Tillväxtaktier: 10 bästa tillväxtbolagen i juni 2023

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

10 bästa tillväxtaktierna

Är du på jakt efter en investeringsstrategi som erbjuder stora möjligheter till hög avkastning? Då är tillväxtaktier något du definitivt bör undersöka närmare! 

Tillväxtaktier är aktier i företag som har en stark tillväxtprofil och höga vinstprognoser. De är ofta en del av en snabbt växande bransch och har potential att ge investerare högre avkastning än marknaden i sin helhet.

Men vad är det som gör tillväxtaktier så attraktiva för investerare? Och hur gör man för att identifiera en tillväxtaktie? 

I den här artikeln tänkte vi titta närmare på tillväxtaktier och besvara dessa frågor. Vi kommer också att ge exempel på tillväxtaktier och ge tips på hur du kan inkludera dem i din investeringsportfölj.

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Bästa tillväxtaktierna 2023

Här följer 10 intressanta tillväxtaktier och lite information om deras verksamhet.

1. Swedish Orphan Biovitrum

SOBI är ett internationellt läkemedelsbolag som arbetar främst med behandlingar av sällsynta sjukdomar. Det är en växande marknad där det finns ett stort behov av speciell service och medicin, något som SOBI arbetar med. Företaget marknadsför också olika specialist- och sårläkemedel.

2. Fortnox

Fortnox är ett teknikföretag som erbjuder en molnbaserad företagsplattform för ekonomisk redovisning och administration. Man erbjuder utöver redovisning också fakturering, finansiering och kan genom sin plattform också erbjuda en rad andra företagstjänster. Man har idag över 425 000 kunder.

3. Duroc

Duroc är ett stort bolag som investerar i och förvärvar olika industri- och handelsföretag. Genom sina dotterbolag så är man involverad i affärsområden som fiber, industrihandel och olika typer av underhållsarbete. Företaget har en omsättning på över 3 miljarder kronor.

4. HMS Networks

HMS Networks är ett telekombolag som riktar sig till industriell automation. HMS-produkter gör det möjligt för hårdvara att kopplas upp till olika program och system, vilket gör det möjligt att expandera och göra industrier mer effektiva. Man har idag över 750 anställda fördelade i 16 olika länder.

5. JLT Mobile

JLT Mobile säljer mobildatorer av PC-typ och riktar sig till industrier som skogsbruk, gruvdrift, transport, logistik och militär samt räddningsfordon. Deras datorer är mer stryktåliga än de som används av privatpersoner och kan därför användas i fuktiga miljöer som hamnar, men också andra slitsamma miljöer som gruvor eller skogar. Deras fordonsmonterade datorer säljs över hela världen.

6. Gullberg & Jansson

Bolaget arbetar med att marknadsföra, utveckla och distribuera produkter för både kommersiellt och privat bruk. Man arbetar främst med produkter inom wellness, swimming pool, relax och grönytebranschen.

7. NOTE

Note tillverkar och utvecklar olika elektronikbaserade produkter som bland annat kretskortstillverkning. Det är en av de ledande tillverkarna i Skandinavien och har flera egenägda fabriker. Man arbetar också med så kallat renrumstillverkning där man arbetar med så kallad wire-bonding och mikroelektronik.

8. Sweco

Sweco är ett konsultbolag som arbetar med samhällsbyggnad. Man är som störst i Sverige men är verksamma med tiotusentals olika uppdrag i hela 70 olika länder. Man säkerställer bland annat rent vatten, hållbara energilösningar och effektiv infrastruktur. Man är också aktiva inom arkitektur, installationsteknik, anläggningskonstruktion och byggnadskonstruktion.

9. Consensus

Consensus är ett värdepapperbolag som har tillstånd från Finansinspektionen och som arbetar med bland annat kapitalförvaltning, stiftelsetjänst, tjänstepensioner och så kallat corporate finance. Företaget riktar sig i första hand till företag och institutioner, men även till förmögna privatpersoner.

