Gör som +13.000 andra, prenumerera på våra investeringstips:
Börja investera i aktier
Onlinekurs med Anton Gustafsson
En grundkurs där jag hjälper dig att bygga en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.
I den här artikeln går vi igenom de bästa sätten att komma igång och hur du kan få dina pengar att växa.
Bästa nätmäklaren enligt Aktieskolan
Vill du få tips på hur du kan investera 10 000 kr?
Bra!
Genom att investera pengar på börsen gör du det möjligt för pengarna att växa med tiden. Där kan du exempelvis köpa både aktier och fonder.
I den här guiden går vi igenom hur du enkelt kan investera 10 000 kr och hur du öppnar ett konto för att komma igång idag.
Let’s go!
INTRODUKTION
Att förvara pengar på ett konto ger idag oftast ingen ränta överhuvudtaget. I bästa fall kan du få någon enstaka tiondels procent. Eftersom vi oftast har en inflation på ca två procent så innebär det i praktiken att dina pengar minskar i värde, eftersom allt i samhället blir dyrare.
Men givetvis finns det ett bra sätt att komma runt detta. Nämligen att investera sina pengar. Det gör du enklast genom att spara i aktier eller fonder. Då sätter du dina pengar i arbete, och förhoppningsvis får du en högre avkastning än den låga riskfria räntan du kan få på ett sparkonto.
För att få möjlighet till avkastning så måste du utsätta dina pengar för en viss risk. Det innebär att dina pengar kan minska i värde. Därför är det inte lämpligt att investera dina pengar om du behöver dem inom ett år. Över tid så brukar investeringar i aktier och fonder ge en genomsnittlig avkastning på 7-8 procent per år. Så har du bara tålamod, och sparar på lite längre sikt så är aktier och fonder ett utmärkt alternativ.
Är du nybörjare på investeringar så tycker jag att du i första hand ska investera i fonder. Det är enkelt att komma igång, och du får riskspridning på köpet. För dig som gillar risk och vill ha full kontroll på dina investeringar så kan aktier vara ett alternativ.
Vi har skapat en stor jämförelse för dig som väljer mellan aktier eller fonder.
Att investera i aktier är enkelt men det finns några saker som du måste ha på plats, och några saker som du bör känna till, innan du kan börja.
Det absolut bästa och enklaste sättet att komma igång är att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet. Hos båda är processen mycket enkel och du är igång på bara några minuter.
Alla storbanker erbjuder också ISK-sparande, men jag rekommenderar verkligen att du väljer någon av nätmäklarna. Avanza är störst och jag använder dem själv, men Nordnet funkar precis lika bra.
När ISK-kontot är på plats så kan du göra dina första aktieköp. För att uppnå önskad riskspridning så bör du investera dina pengar i 8-15 olika aktier. Givetvis kan detta vara svårt när du “bara” investerar 10000 kr, men sikta på att åtminstone köpa tre olika bolag. Dessa tre bör vara verksamma i olika branscher. Efterhand som du utökar din portfölj så se till att ta in fler bolag, så att du på sikt uppnår målet om 8-15 olika aktier.
En “genväg” till bra riskspridning är att köpa aktier i ett så kallat investmentbolag. Det är bolag som i sin tur äger flera andra bolag, vilket gör att du får riskspridning trots att du bara investerar i ett enskilt bolag.
Det finns flera svenska investmentbolag som är noterade på börsen. Kinnevik, Industrivärden, Investor, Bure, Ratos och Latour är några exempel. Genom att gå in på deras respektive hemsidor så kan du se vilka bolag de äger.
När du har investerat dina 10000 kr så är det viktigt att inte sluta investera. Försök att fylla på varje månad. Genom att köpa regelbundet så kommer du att köpa både när aktierna går bra och när de går dåligt.
Det innebär att du får en bra genomsnittlig kurs. När man bara köper vid ett tillfälle så finns det risk att du köper precis när bolaget har presenterat en bra nyhet eller ett bra kvartalsresultat, och att aktien därför är dyr.
När aktien är högt värderad är risken större för en kortsiktig kursnedgång. Detta kommer du runt genom att investera kontinuerligt.
Aktier är inget för den kortsiktige. Aktiekurserna svänger upp och ner och om du behöver pengarna inom kort så kan du till och med tvingas att sälja dina innehav med förlust. Men om du sparar på lång sikt så påverkas du inte av kortsiktiga svängningar.
Det finns förstås inga garantier, men historien har visat att den som har en exponering mot aktiemarknaden ofta blir en vinnare på lång sikt, även om värdet på dina pengar kan minska under enskilda perioder.
För dig som vill välja ett enklare alternativ så föreslår jag att du investerar dina 10000 kr i fonder. Fonder är gratis att köpa och sälja, men nästan alla fonder har en fast årlig avgift. Din nätmäklare redovisar tydligt avgiften, så titta gärna närmare på den innan du väljer fonder.
Läs gärna vår guide om du vill lära dig att spara i fonder.
