DEN ULTIMATA GUIDEN FÖR

Fondrobotar och robotrådgivare

Fondrobotar och robotrådgivning blir allt populärare och kommer att explodera under 2022. I den här artikeln har vi jämfört olika robotrådgivare för att hjälper dig välja den bästa fondroboten för just dig. 

Vi har själva valt att investera pengar i Lysas fondrobot och är mycket nöjda med den riskjusterade avkastningen, plattformen och deras avgifter. 

Fondrobot
Omdöme
Information
Partnerlänkar
Lysa fondrobot
5/5
Vi använder själva Lysa!

20% rabatt på avgiften i 3 månader

Opti fondrobot
4.5/5
RABATTKOD: AKTIESKOLAN50

50% rabatt på avgiften i 3 månader

BetterWealth robotrådgivning
5/5
Exklusivt erbjudande

100 kr i startbonus vid första insättningen

Sigmastocks-logotyp
4.5/5
Fundler fondrobot
4.5/5
Avanza auto robotrådgivning
4/5
Nordnet robosave robotrådgivning
4/5

Disclaimer: Guiden innehåller samarbetslänkar till Lysa, Opti, BetterWealth, Sigmastocks, Avanza och Nordnet. Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som finansiell rådgivning. Du är ensam ansvarig över dina investeringsbeslut.

Artikelns innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad är en fondrobot och robotrådgivning?

En fondrobot är ett sätt för en vanlig sparare att kunna automatisera sitt fondsparande. Tanken med dessa sparrobotar är att du börjar med att konfigurera hur ditt sparande ska se ut. 

Det vill säga du bestämmer vilka typer av fonder som fondroboten ska investera i, till vilken risknivå och så vidare. Sedan ska fondroboten automatiskt sköta sparandet – och allt ska gå på autopilot. 

Efter lite initialt arbete så ska man alltså bara kunna luta sig tillbaka och inte behöva tänka så mycket på sitt sparande. En fondrobot kan alltså vara en bra idé att använda sig av för den som inte är så intresserad av att själv sätta sig in i sitt sparande.  

Hur fungerar det?

Det finns flera olika fondrobotar på den svenska marknaden. Även fast fondrobotar bara funnits på marknaden några år så har dess popularitet gjort att en rad olika konkurrerande fondrobotar har lanserats. Grundtanken med samtliga robotar är dock ganska snarlik. 

Därför fungerar de också på ungefär samma sätt. När man blir kund hos nått av de företag som erbjuder fondrobotar så får man börja med att uppge lite information om sig själv. Denna information innefattar självklart din personinformation för att du ska kunna läggas upp som kund.

Anpassas efter dig och dina förutsättningar

Men framför allt så ställs en rad frågar som syftar till att förstå din ekonomiska situation och ditt ekonomiska tänk. Genom frågorna så vill fondrobotarna bland annat ta reda på hur lång sparhorisont du har. 

Även vilken riskvillighet du har i ditt sparande är en viktig faktor som fondrobotarna vill få koll på. Den information du anger används sedan för att skapa en översiktlig bild över vilket typ av sparande som passar dig. 

Fondrobotarna ger sedan ett förslag på vilken typ av investeringsstrategi ditt sparande ska ha. Ofta handlar investeringsförslagen i huvudsak om hur fördelningen mellan aktier och räntetillgångar ska vara i ditt sparande. Läs mer om vilken strategi du kan skapa genom investeringsregler.

AKTIESKOLANS FAVORIT

Lysa fondrobot är vår favorit

Lysa fondrobot är vår favorit när det kommer till fondrobotar och robotrådgivare. En av de viktigaste faktorerna som gör att Lysa är bäst är deras mycket låga avgift. Deras avgift för att använda tjänsten är enbart 0,24 procent. 

Det är väsentligt mycket lägre än flera av de andra fondrobotarna på marknaden. Jämförelsevis tar exempelvis Opti 0,5 procent. Denna skillnad kanske inte låter särskilt stor, men faktum är att över tid så sparar man otroligt mycket pengar på att ha en lägre avgift i sitt sparande. 

En lägre avgift gör ju att man får behålla en större del av avkastningen själv. När den avkastningen inom fonderna återinvesteras år efter år så kommer även den lilla skillnaden i avgift med hjälp av ränta på ränta effekten att under en lång tidshorisont växa sig stor.

