Köpa tesla aktie

Köpa Tesla aktie (TSLA) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Tesla är världsledande inom elbilsindustrin med ny innovativ teknologi där deras vision om självkörande bilar ligger i fokus. Bolaget grundades 2003 och är tillsammans med Ford de enda biltillverkarna i USA som aldrig har gått i konkurs. På den här sidan har vi samlat in all information om Tesla för att kunna investera i bolaget och köpa Tesla aktier.

Tesla logo

BOLAGSNAMN

Tesla Inc

TICKER

TSLA

SEKTOR

Fordonstillverkare

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Tesla Inc
Palo AltoCA 94304
USA

Tesla aktiekurs

Här nedanför visas Teslas aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Teslas aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Tesla?

Tesla är ett välkänt bolag som arbetar med att tillverka och utveckla elbilar. Det är inte minst känt tack vare företagets VD, Elon Musk och han har själv hjälpt till att göra bolaget välkänt på sociala medier. Det är samtidigt ett hett ämne inom finansbranschen, inte minst på grund av den otroligt höga värdering som Tesla har.

Det är därför också en vanlig fråga om huruvida man ska investera i Tesla eller om det är för sent. Nedan kan du läsa mer om bolaget och vilka för- och nackdelar du får genom att investera i bolaget.

Ledande inom elbilar

Tesla jobbar med att utveckla och tillverka elbilar. Samtidigt är man lite av ett lyxmärke och många av modellerna är väldigt mycket dyrare än många andra elbilar på marknaden. Man har därför också lyckats marknadsföra varumärket som ett lyxigare och finare bilmärke.

Tack vare sin position på marknaden så är också Tesla tongivande i debatten när det kommer till elbilar och framtidens bilar. Det handlar däremot inte bara om elbilar i allmänhet, man har också varit drivande när det kommer till självkörande bilar, något som Tesla redan har utvecklat idag.

Fortsätter att expandera

Tesla fortsätter konstant att expandera och varje år slår man försäljnings- och produktionsrekord. Faktum är att Tesla inte har sålt så många bilar som många tror och deras produktionssiffror har varit väldigt låga i många år.

Med åren har man kunnat öka sin produktion samtidigt som försäljningen har gått upp. Nu har man också börjat arbeta på billigare modeller vilket kommer att göra Tesla med tillgängligt även för hushåll med en mindre budget för att köpa en ny bil.

Ledande inom innovativ teknik

Tesla har varit tidigt ute med elbilar, något som nu sakta men säkert håller på att bli en norm. Deras modeller kostar en hel del, men i utbyte får du ofta ta del av nya innovativa funktioner där Tesla ligger ofta före sina konkurrenter som sedan introducerar tekniken till sina egna bilar.

Vidare så är Tesla ett av världens största bolag som arbetar med självkörande bilar. Det är såklart fortfarande tidigt och vi är inte nära en värld där alla använder självkörande bilar, men Tesla fortsätter att arbeta hårt på det här området. Det här talar för en bra potential för Tesla när man tittar på bolaget långsiktigt. En investering i Tesla kan alltså vara en investering i framtidens bilar.

Så kan du köpa Tesla aktier

Om du vill köpa Tesla aktie så är det inte svårt att komma igång, det är ett stort bolag och många nätmäklare erbjuder den till sina kunder. Om du vill investera så är en rekommendation att du gör det genom Avanza, Sveriges ledande nätmäklare.

Om du är ny till aktier så kan du följa stegen nedan där vi går igenom allt du behöver känna till när du ska köpa dina första Tesla aktier.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och där hittar du allt du behöver för att komma igång med investeringar, oavsett om du har mycket eller lite att investera. Att skapa ett konto hos Avanza tar inte många minuter.

Du börjar med att ange ditt personnummer och sedan bekräftar du din identitet med bland annat BankID. Att skapa ett konto tar alltså inte lång tid alls. Du kan sedan behöva genomföra en kundkännedom där du måste bekräfta din identitet genom en vidimerad kopia att ett ID/pass. Det här behövs däremot inte för att skapa ett konto, utan det gör du efteråt.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har öppnat ditt konto hos Avanza är det dags att öppna ett ISK, ett konto där du förvarar dina aktier. Ett ISK är väldigt förmånligt då du betalar en lägre skatt.

