Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Opti fondrobot recension 2022 + vi ger dig 50% rabatt

Opti fondrobot recension

Är du intresserad av att investera genom Optis fondrobot?

Vi har ett exklusivt specialerbjudande som ger dig 50% rabatt på Optis avgift i 3 månader!

I den här artikeln går vi igenom fördelar, nackdelar och varför du bör välja att spara med Opti. Här nedanför kan du även se vår Youtube-video där vi jämför alla fondrobotar.

Jag tycker att du bör börja med att se videon (12 min 20 sek) eller åtminstone spola fram tills när vi pratar om Optis robotrådgivning:

Opti fondrobot
+450 röster
4.6/5

Betyg i App store

Koden AKTIESKOLAN50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vilka är Opti?

Opti är en svensk så kallad fondrobot. De är grundade av svenska entreprenörer från finans och techsektorn. Målsättningen med Opti är erbjuda möjligheten till ett bra och billigt sparande för alla. 

Opti har inga personliga rådgivare. När du börjar spara hos dem får du svara på frågor i deras app om din ekonomi, syn på risk, varför du sparar mm. Utifrån de svaren tar Optis algoritmer fram ett förslag på en portfölj som passar dig. 

Väljer du att börja spara enligt det förslaget kommer Opti automatiskt se till att du alltid är rätt investerad. Du kan så klart också välja en annan portfölj än förslaget du får.

Hur fungerar en fondrobot och robotrådgivare?

En fondrobot hjälper dig att placera dina pengar på ett automatiserat sätt. Det finns flera svenska fondrobotar och alla skiljer sig åt genom att vara programmerade efter en viss modell eller teori om hur pengar skall förvaltas. Oftast är syftet att nå bästa möjliga avkastning till en så låg risk som möjligt.

Genom att kombinera forskning med modern teknik går det att skapa ett automatiskt system för att förvalta pengar på ett smart sätt. Investeras pengarna i fonder eller andra tillgångar med låga avgifter blir det också ett sparande med låga kostnader. 

Fondroboten har möjlighet att placera i olika tillgångar. Fondroboten läser av många olika faktorer i marknaden och ser till att dina pengar är placerade på bästa sätt efter den risknivå och inriktning på sparande som du valt.

Vi har skrivit en artikel där vi nämner vilken fondrobot vi gillar mest, Opti eller Lysa?

STEP BY STEP

Så börjar du investera med Opti idag

Det är mycket enkelt att komma igång med Optis tjänster. Följ bara dessa stegen och du kommer att ha skapat en automatiserad fem-stjärnig investeringsportfölj på bara några minuter.

Steg 1. Ladda ner Optis app till din telefon

Börja med det enklaste steget. Klicka på den knapp du önskar för att ladda ner Optis investeringsapp till din telefon.

Opti-bygg en portfölj

Steg 2. Kom igång snabbt och enkelt i appen

När du öppnar appen så registrerar du enkelt ett konto med en e-mailadress och Bank-ID.

Opti-starta nytt sparande

Steg 3. Svara på enkla frågor

När du öppnat ett konto så kommer du till steget där du svarar på frågor som hjälper till att forma din investeringsportfölj. Tänk på att det inte är ett test, svara så ärligt som möjligt på frågorna.

Det tar cirka 3-5 minuter att svara på alla frågorna.

Opti portföljallokering

Steg 4. Få ett investeringsförslag

När du har svarat på frågorna kring din ekonomiska situation så ger Opti dig ett investeringsförslag. Du kan då acceptera, justera eller neka portföljallkoleringen som föreslås.

Börja med att ladda ner appen och testa skapa ett konto. Det kostar ingenting att testa appen!

DÄRFÖR SKA DU VÄLJA OPTIS FONDROBOT

6 fördelar med Opti fondrobot

Det finns många fördelar för de allra flesta att spara via Opti Fondrobot. Det är ett bekvämt sätt att få sina pengar förvaltade enligt en professionell metod.

Vill du läsa om ytterligare för- & nackdelar om Opti så har vi skapat en artikel där vi listar fler för- & nackdelar om Opti.

Jag kontaktade Optis VD, Jonas Hombert, och ställde frågan…

 – Varför bör man välja Opti?

