Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera 10 000 kr → 3 bästa möjligheterna för nybörjare

Så kan du investera 10000kr

Vill du få tips på hur du kan investera 10 000 kr? 

Bra!

Genom att investera pengar på börsen gör du det möjligt för pengarna att växa med tiden. Där kan du exempelvis köpa både aktier och fonder.

I den här guiden går vi igenom hur du enkelt kan investera 10 000 kr och hur du öppnar ett konto för att komma igång idag.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad innebär det att investera pengar?

Att förvara pengar på ett konto ger idag oftast ingen ränta överhuvudtaget. I bästa fall kan du få någon enstaka tiondels procent. Eftersom vi oftast har en inflation på ca två procent så innebär det i praktiken att dina pengar minskar i värde, eftersom allt i samhället blir dyrare. 

Men givetvis finns det ett bra sätt att komma runt detta. Nämligen att investera sina pengar. Det gör du enklast genom att spara i aktier eller fonder. Då sätter du dina pengar i arbete, och förhoppningsvis får du en högre avkastning än den låga riskfria räntan du kan få på ett sparkonto.

För att få möjlighet till avkastning så måste du utsätta dina pengar för en viss risk. Det innebär att dina pengar kan minska i värde. Därför är det inte lämpligt att investera dina pengar om du behöver dem inom ett år. Över tid så brukar investeringar i aktier och fonder ge en genomsnittlig avkastning på 7-8 procent per år. Så har du bara tålamod, och sparar på lite längre sikt så är aktier och fonder ett utmärkt alternativ.

Passar aktier eller fonder dig bäst?

Är du nybörjare på investeringar så tycker jag att du i första hand ska investera i fonder. Det är enkelt att komma igång, och du får riskspridning på köpet. För dig som gillar risk och vill ha full kontroll på dina investeringar så kan aktier vara ett alternativ. 

Vi har skapat en stor jämförelse för dig som väljer mellan aktier eller fonder.

Avanza logo
5/5

Investera 10 000 kr i aktier

Att investera i aktier är enkelt men det finns några saker som du måste ha på plats, och några saker som du bör känna till, innan du kan börja.

Läs vår guide för hur du kan köpa aktier här.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Det absolut bästa och enklaste sättet att komma igång är att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet. Hos båda är processen mycket enkel och du är igång på bara några minuter. 

Alla storbanker erbjuder också ISK-sparande, men jag rekommenderar verkligen att du väljer någon av nätmäklarna. Avanza är störst och jag använder dem själv, men Nordnet funkar precis lika bra.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

När ISK-kontot är på plats så kan du göra dina första aktieköp. För att uppnå önskad riskspridning så bör du investera dina pengar i 8-15 olika aktier. Givetvis kan detta vara svårt när du “bara” investerar 10000 kr, men sikta på att åtminstone köpa tre olika bolag. Dessa tre bör vara verksamma i olika branscher. Efterhand som du utökar din portfölj så se till att ta in fler bolag, så att du på sikt uppnår målet om 8-15 olika aktier. 

En “genväg” till bra riskspridning är att köpa aktier i ett så kallat investmentbolag. Det är bolag som i sin tur äger flera andra bolag, vilket gör att du får riskspridning trots att du bara investerar i ett enskilt bolag. 

Det finns flera svenska investmentbolag som är noterade på börsen. Kinnevik, Industrivärden, Investor, Bure, Ratos och Latour är några exempel. Genom att gå in på deras respektive hemsidor så kan du se vilka bolag de äger.

3. Köp aktier löpande för att sprida risken

När du har investerat dina 10000 kr så är det viktigt att inte sluta investera. Försök att fylla på varje månad. Genom att köpa regelbundet så kommer du att köpa både när aktierna går bra och när de går dåligt. 

Det innebär att du får en bra genomsnittlig kurs. När man bara köper vid ett tillfälle så finns det risk att du köper precis när bolaget har presenterat en bra nyhet eller ett bra kvartalsresultat, och att aktien därför är dyr. 