Skillnaden från ett vanligt aktiekonto är att du betalar skatt på hela ditt innehav och inte bara på vinsten du gör. På ett vanligt aktiekonto måste du istället betala 30% skatt på all vinst. För många småsparare är det mer förmånligt och enklare med ett ISK.

Att öppna ett ISK tar inte lång tid och mäklaren sköter det åt dig. För att öppna ett ISK loggar du in hos Avanza och du hittar alternativet under din kontosida. Följ sedan instruktionerna som anges när du har valt det.

När du nu har öppnat ditt konto så är du redo för att börja investera hos mäklaren. Ditt ISK kan användas för att hålla en mängd olika värdepapper och är egentligen allt du behöver för att sköta om ditt sparande. Om du med tiden öppnar fler konton hos Avanza så kan du enkelt få en översikt över varje enskilt konto, exempelvis för att din avkastning, vilket värde varje portfölj har och så vidare.

Steg 3: Sök efter Tesla

Nu är det dags att börja köpa aktier i Tesla. Längst upp i högra hörnet på sidan så kan du se ett sökfält. Skriv in Tesla eller TSLA i sökfältet så får du upp Teslas aktie som ett alternativ i listan.

Du kommer nu in på Avanzas sida för Tesla där du nu kan se allt du kan tänkas vilja veta om Tesla. Det första du ser är saker som börsvärde, grafen med aktiekursen och sådan information. Går du ned en bit hittar du information om avkastning, direktavkastning och dylikt.

Den här informationen är viktig för att göra en analys innan du köper aktier i Tesla. Många investerar såklart inte på grund av en teknisk analys, utan baserat på företagets potential, affärsidé och dylikt. Det kan däremot vara bra att titta över informationen som nätmäklare erbjuder innan du tar ett beslut.

Avanzas sidor för alla aktier ger en omfattande mängd med information och du kan även göra annat. Varje sida länkar till exempel till Placera-forumet för varje enskild aktie. Här kan du börja snacka med andra investerare och läsa på vad andra har att säga. Inte heller en nödvändighet, men det kan vara nyttig information att ta del av innan man investerar i ett företag.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du nu har ett konto hos nätmäklaren och är redo att köpa din första aktie i TSLA så är det bara att köpa den. På sidan för aktien ser du en enkel knapp för sälj och en för köp. Du trycker på den för köp och följer sedan instruktionerna.

Det här innebär bland annat att du ska ange hur många aktier du vill köpa i Tesla Inc, eller hur mycket pengar du ska investera. Du behöver alltså inte köpa hela aktier, utan det går bra att bara köpa en halv också. Just Tesla Inc har en högt värderad aktie så det är inte alla som har råd att köpa flera stycken, men det är med andra ord inte ett bekymmer.

Inför köpet måste du bekosta din investering. Lättast blir det om du sätter in pengar på ditt konto innan du går vidare med köpet. Det finns flera betalningsmetoder tillgängliga men det snabbaste är att du använder Swish. Då kan du använda mobilen för att omedelbart sätta in pengar. Det finns däremot andra metoder tillgängliga så använd den som passar dig bäst.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Presentation av Tesla

Tesla är ett välkänt bolag inom tillverkning och utveckling av elbilar. Tesla Inc är samtidigt otroligt känt bland investerare, av både goda och dåliga skäl. Det är bland annat många som menat att aktien stundvis har varit övervärderad, endast för att sedan bli motbevisade. Det här har lett till många heta debatter där man frågat sig var gränsen för Tesla ligger.

Det här är intressant när man sedan tittar på att Tesla fortfarande är relativt nya i branschen. Företaget har visserligen funnits med ett tag, men det har fortfarande en lång väg att gå. Det här är också något man bör tänka på inför en eventuell investering.

Innan du tar ett beslut är det bra om du lär dig mer om företaget och vilken bakgrund det har. Nedan så går det att läsa mer om hur bolaget faktiskt tjänar sina pengar, vad verksamheten består av och hur detta företag grundades. Företaget handlar om mer än bara elbilar, även om det är den biten av verksamheten som allmänheten är mest insatt i.

Så tjänar Tesla pengar

Att Tesla tillverkar och säljer elbilar känner alla till, men det är inte allt som verksamheten gör. Det är också viktigt att känna till hur det ser ut för Tesla på marknaden. Deras tillverkning har under många år varit relativt låg, men genom ett intensivt arbete har man kommit upp i högre siffror och man tillverkar nu flera hundra tusen bilar per år, med planer på att få upp den här siffran ytterligare.

