Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Aktiefonder – 24 bästa aktiefonderna i december 2022

Aktiefonder - bästa aktiefonderna

Aktiefonder

Letar du efter aktiefonder? Då har du hittat rätt! I denna artikeln går jag igenom allt du behöver veta om fonder, dessutom får du en topplista av de 24 bästa aktiefonderna. Använd snabbnavigationen här nedanför:

Vad är en aktiefond?

Ett bra sätt att spara pengar och investera är att göra det via en fond. En fond drivs av ett fondbolag och syftet är att många sparare investerar i en fond och det kapitalet förvaltas av en professionell förvaltare. 

Den vanligaste typen av fonder är aktiefonder, som det hörs på namnet investerar de fonderna i aktier. Det finns många fondbolag som erbjuder aktiefonder och det finns många olika varianter av aktiefonder. 

Det gör det till en både lätt och svår sparform men intressant och med många möjligheter. Hur fonder placerar och fungerar är reglerat både i lag och i fondens egna bestämmelser.

Vilka aktiefonder passar dig bäst?

Precis som med aktier gäller det att läsa på, bilda sig en egen uppfattning och att sprida riskerna. Du kan välja aktiefonder som bara investerar i de välkända svenska storbolagen. Men det finns också aktiefonder som exempelvis investerar i mindre bolag i Asien eller i andra tillväxtmarknader. 

Det finns också aktiefonder som investerar i specifika branscher, oavsett var de bolagen finns. Kanske tror du på en viss bransch, region eller vill helt enkelt vara med att investera i nya spännande teknikbolag? 

Det finns med all sannolikhet fonder som passar just dig. De etablerade nätmäklarna erbjuder ett brett utbud av fonder.

Varför ska man investera i aktiefonder?

Det är välkänt att aktier över tid är den absolut bästa sparformen för att få avkastning på sitt kapital.

Är du nybörjare när det gäller aktier, vill lära dig mer och komma igång med ett eget sparande? Då är fonder ett bra första steg att är att investera i. Då sprider du automatiskt dina risker och det är en bra början att följa hur börsen fungerar.

Kanske vill du investera i aktier men inte anser dig ha tid eller kunskap att göra det själv? Då är aktiefonder ett verkligt bra alternativ.

Diversifiera och sprid dina risker

En viktigt aspekt när du sparar i aktier är att sprida dina risker. En bra början är naturligtvis olika svenska bolag i olika branscher. Men det finns många intressanta länder, branscher och företag runt om i världen som hjälper dig att sprida riskerna än mer. 

De bolagen kanske till och med växer bättre än svenska företag? Då är aktiefonder ett utmärkt sätt att både sprida dina risker och nå nya spännande marknader.

Har du tid och intresse att följa aktier och börsen närmare är det naturligt att  börja att följa de svenska bolagen. Men det kräver mer tid och kunskap att följa bolag i andra länder.

Sprid de geografiska riskerna

Oavsett anledning till att du vill bredda dina aktieinvesteringar är fonder ett bra alternativ. Det finns många intressanta länder, branscher och företag att investera i.  Varför inte amerikanska tillväxtbolag eller asiatiska småbolag? Eller företag i någon av världens tillväxtmarknader?. 

Det finns många intressanta aktiefonder med inriktning mot olika spännande och intressanta branscher och marknader.

Bör man investera i aktiefonder genom ISK eller KF?

Aktiefonder sparar du lämpligast i ett investeringssparkonto (ISK). Det är bara om du sparar till någon speciell förmånstagare som kapitalförsäkring (KF) blir bättre för sparande i aktiefonder. De etablerade nätmäklarna har stort utbud av fonder som du kan investera i både via ISK och KF. Här kan ni läsa mer om ISK eller KF passar just dig bäst.

Bästa aktiefonderna 2020

Att veta vilka aktiefonder som kommer gå bra i framtiden är svårt att säga med säkerhet. Under senare tid har småbolagsfonder, fastighetsfonder, fonder som investerar i olika former av teknikbolag och nya innovationer gått bra. När det gäller fonder för specifika länder ligger Kina och Ryssland i topp. 

Det är viktigt att ha en bra riskspridning både bland branscher och geografiskt när man investerar i fonder. Vissa marknader kan vara spännande att investera i, men riskfyllda – köp då för en liten del av kapitalet och se det som en spännande krydda.