Precis som när det gäller aktier så behöver du ett konto hos en nätmäklare. Du bör välja Avanza eller Nordnet som är de två absolut bästa aktörerna på den svenska marknaden. De är proffs på sparande och hjälper dig gärna att komma igång. För fondsparande så är ett investeringssparkonto (ISK) det bästa valet.
Vilka fonder ska du välja då? I vanlig ordning så finns det inga självklara svar, men precis som när det gäller aktier så ska du sikta på att sprida dina investeringar över olika typer av bolag och olika geografiska områden.
Avanza har skapat en portföljgenerator som hjälper dig att välja fonder genom att låta dig svara på ett antal frågor. Jag tycker att den funkar bra och för dig som är nybörjare är det ett väldigt smidigt sätt att komma igång.
Fonder är idealiska för månadssparande. De flesta fonder har en minsta insättningsgräns på 100 kr vilket gör att det passar även dig som bara har möjlighet att avsätta en mindre summa varje månad.
Det viktigaste med ett månadssparande är att du gör det automatiskt. Skapa en automatisk överföring från ditt lönekonto som dras samma dag som du får lön. Då kommer du aldrig att sakna pengarna, samtidigt som du över tid bygger upp en allt större fondportfölj.
Fondsparande är inget sprinterlopp utan kan snarare liknas vid ett långdistanslopp. Det gäller att vara uthållig och ha tålamod. Om man tittar på långa tidsperioder så har marknaden historiskt sett alltid gått upp och krascher återhämtar sig alltid med tiden.
Det innebär att den som är långsiktig kommer att bli en vinnare, medan det är betydligt mer chansartat för den som sparar på kort sikt.
På senare år har det dykt upp nya sparformer som utmanar de traditionella sparandet i aktier och fonder. Ett av de mer intressanta är så kallade fondrobotar som hjälper dig att skapa ett helt automatiskt sparande.
I Sverige finns det ett antal olika fondrobotar och jag har provat de flesta av dem. Den jag gillar bäst heter Lysa. Det är en stor och pålitlig aktör och det är väldigt enkelt att komma igång med ett sparande.
Du registrerar dig med hjälp av ditt bank-id och sedan är du igång. Först av allt kommer du att få svara på ett antal frågor. Dina svar ligger sedan till grund för det portföljförslag som Lysa kommer att ge dig.
Gör en överföring av dina 10.000 kr till Lysa. Det finns ingen poäng med att dela upp pengarna på flera insättningar utan sätt in hela summan på en gång. Pengarna kommer automatiskt att investeras i olika aktie- och räntefonder..
Komplettera din engångsinsättning med ett automatiskt månadssparande till Lysa. Det varierar förstås hur mycket var och en har möjlighet att månadsspara, men försök att se till att ditt totala sparande åtminstone motsvarar 10 procent av din lön efter skatt.
En fondrobot är inget för den som söker snabba klipp. Du behöver ge roboten gott om tid att förvalta dina pengar – för över tid är sannolikheten mycket stor att dina pengar kommer att få en bra värdeutveckling.
Det finns en gammal tumregel som säger att du ska placera 10% av dina pengar i aktier för varje år du kan avvara den. Det innebär i korthet att ju längre din sparhorisont är, desto större andel av dina pengar ska vara exponerade mot aktiemarknaden.
10 år x 10 procent = 100 procent. Ska pengarna som du sparar inte användas på minst 10 år så ska du alltså placera hela ditt sparkapital i aktier.
6 år x 10 procent = 100 procent. Om du behöver dina pengar om sex år, så ska du enligt den här tumregeln placera 60 procent av ditt sparande i aktier. De övriga 40 procenten placerar du i räntefonder. Räntefonder rör sig inte alls lika mycket, vilket ofta gör att de bevarar värdet vid en eventuell börsnedgång.
Sparar du på väldigt kort sikt så bör du ha en väldigt liten andel av ditt kapital i aktier. Om du följer tumregeln så ska du maximalt ha 10 procent av kapitalet i aktier om du behöver dina pengar om ett år. Har du en sparhorisont på två år kan du öka andelen till 20 procent.
Tänk på att detta är en tumregel och ingen absolut lag. Men den ger dig en fingervisning om hur du kan tänka. Om du behöver pengarna inom ett år, ja då bör du faktiskt inte investera i aktier eller fonder. Sätt då istället pengarna på ett vanligt sparkonto och försök hitta ett som åtminstone ger dig 0,5 procent i ränta.
Det finns ett antal frågor som ofta dyker upp när man ska investera sina pengar. Det finns inga “gyllene” generella svar som funkar för alla, men nedan försöker jag resonera lite kring hur du kan tänka.
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. En stor del av Aktieskolans innehåll är skapat av frilansskribenter och samarbetspartners som tillsammans vill göra sajten bättre. Hittar ni något faktafel så önskar vi att ni rapporterar in det till oss.
Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos vår partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs hela vår disclaimer här.
Vi donerar till följande organisationer
Läs mer på Consiliumonline.se
Aktieskolan ägs av:
Consilium Online AB
Organisationsnummer:
559014-6725
Adress:
Borgås gårdsväg 4, 434 39 Kungsbacka
Kontakta oss:
kontakt@aktieskolan.se
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.