Samtidigt så ökar försäljningen av elbilar. Det som är positivt här för Tesla är att marknaden för elbilar växer varje år. Många länder har också som mål att avskaffa bensinbilar helt, så behovet av elbilar växer och det här är såklart positivt för Tesla som har varit tidigt ute i branschen och som har möjligheten att anpassa sin produktion redan nu när marknaden fortfarande är ung.

Det är däremot mer än bara elbilar som Tesla tjänar pengar på. Något som färre känner till är att man i många delar av USA har lagar som bestämmer att alla biltillverkare måste tillverka en viss andel bilar som inte bidrar till utsläpp. Det här gäller bland annat i stater som Kalifornien, New York, Colorado och New Jersey, totalt är det 11 stater som har dessa krav.

Om en biltillverkare inte gör detta så måste man istället köpa krediter från en tillverkare som gör det. Det säger sig självt att en tillverkare som Tesla, som endast tillverkar elbilar, kommer att ha en enorm möjlighet att tjäna pengar på det här. Resultatet är att man till exempel 2020 tjänade runt 1,6 miljarder dollar på att sälja dessa. Utan dessa hade man till exempel gått back under samma år.

När fler och fler tillverkare går över till elbilar så kommer Teslas inkomst från detta att gå ned, men det är en bra bit kvar på vägen och fram tills dess så måste tillverkarna fortsätta att köpa dessa krediter från Tesla och andra biltillverkare som har ett överskott.

Vidare så tjänar Tesla också pengar på investeringar som man gör för att väga upp kostnaderna i bolaget. Det här är inte något ovanligt för företag att göra och är snarare ett sätt för Tesla att fördela sina inkomstkällor.

Så grundades Tesla

Tesla grundades så sent som 2003, vilket ändå är väldigt sent jämfört med större biltillverkare. Det var Martin Eberhard och Marc Tarpenning som grundades företaget i San Carlos i Kalifornien. Företaget hette ursprungligen Tesla Motors och namnet ändrades sedan till bara Tesla. Namnet kommer såklart från uppfinnaren Nikola Tesla.

Eberhard var bolagets VD medan Tarpenning tog rollen som finansdirektör, CFO som det kallas på engelska. Målet var redan då att tillverka en helt elektrisk bil. Det var bland annat som svar på framgångsrika test som General Motors hade utfört inom området, även om bolaget skrotade sitt projekt och aldrig släppte en modell på marknaden. Det visade däremot på en lysande potential, en potential som Tarpenning och Eberhard ville använda som grunden för sitt eget bolag.

Tesla utvecklade till slut Tesla Roadster, den första helt elektriska bilen som släpptes på marknaden. Den var som sagt helt elektrisk och kunde köra 250 miles, cirka 400 km, på en enda batteriladdning. Problemet var att bilen kostade lite över 100 000 amerikanska dollar, så väldigt få hade råd med den.

Många associerar Tesla med Elon Musk, men han blev först involverad 2004 då han gick in med en investering på 30 miljoner dollar. Med tiden så lyckades han hjälpa Tesla en hel del, men han tog inte över efter Eberhard. Det var istället Ze’ev Drori som 2007 blev VD och han är mannen som många anser är anledningen till att Tesla Roadster kom ut på marknaden.

Musk tog först över 2008 och det var inte utan kontrovers. Eberhard försökte bland annat stämma Tesla och anklagade bolaget för att ha tvingat bort honom, men han släppte ärendet till slut.

Sedan dess har företaget växt en hel del och idag är det en av världens största tillverkare av elbilar. Företaget har däremot en lång väg att gå och deras största utmaning är hur man kommer att klara sig nu när det finns många budget elbilar och alla större biltillverkare ger sig in i branschen.

Investera i liknande bolag som Tesla

Om du tycker att Tesla är ett intressant bolag så finns det många fler bolag som kan vara intressanta. En del av dessa är konkurrenter till Tesla medan andra är aktiva i närliggande verksamhetsområden.

Vi har valt ut tre väldigt intressanta bolag som absolut är värda att titta vidare på. Tänk på att det alltid är viktigt att du fördelar din risk. Lägg alltså inte allt ditt kapital på bara ett bolag, exempelvis Tesla. Istället är det mycket bättre om du fördelar dina risker genom att köpa flera olika aktier.