Ett viktigt råd när det gäller aktier och fonder är att spara regelbundet. Du kommer att köpa billigt ibland och dyrare ibland, men långsiktigt med god riskspridning talar allt för att det blir en bra investering.

Aktiefonder - här är bästa aktiefonderna

24 bästa aktiefonderna senaste 5 åren

Här nedanför har jag skapat en lista med de 24 bästa aktiefonderna senaste 5 åren. Listan tar inte hänsyn till något annat än avkastning. 

Klicka på fondernas namn för att läsa mer och investera i fonden hos Avanza bank!

FonderUtv. 1 årUtv. 3 årUtv. 5 år ▼
Swedbank Robur Ny Teknik A25,73 %76,90 %236,80 %
JPM US Technology A (acc) USD38,36 %114,79 %191,53 %
DNB Teknologi A24,45 %87,05 %187,49 %
Skandia Time Global29,23 %87,99 %186,47 %
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR38,36 %89,42 %184,79 %
BGF World Technology A239,39 %118,48 %184,69 %
Länsförsäkringar Fastighetsfond A57,19 %99,36 %183,00 %
SEB Sverigefond Småbolag C/R49,52 %89,68 %177,47 %
DNB Fund Technology retail A25,02 %83,25 %173,63 %
Carnegie Fastighetsfond Norden A51,86 %91,68 %172,49 %
MS INVF Global Opportunity A34,18 %90,13 %168,74 %
Franklin Technology A Acc USD31,51 %94,65 %168,74 %
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD41,89 %83,11 %165,83 %
Öhman Global Growth26,29 %82,98 %165,09 %
AGI Allianz China A Shares AT USD52,53 %60,35 %164,13 %
SEB Rysslandfond C EUR – Lux36,82 %61,96 %160,49 %
Swedbank Robur Technology A SEK38,90 %98,06 %156,83 %
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc35,80 %84,66 %156,33 %
Lannebo Teknik31,13 %74,60 %155,81 %
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P36,39 %81,89 %149,95 %
SEB Sverigefond Småbolag45,42 %83,06 %148,68 %
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc36,33 %91,43 %148,67 %
Janus Henderson Hrzn Global Tech A2 USD35,37 %88,36 %147,15 %
C Worldwide Sweden Small Cap 1A28,28 %60,44 %147,09 %

Uppdaterad: 8 december 2019

Aktiefonder historisk avkastning

Aktiefonders avkastning historiskt

Ett vanligt råd sparare ofta får höra är att aktier är det bästa sättet att få avkastning på sina sparpengar. Det stämmer också, men investeringar i aktier måste alltid göras på lång sikt och med bra riskspridning.

I tabellen nedan syns tydligt att aktier varit betydligt bättre sparform på lång sikt än att placera i räntor, men enskilda år eller till och med flera år i sträck kan aktier tappa i värde.

Blandfond är en typ av fond som investerar i både aktier och obligationer. Det gör att de ger en bättre avkastning än rena räntefonder, men utan de kraftiga rörelser som aktiefonder då och då ger, helt enkelt en bra medelväg mellan aktie- och räntefonder.

Det är därför viktigt att ha olika former av sparande beroende på ditt mål. Buffert eller pengar du vet du kommer behöva inom något eller några år passar bättre i något form av räntesparande medans pengar du sparar för framtiden eller din pension med fördel investeras i aktier.

13 olika typer av aktiefonder

Det finns många olika typer av aktiefonder. Även om fonder ligger under samma kategori finns det ofta variationer mellan dem, i vilken typ av bolag de investerar, eller för den delen inte investerar i. 

En del fonder kan vara inriktade mot en viss storlek på bolag, tillväxtbolag eller någon annat kriterium. Fonder som investerar i vissa regioner eller branscher kan definiera dem på olika sätt. Varje fond har ett regelverk som beskriver i vilken typ av bolag och marknader de får investera i.

En annan viktigt aspekt att ta hänsyn till är valutapåverkan. En svensk fond som investerar i USA påverkas löpande av utvecklingen mellan den svenska kronan och den amerikanska dollarn. Det finns även fonder som är noterade i en annan valuta än den svenska kronan. Ibland kan valutarörelser påverka fondens värde mer än rörelserna i de aktier de investerat i.

