DEN ULTIMATA GUIDEN
Köpa aktier - så handlar du med aktier
Vi lär dig att investera i aktier och bygga en stabil och långsiktig aktieportfölj
- Artikeln är senast uppdaterad:
Vi rekommenderar Avanza!
- Åres nöjdaste sparare +9 år i rad
- Investera i aktier och fonder
- +1 miljon kunder
Aktier är en av de absolut bästa investeringarna du kan göra på lång sikt. Har du inte en aktieportfölj eller fondportfölj ännu så är idag dagen du bör titta på det.
I den här artikeln får du bland annat lära dig:
- Vad är en aktie?
- Så kommer du igång med aktier redan idag
- Bästa aktierna för nybörjare
- ... och givetvis för mycket mer!
Låt oss komma igång direkt!
Artikelns innehållsförteckning
FRÅGOR & SVAR
Vad är en aktie?
För att kunna förstå hur du kan tjäna pengar på aktier måste du först veta vad en aktie är. Enkelt förklarat kan man säga att en aktie är ett sätt för dig som privatperson (eller företag) att köpa en ägarandel i ett företag.
När du väljer att köpa en aktie blir du alltså delägare i företaget. Viktigt att veta om är att du bara kommer att ha möjlighet att köpa aktier i ett företag som är börsnoterat (det finns möjlighet att köpa onoterade aktier också). Bolaget behöver även vara ett aktiebolag.
Förutom att företaget behöver vara ett aktiebolag så måste det även finnas noterade aktier på en handelsplattform eller på börsen för att du ska kunna investera. Det finns flera olika typer av aktier.
Varför säljer företag aktier till andra?
Det finns flera orsaker till varför ett företag kan välja att ge ut aktier som privatpersoner och andra företag kan köpa. Den främsta anledningen är för att bolaget helt enkelt vill få in mer kapital till verksamheten och på så sätt finansiera bolaget på ett så effektivt sätt som möjligt.
Detta är vanligt förekommande när ett bolag precis har bildats och är nytt på marknaden, men även när man helt enkelt är i behov av mer pengar, t.ex. att man vill utöka verksamheten.
LÄR DIG MER
Så tjänar man pengar på aktier
Om du har bestämt dig för att köpa aktier är det troligtvis för att du vill tjäna pengar på dem. För att lyckas bra med ditt aktieköp kan det därför vara rekommenderat att du först skaffar dig information om de olika aktierna som du är intresserad av och även att du sprider riskerna.
Att sprida riskerna i sin portfölj är otroligt viktigt för att den ska vara så stabil som möjligt och för att man inte ska riskera alldeles för mycket, men mer om detta nedan.
Det finns primärt två tillvägagångssätt
Förenklat kan man säga att det finns två olika sätt att gå tillväga för att tjäna pengar på aktier.
Första sättet att tjäna pengar är genom utdelning från bolaget. Den andra möjligheten är att sälja aktierna för ett högre pris än vad du köpte dem för.
Det sistnämnda alternativet kräver lite mer från din sida än det förstnämnda. Här kan du lära dig mer om utdelningsaktier. eller läsa mer om de bästa utdelningsaktierna i vår topplista.
- Aktieutdelning
- Kursvinst
1. Tjäna pengar genom aktieutdelning
I tidigare stycke talade vi om aktieutdelning och att du kommer kunna tjäna pengar på detta, men vad är egentligen en aktieutdelning och hur fungerar den i praktiken?
När du har valt att köpa en aktie så har du också kommit att bli delägare i företaget som har gett ut aktien. Det betyder att du också kommer att få tillgång och rätt till alla de framtida vinster (och nuvarande vinster) som företaget gör. Om styrelsen röstar att bolaget ska dela ut en del av årets vinst så får du ta del av den.
Om det går riktigt bra för företaget som du har investerat i så kommer också utdelningen att bli högre. Går det sämre kommer utdelningen att bli mindre och i värsta fall kan du även gå back. Aktier som delar ut regelbundet kallas ofta för utdelningsaktier.
Aktieslaget preferensaktier ger dock alltid en förutbestämd utdelning. Denna typ av aktie kan fungera bra i en utdelningsportfölj. Även fastighetsaktier brukar ha stabila kassaflöden och bra utdelningshistorik.