För ännu bättre riskfördelning så kan det också vara bra att fördela ditt kapital över flera olika branscher. Elbilar och innovativa techbolag är otroligt spännande och har en viktig roll i vår framtid, men det kan vara bra att fördela risken så att du inte är investerad i en enda bransch.

NIO

Nio kallas ofta för Kinas svar på Tesla. Man fokuserar på utveckling och tillverkning av elbilar i premiumkvalitet, så det finns en hel del likheter med Tesla. Nio är samtidigt mycket yngre än Tesla, företaget grundades så sent som 2014 men har under många år dubblat antalet sina leveranser av elbilar.

General Motors Company

Alla känner nog till GM som länge har varit en stor aktör på bilmarknaden med mycket erfarenhet och expertis. Man var ganska sena med att tillverka elbilar, men samtidigt så var man till viss del en inspiration för Tesla tack vare tidiga tester med elbilar under 90-talet. Företaget har nu börjat fokuseras allt mer på elbilar och har gett ett löfte om att endast erbjuda elbilar 2035.

Albemarle Corporation

Ett företag som sticker ut i vårt lista är utan tvekan Albemarle. Det här är inte ett företag som utvecklar elbilar, utan det är världens största tillverkare av litium och är en stor aktör inom specialiserade kemikalier. 

Litium är väldigt intressant just nu då det används vid tillverkningen av bland annat batterierna i elbilar, men också en mängd andra elektroniska lösningar. Med mer fokus på grön energi och en övergång till elbilar så är Albemarle väldigt intressant och det återspeglas i företagets aktiekurs.

Ska man investera i Tesla?

Det är bara du som kan avgöra om det är rätt med en investering i Tesla. Företaget är just nu enormt inom elbilar och vi ser samtidigt hur stora delar av världen håller på att gå över till just detta, samtidigt som ett större fokus läggs på grön energi och en i allmänhet grön omställning.

Med tanke på den utveckling så är det absolut intressant att titta på ett företag som Tesla. Det är däremot inte helt utan risker och om du ska köpa Tesla aktier så är det viktigt att tänka på detta.

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om Tesla

Nedan ser du svaren på vanliga frågor som investerare har om Tesla.

Finns Tesla på börsen?

Tesla är listat på NASDAQ. Du kan därför hitta Tesla aktier hos majoriteten av alla nätmäklare.

Vart kan jag investera i Tesla?

Om du vill köpa Tesla aktier så gör du det enklast genom Avanzas plattform. Man har i sitt utbud aktier från NASDAQ, Stockholmsbörsen och mycket mer.

Hur mycket kostar det att investera i Tesla?

Att köpa Tesla aktier är såklart inte billigt då det är ett högt värderat bolag. Exakt hur mycket kostnaden blir beror mycket på kursen för Tesla och sedan avgifterna hos den plattform där du investerar.

Hur mycket ska man investera i Tesla?

Hur många aktier i Tesla som är rätt antal beror helt på din egen åsikt om bolaget, hur mycket kapital du har tillgängligt och så vidare. Investera aldrig alla dina pengar i en enda aktie, det är en onödigt hög risk även om du hoppas på en hög vinst. Det går aldrig att veta hur en aktie kommer att utvecklas, inte till 100%. Gå därför inte in med kapital som du inte har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Tesla är världsledande inom elbilsindustrin med ny innovativ teknologi där deras vision om självkörande bilar ligger i fokus. Bolaget grundades 2003 och är tillsammans med Ford de enda biltillverkarna i USA som aldrig har gått i konkurs. På den här sidan har vi samlat in all information om Tesla för att kunna investera i bolaget och köpa Tesla aktier.

Innehåll och snabbnavigering

Tesla logo

BOLAGSNAMN

Tesla Inc

TICKER

TSLA

SEKTOR

Fordonstillverkare

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Tesla Inc
Palo Alto, CA 94304
USA

Tesla aktiekurs

Här nedanför visas Teslas aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Teslas aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

TSLA Stock Price Today by TradingView Avanza logo 5/5
 • Investera långsiktigt

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

Köp aktier nu etoro logo 5/5
 • Bäst för daytrading

78% av privata investerare förlorar pengar.

Handla nu

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Tesla?

Tesla är ett välkänt bolag som arbetar med att tillverka och utveckla elbilar. Det är inte minst känt tack vare företagets VD, Elon Musk och han har själv hjälpt till att göra bolaget välkänt på sociala medier. Det är samtidigt ett hett ämne inom finansbranschen, inte minst på grund av den otroligt höga värdering som Tesla har.

