Så kan du handla och investera i råvaror

Att köpa råvaror kan tyckas vara komplicerat men genom en tradingmäklare kan du enkelt köpa råvaror genom CFD:er. En av dessa tradingmäklarna som vi tycker är bäst är eToro som har ett stort utbud på över 30 råvaru-CFD:er som du kan handla.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika alternativ till tradingmäklare samt 28 olika råvaror som du kan investera i.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa plattformen för att investera i råvaror 2022

Att investera i råvaror är väldigt populärt och det finns flera bra plattformar som erbjuder dig möjligheten att göra det. Vi rekommenderar framförallt eToro som erbjuder ett bra utbud med många bra saker i utbudet. Det är samtidigt billigt och enkelt genom deras plattform.

Det är samtidigt inte det enda alternativet på marknaden och vi ska därför också gå igenom två andra alternativ, IG och Avanza. Dessa kan också vara bra att titta på och vi ska gå igenom vilka för- och nackdelar dessa har, och varför eToro är det bättre alternativet.

1. eToro

eToro är en internationell social tradingplattform där du får tillgång till många aktier, fonder, råvaror och valutor. Det är en av marknadens ledande tradingplattformar och du får många fantastiska verktyg.

Med bra avgifter, ett stort utbud och en lättanvänd plattform som också finns på svenska så har du goda skäl till att använda plattformen. Tänk på att CFD:er ofta kommer med spread, en typ av avgift du betalar, men sidan är i övrigt fri från avgifter för annan handel.

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Courtage0 USD
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG.com är en ledande aktör inom trading och erbjuder ett stort utbud med aktier, råvaror, valutor och även kryptovalutor. Det finns bland annat CFD:er men också turbowarranter och mycket mer.

Plattformen finns tillgänglig på svenska och med svensk kundtjänst, man har också en licens från Finansinspektionen. Det här gör den till ett säkert alternativ. Deras avgifter är inte riktigt lika tydliga som eToros men är ganska konkurrenskraftiga, inte minst då många avgifter bakas in i deras spread, vilket gör att den är från 0,60 och uppåt.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och är en otrolig plattform för ditt långsiktiga sparande. Det går såklart att köpa bland annat råvaror på sidan, men även aktier och fonder. Sidan efter en del certifikat men då det inte är en riktig tradingplattform utan en aktiemäklare så finns det en del begränsningar.

Sidan har låga avgifter och erbjuder en bra kundtjänst. För ditt långsiktiga sparande är Avanza ett bra alternativ, men för trading så är det bättre med en riktig tradingplattform som eToro.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Investera i olika typer av råvaror

Det finns många olika typer av råvaror som du kan köpa. Energi och metaller är två vanliga kategorier som många tittar på. Där hittar du bland annat guld och silver, koppar, naturgas och råolja. 

Du kan också handla spannmål, matvaror och boskap. Där hittar du allt från nötkreatur till kaffe, vete och så vidare. Det finns en hel del att gå igenom och vi har ordnat en ordentlig lista åt dig. Gå igenom det som verkar intressant för dig, eller titta igenom allt om du är helt ny till att handla och investera i råvaror.

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Trading innebör hög risk.

Energi

Alla länder behöver energi och det är efterfrågan av detta som påverkar priset, tillsammans med tillgängligheten av energiråvaror. Det är därför ett populärt alternativ där du kan investera i framförallt olja och naturgas.

Met digitaliseringen så ökar energibehovet, så det är inte bara kortsiktig trading utan även långsiktigt kan aktier och börshandlade fonder inom området vara intressant.

 • Råolja
 • Naturgas

Råolja

Om du gillar volatilitet så är olja intressant. Det här är en råvara som många traders gillar då det går att tjäna pengar på både upp- och nedgångar, som kan ske ganska drastiskt. Det här gör olja till en bra trade för den som är väldigt aktiv och som händer med i svängarna.

Fortsätt läsa mer om hur man kan investera i olja i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Naturgas

Efterfrågan på naturgas ökar i Europa vilket har gjort att priserna gått upp en hel del under åren. Det här är därför också ganska volatilt och gör det till en intressant investering på kort sikt om man hinner med i upp- och nedgångarna.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i naturgas.