Sverigefond

Detta är förmodligen den vanligaste fondtypen bland svenska sparare. Aktiefonder som investerar i svenska aktier. Men även här finns det olika inriktningar, exempelvis fonder som investerar i mindre bolag. Det finns till och med en fond som bara investerar i bolag med anknytning till Småland.

Nordenfond

Vill du bredda dina investeringar ytterligare ligger en nordenfond bra till. Svenska bolag kommer utgöra en stor del av fonden, men även företag från Finland, Norge, Danmark och Island.

Europafond

Via Europafonder får du tillgång till aktier från stora länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Även här finns olika inriktningar på fonder exempelvis mot småbolag eller tillväxtbolag.

Globalfond

Globalfonder investerar i aktier från hela världen. Oftast är USA den största marknaden dessa fonder investerar i, men därefter kan det skilja en del. Det finns också många inriktningar bland globalfonder exempelvis de som fokuserar på bolag som anses ge bra och stabil aktieutdelning, de som investerar i investmentbolag eller i globala tillväxtbolag.

Nordamerika- och USA fond

USA är världens enskild största aktiemarknad och många av världens mest kända företag är amerikanska. I Nordamerika och USA-fonder får du exponering mot dessa bolag.

Asienfond

Asien är en spännande marknad som kombinerar kända bolag från Japan och Korea med mer tillväxtorienterade från exempelvis Kina eller Indien. Asienfonder kan ha olika uppdelningar där ex vissa asiatiska länder inte inkluderas i en fond. Läs på före du investerar!

Tillväxtmarknadsfond

I länder med hög tillväxt och som fortfarande håller på att utvecklas till industriländer investerar tillväxtmarknadsfonder. Exempel på sådana länder är Kina, Indien och Brasilien med flera. 

Tillväxtmarknader är länder som präglas av att mycket händer där, både positivt och negativt.  Det gör att det ibland kan vara kraftiga rörelser. Investeringar i den typen av fonder kräver långsiktighet och gärna regelbundet sparande.

Latinamerikafond

Ett område med viktiga tillväxtmarknader som Brasilien och Mexico är Syd- och mellanamerika. På fondspråk kallas det området Latinamerika och där investerar Latinamerikafonder. Det är en liten del av alla de tillväxtmarknader som finns. 

Även om potentialen verkar lockande både i Latinamerika och andra expansiva regioner är det viktigt att fundera över hur stor del av det totala sparandet som skall finnas i den typen av regioner då de också har högre risk.

Östeuropafond

Även i Östeuropa finns det flera tillväxtmarknader. Oftast är Ryssland den största marknaden i dessa fonder. Precis som i andra tillväxtregioner är den politiska utvecklingen en viktig faktor att ta hänsyn till.

Länderfond

För den som vill investera specifikt i vissa länder och inte regioner finns det en del fonder som investerar i bolag i enskilda länder. Exempel på sådana fonder är Rysslands-, Kina-, Indien och Japanfonder. Men det går även att hitta fonder för länder som Korea, Schweiz och Turkiet.

Branschfond

Vill du hellre investera i specifika branscher finns det många intressanta inriktningar bland olika fonder. Du kan till exempel investera i fonder med inriktning mot läkemedel, energi eller fastigheter. En del av fonderna investerar i sina branscher i enskilda länder exempelvis svenska fastighetsfonder, andra investerar globalt.

Indexfond

Fonder tar en avgift av dig som sparare för att förvalta dina pengar. På senare tid har så kallade indexfonder blivit allt med populära. De följer ett visst aktieindex och är därmed enklare att förvalta och avgiften för dessa fonder är ofta betydligt lägre än aktivt förvaltade fonder.

ETF (Exchange Traded Funds)

En intressant form av fonder är ETF. Det är börshandlade fonder som du köper och säljer direkt över börsen. Avsluten sker omgående som med aktier. En nackdel för vanliga fonder är att det oftast tar flera dagar från köp eller sälj tills du ser fonderna eller likviden på ditt konto.

ETFer är mycket populära i USA där utbudet är enormt stort. Tyvärr har ett EU-direktiv gjort att sparare i Europa inte har möjlighet att investera i amerikanska ETFer. Det finns dock både svenska och andra Europeiska ETFer att investera i och det går att hitta än mer specifika marknader och länder att investera i än vanliga fonder.