10. Bredband2

Bredband 2 är en stor svensk leverantör av internet och telefoni. Sedan 2020 är man också den tredje största leverantören av fiber i Sverige. Man är också en ledande leverantör inom öppna stadsnät och fokuserar allt mer på just fiberanslutningar. Man har idag cirka 455 000 kunder.

Vad är ett tillväxtbolag?

Ett tillväxtbolag är ett företag som växer väldigt snabbt jämfört med etablerade bolag i samma sektor. Exakt vad som krävs för att få räknas som tillväxtbolag varierar beroende på vem du frågar, men man talar vanligtvis om att företaget måste utmärka sig i tillväxten jämfört med andra företag som är aktiva i samma bransch.

En vanlig definition är att företaget ska dubbla sin omsättning var tredje år för att få räknas som ett tillväxtbolag. Det finns sedan också bolag som aktivt försöker att bli tillväxtbolag, men som ännu inte har nått till den nivån än.

Tillväxtbolag kan vara en aning riskabla att investera i då man förlitar sig på att tillväxten ska fortsätta i framtiden, vilket aldrig går att garantera till 100%. Det betyder däremot inte att alla tillväxtbolag kommer med samma risknivå, det finns stor variation i bolagen och det finns många olika strategier att applicera.

Så hittar man bra tillväxtbolag

För att hitta bra tillväxtbolag så är det bra att du först lär dig mer om dessa bolag och hur man identifierar dessa. Ett tillväxtbolag är antingen ett litet bolag med mycket kvar att växa eller så är det ett företag som är på en marknad som växer starkt.

Eftersom det kan vara svårt att veta exakt hur ett företag eller en marknad ska agera i framtiden så är det bra att ta del av experters bedömningar och analyser. Det du vill titta på är vilka marknader som förväntas se ett uppsving inom det kommande året eller åren, då vet du vilken bransch du ska börja titta på.

Det kan också vara intressant med analyser av eventuella tillväxtbolag, men det är viktigt att man är försiktig med dessa. Det är inte alltid så lätt att värdera tillväxtbolag och det kan komma med en betydande risk. Var därför försiktig när du går in i dessa och försök att riskfördela genom att inte lägga allt på en enda aktier. Det kan också vara en bra idé att inte bara fokusera på tillväxtaktier i din portfölj.

Hur värderar man tillväxtbolag?

Det finns många olika faktorer och egenskaper man kan titta efter när man ska värdera och analysera en tillväxtaktie. Det är viktigt att man tänker på vad som är viktigt för ett tillväxtbolag och deras verksamhet.

Ett starkt ledarskap som är drivande och gärna innovativa kommer att krävas i många fall för att ett företag ska kunna se en hög tillväxt. Det kan därför vara värt att titta på inte bara bolaget utan även chefer och andra nyckelpersoner och deras historik.

Innan du köper en aktie är det också viktigt att du utvärderar marknaden som bolaget arbetar inom. Om en marknad är på väg ned eller har andra bekymmer så kan det bli svårt för ett tillväxtbolag att fortsätta växa i framtiden.

Du kan också använda P/E och P/S-tal för att analysera bolagets tillväxt och se hur snabbt bolaget faktiskt växer. Det bör vara två grundverktyg du använder när du ska värdera aktier.

Sammanfattning

Tillväxtbolag är ofta mer spännande än exempelvis värdeaktier, men kommer också med högre risk och mer att titta på. Är du intresserad av att hitta tillväxtaktier så är det inte svårt att hitta fler än de bolag som vi redan har listat, men dessa bolag kan vara en bra start för den som vill ta in sina första tillväxtaktier i portföljen. 

Tillväxtaktier är inget vi rekommenderar för dig som ska börja med aktier. Då är det bättre att försöka hitta stabila värdeaktier.

Är du fortsatt intresserad av olika typer av aktier att investera i så har vi även skrivit om dessa:

Källhänvisningar

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.