Det är just det som är viktigt, att tänka långt fram när det gäller sparande. Om du har ett långtidsstänkande när det gäller ditt sparande så kommer som sagt avgiften spela väldigt stor roll.

Vi har själva investerat 10,000 kr genom robotrådgivaren för att kunna ge ett transparent omdöme för er läsare.

Lysa erbjuder låg avgift

En besparing på bara några hundra kronor per år i avgift per år kan på ett sparande som sträcker sig över några årtionden ge många extra tusenlappar i slutändan. 

Vidare så är en stor fördel med Lysa att de har tillgång till att investera i ett stort antal fonder och ränteinstrument. Genom Lysa kan man få tillgång till ett stort antal investeringar som kan vara svåra att investera i via sin vanliga bank. 

Lysa har därför möjlighet att erbjuda en bred diversifiering både när det kommer till vilka regioner, branscher och specifika bolag som fonderna investerar i.

Fondrobotar och robotrådgivning

HÄR ÄR VARFÖR...

Varför ska man använda fondrobotar?

En fondrobot ska man använda för att ta bort så mycket som möjligt av det egna jobbet i att sätta ihop sitt sparande. En fondrobot tar också bort risken för att mänskliga misstag påverkar avkastningen i sparandet negativt. 

Ofta finns ju risken att man låter känslor påverka ens val när det kommer till sparandet – vilket gör att inte alla investeringsval man gör själv kommer att vara helt rationella. Använder man sig istället av en fondrobot så får man ett sparande som förutom att det kan sköta sig helt självt även är inställt så att det ska placera pengarna utifrån vad som normalt ska ge den högsta avkastningen i förhållande till den tagna risken. 

En fondrobot kan alltså förutom att spara mycket tid även för många skapa en högre avkastning än vad de annars skulle fått om de placerat pengarna själva. Bli bättre på att spara pengar genom vår guide.

Automatisera ditt sparande

Förutom att få ett sparande som är optimerat baserat på vad som historiskt sett gett bäst avkastning så finns det också fler fördelar med att automatisera sitt sparande. 

Genom att fondrobotarna i regel automatiskt ombalanserar ens portfölj så behöver man inte själv ha koll på marknadens svängningar. 

Man kan därför lugnt låta sparandet löpa på utan att man behöver ägna så mycket tid och omtanke åt sitt sparande.

Få avkastning på dina pengar

Fondrobotar är ett bra sätt att få avkastning på dina pengar. Har du ett stort intresse för sparande och investeringar kan en fondrobot vara ett bra komplement och en spännande krydda till ditt övriga sparande. 

Har du däremot ett litet eller obefintligt intresse för att syssla med investeringar så kan en fondrobot vara ett mycket bra alternativ. På så sätt kan du slippa att själv läsa på om fonder. Har du bara haft dina pengar placerade på sparkonton så har du ännu mer att vinna på att börja använda en sparrobot. 

Att få en bra avkastning på dina pengar kommer att göra en stor skillnad för din ekonomiska situation och din förmögenhetsutveckling.

Bästa fondroboten och robotrådgivaren

TOPPLISTA

Bästa fondroboten och robotrådgivaren 2022

Vill man ta steget att börja automatisera sitt sparande så finns många valmöjligheter. Antalet fondrobotar på den svenska marknaden har under de senaste åren vuxit kraftigt. I grund och botten så fungerar de olika fondrobotarna väldigt lika. 

De utgår från ens ekonomiska situation och riskvillighet. Utifrån det så sätter de ihop en blandning av fonder för att uppnå god diversifiering samtidigt som fondportföljen motsvarar den valda risknivån.

Lysa.se är enligt många den bästa fondroboten. Lysa har ett väldigt bra utbud av fonder och andra tillgångar som de kan investera i. Samtidigt är också avgiften väldigt låg hos Lysa, vilket bör vara en av de viktigaste faktorerna när man väljer en fondrobot.

Läs gärna vår jämförelse där vi väljer mellan Lysa eller Opti.