Det är därför också en vanlig fråga om huruvida man ska investera i Tesla eller om det är för sent. Nedan kan du läsa mer om bolaget och vilka för- och nackdelar du får genom att investera i bolaget.

Ledande inom elbilar

Tesla jobbar med att utveckla och tillverka elbilar. Samtidigt är man lite av ett lyxmärke och många av modellerna är väldigt mycket dyrare än många andra elbilar på marknaden. Man har därför också lyckats marknadsföra varumärket som ett lyxigare och finare bilmärke.

Tack vare sin position på marknaden så är också Tesla tongivande i debatten när det kommer till elbilar och framtidens bilar. Det handlar däremot inte bara om elbilar i allmänhet, man har också varit drivande när det kommer till självkörande bilar, något som Tesla redan har utvecklat idag.

Fortsätter att expandera

Tesla fortsätter konstant att expandera och varje år slår man försäljnings- och produktionsrekord. Faktum är att Tesla inte har sålt så många bilar som många tror och deras produktionssiffror har varit väldigt låga i många år.

Med åren har man kunnat öka sin produktion samtidigt som försäljningen har gått upp. Nu har man också börjat arbeta på billigare modeller vilket kommer att göra Tesla med tillgängligt även för hushåll med en mindre budget för att köpa en ny bil.

Ledande inom innovativ teknik

Tesla har varit tidigt ute med elbilar, något som nu sakta men säkert håller på att bli en norm. Deras modeller kostar en hel del, men i utbyte får du ofta ta del av nya innovativa funktioner där Tesla ligger ofta före sina konkurrenter som sedan introducerar tekniken till sina egna bilar.

Vidare så är Tesla ett av världens största bolag som arbetar med självkörande bilar. Det är såklart fortfarande tidigt och vi är inte nära en värld där alla använder självkörande bilar, men Tesla fortsätter att arbeta hårt på det här området. Det här talar för en bra potential för Tesla när man tittar på bolaget långsiktigt. En investering i Tesla kan alltså vara en investering i framtidens bilar.

Så kan du köpa Tesla aktier

Om du vill köpa Tesla aktie så är det inte svårt att komma igång, det är ett stort bolag och många nätmäklare erbjuder den till sina kunder. Om du vill investera så är en rekommendation att du gör det genom Avanza, Sveriges ledande nätmäklare.

Om du är ny till aktier så kan du följa stegen nedan där vi går igenom allt du behöver känna till när du ska köpa dina första Tesla aktier.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och där hittar du allt du behöver för att komma igång med investeringar, oavsett om du har mycket eller lite att investera. Att skapa ett konto hos Avanza tar inte många minuter.

Du börjar med att ange ditt personnummer och sedan bekräftar du din identitet med bland annat BankID. Att skapa ett konto tar alltså inte lång tid alls. Du kan sedan behöva genomföra en kundkännedom där du måste bekräfta din identitet genom en vidimerad kopia att ett ID/pass. Det här behövs däremot inte för att skapa ett konto, utan det gör du efteråt.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du har öppnat ditt konto hos Avanza är det dags att öppna ett ISK, ett konto där du förvarar dina aktier. Ett ISK är väldigt förmånligt då du betalar en lägre skatt.

Skillnaden från ett vanligt aktiekonto är att du betalar skatt på hela ditt innehav och inte bara på vinsten du gör. På ett vanligt aktiekonto måste du istället betala 30% skatt på all vinst. För många småsparare är det mer förmånligt och enklare med ett ISK.

Att öppna ett ISK tar inte lång tid och mäklaren sköter det åt dig. För att öppna ett ISK loggar du in hos Avanza och du hittar alternativet under din kontosida. Följ sedan instruktionerna som anges när du har valt det.

När du nu har öppnat ditt konto så är du redo för att börja investera hos mäklaren. Ditt ISK kan användas för att hålla en mängd olika värdepapper och är egentligen allt du behöver för att sköta om ditt sparande. Om du med tiden öppnar fler konton hos Avanza så kan du enkelt få en översikt över varje enskilt konto, exempelvis för att din avkastning, vilket värde varje portfölj har och så vidare.

Steg 3: Sök efter Tesla

Nu är det dags att börja köpa aktier i Tesla. Längst upp i högra hörnet på sidan så kan du se ett sökfält. Skriv in Tesla eller TSLA i sökfältet så får du upp Teslas aktie som ett alternativ i listan.