Du får ta del av bolagets vinst
En utdelning från en aktie betyder att du som aktieägare får en utbetalning. Det kan t.ex. Handla om att du får utbetalning i form av kontanter, men även andra tillgångar kan räknas som utdelning. Det absolut vanligaste alternativet är dock kontanter och att företaget i fråga väljer att dela ut delar av tidigare vinster och ibland delas även den fullständiga vinsten ut.
I vissa fall kan man som aktieägare också få ta del av en så kallad extrautdelning. Denna brukar vanligtvis delas ut i samband med att ett företag har fått in en extra vinst i form av kapital, t.ex. efter att man har sålt av en verksamhet eller på annat sätt fått in ett större belopp.
Hur mycket du kommer att få på en utdelning är väldigt individuellt och beror på ett flertal olika faktorer. För att kunna ta reda på hur mycket du kommer att få i direktavkastning måste du först se till att titta på förhållandet mellan företagets nuvarande aktiekurs och företagets storlek på utdelningen. Genom att ta reda på denna kan du på ett snabbt och enkelt sätt se hur mycket du kommer att få tillbaka i utdelning årligen.
Varför ger företag en aktieutdelning till sina aktieägare?
Om man inte har handlat med aktier tidigare kan det vara svårt att förstå varför ett företag väljer att ge utdelning, men svaret på frågan är enklare än man kan tro. Majoriteten av alla bolag som finns runt om i världen vill naturligtvis se till att bolagets kapital är i en så optimal balans som möjligt. Man vill varken ha för mycket pengar, eller för lite.
Ett företag vill ha tillräckligt med pengar för att kunna fortsätta öka och expandera, fortsätta att gå i vinst och även kunna betala alla de kostnader som företaget har för att drivas, men mer än så är sällan nödvändigt eller önskvärt. Det är inte ovanligt att man mäter prestationen från ett företag genom att titta på vilket kapital som företaget har idag i förhållande till vinsten.
Om man som företag därför skulle öka väldigt kraftigt i vinst så kan detta istället ses som något negativt och något som man hellre vill undvika. Man skulle kunna jämföra detta med att försöka fylla ett decilitermått med två liter vatten.
Behöver bolaget pengarna för att expandera?
För att kunna hamna i optimal balans så väljer därför många företag att ge ut aktier och därmed också ge utdelning till aktieägare. Det vanligaste är att bolaget ger ut delar av vinsten, för att använda den andra delen för fortsatt expansion.
Ett företag kan naturligtvis även välja att inte ge någon utdelning till sina aktieägare alls. Detta är vanligast hos mindre företag som inte har etablerat sig ännu och som behöver alla vinster för att fortsätta växa. Vill man vara så säker som möjligt på att få ta del av utdelningen från ett aktie är det alltså bäst att välja mogna och stora företag.
2. Tjäna pengar genom att göra en kursvinst
Bortsett från att ta del av bolagens vinster genom aktieutdelningar så kan man även tjäna pengar genom att göra en kursvinst. Det innebär att du säljer aktierna för ett högre pris än du köpte dom för.
Det låter enkelt men det krävs generellt mer kunskap att tjäna pengar genom kursvinst än utdelningar. Det finns väldigt många faktorer som spelar in när det kommer till hur en aktiekurs rör sig.
SÅHÄR KOMMER DU IGÅNG
Handla med aktier
Det första steget som du behöver ta när du ska handla med aktier är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Det finns två ledande nätmäklare i Sverige som anses vara bättre än alla andra, dessa är Avanza bank och Nordnet bank. Du öppnar snabbt och enkelt ett konto på endast 3 minuter och du behöver ingenting mer än Bank-ID.
Här nedanför kan du jämföra båda bankerna:
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK-
Investera i aktier & fonder
-
Sätt upp automatiskt månadssparande
-
100% kostnadsfritt att öppna konto
-
Erbjuder en social plattform (Shareville)
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK-
Investera i aktier & fonder
-
Sätt upp automatiskt månadssparande
-
100% kostnadsfritt att öppna konto
-
Vunnit Sveriges bästa sparbank 8 år i rad
Vilket konto ska jag använda när jag ska köpa aktier?