Opti skapades för dig som – likt vi – tycker att det ska vara enkelt att få ett sparande i världsklass! Det ska varken behöva bli din nya hobby eller ett ångestfyllt måste.

Istället investerar Opti dina pengar professionellt och sköter allt åt dig, till ett bra pris och med samma säkerhet som hos banken. Du håller enkelt koll i appen, får intressanta uppdateringar och hjälp att fatta rätt beslut.

Vi sköter det svåra, och finns alltid ett samtal bort när du vill – oavsett om du månadssparar 200 kr eller har investerat 200 000 kr.

Jonas Hombert, VD på Opti

Jag valde att fylla på med ytterligare ett par fördelar med Optis robotrådgivare här nedanför.

1. Hög riskjusterad avkastning oavsett börsklimat

När du blir kund hos Opti får du svara på frågor om bland annat din syn på risk. Med hänsyn till dina svar placerar Opti ditt kapital på ett sätt att du får möjlighet till en så bra avkastning som möjligt i förhållande till den risk du valt att ta. 

Risk är alltid viktigt att hantera. Även om du valt att ha en högre risknivå vill du ändå begränsa den risk du tar så mycket som möjligt. Ett sätt att göra det är att sprida ut sina investeringar på olika marknader och tillgångsslag. Opti kommer att sprida dina investeringar bland många olika typer av produkter. Det kallas också diversifiering. 

2. Opti rebalanserar din portfölj löpande

Eftersom olika marknader utvecklas olika starkt kommer vissa fonder Opti investerar i bli större än tänkt i din portfölj. Du har då inte den risknivå som du valt att investera efter. Vid varje kvartalsskifte rebalanserar Opti din portfölj. 

Opti hämtar därför hem vinster och investerar i tillgångar som ses som billiga just då. Allt för att du skall ha den vikt av olika marknader och tillgångsslag som passar din risknivå bäst. Det har historiskt gett en hög riskjusterad avkastning.

3. Skräddarsyr portföljen efter din ekonomi

När du startar upp ett sparande via Opti får du svara på frågor om din ekonomi. Utifrån det kan Optis algoritmer skapa den perfekta investering för dig. Opti tar också hänsyn till din syn på risk, hur länge du tänkt att spara och andra viktiga frågor. 

4. Du har möjligheten att skapa en extra hållbar portfölj

En av de viktigaste trenderna i samhället just nu är hållbarhet. Det är inte bara viktigt för vårt klimat och miljö. Det är också viktigt inom investeringar. Många konsumenter söker hållbara produkter och tjänster. De företagen som klarar konsumentens krav kommer sannolikt bli framgångsrika. 

Det är också viktigt att investera i företag som utvecklar ny miljövänlig teknik för att driva utvecklingen åt rätt håll. Genom Opti investerar du alltid hållbart. Men du kan också välja att din portfölj skall vara extra hållbar. Att investera hållbart är en klok strategi som är bra både för dina investeringar och miljön. 

Läs mer om Optis 10 olika portföljer.

5. Automatiserar ditt månadssparande medans du kan tänka på annat

Att sätta upp ett automatiskt månadssparande i en fondrobot  är mycket bra sätt att spara för de allra flesta. Du kan då ägna din fritid åt roligare saker. Du vet att dina pengar förvaltas på bästa möjliga sätt efter en professionellt framtagen strategi. Det är självklart bra att då och då analysera och följa upp sina investeringar. 

När du valt att investera i Opti gäller det att hålla sig kall. Börsen kommer gå upp och ned. Dina pengar förvaltas efter en professionell strategi till den risknivå du valt. Lita på din fondrobot och sälj inte när du hör om börsfall på världens börser. Din placeringshorisont skall vara längre än så. När du börjar att spara hos Opti får du svara på frågor om risk. Det är viktigt att tänka igenom frågorna noga och välja en nivå som känns rätt för dig. 

Precis som när du månadssparar kan det vara klokt att ha en plan när du skall ta ut pengarna. Skall du använda dem till något speciellt så sälj av regelbundet med jämna mellanrum i god tid före du behöver pengarna. Då slipper du råka sälja allt när marknaderna är lågt värderade. 