Du kommer nu in på Avanzas sida för Tesla där du nu kan se allt du kan tänkas vilja veta om Tesla. Det första du ser är saker som börsvärde, grafen med aktiekursen och sådan information. Går du ned en bit hittar du information om avkastning, direktavkastning och dylikt.

Den här informationen är viktig för att göra en analys innan du köper aktier i Tesla. Många investerar såklart inte på grund av en teknisk analys, utan baserat på företagets potential, affärsidé och dylikt. Det kan däremot vara bra att titta över informationen som nätmäklare erbjuder innan du tar ett beslut.

Avanzas sidor för alla aktier ger en omfattande mängd med information och du kan även göra annat. Varje sida länkar till exempel till Placera-forumet för varje enskild aktie. Här kan du börja snacka med andra investerare och läsa på vad andra har att säga. Inte heller en nödvändighet, men det kan vara nyttig information att ta del av innan man investerar i ett företag.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du nu har ett konto hos nätmäklaren och är redo att köpa din första aktie i TSLA så är det bara att köpa den. På sidan för aktien ser du en enkel knapp för sälj och en för köp. Du trycker på den för köp och följer sedan instruktionerna.

Det här innebär bland annat att du ska ange hur många aktier du vill köpa i Tesla Inc, eller hur mycket pengar du ska investera. Du behöver alltså inte köpa hela aktier, utan det går bra att bara köpa en halv också. Just Tesla Inc har en högt värderad aktie så det är inte alla som har råd att köpa flera stycken, men det är med andra ord inte ett bekymmer.

Inför köpet måste du bekosta din investering. Lättast blir det om du sätter in pengar på ditt konto innan du går vidare med köpet. Det finns flera betalningsmetoder tillgängliga men det snabbaste är att du använder Swish. Då kan du använda mobilen för att omedelbart sätta in pengar. Det finns däremot andra metoder tillgängliga så använd den som passar dig bäst.

Avanza logo 5/5
 • Investera långsiktigt

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

Köp aktier nu etoro logo 5/5
 • Bäst för daytrading

78% av privata investerare förlorar pengar.

Handla nu

Presentation av Tesla

Tesla är ett välkänt bolag inom tillverkning och utveckling av elbilar. Tesla Inc är samtidigt otroligt känt bland investerare, av både goda och dåliga skäl. Det är bland annat många som menat att aktien stundvis har varit övervärderad, endast för att sedan bli motbevisade. Det här har lett till många heta debatter där man frågat sig var gränsen för Tesla ligger.

Det här är intressant när man sedan tittar på att Tesla fortfarande är relativt nya i branschen. Företaget har visserligen funnits med ett tag, men det har fortfarande en lång väg att gå. Det här är också något man bör tänka på inför en eventuell investering.

Innan du tar ett beslut är det bra om du lär dig mer om företaget och vilken bakgrund det har. Nedan så går det att läsa mer om hur bolaget faktiskt tjänar sina pengar, vad verksamheten består av och hur detta företag grundades. Företaget handlar om mer än bara elbilar, även om det är den biten av verksamheten som allmänheten är mest insatt i.

Så tjänar Tesla pengar

Att Tesla tillverkar och säljer elbilar känner alla till, men det är inte allt som verksamheten gör. Det är också viktigt att känna till hur det ser ut för Tesla på marknaden. Deras tillverkning har under många år varit relativt låg, men genom ett intensivt arbete har man kommit upp i högre siffror och man tillverkar nu flera hundra tusen bilar per år, med planer på att få upp den här siffran ytterligare.

Samtidigt så ökar försäljningen av elbilar. Det som är positivt här för Tesla är att marknaden för elbilar växer varje år. Många länder har också som mål att avskaffa bensinbilar helt, så behovet av elbilar växer och det här är såklart positivt för Tesla som har varit tidigt ute i branschen och som har möjligheten att anpassa sin produktion redan nu när marknaden fortfarande är ung.

Det är däremot mer än bara elbilar som Tesla tjänar pengar på. Något som färre känner till är att man i många delar av USA har lagar som bestämmer att alla biltillverkare måste tillverka en viss andel bilar som inte bidrar till utsläpp. Det här gäller bland annat i stater som Kalifornien, New York, Colorado och New Jersey, totalt är det 11 stater som har dessa krav.