Det finns tre alternativ att välja mellan när du ska öppna ett konto för att börja handla med aktier. Dessa är Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- & fondkonto. Det absolut populäraste alternativet är Investeringssparkonto. Läs vår jämförelse mellan ISK eller KF om du vill fördjupa dina kunskaper.
ISK passar de flesta privatpersoners sparande och investeringar. Både ISK och KF erbjuder dig en enkel deklaration och låg schablonskatt. Väljer du ett traditionellt Aktie- & fondkonto så måste du skatta 30% på alla vinster och utdelningar du gör.
Investeringssparkonto (ISK)
Kapitalförsäkring (KF)
Aktie- & Fondkonto
Du har rätt till att rösta på bolagsstämmor.
Ladda ner vår e-bok
Bygg din egen pengamaskin
med utdelningsaktier
- Steg för steg hur du bygger en passiv inkomst
- 35 sidor interaktiv e-bok fylld med inspiration
- +11 videotips om utdelningsaktier
Hur bygger man en stabil och långsiktig aktieportfölj?
Börsen och aktiemarknaden kan kännas som en enda stor djungel när du vill komma igång. Men det finns ett par enkla regler att hålla sig till för att skapa en stabil och långsikt aktieportfölj.
Ett av de största och vanligaste misstagen nybörjare gör är att de investerar endast 1-3 bolag och dessutom går bolagen ofta inte med vinst. Dessa bolag kallas för förhoppningsbolag. Vill du sova gott och veta att dina pengar växer på sikt så ska du investera i stabila bolag som har en bra historik. Här är tre bra tips:
1. Diversifiera (sprid ut risken) din aktieportfölj genom att äga 10-15 bolag
Det första steget för att få en mer stabil portfölj är alltså att du sprida riskerna. Det gör du genom att välja flera fonder, aktier eller värdepapper. Om du investerar hela ditt kapital i en aktie, och företaget går i konkurs, så finns det risk för att du förlorar hela din investering. Genom att investera i flera aktier så kan du undvika ett lika hårt fall.
Det innebär att du sänker bolagsrisken.
2. Välj bolag från olika branscher och regioner
Steg nummer två är att välja aktier från flera olika marknader och branscher. Det är alltså ingen bra idé att köpa flera aktier från t.ex. samma land och samma bransch. Titta därför på företag från olika länder och i olika branscher för att även på så sätt sprida riskerna ännu mer.
Det innebär att du sänker marknadsrisken.
3. Spara och investera regelbundet
Om du har möjlighet så rekommenderas det att spara långsiktigt och regelbundet genom månadssparande. Det innebär att du köper aktier för dina pengar varje gång lönen kommer in. Då minskar du risken att köpa alla aktier när börsen står på sin topp. Du skapar helt enkelt ett bra snitt över tid.
I många fall är avkastningen för månadssparande människor mycket högre än för dem som inte spara regelbundet.
Det innebär att du sänker risken för att köpa aktier vid fel tidpunkt.
TIPS & TRIX
Aktier tips för nybörjare
Det är alltid känsligt att ge aktietips för nybörjare då det är väldigt många faktorer som spelar in. Alla människor har olika förutsättningar och målsättningar med sina investeringar.
Däremot finns det ett par tips från Aktiespararna som passar för majoriteten av alla nybörjare på börsen. Dessa kallar Aktiespararna för ”Aktiespararnas gyllene regler”.
- Sätt upp ett mål för ditt sparande
- Se till att investera regelbundet
- Sprid dina risker
- Låna inte pengar för att spara/investera
- Håll dig uppdaterad om vad som händer
- Analysera själv
- Dags att omplacera? Se till att du har tydliga regler
Aktiespararnas gyllene regler
Här nedanför går vi in mer på djupet av vad Aktiespararnas gyllene regler egentligen innebär. Läs gärna vår stora guide för hur du kan sätta upp dina egna investeringsregler.