Aktiefonder innebär högre risk men även potentiellt högre avkastning

Aktier och därmed även aktiefonder är det bästa sättet att långsiktigt få bra avkastningen på ditt kapital. Men precis som med aktier måste du sprida riskerna, läsa på och förstå vad du investerar i när du sparar i fonder. Det är viktigt att vara långsiktig. 

Sparar du regelbundet, sprider riskerna mellan olika branscher och länder och är långsiktig har du en stor möjlighet att få bra avkastning på ditt kapital. Det är viktigt att förstå att marknader eller branscher som lockar med hög tillväxt sannolikt också har högre risk. Se över din totala riskprofil och låt dem vara en bra krydda i din portfölj.

Fördelar

En stor fördel med att investera i aktiefonder är att du får en automatisk riskspridning mellan olika bolag. Investerar du exempelvis i en Sverigefond äger den fonden i sin tur aktier i en mängd olika svenska företag.

Genom aktiefonder har du också möjligheten att bredda dig och sprida dina investeringar och risker till fler länder, branscher och bolag.

Många förvaltare i olika fonder är mycket duktiga på just de områdena de investerar i. De är ordentligt kunniga och brinner för just den branschen eller det landet deras fonder investerar i. I praktiken får du ett proffs som förvaltar dina pengar, och en duktig förvaltare är väl värd den avgift du betalar för fonden.

Nackdelar

För ett långsiktigt sparande är det svårt att hitta stora nackdelar med att spara i fonder. Väljer du att investera direkt i aktier slipper du den avgift fonder tar ut. Tänk på att fondavgiften dras automatiskt och är redan avdragen när du ser hur din fond utvecklar sig. Fondavgiften dras oavsett hur din fond utvecklas, även om den tappar i värde. Över tid kommer du betala mycket i fondavgifter, men förhoppningsvis kommer också ditt kapital att växa betydligt.

Ibland riktas kritik mot en del fonder att de inte är aktiva som de påstår och tar ut avgifter för. Med de menas att de speglar börsen rätt väl, utan att våga ta positioner som sticker ut. Den typen av fonder vill du inte investera i, då ska du spara i en billig indexfond istället.

Se över fondernas rapporter

Stora fonder blir heller inte speciellt lättrörliga, de är ofta stora ägare i ett bolag och kan inte sälja av snabbt utan att påverka aktiekursen för mycket. De kan heller inte av samma anledning gå in snabbt i ett bolag som de tycker är attraktivt. Äger du aktier direkt kan du själv vara mer snabbrörlig i dina affärer.

Fonder som investerar i små och medelstora bolag är inte alltid vad du tänkt dig. Oftast är bolag relativt stora men klassificeras ändå som småbolag. Allt för små bolag är svårt för fonder att investera i då likviditeten i aktierna är för liten.

Oavsett vilken fond du funderar på är det en god idé att läsa deras rapporter och se vilka är deras största innehav. Motsvarar de bolagen det du förväntar att fonden investerar i?

Som med alla andra investeringar gäller det att läsa på och välja rätt fonder som passar det egna sparandet.

Risker

Att spara i fonder är naturligtvis inte riskfritt. Det är egentligen samma risk som om du sparar direkt i aktier. Fördelen är att i en fond får du en automatisk riskspridning. Sparar du i enskilda länder eller branscher kan det ske olika händelser som gör att värdet på dina fonder går ned snabbt. Det gäller att vara långsiktig i dina investeringar, spara regelbundet och att sprida riskerna.

Tänk på att när du sparar i fonder som investerar i andra länder tar du en valutarisk. Beroende på hur den svenska kronan rör sig kan det på kort sikt påverka fondens värde mer än hur aktierna fonden investerat i rör sig.

Läs på och gör din egen bedömning

När du bestämt dig för att investera i en viss bransch, land eller något annat tema vill du hitta den bästa fonden för din investering. Det finns en risk att den fond du väljer gör felaktiga bedömningar och utvecklas sämre än andra fonder med samma inriktning.

Vem som är förvaltare av en fond kan vara avgörande för hur bra den går. Har en framgångsrik fond nyligen bytt förvaltare? Då kanske du skall ta med det i din bedömning över fondens framtida potential. Som med alla investeringar är det viktigt att läsa på och göra din egen bedömning.