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto
Lysa fondrobot

Lysa fondrobot

Lysa är en av de mest populära fondrobotarna på marknaden. Den hjälper till att ge personliga investeringsförslag – och skapar sedan automatiskt en investeringsportfölj som matchar ens egna preferenser. 

Lysa omfördelar även hela tiden innehaven i din portfölj, vilket gör att du även efter större svängningar på marknaden kommer att ha en portfölj som är optimerad att följa just din valda investeringsstrategi. Investeringar via Lysa sker också på så kallat investeringssparkonto. Det är ett konto som är skattemässigt fördelaktigt jämfört med vanliga aktie- och fondkonton. Lysa erbjuder alltså även en skattemässigt fördelaktig investeringstjänst.

Därför fungerar de också på ungefär samma sätt. När man blir kund hos nått av de företag som erbjuder fondrobotar så får man börja med att uppge lite information om sig själv. Denna information innefattar självklart din personinformation för att du ska kunna läggas upp som kund.

Läs gärna hela vår Lysa recension och omdöme här.

Betyg på Trustpilot:
4.9/5
BetterWealth robotrådgivning

Better Wealth fondrobot

BetterWealths fondrobot har som mål att leverera en hög riskjusterad avkastning genom att använda sig av stor riskspridning. Till skillnad från de andra fondrobotarna så investerar BetterWealth i ETF:er istället för vanliga traditionella fonder. 

ETF:er som investering är uppbyggd på samma sätt som en fond, men skillnaden är hur den handlas. En ETF handlas på en öppen marknadsplats precis som aktier. 

Det gör att en ETF kan köpas och säljas fortare – den blir helt enkelt mer likvid. Vidare så har även ETF:er generellt lägre avgifter än traditionella fonder.  

Läs gärna vårt BetterWealth omdöme för att bilda dig en egen uppfattning.

Betyg på Google:
5/5
Opti fondrobot

Opti fondrobot

Opti är också en mycket populär fondrobot, och har många likheter med Lysa. Även hos dem kan man investera på ett ISK. De ger också liknande rekommendationer och de sätter automatiskt ihop din fondportfölj utifrån dina preferenser. 

Opti skiljer sig från de andra fondrobotarna då de är app-baserade. Du har därmed alltid med dig allt du behöver veta i din telefon.

Hos Opti kan man också välja att investera i råvaror i sin portfölj – vilket man normalt inte kan via de andra fondrobotarna. När det kommer till Opti:s avgift så ligger den på 0,5 %. Det är i nivå med många av de andra fondrobotarna. Läs vårt omdöme och recension om Opti fondrobot.

Betyg på App Store:
4.5/5
Sigmastocks-logotyp

Sigmastocks sparrobot

Sigmastocks skiljer sig från fondrobotarna då de investerar dina pengar direkt i aktier istället. Du kan välja att sänka risken genom att låta robotrådgivaren placera en del av kapitalet i räntefonder också. 

Sigmastocks har haft ett högt intresse de senaste åren och vår Sigmastocks recension och omdöme har varit mycker populär med tusentals besökare. Läs gärna mer om tjänsten i vårt omdöme och recension för Sigmastocks.

Betyg på Google
4.5/5
Avanza auto robotrådgivning

Avanza auto fondrobot

Även nätmäklaren Avanza har tagit fram en lösning för att automatisera fondsparandet och göra det enklare att lyckas med investeringar. Detta i form av 6 stycken fonder som de kallar Avanza auto. Avanza Auto ger något mindre vägledning när det kommer till att välja vilken fond inom Avanza auto som man bör välja. 

Istället får man själv i större utsträckning klura ut det. De 6 fonder som finns går från Avanza auto 1, som är den fond med lägst risk, till Avanza auto 6 som är den fond med högst risk. Precis som de övriga fondrobotarna sätter ihop individuella fondportföljer så består varje Avanza auto fond av en blandning av olika fonder med olika inriktning och risknivå. 

Avgiften till Auto är 0,20%, då tillkommer även avgifter på de underliggande tillgångarna. Totalt blir avgiften 0,33-0,37%. Det är prisvärt jämfört med flera av de andra fondrobotarna. Läs gärna mer om tjänsten i vårt omdöme och recension för Avanza auto.

