när det kommer till plattform för att lyssna på podcasts. 

De har bland annat köpt poddnätverken “Ringer” och “Parcast” för flera miljarder kronor. Något de satsar stort på är att göra poddar exklusiva till Spotify. En exklusiv Spotify-podcast finns enbart på Spotify och inte på någon annan plattform vilket lockar publik till Spotify. 

Förhoppning om att slippa ta omväg via skivbolag

Spotify har en förhoppning om att artister direkt ska kunna ge musiken till dem utan att behöva ta en omväg via sitt skivbolag. Går detta igenom skulle kostnaderna kapas rejält och därmed gynna Spotify.

Så kan du köpa Spotify aktier

Det är enkelt att köpa aktier i Spotify, även för dig som aldrig köpt aktier tidigare. Följ våra 4 steg nedan så är du kittad och klar. 

Så här gör du för att köpa aktier i SPOT…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige. Det är där vi rekommenderar att du köper dina Spotify aktier. Det gör du genom att ta dig till Avanzas webbsida, avanza.se och öppnar ett konto. Detta gör du genom att klicka på länken nedanför

Du kommer där få skriva i ditt personnummer, lite fler personuppgifter och därefter svara på ett par frågor. Frågorna handlar bland annat om din erfarenhet av att handla med aktier men också din syn på risk. 

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Nu är det dags att öppna ett investeringssparkonto, även förkortat “ISK”. Det är alltså ett konto där du förvarar dina aktier. 

Steg 3: Sök efter Spotify

När du öppnat ditt investeringssparkonto är det inte svårare än att söka efter Spotify på Avanza, i deras sökfunktion. Du kommer då direkt hitta Spotifys aktie. Klickar du dig in till den kommer du hamna på en landningssida där du kan läsa mer om Spotify aktien men också genomföra ditt köp. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Nu är det dags för det sista, och förmodligen mest spännande steget – att genomföra köpet av aktien. Det gör du genom att klicka på knappen “köp”. Därefter följer du instruktionerna som kommer upp. 

Spotify aktiekurs

Presentation av Spotify

Spotify bedriver en musikplattform som erbjuder ett brett utbud av streamad musik från hela världen. Faktum är att de blivit ett given tjänst när det gäller just streaming av musik och agerar top of mind hos de allra flesta. De har dessutom etablerat sig som världens största betaltjänst för musik. Spotify kommer från Sverige och har sitt huvudkontor i Stockholm. 

Så tjänar Spotify pengar

Spotifys tjänst erbjuds både som gratisversion men också via prenumeration. De som väljer att använda gratisversionen kommer få reklam, vilken är en av delarna Spotify tjänar pengar på. Det vill säga reklamen.

Föredrar man att lyssna på sin musik eller podcast reklamfritt behöver man starta en prenumeration som kostar pengar. Dessa prenumerationer tjänar Spotify också pengar på, utöver reklamen.

Så grundades Spotify

Spotify grundades i april 2006 av de två entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Detta i ett direkt samarbete med en rad av världens främsta skivbolag. Martin Lorentzon grundade även företaget “Tradedoubler” tillsammans med Felix Hagnö, som kom att bli Spotifys stora externa investerare. 

Lanseringen av Spotify skedde under en period som var svår för musikbranschen. Det fanns en minskad betalningsvilja och illegal fildelning, vilket gjort att branschens intäkter halverats. Under två år lade därför Daniel och Martin tid på att resa och presentera Spotify för stora skivbolag runt om i världen. 

Tanken från början var att Spotify för alltid skulle vara en gratis och reklamfinansierad tjänst, men istället framkom idén om en prenumerationstjänst. Detta då skivbolagen inte ville att användarna skulle gå över till andra tjänster. 

Efter 2,5 år kunde Spotify äntligen lanseras, då alla avtal fanns på plats. Tjänsten lanserades därmed i november 2008. 

Investera i liknande bolag som Spotify

Är du intresserad av att investera i liknande bolag som Spotify? Då har vi gjort saken enkel för dig. Nedan presenterar vi 3 bolag som liknar Spotify, som också går att köpa aktier i hos Avanza.

Netflix Inc (NFLX)

Netflix känner de allra flesta till. Streamingtjänsten för filmer och serier som betalas genom ett löpande abonnemangspris. Bolaget grundades år 1997 och har sitt huvudkontor i Los Gatos, Kalifornien.  

Roku Inc

Roku erbjuder trådlösa enheter som streamar ljud- och videoinnehåll från internet till underhållningssystem i hemmet. Roku erbjuder sina produkter både via egen webbplats men också hos diverse distributörer och återförsäljare. Huvudkontoret ligger, som Netflix, också i Los Gatos i Kalifornien. 

Kuke Music Holding Ltd

Kuke Music Holding erbjuder, via sina dotterbolag, licensierings-, prenumerations-, och utbildningstjänster för klassisk musik. Detta främst i Kina. Företaget grundades år 2002 och har sitt huvudkontor i Kinesiska Peking.

Ska man investera i Spotify?

Till frågan du nu förmodligen ställer dig om du kommer så här pass långt ned i artikeln. “Ska jag investera i Spotify”, “är det en bra ídé?” 

Nedan råder vi bot på de fördelar respektive nackdelar som finns med investeringen för att göra ditt beslut något lättare. 

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Spotify

Här besvarar vi några av de mest ställda frågorna om aktie.

Finns Spotify på börsen?

Spotify finns på börsen och är börsnoterade på marknadsplatsen NYSE.

Vart kan jag investera i Spotify?

Det finns flera nätmäklare i Sverige där du kan investera i Spotify men vår rekommendation är att investera i Spotify via Avanza, den ledande nätmäklaren i Sverige.

Hur mycket ska man investera i Spotify?

Det är viktigt att sprida dina risker och äga flera aktier. Investera därmed inte för hög del av din budget i bara Spotify utan även i fler aktier. Kom också ihåg att du behöver ha råd att förlora pengarna du investerar. Annars riskerar du att bli skuldsatt.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5