Sätt upp ett mål för ditt sparande
Att tänka kortsiktigt är inte att rekommendera när du ska börja spara i aktier och fonder. Ett långsiktigt tänkande är däremot alltid att föredra. Innan du sätter igång med att placera ut dina pengar bör du därför se till att du har ett tydligt mål med ditt sparande. Naturligtvis bör du även se till att målet är realistiskt och att det går hand i hand med de förutsättningar som du har.
Den främsta orsaken till att människor vill spara pengar med hjälp av aktier är för att ha en bättre framtid, t.ex. få mer pengar över när man går i pension eller t.ex. för att köpa ett hus. Valet av risk är också avgörande för hur snabbt du kan få dina pengar att växa. Vissa vill gärna ta höga risker, medan andra hellre tar det lite lugnare. En högre risk ger högre avkastning, men också större förlust om det vill sig illa.
Investera regelbundet (månadsspara)
Att spara lite då och då är i sig ingenting som är dåligt, men vill du få en högre total avkastning och utdelning är det mycket bättre att spara regelbundet, t.ex. genom månadssparande.
Många drömmer om att kunna investera väldigt mycket kapital när börsen har gått neråt, för att sedan sälja när det är på topp igen. Tyvärr lyckas man väldigt sällan med denna metod och det är därför bättre att spara och investera mindre belopp, under längre tid.
Sprid dina risker
För att få en relativt trygg och stadig portfölj måste du som aktieägare eller ägare till andra värdepapper se till att sprida dina risker. Investera inte hela ditt kapital i en enda aktie, utan försök att sikta in dig på 10-15 stycken och exponera dig mot olika länder och olika branscher.
Titta även på i vilken riskklass dina olika aktier befinner sig i. En aktie kommer nämligen med både en bolagsrisk och en marknadsrisk. Både bolagsrisken och marknadsrisken kan du hantera mycket enklare om du har flera olika aktier i din portfölj. Läs mer om branschindelningar och hur du kan tänka när du ska investera i aktier.
Ett annat bra tips kan vara att investera i bolag som är exponerade mot megatrender med underliggande tillväxt för branschen och marknaden. Det kan vara trender som t.ex. legaliseringen av marijuana leder till att cannabisaktier blir mycket populära eller att stora investerare drar sig mot esport och då vill investera i gamingaktier.
Låna inte pengar för att spara och investera
Visst kan det kännas lockande att ta ett lån för att sedan placera ut detta i olika aktier och fonder, men det är sällan en bra idé.
Är man väldigt kunnig inom aktier kan dock belåning vara ett alternativ, men då gäller det att man känner att tillfället verkligen är befogat för ett lån. Det är också viktigt att du känner till alla risker som det medför.
Håll dig uppdaterad om vad som händer
Om du vill lyckas med dina aktier så gäller det att inte sitta på den lata sidan. Håll dig informerad och uppdaterad om vad som händer och se till att rösta vid bolagsstämmor när möjligheten finns.
Det är nämligen inte helt ovanligt att aktieägare som visar ett större intresse också premieras. Ett exempel på hur du kan bli mer insatt och aktiv som delägare i ett företag är genom att t.ex. läsa delårsrapporter och årsredovisningar.
Analysera själv
Att plocka på sig matvaror på måfå i en matbutik är det ytterst få människor som gör. Man tittar på priset på varorna, kontrollerar innehåll och jämför. Det är precis vad man ska göra när det kommer till aktier också.
När du analyserar en aktie från ett företag så väljer du alltså ut uppgifter om företaget så att du enklare kan jämföra detta mot ett annat. Idag finns det program på internet som gör jobbet åt dig, så att det går snabbare och smidigare. Att bestämma dig för att göra analysen är dock något som du själv måste ta initiativ till.
Dags att omplacera? Se till att du har tydliga regler
Det finns många olika regler som du kan använda dig av när du tycker det är dags att omplacera. Om du väljer en specifik aktie som har utvecklats väldigt starkt till den mest dominerande i din portfölj så finns det risk för att portföljen blir alldeles för känslig vid nedgångar.
Ett tips och en rekommendation på en bra regel är t.ex. att se till så att varje enskild aktie inte får utgöra mer än 15% av portföljens totala värde.