När aktien är högt värderad är risken större för en kortsiktig kursnedgång. Detta kommer du runt genom att investera kontinuerligt.

4. Var långsiktig

Aktier är inget för den kortsiktige. Aktiekurserna svänger upp och ner och om du behöver pengarna inom kort så kan du till och med tvingas att sälja dina innehav med förlust. Men om du sparar på lång sikt så påverkas du inte av kortsiktiga svängningar. 

Det finns förstås inga garantier, men historien har visat att den som har en exponering mot aktiemarknaden ofta blir en vinnare på lång sikt, även om värdet på dina pengar kan minska under enskilda perioder.  

Investera 10 000 kr i fonder

Investera 10 000 kr i fonder

För dig som vill välja ett enklare alternativ så föreslår jag att du investerar dina 10000 kr i fonder. Fonder är gratis att köpa och sälja, men nästan alla fonder har en fast årlig avgift. Din nätmäklare redovisar tydligt avgiften, så titta gärna närmare på den innan du väljer fonder.

Läs gärna vår guide om du vill lära dig att spara i fonder.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Precis som när det gäller aktier så behöver du ett konto hos en nätmäklare. Du bör välja Avanza eller Nordnet som är de två absolut bästa aktörerna på den svenska marknaden. De är proffs på sparande och hjälper dig gärna att komma igång. För fondsparande så är ett investeringssparkonto (ISK) det bästa valet.

2. Använd Avanzas portföljgenerator för att bygga en portfölj

Vilka fonder ska du välja då? I vanlig ordning så finns det inga självklara svar, men precis som när det gäller aktier så ska du sikta på att sprida dina investeringar över olika typer av bolag och olika geografiska områden. 

Avanza har skapat en portföljgenerator som hjälper dig att välja fonder genom att låta dig svara på ett antal frågor. Jag tycker att den funkar bra och för dig som är nybörjare är det ett väldigt smidigt sätt att komma igång.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Fonder är idealiska för månadssparande. De flesta fonder har en minsta insättningsgräns på 100 kr vilket gör att det passar även dig som bara har möjlighet att avsätta en mindre summa varje månad. 

Det viktigaste med ett månadssparande är att du gör det automatiskt. Skapa en automatisk överföring från ditt lönekonto som dras samma dag som du får lön. Då kommer du aldrig att sakna pengarna, samtidigt som du över tid bygger upp en allt större fondportfölj.

4. Var långsiktig

Fondsparande är inget sprinterlopp utan kan snarare liknas vid ett långdistanslopp. Det gäller att vara uthållig och ha tålamod. Om man tittar på långa tidsperioder så har marknaden historiskt sett alltid gått upp och krascher återhämtar sig alltid med tiden. 

Det innebär att den som är långsiktig kommer att bli en vinnare, medan det är betydligt mer chansartat för den som sparar på kort sikt. 

Avanza logo
5/5
investera 10 000 kr genom en fondrobot

Så här kan du investera 10 000 kr genom en fondrobot

På senare år har det dykt upp nya sparformer som utmanar de traditionella sparandet i aktier och fonder. Ett av de mer intressanta är så kallade fondrobotar som hjälper dig att skapa ett helt automatiskt sparande.

1. Välj en fondrobot

I Sverige finns det ett antal olika fondrobotar och jag har provat de flesta av dem. Den jag gillar bäst heter Lysa. Det är en stor och pålitlig aktör och det är väldigt enkelt att komma igång med ett sparande.

2. Öppna ett konto kostnadsfritt och få ett portföljförslag

Du registrerar dig med hjälp av ditt bank-id och sedan är du igång. Först av allt kommer du att få svara på ett antal frågor. Dina svar ligger sedan till grund för det portföljförslag som Lysa kommer att ge dig. 

3. Välj hur mycket du vill investera nu

Gör en överföring av dina 10.000 kr till Lysa. Det finns ingen poäng med att dela upp pengarna på flera insättningar utan sätt in hela summan på en gång. Pengarna kommer automatiskt att investeras i olika aktie- och räntefonder..

4. Välj hur mycket du vill automatiskt investera månadsvis

Komplettera din engångsinsättning med ett automatiskt månadssparande till Lysa. Det varierar förstås hur mycket var och en har möjlighet att månadsspara, men försök att se till att ditt totala sparande åtminstone motsvarar 10 procent av din lön efter skatt.

5. Var långsiktig

En fondrobot är inget för den som söker snabba klipp. Du behöver ge roboten gott om tid att förvalta dina pengar – för över tid är sannolikheten mycket stor att dina pengar kommer att få en bra värdeutveckling.

Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Tumregler: Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Det finns en gammal tumregel som säger att du ska placera 10% av dina pengar i aktier för varje år du kan avvara den. Det innebär i korthet att ju längre din sparhorisont är, desto större andel av dina pengar ska vara exponerade mot aktiemarknaden.

Sparhorisont 10 år: 100% av ditt sparkapital vara placerade i aktier

10 år x 10 procent = 100 procent. Ska pengarna som du sparar inte användas på minst 10 år så ska du alltså placera hela ditt sparkapital i aktier.

Sparhorisont 6 år: 60% av ditt sparkapital vara placerade i aktier och 40% i räntor

6 år x 10 procent = 100 procent. Om du behöver dina pengar om sex år, så ska du enligt den här tumregeln placera 60 procent av ditt sparande i aktier. De övriga 40 procenten placerar du i räntefonder. Räntefonder rör sig inte alls lika mycket, vilket ofta gör att de bevarar värdet vid en eventuell börsnedgång.

Sparhorisont 1-2 år: 10-20% av ditt sparkapital vara placerade i aktier och 80-90% i räntor

Sparar du på väldigt kort sikt så bör du ha en väldigt liten andel av ditt kapital i aktier. Om du följer tumregeln så ska du maximalt ha 10 procent av kapitalet i aktier om du behöver dina pengar om ett år. Har du en sparhorisont på två år kan du öka andelen till 20 procent. 

Tänk på att detta är en tumregel och ingen absolut lag. Men den ger dig en fingervisning om hur du kan tänka. Om du behöver pengarna inom ett år, ja då bör du faktiskt inte investera i aktier eller fonder. Sätt då istället pengarna på ett vanligt sparkonto och försök hitta ett som åtminstone ger dig 0,5 procent i ränta.

Avanza logo
5/5

FAQ - Vanliga frågor om att investera 10 000 kr

Det finns ett antal frågor som ofta dyker upp när man ska investera sina pengar. Det finns inga “gyllene” generella svar som funkar för alla, men nedan försöker jag resonera lite kring hur du kan tänka.

Ska jag investera 10 000 kr i aktier eller fonder?

Det beror lite på vem du är. Är du helt grön och aldrig har investerat tidigare så tycker jag att du ska börja med ett fondsparande hos en nätmäklare, eller välja en fondrobot.

Då sänker du risken betydligt. Har du varit med ett tag och känner att du har lite koll, eller att du är väldigt sugen på att lära dig mer om sparande - ja, då kan aktier vara något för dig.

Tänk på att risken är större när du köper enskilda aktier, men genom att köpa många olika aktier i olika branscher så kan du uppnå en bra riskspridning ändå.

Vilken nätmäklare är bäst att välja?

Jag tycker att du ska välja Avanza eller Nordnet. De är jämbördiga konkurrenter, så kontakta båda och välj den du får störst förtroende för. Båda två har väldigt hjälpsamma kundtjänster.

Bör jag sprida ut köpen eller investera 10 000 kr på en gång?

Ska du investera 10000 kr så tycker jag att du ska investera allt på en gång. Det är en för liten summa för att dela upp på flera köptillfällen.

Däremot tycker jag att det är viktigt att du kompletterar din investering med ett kontinuerligt månadssparande. Det ökar möjligheterna att på sikt bygga en riktigt stor och bra portfölj.