Metaller

Metaller är väldigt populär på både lång och kort sikt. Det vanligaste här är guld och silver, och historiskt sett har det varit bra långsiktiga innehav för att jämna ut risken en aning för sparandet. Det finns samtidigt många fler metaller än bara silver och guld.

 • Guld
 • Silver
 • Koppar
 • Uran
 • Aluminium
 • Platina
 • Palladium
 • Nickel

Guld

Guld har länge setts som en säker investering då guldet inte är volatilt och priserna går långsiktigt uppåt. Under senaste åren har också många regeringar börjat ta in mer guld istället för amerikanska dollar i sin reserv, vilket också har gjort att priset går upp mer än vanligt.

Guld är också mycket säkrare när det uppstår ekonomiska kriser eller andra världshändelser, som till synes inte påverkar den på samma sätt som aktier, fonder och valutor.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i guld i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Silver

Silver är inte lika eftertraktat som guld och är lite mer volatil, men det är en intressant investering då efterfrågan har ökat nu med all teknik. Silver är strömledande och används i bland annat mycket smart teknik och hållbar teknik, så det finns goda skäl till den optimism som många har kring den här metallen.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i silver i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Koppar

Koppar är den tredje största metallen sett till efterfrågan. Den har otroligt många användningsområden, men som investering är den otroligt volatil. Det är därför främst bland daytraders och eventuellt swingtraders man ser ett intresse för den.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i koppar i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Uran

Uran används till kärnkraftverken, vilka står för cirka 10% av världens elproduktion. Medan länder som Sverige stänger ned fler kärnkraftverk så finns det ett ökat intresse i Asien. Uran kan du framförallt köpa genom aktier i relevanta bolag och börshandlade fonder.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i uran i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Aluminium

Aluminium används till mycket och återfinns bland annat inom kabeltillverkning, men det används också till flygplan. Det är samtidigt en ganska billig metall men den har fungerat för kortsiktiga investeringar. 

Under sommaren är den ofta dyrare och går upp, medan den sjunker och är billigare under kallare tider på året. Långsiktigt kan den vara lite mer riskfylld än vissa andra metaller så det gäller att vara försiktig.

Platina

Platina är väldigt likt Palladium men är billigare, men båda är väldigt sällsynta. Platina används framförallt till smycken och elektronik, men det finns människor som tror att platina kan vara framtidens energikälla.

Palladium

Palladium har redan gått upp mycket i värde och är en metall man använder framförallt inom bilindustrin. Den används också till smycken och annan elektronik. Nu när intresset för minskade utsläpp är stort så är intresset för palladium än större.

Nickel

Produktionen av elbilar har gjort att nickel har en större efterfrågan än någonsin och det här gör att fler vill göra investeringar i den. Den har visat sig vara bra för både kort- och långsiktiga investeringar.

Boskap

Det är många köttätare i världen och protein är viktigt för att hålla sig frisk. I en värld där majoriteten får sitt protein från kött kan det vara intressant att titta på boskap och kött som investeringar. Det är däremot inte lika vanligt som till exempel spannmål och metaller, men det kan vara värt att titta på för investerare som vill ha något lite annorlunda.

 • Nötkreatur
 • Ungnöt
 • Grismagar
 • Slaktsvin

Nötkreatur

Nötkreatur är en enorm marknad och i världen så konsumeras cirka 60 miljoner ton per år, det är väldigt mycket kött. Marknaden består av bland annat bönder, distributörer och butiker, samt konsumenten. Det finns gott om spekulanter och du kan investera i nötkreatur genom bland annat terminskontrakt. Det finns också en del ETF:er som delvis är exponerade mot denna råvara.

Ungnöt

Ungnöt är kalvar som väljs ut för uppfödning och slakt. Det är inte en lika stor marknad som nötkreatur i allmänhet men det är fortfarande en intressant marknad för den som är intresserad av nötkött som en investering.

Grismagar

Grismage känner du främst till som bacon. Det är däremot inte bara bacon som du investerar i, självklart är det större än så när man tittar på hela världen. I länder som Kina och Filippinerna så är grismage en väldigt populär ingrediens vid matlagning. Det är såklart inte en lika stor marknad som fläskkött är då det här är en mindre underkategori.

Slaktsvin

Det konsumeras cirka 100 miljoner ton fläskkött varje år. Fläskkött i det här fallet är exkluderat deras organ och magen. I övrigt liknar marknaden som den för nötkreatur, det är samma typ av aktörer på den beståendes av bönder, distributörer, affärer och sedan konsumenterna.