Aktier för nybörjare
Vilka är då de bästa nybörjaraktierna? Det är svårt att sätta fingret på, men de flesta rådgivare brukar rekommendera investmentbolag som aktier för nybörjare. Det innebär att du investerar i ett bolag som i sin tur arbetar varje dag med att investera pengarna vidare i andra bolag.
Antingen kan du välja att följa strömmen och investera i de mest ägda och populäraste aktierna eller så väljer du att bygga en aktieportfölj efter dina mått. Du kan även läsa vår artikel där vi har sammanställt de bästa aktierna.
Vill du få hjälp att investera i aktier så finns den populära robotrådgivaren Sigmastocks som automatiskt investerar åt dig direkt i aktier. Läs vår Sigmastocks recension och omdöme här om du vill lära dig mer.
Här kan du läsa mer om investmentbolag och varför de är bra aktier för nybörjare. Här är tre populära investmentbolag bland svenska folket:
Investor
Investor Ab har varit igår redan sedan år 1916 och har således lång erfarenhet inom branschen. Här har man valt att fokusera på affärsområden som noterade bolag, Patricia Industries och investeringar i EQT.
Tittar man på de noterade bolagen som finns med så kan man hitta allt från Ericsson, Electrolux, Husqvarna, SEB, Saab, ABB och AstraZeneca. I Patricia Industries kan man hitta bolagets helägda dotterbolag som bland annat Grand Group, Permobil, Vectura, Piab och Aleris. Sist men inte minst är det investeringar i EQT som gäller.
EQT är ett eget investeringsbolag som Investor har en ägarandel med hela 23 % i. Några av investmentbolagets värderingar och fokusområden är bland annat innovation, hållbarhet och kapitalstruktur samt lönsam tillväxt.
Latour
Latour går egentligen under det fullständiga namnet Investment AB Latour och är ett blandat investmentbolag. Här har man en industri- och handelsrörelse som är 100 % helägd och även en börsportfölj på sidan om.
I börsportföljen kan man bland annat hitta Loomis, Nobia, Alimak Group, Assa Abloy, Sweco och Securitas. Tittar man däremot på den handelsrörelse som bolaget har så hittar man runt cirka 70 stycken olika bolag. Här har man valt att organisera dessa till fem mindre affärsområden, t.ex. Swegon, Hultafors Group och Nord-Lock. Orsaken till varför Latour har blivit så omtyckt är för att de väljer att investera i företag som har en större utvecklingspotential och som förespråkar egna produker.
Det ska naturligtvis inte vara vilka produkter som helst, utan gärna produkter som kan komma att bli riktigt heta trender. Genom ett investeringsbolag kan aktieägare också få en mycket bättre utdelning och detta även på lång sikt.
Industrivärden
Industrivärden är en av de större investmentbolagen som man kan hitta idag och är aktiva aktieägare till många stora och väletablerade företag. Industrivärden har bland annat valt att investera i företag som Skanska, Ericsson, Handelsbanken, SSAB och Volvo.
Här har man en tydlig affärsidé att försöka bedriva och skapa långsiktiga värden när det kommer till kapitalförvaltning och detta genom att vara så aktiv och ”med” som möjligt. Målet för Industrivärden är alltså att försöka öka substansvärdet och på så sätt ge aktieägare en avkastning som är betydligt högre än de krav som har ställts.
Här jobbar man ständigt med en väldigt strukturerad analys och investeringsprocess för att kunna säkerställa att de är så uppdaterade som möjligt.
HÄR ÄR BÄSTA AKTIERNA
Bästa aktierna för din aktieportfölj
Hur din aktieportfölj ska se ut kan bara du bestämma, men det kan ändå vara skönt att veta vilka aktier som anses vara de bästa. På så sätt är det lättare att komma igång och man kan även känna sig tryggare i sina val.
Det går aldrig att förutspå hur marknaden kommer att se ut och vilka företag som kommer att gå med vinst och vilka som kommer att gå med förlust. Detta är något som kan förändras från en dag till en annan, men i de flesta fall så finns det ändå några grunder som man kan gå på. Här nedan har vi därför samlat ett gäng bolag som, tack vare stabilitet och historik, mycket väl kan vara de bästa aktierna framöver.
