Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa H&M aktie (HM) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

kopa Hennes & Mauritz aktie

H&M är ett världsledande detaljhandelskedja. Koncernen säljer kläder, skor och accessoarer. Inom koncernen finns varumärkerna COS, Monki, Weekday, Cheap Monday och Other Stories. Bolaget grundades 1947. H&M har idag sitt huvudkontor i Stockholm. På den här sidan har vi samlat in all information om H&M för att kunna investera i bolaget och köpa Hennes & Mauritz aktier.

H&M logo

BOLAGSNAMN

Hennes & Mauritz AB

ADRESS

2200 Mission College Blvd. Santa Clara, CA 95052

TICKER

HM

SEKTOR & BRANSCH

Sällanköpsvaror / Kläder & Skor

MARKNADSPLATS

Stockholmsbörsen

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

H&M aktiekurs

Klicka här för att se Avanzas aktiekurs i realtid. Grafen gäller för Avanzas aktie som är noterad på den Svenska börsen

 

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i H&M?

H&M-aktien har många trogna investerare. Här är några av anledningarna till varför de väljer att investera i H&M-aktier.

Dominerande inom sin bransch

Sedan grundandet 1947 har H&M vuxit till att bli världens näst största modeåterförsäljare, efter Inditex, ägare till Zara-butikerna.

H&M tillämpar försäljningskoncept som hela tiden utvecklas och förnyar sig

Båda återförsäljarnas fortsatta framgång beror på deras tillämpning av fast fashion-konceptet, som förlitar sig på att upptäcka modetrender, och tillverka dessa för att kunna sälja trendiga produkter så snabbt som möjligt.

Jämförelsevis lågt pris

Aktien kostar bara ett tiotal kronor i skrivandes stund 2021, vilket ger alla möjligheter för ett ökat värde framöver. Du som köper H&M-aktier får också en större andel värdepapper, än om du skulle investera i dyrare aktier.

Så kan du köpa H&M aktier

Att köpa aktier i H&M går snabbt och friktionsfritt med en bra nätmäklare. Så här går du till väga:

Så här gör du för att köpa aktier i H&M…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige och ett bra ställe för att hantera värdepapper.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du ska köpa din första H&M-aktie måste du ha ett ISK (investeringssparkonto). 

Steg 3: Sök efter H&M

Sök efter H&M och klicka in dig på aktiesidan. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Nu kan du köpa dina aktier i H&M genom att klicka på “köp”.

H&M

Presentation av H&M

I mitten av 2021 verkade H&M ha återhämtat sig från pandemin, men inte utan svårigheter och utmaningar. I juni 2021 rapporterade företaget att försäljningen ökat med 25 %, jämfört med året innan, men minskade med 4 % från 2019 års siffror.

Kina har visat sig vara ett problemområde i dagens affärsklimat. Försäljningen i Kina sjönk med 23 % efter att H&M stängdes ute från den populära Tmall-webbplatsen, samt andra inhemska butiker som verkar genom appar. H&M hade nämligen uttryckt oro över påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina, vilket fick konsekvensen att klädjätten stängdes ute från den Kinesiska marknaden. Kina står för 5 % av H&Ms totala försäljning, och är en av dess främsta leverantörer.

Intresserade investerare kan köpa och sälja Hennes Mauritz via Stockholmsbörsen och dess amerikanska värdepapper, Hennes Mauritz ADR (HNNMY), som är noterat på NASDAQ.

Så tjänar H&M pengar

Föga överraskande var att covid-19 hade en negativ effekt på H&Ms intäkter under 2020. Företaget rapporterade visserligen en stark tillväxt i onlineförsäljningen, men den totala försäljningen sjönk med 5 % i september 2020 jämfört med samma period ett år tidigare.

Företaget stängde permanent 350 butiker under 2021, men det betyder inte att det ger upp sina satsningar på fysiska butiker. Ledningen verkar ha kommit fram till att onlineförsäljning och fysiska butiker fungerar bäst tillsammans. Fler och fler kunder började handla på nätet, vilket har tydliggjort vikten av en bekväm och inspirerande upplevelse både på nätet och IRL. 

H&M hävdar att deras blandning av fysiska butiker och onlineförsäljning är en nyckel till framgång. Men hemligheten bakom H&M:s framgångar kan bäst beskrivas med två ord: Fast fashion. 

Fast fashion går ut på att omsätta en stor volym varor från designerbordet till försäljningsplatsen på kortast möjliga tid, och till ett rimligt pris. H&Ms kunder och målgrupp är framförallt unga, modemedvetna konsumenter som uppskattar H&Ms trendiga och billiga plagg. Ibland är prislapparna så låga att varorna snarare kan ses som en förbrukningsvara eller engångsprodukt. 

Det finns naturligtvis en hel del kritik riktad mot fast fashion-industrin i allmänhet, och H&M i synnerhet. Kritiken rör sig främst om bristen på hållbart tänkande i produktionsskedjan och arbetsvillkor för företagets fabriksanställda i länder som Bangladesh, Pakistan och Kina.

Företag inom fast fashion tjänar sina intäkter på en hög varuomsättning, och genom konstant innovation och utveckling av produkter enligt aktuella trender. H&M:s modell förlitar sig också på ett gedigen marknadsföring, som snabbt kan avgöra vad målgruppen önskar och snabbt få in det i leveranskedjan.

Fast fashion är inte begränsat till H&M, men det svenska varumärket har en distinkt affärsmodell. Till skillnad från exempelvis Zara tillverkar H&M inte sina produkter internt utan lägger ut sin produktion på mer än 900 oberoende leverantörer runt om i världen, främst i Europa och Asien. Dessa övervakas av 30 strategiskt placerade tillsynskontor.

För att uppmuntra rättvisa arbetsvillkor introducerade H&M ett pilotprogram till sina fabriker i Bangladesh och Kambodja, vilket innebar att företaget köpte 100 % av fabrikernas produktion under en femårsperiod. H&M hoppades att man genom att vara den enda kunden som fabriken jobbade mot bättre kunna säkerställa säkra arbetsförhållanden, samtidigt som man ökar produktiviteten naturligt.

En annan sak som gör att H&Ms strategi ser annorlunda ut är lagerförvaringen av varor. Det är bara cirka 80 % av alla butiksvaror som finns i lager året runt, medan återstående 20 % av H&M-produkterna designas och lagerförs i små partier direkt, beroende på rådande trender. För att säkerställa snabba leveranser och smidiga köpprocesser förlitar sig H&M på sitt toppmoderna IT-nätverk, som möjliggör integration mellan det centrala nationella kontoret, produktionskontoren, och satellitfabrikerna.

Så grundades H&M

Den svenska klädjätten Hennes & Mauritz AB, allmänt känt som H&M grundades redan 1947. Idag har företaget vuxit till ett av de mest kända varumärkena inom modebranschen. H&M har mer än 5 000 butiker över hela världen och har över 120 000 anställda år 2021.

Investera i liknande bolag som H&M

Här ät tre andra bolag inom modebranschen som kan intressera dig som vill utöka din portfölj med aktier som liknar Henner & Mauritz (HM B.)

Nike (NYSE: NKE)

Otroligt framgångsrikt och högt värderat sportsapparel varumärke. Värderat till över 30 miljarder amerikanska dollar 2021, och en andrahandsmarknad som säljer sneakers för hundratusentals kronor. 

Lululemon (Nasdaq: LULU)

För dig som inte vill investera i fast fashion, kan klädmärket Lululemon vara mer intressant. Här satsas mycket resurser på etisk produktion och hållbarhet, och det är en riktigt bra affärsstrategi har det visat sig. 

Intidex: Industria de Diseño Textil, S.A. (IDEXF)

Den största fast fashion-koncernen i världen, och H&Ms främsta konkurrent. Med varumärken som Zara, Bershka och Massimo Dutti. 

Ska man investera i H&M?

Att investera i HM B- aktien har sina fördelar och nackdelar.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om H&M

Här följer en del vanliga frågor och svaren på dessa.

Finns H&M på börsen?

H&M finns på börsen i Stockholm och New York.

Vart kan jag investera i H&M?

Du kan köpa H&M-aktie via din nätmäklare, exempelvis Avanza.

Hur mycket ska man investera i H&M?

Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora. Sprid dina tillgångar till olika bolag för att minska risken med investeringen.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5