6. Hög riskspridning med exponering mot aktier, krediter, räntor och råvaror

Opti investerar dina pengar i många olika marknader och tillgångsslag. Det innebär att de sprider dina risker. Exakt hur fördelningen mellan olika tillgångsslag ser ut beror på vilken risk du är villig att ta. Det avgörs av de svar du ger på frågor Opti ställer om din ekonomi och syn på risk när du börjar att spara hos dem. 

Opti investerar i många olika fonder som i sin tur investerar i olika marknader. De är fonder som investerar i aktier i både stora och mindre företag, räntor och obligationer och råvaror. Fonderna investerar på olika marknader runt om i världen eller globalt.

Till skillnader från de flesta andra fondrobotar så får du ytterligare en dimension med Optis investeringar i råvaror och globala realräntor. De investerar alltså bredare än konkurrenterna.

Opti omdöme & recension

Här nedanför kan du se Optis omdöme och recension från App Store. Totalt har tjänsten fått +450 röster. Se fler omdömen här.

Opti omdöme och recension

Vad är skillnaderna mellan Opti och andra fondrobotar?

I denna tabellen så kan du jämföra de olika fondrobotarna mot varandra.

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto

Vanliga frågor om Opti

Här nedanför har vi listat de vanligaste frågorna om Opti fondrobot.

Finns det någon minimigräns för investeringar?

Minsta insättning hos Opti är 200 kr. Du kan heller inte måndasspara en mindre summa än 200 kr per månad.

Vad händer om värdet på mina investeringar understiger minimigränsen?

Det händer inget. Anledningen till att Opti har en gräns för minsta investering är att Opti anpassar sig till minimikraven hos de fonder de investerar i.

Hur ofta justerar Opti min portfölj?

Opti rebalanserar din portfölj en gång per kvartal. Anledningen är att din portfölj alltid skall ha ha den risknivå du valt att ha.

Hur säker är tjänsten?

Opti har tillstånd av Finansinspektionen och är övervakade av dem. Dina pengar omfattas av den statliga insättningsgarantin och investerarskydd

Insättningsgarantin gäller den korta tid mellan du satt in pengar på den bank Opti anlitar tills de investeras i fonder. Opti investerar bara i fonder som omfattas av europeisk lagstiftning för fonder.  

Du står som ägare för de fonder Opti investerar åt dig. Dina pengar kommer aldrig heller in på konton som Opti kontrollerar.

Hur betalar jag skatt när jag investerar med Opti?

Investerar du som svensk privatperson görs dina placeringar i ett Investeringssparkonto. ISK är ett schablonbeskattat konto. Det innebär att du inte deklarerar några enskilda affärer. Du behöver alltså inte betala skatt för vinster du gör. Du får heller inte dra av för några förlustaffärer i din deklaration.

Du betalar istället skatt som baseras på värdet av ditt ISK. Skatten är beräknad och färdigtryckt på din deklaration. ISK är en smidig och förmånlig kontoform att spara i.

Investeras mina pengar i ett investeringssparkonto?

Om du är en svensk privatperson investeras dina pengar genom ett ISK konto.

Kan jag investera med ett bolag?

Om ditt företag är ett aktiebolag så går det utmärkt att skapa ett konto. Opti erbjuder ett smidigt sätt för aktiebolag att förvalta kapital som inte behövs i verksamheten. 

För aktiebolag är kapitalförsäkring det bästa sättet förvalta sina pengar. Det är dels smidigt rent administrativt. Men det är också förmånligt skattemässigt. 

Företag som investerar via Opti gör det i kapitalförsäkringar. Det gör det möjligt för företag att få en professionell förvaltning av sitt kapital till låg kostnad i en kapitalförsäkring.

Lär dig öppna ett företagskonto.

Vad innebär diskretionär förvaltning?

Diskretionär förvaltning innebär att någon förvaltar någon annans pengar. Oftast har det varit en bank eller mäklare som förvaltar förmögna personers kapital. Hos Opti är det deras fondrobot som förvaltar kundernas kapital.

Kommer Opti att slå index?