Bästa aktierna är ofta individuellt utifrån olika parametrar
För att du ska se till att du får bra aktieutdelning och att du även får bra direktavkastning är det viktigt att du väljer aktier med bra utdelning – naturligtvis. Detta är ett mycket bra och enkelt sätt för dig att spara pengar och dessutom får du även en passiv inkomst som du inte behöver ägna så mycket uppmärksamhet på.
Det mesta sköter sig faktiskt helt av sig själv, men visst kan det ändå vara bra att vara aktiv och delta i t.ex. bolagsstämmor och ha koll på årsredovisningar från de företag som du är delägare i. Utdelningarna för de olika aktierna kan vara väldigt varierande och skilja sig åt beroende på om du investerar i svenska eller utländska företag och verksamheter. Detta gäller även när det kommer till om det är periodiska utdelningar som gäller eller enskilda.
Bästa aktierna senaste 3 åren
Namn | 3 år | |
1 | Sinch | 1198,75% |
2 | Evolution | 1092,56% |
3 | Hexatronic Group | 1018,68% |
4 | Sdiptech B | 1013,05% |
5 | NCAB Group | 997,62% |
6 | Mips | 921,01% |
7 | AddLife B | 617,24% |
8 | Vitec Software Group B | 610,05% |
9 | Instalco | 557,49% |
10 | Volati | 557,23% |
Listan har följande förutsättningar:
- Endast bolag från Large Cap
- Datum för avkastning: ca 2019 till 2022
Sämsta aktierna senaste 3 åren
Namn | 3 år % | |
1 | Oncopeptides | −93,56 |
2 | SAS | −73,82 |
3 | Oasmia Pharmaceutical | −73 |
4 | Hansa Biopharma | −68,73 |
5 | Modern Times Group A | −68,12 |
6 | Modern Times Group B | −67,79 |
7 | Modern Times Group B | −60,77 |
8 | Lucara Diamond Corp | −55,94 |
9 | Scandic Hotels Group | −54,42 |
10 | Scandic Hotels Group | −53,34 |
Listan har följande förutsättningar:
- Endast bolag från Large- och Midcap
- Datum för avkastning: ca 2019 till 2022
LÄR DIG MER
Investmentbolag är bra aktier för nybörjare
När man bygger en aktieportfölj är det mycket viktigt att man ser till att ha en stadig bas av stabila bolag. Då kan ett, eller flera, investmentbolag vara ett mycket bra val.
Om du har en trygg bas så kommer du t.ex. att kunna ta fler egna risker. Du kan då, om du vill, välja att ”krydda portföljen” med bolag som du anser spännande för framtiden.
Vad är ett investmentbolag?
För att förstå vikten av ett investmentbolag är det först viktigt att ha koll på vad ett investmentbolag faktiskt är och hur de arbetar. Enkelt förklarat kan man säga att ett investmentbolag arbetar för att investera i andra aktiebolag och tillgångar. Läs vår stora guide om investmentbolag om du vill lära dig mer.
Köp billiga indexfonder istället för aktier
Har du funderat på om det är bättre för dig att investera i indexfonder istället för på köpa aktier? Då är du inte ensam. Indexfonder är mycket populärt för nybörjare på börsen.
Det finns naturligtvis många fördelar med att spara i aktier, men även många fördelar med indexfonder. Vad som passar dig bäst beror på vad du sparar till och hur hög risk du är villig att ta, men även hur mycket du är villig att betala. Överlag så är indexfonder oftast mycket billigare än rena aktier. Dessutom har indexfonder gett en mycket bra avkastning jämfört med de som aktivt försöker handla med aktier.
Här nedan kan du läsa om alla de fördelar som indexfonder har, men även de fördelar som finns med aktier.
Fördelar med aktier
- Investerar du i aktier så behöver du inte tänka på den årliga förvaltningsavgiften. Fonder tar ut en förvaltningsavgift som varierar från fond till fond.
- Väljer du att köpa enskilda aktier har du själv möjlighet att välja bort de bolag som inte intresserar dig. Det betyder att du har chansen att forma din aktieportfölj precis som du själv vill.
- Du erhåller en aktieutdelning kontant från de bolag som delar ut pengar. Det innebär att du kan skapa ett stabilt kassaflöde och en passiv intäkt.