Betyg på Trustpilot:
4/5
Fundler fondrobot

Fundler fondrobot

Fundlers fondrobot ger också individuella förslag på investeringsstrategier. Utifrån vilka sparmål och riskvillighet man har så sätter de ihop portföljer med olika fördelning mellan aktier och räntor. 

De investerar i ett urval av ett mycket stort antal olika fonder. Avgiften ligger på från 0,15 %. 

Läs vårt Fundler omdöme och recension.

Betyg på Trustpilot:
4.5/5
Nordnet robosave robotrådgivning

Nordnet Robosave

Nordnet Robosave börjar med att ställa en rad frågor om din ekonomi, och hur du tänker angående riskerna att förlora pengar i investeringar. Du får sedan förslag på en väldiversifierad portfölj som ska matcha dina investeringspreferenser och din risktålighet. 

Väljer du att investera i den så sköts allt automatiskt, och du betalar en avgift på 0,5 % för att använda Robosave.

Betyg på Trustpilot:
4/5
Fondrobotar-Investeringsrobotar-Robotrådgivare

Jämförelse mellan fondrobotar och deras avgifter

De flesta fondrobotar ligger i ungefär samma spann när det kommer till vilken avgift de tar ut. Lysa sticker dock ut med betydligt lägre avgift än konkurrenterna. Just på grund av avgiften kan alltså Lysa.se troligtvis vara det bästa alternativet om man ska välja ut någon av fondrobotarna. 

Utöver den avgift man betalar för att få utnyttja fondroboten så får man även betala en vanlig fondavgift för de underliggande fonderna som fondroboten investerar i. Den totala avgiften speglar alltså hur stora avgifter man betalar i slutändan om man slår ihop fondavgifterna med den avgift man betalar till fondroboten. Anledningen till att den totala avgiften anges i ett spann är för att den kommer att variera från sparare till sparare. 

Detta beror på att olika fonder har olika fondavgifter. Den totala avgiften kommer alltså variera beroende på vilka fonder man har i sparandet. Generellt har exempelvis räntefonder lägre fondavgift än aktiefonder. Den som har ett lågrisksparande kommer alltså med största sannolikhet ha lägre total avgift än den som har majoriteten av sparandet i aktiefonder.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,35%0,40-0,50%
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%
Genomsnittlig fondca 1,40%

Önskar du att komma ner ännu mer i avgifter så kan du investera i fonder genom SAVR. De erbjuder samma fonder som andra nätmäklare men till 30-50% rabatt. Läs vårt omdöme om SAVR här.

Viktigt att ha koll på avgifterna

Avgifterna är en av de viktigaste faktorerna att ha koll på när du investerar i fonder. Bara några enstaka tiondelars procent i högre eller lägre avgift kommer att göra stor skillnad. Sparar du under en längre tidshorisont blir denna skillnad extra stor. 

Ränta på ränta effekten gör att sett över långa tidsperioder gör några extra kronor i sparande en stor skillnad för slutresultatet. Att spara några hundra per månad genom en lägre fondavgift är inte så mycket pengar idag, men om du låter pengarna ligga i fonden en längre tid så kommer de extra hundralapparna att växa till en stor summa pengar. 

En summa som definitivt kommer bidra till att ta dig ett stort steg närmre att uppnå dina finansiella mål.

HÄR ÄR VARFÖR...

Vad är skillnaden på fondrobot, robotrådgivare och investeringsrobot?

Ofta pratas det om fondrobotar och robotrådgivare i samma kontext. Det är dock i praktiken i princip ingen skillnad på dessa uttryck – och de syftar allt som oftast på samma sak. 

I och med att fondrobotarna också har en till viss del rådgivande roll så kallar man dem även för robotrådgivare. Förutom att sköta själva placeringen av dina pengar så ger ju nämligen fondroboten även råd om vilka typer av investeringar som din portfölj bör bestå av.

Hur lång tid tar det att komma igång med en fondrobot?

Det går väldigt snabbt att komma igång med en fondrobot. Den som redan är kund hos Avanza eller Nordnet kan överväga att testa deras lösningar. Annars går det också mycket fort att registrera sig hos de andra tjänsterna som erbjuder fondrobotar. 

Bland annat Fundler och Opti kräver att man laddar ned en app för att kunna använda deras fondrobot. Lysa kan man dock använda sig av via deras hemsida, vilket gör det extra smidigt att komma igång. När man registrerat sig är det bara att ta sig igenom några frågor om sin ekonomi och även en del frågor om hur man ställer sig till risken som är förknippad med investeringar. 

Efter det så får man av fondrobotarna en rekommendation för hur ens pengar ska investeras. De flesta av fondrobotarna ger då också viss möjlighet att ändra en del av den valda investeringsstrategin om man känner att den inte helt överensstämmer med vad man själv vill.

Kostar det något utöver förvaltningsavgiften?

Ja. Förutom den förvaltningsavgift som fondroboten tar ut så tas avgifter förknippade med de fonder roboten investerar i ut. Varje fond tar ut en förvaltningsavgift, och i vissa fall även mindre avgifter för att täcka sina transaktionskostnader. Dessa kostnader får man som kund betala utöver den avgift som går direkt till leverantören som tillhandahåller fondroboten. 

Fondrobotarna har dock sett till att välja ut kostnadseffektiva fonder – vilket gör att avgifterna man får betala är väldigt låga. Vidare har också fondrobotarna ofta avtal med de fondbolag som förmedlar fonderna – och de kan därmed ha fått rabatt på fondavgifterna. De fonder som man investerar i via fondroboten kan alltså vara billigare än vad man hade fått betala om man hade köpt samma fond från till exempel ett vanligt ISK på sin bank. 

De låga avgifterna är alltså en av anledningarna till att man kan få en bra avkastning genom att låta en fondrobot ta hand om sitt sparande.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelar och nackdelar med fondrobotar och robotrådgivare

Det finns många fördelar med att använda sig av en fondrobot. Först och främst så är en fondrobot extra fördelaktigt för dem som inte är intresserade av sparande och investeringar. Har man inget intresse så har man troligtvis heller ingen motivation att läsa på och lära sig för att sedan kunna ta rätt investeringsbeslut. Då är det bra med en fondrobot som ser till att man får en bra riskspridning samtidigt som sparandet också blir optimerat utifrån ens egen risktolerans.

Att en fondrobot automatiserar sparandet är också fördelaktigt om man bortser från det faktum att det sparar mycket tid och engagemang. Genom att automatisera sparandet så tar man nämligen bort risken för de mänskliga misstag som skulle kunna uppstå om man själv tar investeringsbesluten. Även om man har en professionell finansiell rådgivare så finns risken att de kan göra misstag.

Hur anpassningsbar är robotrådgivning?

En nackdel med fondrobotar är dock att de ibland inte lyckas helt med att få fram det allra bästa investeringsförslaget till varje sparare. De frågor som fondroboten initialt ställer kommer aldrig att kunna täcka varje detalj om ens ekonomi eller få in varje aspekt om hur man ser på investeringar och risk. Det finns alltså en risk att vissa investeringsförslag blir lite för generella. 

En annan nackdel med fondrobotar är att de ibland rekommenderar sparande med för låg risk (Läs mer om risk). De flesta av oss ogillar ju risk, och kan därför få rekommendationen att ha ett sparande med en relativt stor andel räntetillgångar. 

Men är man ung och tänker sig ett långsiktigt sparande så kanske den korrekta rekommendationen egentligen skulle vara att köpa aktier. Det är trots allt den strategin som över tid bör generera bäst avkastning.

Risker

Som med alla investeringar så finns det risker med att använda en fondrobot. Det kommer alltid att finnas en risk att man förlorar hela eller delar av sitt insatta kapital. Använder man sig av en fondrobot ska dock risken bli lägre än om man placerar pengarna själv. 

Fondrobotarna investerar i ett brett utbud av fonder som placerar i olika branscher, regioner och så vidare. Sparandet blir därför väldigt väldiversifierat, och har därmed bättre förutsättningar för att kunna stå emot nedgångar på marknaden.

Men med detta sagt så finns det såklart alltid risker när man investerar på börsen. Därför kan det vara bra att inte lägga alla dina investeringar via en enda fondrobot men även att göra egna analyser och investera i bolag som du själv tror på.

Källor:

Fondrobotar & Robotrådgivare

9

Omdöme

9.0/10
Summary
Review Date
Reviewed Item
Fondrobotar
Author Rating
51star1star1star1star1star