Om en biltillverkare inte gör detta så måste man istället köpa krediter från en tillverkare som gör det. Det säger sig självt att en tillverkare som Tesla, som endast tillverkar elbilar, kommer att ha en enorm möjlighet att tjäna pengar på det här. Resultatet är att man till exempel 2020 tjänade runt 1,6 miljarder dollar på att sälja dessa. Utan dessa hade man till exempel gått back under samma år.

När fler och fler tillverkare går över till elbilar så kommer Teslas inkomst från detta att gå ned, men det är en bra bit kvar på vägen och fram tills dess så måste tillverkarna fortsätta att köpa dessa krediter från Tesla och andra biltillverkare som har ett överskott.

Vidare så tjänar Tesla också pengar på investeringar som man gör för att väga upp kostnaderna i bolaget. Det här är inte något ovanligt för företag att göra och är snarare ett sätt för Tesla att fördela sina inkomstkällor.

Så grundades Tesla

Tesla grundades så sent som 2003, vilket ändå är väldigt sent jämfört med större biltillverkare. Det var Martin Eberhard och Marc Tarpenning som grundades företaget i San Carlos i Kalifornien. Företaget hette ursprungligen Tesla Motors och namnet ändrades sedan till bara Tesla. Namnet kommer såklart från uppfinnaren Nikola Tesla.

Eberhard var bolagets VD medan Tarpenning tog rollen som finansdirektör, CFO som det kallas på engelska. Målet var redan då att tillverka en helt elektrisk bil. Det var bland annat som svar på framgångsrika test som General Motors hade utfört inom området, även om bolaget skrotade sitt projekt och aldrig släppte en modell på marknaden. Det visade däremot på en lysande potential, en potential som Tarpenning och Eberhard ville använda som grunden för sitt eget bolag.

Tesla utvecklade till slut Tesla Roadster, den första helt elektriska bilen som släpptes på marknaden. Den var som sagt helt elektrisk och kunde köra 250 miles, cirka 400 km, på en enda batteriladdning. Problemet var att bilen kostade lite över 100 000 amerikanska dollar, så väldigt få hade råd med den.

Många associerar Tesla med Elon Musk, men han blev först involverad 2004 då han gick in med en investering på 30 miljoner dollar. Med tiden så lyckades han hjälpa Tesla en hel del, men han tog inte över efter Eberhard. Det var istället Ze’ev Drori som 2007 blev VD och han är mannen som många anser är anledningen till att Tesla Roadster kom ut på marknaden.

Musk tog först över 2008 och det var inte utan kontrovers. Eberhard försökte bland annat stämma Tesla och anklagade bolaget för att ha tvingat bort honom, men han släppte ärendet till slut.

Sedan dess har företaget växt en hel del och idag är det en av världens största tillverkare av elbilar. Företaget har däremot en lång väg att gå och deras största utmaning är hur man kommer att klara sig nu när det finns många budget elbilar och alla större biltillverkare ger sig in i branschen.

Investera i liknande bolag som Tesla

Om du tycker att Tesla är ett intressant bolag så finns det många fler bolag som kan vara intressanta. En del av dessa är konkurrenter till Tesla medan andra är aktiva i närliggande verksamhetsområden.

Vi har valt ut tre väldigt intressanta bolag som absolut är värda att titta vidare på. Tänk på att det alltid är viktigt att du fördelar din risk. Lägg alltså inte allt ditt kapital på bara ett bolag, exempelvis Tesla. Istället är det mycket bättre om du fördelar dina risker genom att köpa flera olika aktier.

För ännu bättre riskfördelning så kan det också vara bra att fördela ditt kapital över flera olika branscher. Elbilar och innovativa techbolag är otroligt spännande och har en viktig roll i vår framtid, men det kan vara bra att fördela risken så att du inte är investerad i en enda bransch.

NIO

Nio kallas ofta för Kinas svar på Tesla. Man fokuserar på utveckling och tillverkning av elbilar i premiumkvalitet, så det finns en hel del likheter med Tesla. Nio är samtidigt mycket yngre än Tesla, företaget grundades så sent som 2014 men har under många år dubblat antalet sina leveranser av elbilar.

General Motors Company

Alla känner nog till GM som länge har varit en stor aktör på bilmarknaden med mycket erfarenhet och expertis. Man var ganska sena med att tillverka elbilar, men samtidigt så var man till viss del en inspiration för Tesla tack vare tidiga tester med elbilar under 90-talet. Företaget har nu börjat fokuseras allt mer på elbilar och har gett ett löfte om att endast erbjuda elbilar 2035.

Albemarle Corporation

Ett företag som sticker ut i vårt lista är utan tvekan Albemarle. Det här är inte ett företag som utvecklar elbilar, utan det är världens största tillverkare av litium och är en stor aktör inom specialiserade kemikalier. 

Litium är väldigt intressant just nu då det används vid tillverkningen av bland annat batterierna i elbilar, men också en mängd andra elektroniska lösningar. Med mer fokus på grön energi och en övergång till elbilar så är Albemarle väldigt intressant och det återspeglas i företagets aktiekurs.

Ska man investera i Tesla?

Det är bara du som kan avgöra om det är rätt med en investering i Tesla. Företaget är just nu enormt inom elbilar och vi ser samtidigt hur stora delar av världen håller på att gå över till just detta, samtidigt som ett större fokus läggs på grön energi och en i allmänhet grön omställning.

Med tanke på den utveckling så är det absolut intressant att titta på ett företag som Tesla. Det är däremot inte helt utan risker och om du ska köpa Tesla aktier så är det viktigt att tänka på detta.

Fördelar

 • En klar fördel med Tesla är att man var tidigt ute med elbilar och är en av få bolag i världen som är helt fokuserade på just elbilar, medan många andra biltillverkare ursprungligen tillverkade andra typer av bilar. Tesla måste alltså inte ställa om sin verksamhet eller anpassa sig till nymodigheter, man är redan där.
 • Företaget är samtidigt väldigt väletablerat på marknaden och är idag det mest kända varumärket inom elbilar. Det här har sitt eget värde och gör det enklare att marknadsföra sig. Inte minst nu när man vill försöka tillverka billigare modeller, då kommer det att gynna Tesla att man redan är ett etablerat namn.

Nackdelar

 • Tesla är däremot inte helt utan nackdelar, trots allt det positiva som man kan säga om företaget och dess verksamhet. Det finns såklart många olika scenarier som skulle kunna ställa till det för Tesla, men en del är mer troliga än andra.
 • Konkurrens på marknaden är något som vi absolut måste tänka på. Nu när allt fler företag ger sig in i branschen och börjar tillverka elbilar så finns det en stor risk att Tesla förlorar andelar av bilmarknaden. Att man nu börjar arbeta med att ta fram billigare modeller är ett bra första steg att hålla sig kvar och samtidigt få in nya kunder, historiskt så har deras bilar varit för dyra för genomsnittet.
 • En annan risk är att man helt enkelt får slut på batterier. Tesla håller på att bygga en megafabrik i Nevada för detta, men här finns det en hel del risker att tänka på. Fabriken kan få bekymmer under konstruktionen, vilket ofta händer med storskaliga projekt. Vidare så har Elon Musk själv sagt att man eventuellt kommer att behöva fler av dessa fabriker, som kostar otroligt mycket tid och pengar att bygga.

FAQ – Vanliga frågor om Tesla

Nedan ser du svaren på vanliga frågor som investerare har om Tesla.

Finns Tesla på börsen?

Tesla är listat på NASDAQ. Du kan därför hitta Tesla aktier hos majoriteten av alla nätmäklare.

Vart kan jag investera i Tesla?

Om du vill köpa Tesla aktier så gör du det enklast genom Avanzas plattform. Man har i sitt utbud aktier från NASDAQ, Stockholmsbörsen och mycket mer.

Hur mycket kostar det att investera i Tesla?

Att köpa Tesla aktier är såklart inte billigt då det är ett högt värderat bolag. Exakt hur mycket kostnaden blir beror mycket på kursen för Tesla och sedan avgifterna hos den plattform där du investerar.

Hur mycket ska man investera i Tesla?

Hur många aktier i Tesla som är rätt antal beror helt på din egen åsikt om bolaget, hur mycket kapital du har tillgängligt och så vidare. Investera aldrig alla dina pengar i en enda aktie, det är en onödigt hög risk även om du hoppas på en hög vinst. Det går aldrig att veta hur en aktie kommer att utvecklas, inte till 100%. Gå därför inte in med kapital som du inte har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5 Köp aktier på Avanza.se
 • Sveriges bästa nätmäklare
 • +1 miljon kunder i Sverige
 • Gratis aktiehandel upp till 50.000 kr
Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5

About The Author