Fördelar med indexfonder
Med det sagt så finns det naturligtvis även många fördelar med indexfonder och det är ett bra alternativ för den som vill ha en billigare lösning eller som helt enkelt inte orkar intressera sig för aktier.
- Med indexfonder behöver du inte själv fundera på vilka aktier du ska välja. Allt är redan klart från start och automatiseras under resans gång.
- Det är vanligtvis mycket billigare att investera i en indexfond än att köpa rena, enskilda aktier och vanliga fonder.
- Du kan sätta upp ett automatiskt månadssparande som dras från ditt konto direkt vid varje månadslön och investeras sedan automatiskt.
- En indexfond kan investera i hundratals olika aktier på en och samma gång. Det i sin tur betyder att din risk blir väsentligt mycket mindre.
Så gör du en aktieanalys
Tidigare talade vi om olika gyllene regler som finns när du ska börja investera i aktier. En av dessa regler var att du skulle göra en analys innan du bestämmer dig för vilka aktier som är värda att investera i.
Nu ska vi naturligtvis också se till att hjälpa dig på vägen så att du kan utföra analysen ordentligt. Har man inte analyserat aktiemarknaden tidigare är det väldigt svårt att veta vad det är man ska titta efter och vilka siffror som är viktiga att få med och jämföra mot andra.
Till att börja med kan man säga att det finns två olika typer av analyser som du kan utföra. Du kan antingen välja en teknisk analys eller en fundamental analys. Förenklat så passar ofta den tekniska analysen för kortsiktiga investerare och den fundamentala analysen för långsiktiga.
Börja med att välja ut de bolag och företag som du är intresserad av att titta närmare på. Välj även bort om du t.ex. vill investera i spelbolag på börsen eller inte.
Använd en databas och screener för att kunna titta på bolagens nyckeltal m.m.
Vi rekommenderar tjänsten Börsdata.
Nu är det dags att jämföra! Titta på vilka företag som kan uppvisa en god vinsttillväxt och vilka som har en positiv vinstutveckling under den senaste perioden.
Leta efter bolag vars styrelse klassas som ”Pilotskolan”. Äger styrelsen stora delar av bolaget och därmed både riskerar och tjänar extra mycket på att bolaget presterar?
Titta på hur bolaget har presterat historiskt. Bra bolag tenderar att fortsätta att prestera bra i framtiden.
Fundamental analys
Den fundamentala analysen skiljer sig från den tekniska. Här tittar man istället på vilken vinst ett bolag har redovisat, vilket kassaflöde som finns och vilken omsättning bolaget har. Genom att använda sig av de här siffrorna hoppas man även här kunna se hur den framtida utvecklingen kommer att se ut. Man tittar alltså noggrant på företagets ekonomiska prestation.
Teknisk analys
När man använder sig av den tekniska analysen så tittar man på hur den historiska avkastningen för företagets aktier har sett ut.
Målet är att med en teknisk analys försöka se in i framtiden och på så sätt se hur utvecklingen kommer komma att se ut. Tanken bakom det hela är att försöka se ett mönster på den rationella marknaden för att på så sätt möjliggöra vissa prognoser.
Teknisk analys används oftast i samband med både daytrading, forex trading och swingtrading.
HUR SER RISKERNA UT?
Hantera aktier och risk så bra som möjligt
När man ger sig in i leken så får man också leken tåla. Det är ett ordspråk som man fått höra redan som barn på lekplatsen, eller hur? Detsamma gäller för aktier. Skillnaden är dock stor. När man begav sig in i leken på lekplatsen behövde man kanske bara vara beredd på att förlora sin plats på gungan, men när det kommer till aktier är värdet på förlusten så mycket större än så.
Vi vill återigen påpeka vikten av att vara införstådd med att det alltid finns en risk med att handla med aktier och att man aldrig kan vara säker på att man kommer att få tillbaka det kapital som man har investerat.
Dock finns det smarta sätt och knep som man kan använda sig av för att lära sig att hantera risken så bra som möjligt. Genom att studera både aktiemarknaden och aktiehandel överlag har man betydligt bättre chanser att minska risken.