Spannmål

Spannmål är något som mer eller mindre hela världen konsumerar och det finns ganska mycket i den här kategorin. Ett par uppenbara exempel är vete, ris och havre. Det är därför inte en överdrivet volatil marknad men det kan uppstå en del problem om skörden är dålig något år, till exempel på grund av väderkatastrofer och så vidare.

 • Sojabönor
 • Majs
 • Vete
 • Ris
 • Havre
 • Korn

Sojabönor

Sojabönor är en otroligt stor och viktig råvara, även om vi här i Sverige inte äter några jättestora mängder av det. Det vi däremot gör med sojabönor är att otroligt många bönder använder mosade sojabönor som näringskälla för sin boskap. Oljan från sojabönor används också till kakor, sallader och bröd.

Majs

Majs var väldigt tidigt när det gäller terminskontrakt för råvaror och spelar en otroligt stor och central roll i världsekonomin, men det är också viktigt för människors liv där många förlitar sig på majsen. Det är dock mer än bara mat, det används som substitut till socker i framförallt USA och det går också att omvandla det till etanol.

Vete

Vete är efter ris världens största sädesslag sett till konsumtion. Det har varit en av våra basvaror under otroligt lång tid och det finns många företag som är beroende av vetet. Under sommaren finns det ofta ett överflöd och då är priset också lägre, men under vintern kan det finnas ett underskott vilket driver upp priset.

Ris

Ris är världens mest konsumerade sädesslag och är därför en enorm marknad. Precis som med andra spannmål så är det ganska säsongsbaserat. Det här innebär att det finns ett tydligt mönster när det gäller priset, vilket nyttjas av investerare för att tjäna pengar på det.

Havre

Havre används för en mängd olika saker och det finns därför ingen brist på företag som behöver det. Under förutsättningen att skörden har gått bra så finns det ofta ett överskott, men vi ser samtidigt ett underskott under vintern. Skulle skörden gå dåligt så kan det såklart finnas ett underskott även då.

Korn

Korn är något som både människor och boskap äter. Fördelningen är cirka 75% som används av människor till att äta och för att bland annat producera malt. Resterande 25% används som föda till boskap. Under tiden då man planterar korn kan det finnas ett underskott och det kan då finnas läge för att investera, medan tiden då det skördas kan innebära ett överskott.

Mat/softs

Det finns en mängd olika matvaror som man också kan investera i. En del är mer säsongsbaserat medan andra har jämnare priser.

 • Kaffe
 • Kakao
 • Socker
 • Bomull
 • Apelsinjuice

Kaffe

Kaffe är enormt och är därför en enorm marknad. För att förstå vidden av den här marknaden kan du titta på USA, där är cirka 1,6 av landets BNP från kaffeindustrin. Det här gör terminskontrakt och optioner aktuella. Det finns däremot en del ETF:er som uteslutande fokuserar på kaffemarknaden.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i kaffe i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Kakao

Kakao används för mer än goda tårtor, kakor och choklad. Det används bland annat till en del alkoholtillverkning och det finns till och med tvål som tillverkas med kakao. Kakao skördas under hösten, så priset är högre under till exempel juni och juli då man ännu inte skördat och lagren börjar ta slut.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i kakao i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Socker

Socker är ett sötningsmedel men används bland annat även för tillverkningen av etanol. Priset är ganska säsongsbaserat med högre priser under hösten och vintern.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i socker i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Bomull

Textilindustrin är till stor del beroende av bomull och det är en viktig marknad, vi behöver alla kläder och bomull används till många olika typer av kläder. Priset kan vara ganska säsongsbaserat med högre priser under vintern.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i bomull i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Apelsinjuice

Apelsinjuice är en stor marknad och det handlar såklart om all form av apelsinjuice, inte bara den vi dricker till frukost. Det intressanta med den här marknaden är att den inte är så säsongsbaserad som man lätt kan tro. Det här innebär att marknaden kan vara förvånansvärt volatil och det förekommer en del swingtrading.

Övriga råvaror

Det finns fler marknader än det vi har gått igenom och här hittar du dessa. Det dyker med tiden upp nya marknader och dessa kan vara intressanta för den som gillar risken.

 • Vatten
 • Cannabis
 • Timmer

Vatten

Vatten kan låta som en udda investering, men det kan långsiktigt vara väldigt intressant. Cirka 97% av vårt vatten här på jorden är inte tillgängligt då det är saltvatten. Det finns redan idag en brist, inte minst tack vare den snabba industrialiseringen. Det finns ETF:er och aktier som kan vara relevanta för detta, men det är inte direkt något för daytrading.

Fortsätt läsa mer om hur du kan köpa och investera i vatten i vår artikel där vi går igenom allt om råvaran.

Cannabis

Cannabis är en ny marknad tack vare legaliseringen. Det har framförallt varit en populär marknad bland yngre investerare och det har funnits en hel del pengar att hämta. Det är samtidigt en ganska volatil marknad.

Timmer

Timmer är otroligt viktigt och det handlas varje år trä för 600 miljarder dollar. Du har bland annat byggindustrin och möbeltillverkare här, men nästan alla konsumenter i världen har en koppling till den.

Vilka faktorer påverkar priset på råvarorna?

Det finns många saker som kan påverka priset för en råvara. Den tillgång vi har är det mest uppenbara, men det finns gott om situationer och händelser i världen som kan påverka priset.

Företag som är beroende av en råvara kan till exempel få problem om en skörd eller brytningen av en råvara får problem. Många råvaror används otroligt mycket och om råvaran då inte kan tillverkas så blir det bekymmer för alla.

Dåligt väder i en region kan påverka råvarorna som korn, vete, majs och så vidare. Juridiska problem, krig och så vidare kan påverka råvarorna inom metall, inte minst om det är väldigt sällsynta sådana.

Industriella metaller

Många länder har en mindre efterfrågan på industriella metaller men samtidigt finns det länder som Kina där vi ser ett ökat behov. Till stor del är det efterfrågan som kommer att påverka här, men tillgången kan bli viktig gällande en del dyrare sådana.

Energiråvaror

Behovet av råvaran är nyckeln här. Om du vill börja med råvaruhandel inom energi så är det alltså viktigt att hålla koll på energisystemen. Europa har till exempel under ett bra tag nu haft bekymmer med elproduktionen vilket har lett till ökade kostnader, det har i sin tur lett till ökade priser för bland annat naturgas. Den här typen av situationer sker emellanåt och det är viktigt att hålla koll på det.

Metaller

Här är det efterfrågan till viss del, inte minst gällande silver där vi ser ett ökat behov när man börjar använda det i allt mer elektronik.

Samtidigt så har inflation alltid varit nyckeln. När ekonomin går sämre så söker sig folk till framförallt guld, men även silver kan se en ökning. Om aktiemarknaden är en bear market och går ned, framförallt när den går ned kraftigt, ser vi ofta att guldet går upp. Det här kan också gälla andra metaller.

Varför ska man investera i råvaror?

Det finns många skäl till att börja investera och få exponering mot råvarorna. Om du är intresserad av daytrading och swingtrading så handlar det uteslutande om att tjäna pengar på rörelserna, då har du gott om alternativ och råvaror kommer ofta med väldigt goda möjligheter till hävstång.

Det kan också vara bra för att få lägre risker i ens portfölj. Att äga lite guld, eller kanske lite silver, har länge ansetts vara ett bra skydd för de risker du har från dina aktier. 

Fördelar

Det finns flertalet fördelar för den som handlar råvaror. Du får bland annat fördelar som:

Nackdelar

Det finns också nackdelar, bland annat:

Övrigt bra att veta

Råvaror kan vara bra att investera i för den som är intresserad av att bli en del av världsekonomin. Alla behöver sädesslag och det finns många bolag, konsumenter och hela länder som är beroende av många olika råvaror.

Med ökade behov av olika råvaror så finns det bra möjligheter till avkastning, inte minst när det gäller metaller med hög efterfrågan, exempelvis metaller som används alltmer för elektronik.

Samtidigt så är det inte bara day- och swingtraders som kan tjäna pengar. Investeringar i olja, guld, koppar och så vidare kan eventuellt vara bra långsiktiga innehav, men det förekommer en hel del risker då vi hela tiden förändrar hur vi tillverkar produkter och infrastruktur beroende på den teknik som bolag och organisationer har tillgång till.

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.