Det finns många varianter av index. Allt från svenska aktieindex som mäter den svenska börsen till globala som väger samman alla världens aktier. Opti har inte som mål att slå något index. Deras mål är att spegla olika index men framförallt ge dig en så bra avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt.

Hur kan jag flytta mitt sparande till Opti?

Det enda sättet att flytta sitt sparande till Opti är att sälja av det och sedan flytta pengarna. Det är inte möjligt att på något sätt flytta över de fonder man har till Opti. 

Har du ditt sparande i ISK eller KF utlöser en flytt ingen vinstskatt. Sparar du däremot i ett aktie och fondkonto måste du deklarera dina försäljningar och skatta för ev vinst.

Har Opti tillstånd från finansinspektionen?

Opti har tillstånd av Finansinspektionen och står under dess övervakning.

Kostar det något att avsluta?

Det kostar inget att avsluta sitt sparande hos Opti. Det är en enkel procedur. Det tar några dagar, sedan har du pengarna på ditt konto. Alla pengarna kommer inte på samma gång. 

Det beror på att Opti betalar ut allt eftersom fondbolagen betalar till dem. Olika fondbolag tar olika lång tid på sig att sälja fondandelar och föra över pengarna.

Opti historisk avkastning
Opti historisk avkastning för "Opti 9" med hög exponering mot aktier - Grafik hämtad från Opti.se

Hur ser Optis historiska avkastning ut?

Det går att se hur avkastningen för Opti sett ut historiskt på deras hemsida. Då Opti är relativt nystartat har de simulerat hur deras avkastning skulle varit historiskt. Det är alltid lite vanskligt att göra det då till exempel de fonder de investerar i inte fanns då. 

När du blir kund hos Opti får du svara på frågor om din syn på risk, din ekonomi och sparande. Utifrån det hittar Opti en risknivå som passar dig. I praktiken delas spararna upp i nio olika klasser där klass ett har minst risk och klass nio mest. 

Du kan se hur de olika riskklasserna utvecklats historiskt på Optis hemsida. Det är intressant att se hur det skiljer sig under perioder när börsen går upp eller ned extremt mycket. Frågan du måste ställa dig är om det är värt att tappa mer i en nedgång för att med stor sannolikhet öka mer i en uppgång? Eller trivs du mest med mindre rörelser? 

Simuleringen av historisk data tar inte hänsyn till att det går att välja olika hållbarhetsprofiler på sitt sparande.

Läs vår artikel där vi går in mer på djupet om Optis historiska avkastning.

Tar Opti några avgifter?

Opti har inga dolda kostnader. Det du betalar är förvaltningsavgiften till Opti på 0,5% till det kommer en avgift till Optis depåbank och avgifterna för fonderna. Opti anger själva att totala kostnaden för att spara hos dem är ca 0,9%

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto

Förvaltningsavgift

Opti har en enda intäkt. Det är den förvaltningsavgift de tar ut av sina kunder. De får ingen provision eller någon annan ersättning från exempelvis de fonder de förvaltar sina kunders pengar i.

Vilka avgifter är inte inkluderade?

Oavsett hur du sparar i fonder betalar du en förvaltningsavgift för det. Den delas upp och dras i regel varje natt. Det är ingen skillnad med de fonder du äger via Opti. Det kommer att dras en fondavgift även på de fonderna. Avkastningen du ser är efter att avgiften är dragen. 

Det finns dock en sak som skiljer i ditt fondsparande hos Opti mot andra aktörer. De som förmedlar fonder får en provision av fondbolagen. Eftersom Opti skall vara oberoende får de inte behålla provisionen. 

Istället betalar de tillbaka den till dig som kund. Så i princip får du som kund rabatt på fondavgifterna i de fonder du sparar i hos Opti.

Läs mer om Optis avgifter i vår artikel där vi går igenom  allt.

Risker med att investera genom Optis fondrobot

Optis upplägg gör att kundernas pengar alltid är trygga. Om Opti går i konkurs är spararnas kapital skiljt från Opti. En risk med att spara via Opti består till stor del i att deras fondrobot agerar som det är tänkt i olika situationer på marknaden. Det går aldrig att förutse alla scenarier som kan inträffa, eller hur en algoritm agerar på det. 

En annan risk ligger i de fonder där Opti investerar. Opti har gjort noggranna urval av de fonder de väljer att investera kundernas pengar i. Men det finns alltid en risk vad som händer i enskilda fonder i olika marknadslägen.

Risker med fondrobotar

Här nedanför visas fördelningen av tillgångar i portföljförslagen från de olika fondrobotarna.

  • A = Aktieindexfonder
  • R = Räntefonder
  • Ö = Övriga tillgångsslag som t.ex. råvaror, fastigheter eller motsvarande

 

FondrobotLåg risk (buffert)Mellan risk (barnspar)Hög risk (pension)
Lysa20% A, 80 % R75% A, 25% R100% A
Opti20% A, 75% R, 5% Ö75% A, 15% R, 10% Ö75% A, 15% R, 10% Ö
Fundler10% A, 90% R35% A, 65% R100% A
BetterWealth40% A, 60% R40% A, 47% R, 13% Ö70% A, 20% R, 10% Ö
Avanza Auto20% A, 80% R75% A, 20% R, 5% Ö92% A, 8% Ö
Nordnet RobosaveInget förslag(!?)65% A, 30% R, 5% Ö65% A, 30% R, 5% Ö

Det är viktigt att företaget som driver fondrobten gjort ett korrekt upplägg kring hur kundernas pengar hanteras. De skall vara helt separerade från bolaget i händelse av konkurs eller obestånd. Det är viktigt att bolaget som driver fondroboten har tillstånd av och står under ett lands myndighets övervakning. I Sverige är den myndigheten Finansinspektionen. 

Alla fondrobotar är programmerade efter olika strategier. Många av dessa strategier baseras på akademisk forskning. Det är viktigt att fondroboten är rätt programerad och agerar enligt den strategi den skall följa. 

Världens ekonomi förändras och olika teorier som bygger på historisk data kanske inte stämmer på samma sätt idag. Hur en fondrobot reagerar på olika händelser vet vi först i efterhand. 

När du blir kund hos en fondrobot får du svara på olika frågor om din ekonomi, syn på risk och liknande. Det är viktigt att den som programmerat fondroboten och kunden tolkar frågorna på samma sätt. En viktigt fråga är synen på risk. För den som programmerar fondroboten kan utgångspunkten vara att risk är ett sätt att skapa avkastning. Kunden däremot uppfattar risk som något obehagligt. 

Fondrobotar investerar som det hörs på namnet i fonder. Det finns en mängd olika fonder. Allt från billiga börshandlade fonder som kallas ETF till vanliga aktivt förvaltade fonder. Valet av vilka fonder en fondrobot investerar i brukar göras efter noggrann analys. Men även där finns scenarier som är svåra att förutspå. En sådan kan vara att om kunderna vill sälja sitt innehav måste också fondroboten kunna sälja fonder till rätt pris när de vill.

Risker på börsen

För att kunna få avkastning på dina pengar måste du våga ta risk. Historisk data visar att ett av de bästa sätten att förvalta sina pengar är på börsen. Företag växer, tjänar pengar. Då ökar deras värde och de kan kanske till och med dela ut en del av vinsten till sina ägare. Men det är inte självklart att företag går bra, därför är det en risk att investera i dem. 

Ett företag kan få problem. Kanske kommer det ny teknik eller nya konkurrenter. Då utvecklas inte företaget du äger aktier i speciellt bra. Det finns också andra faktorer som påverkar börsen. Det kan vara ekonomiska, politiska eller olika centralbankers beslut. Det kan göra att din investering inte blir så bra som du tänkt dig. 

Det finns olika sätt att hantera risken med att investera i aktier och andra finansiella produkter. Ett sätt är att sprida riskerna. Investera i olika bolag i olika branscher och gärna från olika länder. Det är också viktigt att investera i andra produkter som obligationer, råvaror mm. 

Ett annat sätt att sprida sina risker är att investera regelbundet. Genom att spara till exempel varje månad kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. Det är också viktigt att vara långsiktigt i sitt sparande. Sparar du regelbundet under lång tid kommer du med all sannolikhet att ha fått en bra utveckling på ditt kapital.

0/5 (0 Reviews)