I värsta fall kan du förlora alla pengar du har investerat
När man talar om risk i samband med aktier och handel av olika värdepapper så menar man då alltså risken att förlora pengar på sin investering. Hur stor risken är för just dina aktier beror på vilken typ av värdepapper och bolag det är som du väljer att investera i.
Generellt sett kan man dock säga att hur stor chans du har till vinst är direkt kopplad till chansen för förlust. Det finns ett flertal olika faktorer som kan vara avgörande för om dina aktier ökar eller minskar i värde, men lösningen i de allra flesta fall är alltid att diversifiera.
Diversifiera är ett ord som du troligtvis kommer att stöta på ofta och har samma betydelse som att ”sprida riskerna”.
Diversifiera portföljen med olika slags aktier
Vi kan inte trycka nog på hur viktigt det är att du ser till att diversifiera din aktieportfölj. Tidigare har vi talat om varför det är så viktigt att göra detta och även hur du kan, med hjälp av diversifiering, se till att minimera risken för förluster.
Ordet diversifiera kommer egentligen från det engelska ordet ”diversify”, vilket betyder ”att bredda ut” eller att sprida. Det är just det som du ska göra när du blir rekommenderad att diversifiera.
Att sprida sina risker i portföljen är en stark grund som du behöver för att se till så att du skyddar ditt kapital och inte står helt oskyddad om ett företag skulle gå i konkurs eller aktiens värde skulle drastiskt sjunka.
Flera aktier i olika branscher
Att sprida riskerna betyder således att du ska se till så att din portfölj består av många olika typer av aktier. Satsa på att välja aktier från olika länder för att på så sätt stå starkare mot geografiska risken. Se även till att du fokuserar på företag som är verksamma i många olika typer av branscher. Detta för att minimera risken för branschrisk.
Det är ingen annan än du som måste ta ansvar för de aktier som du väljer att ha i din portfölj och därför är det viktigt att du analyserar bolagen innan du väljer att köpa. Det enklaste och billigaste sättet är att analysera marknaden själv, men visst kan man även välja att få hjälp med detta från experter.
Fördelen med att göra det själv är att du skaffar dig den kunskap och erfarenhet som du behöver för att kunna göra nya investeringar på ett smartare sätt i framtiden. Visst krävs det mycket tid, energi och vilja i början, men det är helt klart värt besväret.
Bolagsrisk
Vad betyder egentligen bolagsrisk och hur kan man som aktieägare försöka att minimera chansen för att råka ut för detta? Svaret på den fråga är egentligen väldigt enkel och det räcker med att man lyssnar till namnet.
Bolagsrisk är när det sker en händelse eller situation av något slag som påverkar bolaget enskilt. Det betyder att det endast är bolaget i fråga som blir påverkat och inga andra företag runt omkring.
Ett exempel är en klädbutik som Intersport. Om Intersport väljer att lansera en ny kollektion och försäljningen inte går som man önskar så kommer detta alltså enbart att påverka Intersport och inte Åhléns som ligger vägg i vägg.
Hur undviker man bolagsrisken?
Naturligtvis vill man exponera sig mot en så låg bolagsrisk som möjligt och ett bra sätt är då att välja bolag som har en låg skuldsättning, stabila intäkter och även en god vinstutveckling.
Det kan också vara bra att fokusera på bolag och företag som har en storägare bakom sig. Väljer du ett företag som har en väldigt riskabel affärsidé, många eller höga skulder alternativt ojämna intäkter under årens gång så får man vara beredd på en hög bolagsrisk.
Sist men inte minst, se till att bygga en portfölj med 10-15 bolag i olika branscher.
Marknadsrisk
Utöver bolagsrisken så finns det även något som kallas för en marknadsrisk.
Marknadsrisken skiljer sig dock mycket från bolagsrisken. Den här risken är istället väldigt allmän och gäller för hela marknaden och inte bara bolaget i fråga. Hur marknadsrisken ser ut kan påverkas av många olika typer av faktorer.
Bland annat så kan räntan, konjunkturen och inflationen ha stor inverkan på hur hög eller låg marknadsrisken kommer att vara.
Disclaimer
Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi.
Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank och Nordnet Bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos vår partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna.