Köpa Apple aktie (AAPL) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Apple är ett världsledande bolag inriktade mot försäljning av elektronikprodukter som telefoner, surfplattor och datorer. Bolaget erbjuder även egenutvecklade nätverkslösningar, programvaror, kringutrustning samt kundsupport. Bolaget grundades 1976. Apple har idag sitt huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Apple för att kunna investera i bolaget och köpa AAPL aktier.

Apple logo

BOLAGSNAMN

Apple Inc

ADRESS

Cuprtino, Kalifornien, USA

TICKER

AAPL

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Apple aktiekurs

Här nedanför visas Apples aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Apples aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Apple?

För investerare intresserade av att köpa Apple aktie, finns det många anledningar att göra en investering. Lär dig mer om fördelarna med att köpa aktier i Apple här:

Utdelning kvartalsvis

Apple återupptog sin utdelning 2012 efter ett långt uppehåll, och det har sedan dess blivit ett kraftpaket gällande utdelning. Den kvartalsvisa utbetalningen återupptogs till $0,095, och har stigit 132% på bara nio år.

Apple kommer att öka den kvartalsvisa utbetalningen till 0,22 USD per aktie, en ökning med 7 % för 2021. Lika viktigt är att företaget bara använder 22 % av sin vinst för att finansiera utdelningen, vilket ger Apple gott om utrymme för framtiden.

Stor tillväxt inom Wearables

Investerare bör inte underskatta Apples wearables. Apple noterar att dess ”wearables-verksamhet nu är lika stort som ett Fortune 130-företag.”Under de senaste åren har tillväxten inom segmentet accelererat. Intäkterna för wearables, hem och accessoarer ökade med nästan 28 % 2021, jämfört med året innan, ledd av en stark efterfrågan på AirPods, AirPods Pro och Apple Watch.

Godkänd av Warren Buffett

Aktiemarknadens gudfader Buffetts investmentbolag har tidigare ägt 5% av Apple-aktier, och han har inte hållit sin kärlek till Apple hemligt, och sagt ”Det är förmodligen världens bästa affär”.

Ett rungande stöd från en av världens mest framgångsrika investerare alltså.

Så kan du köpa Apple aktier

Att köpa aktier är idag enkelt. Allt som krävs är lite pengar att investera, och ett BankID. Du kan köpa aktier i Apple direkt från din iPhone eller dator – välj själv! Såhär går du i alla fall tillväga:

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Eftersom Avanza är Sveriges ledande nätmäklare, kan du som ny investerare hitta mer information om aktiemarknaden här, samt få hjälp och stöd vid behov. Börja med att registrera dig hos Avanza.se med hjälp av ditt BankID. Detta tar bara 2-3 minuter.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Nu är det dags att välja konto. Du som vill investera i aktier ska öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det är kostnadsfritt och används för att köpa och sälja aktier.

Steg 3: Sök efter Apple

Sök efter Apple med sökfunktionen eller aktielistan som du hittar i huvudmenyn.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Om du tycker att aktiekursen verkar bra, kan du klicka på “köp” för att lägga din beställning. Aktiesidan för Apple innehåller mer information om bolaget och dess aktiekurs. Du kan även jämföra aktier och hitta liknande bolag att investera i. 

apple aktiekurs

Presentation av Apple

Apple Inc. (AAPL) är ett globalt teknikföretag som designar, tillverkar och säljer smartphones, persondatorer, surfplattor, wearables och tillbehör. 

Några av dess huvudprodukter inkluderar iPhone, Mac-serien av persondatorer och bärbara datorer, iPad, Apple Watch och Apple TV. Företaget har också en snabbväxande tjänsteverksamhet som inkluderar iCloud molntjänst och digitala streamingtjänster, som Apple Music och Apple TV+.1

Så grundades Apple

Apple grundades 1976 av Steve Jobs och Stephen Wozniak. Teknikjätten började arbeta från Jobs familjegarage och har sedan dess vuxit till en diversifierad teknikgigant. En del av Apples tillväxtstrategi har varit att köpa små teknikföretag som det enkelt kan integrera i sitt växande produktsortiment. Fyra år efter grundandet, den 12 december 1980, gick Apple till börsen genom en börsintroduktion (IPO) för 22,00 USD per aktie. Apples aktie handlas på Nasdaq Global Select Market.

Apples huvudkontor ligger i Cupertino, Kalifornien. Tim Cook har varit verkställande direktör (VD) sedan 2011. Apple klassificeras som en medlem av informationsteknologisektorn. Det är verksamt inom ett antal branscher, inklusive hårdvara och teknologi, videostreaming och cloud computing. 

Företaget har många konkurrenter, inklusive smartphonetillverkaren Samsung Electronics Co. Ltd., datortillverkaren Dell Technologies Inc. (DELL), videostreamingföretaget Netflix Inc. (NFLX) och andra gigantiska teknikföretag som Microsoft Corp. (MSFT). Apple redovisade en nettovinst på 57,4 miljarder USD på en nettoomsättning på 274,5 miljarder USD under räkenskapsåret 2020, som avslutades den 26 september 2020.

Vem uppfann Apple iPhone?

Den bortgångne Steve Jobs, medgrundare och tidigare ordförande och VD för Apple Inc., uppfann iPhone med sitt team av ingenjörer och designers i början av 2000-talet. Jobs tillkännagav den första iPhonen i januari 2007 på Macworld-konferensen under en timmes presentation. 

Efter tillkännagivandet försökte Apple under de följande månaderna förvandla Jobs demotelefon till en masstillverkad marknadsprodukt. Den första iPhonen släpptes för allmänheten i juni 2007.

Vem är Apples vd?

Tim Cook är VD och sitter i företagets styrelse. Innan han tillträdde VD-posten 2011, när han efterträdde Jobs, var Cook Apples operativa chef (COO). Han var också ansvarig för att leda företagets Macintosh-division. Cook har varit anställd i företaget sedan 1998.

Information om Apples aktier

Historiska aktiesplittar. Apples aktie har delats fem gånger enligt datumen nedan:

 • 28 augusti 2020: en aktieuppdelning 4:1.
 • 9 juni 2014: en aktiesplit 7:1.
 • 28 februari 2005: en aktieuppdelning 2:1.
 • 21 juni 2000: en aktiesplit 2:1.
 • 16 juni 1987: en aktiedelning 2:1

AAPL utdelning

Apple betalar en kvartalsvis regelbunden kontantutdelning på 0,22 USD per aktie, och 2021 hade Apple 16 530 166 000 utestående aktier.

Hur lönsamt är Apple?

Apple hade en nettoinkomst på 21,7 miljarder USD för kvartalet som slutade den 26 juni 2021, enligt dess senaste kvartalsrapport, som släpptes den 28 juli 2021. Det är en ökning med 93,2 % jämfört med samma period föregående år. De rapporterade också kvartalsintäkter på 81,4 miljarder USD, en ökning med 36,4 % jämfört med föregående år, och vinst per aktie på 1,30 USD, en ökning med 100 % från föregående år.

Vem äger flest Apple-aktier?

Den största enskilda insideraktieägaren i Apple är Arthur Levinson, som har varit bolagets styrelseordförande sedan 2011. Den 2 februari 2021 äger Levinson 4,5 miljoner aktier i Apple. 

Den största institutionella aktieägaren i Apple är The Vanguard Group, som äger 1,3 miljarder aktier, vilket motsvarar 7,8 % av det totala antalet utestående aktier, enligt bolagets senaste redovisning, vilket återspeglar antalet aktier i januari 2021.

Så tjänar Apple pengar

Apple säljer smartphones, persondatorer, surfplattor, wearables, tillbehör och tjänster. iPhones är bolagets största intäktskälla per enskild produkt, och Amerika är den största intäktsgeneratorn bland alla geografiska regioner. Apples tjänsteverksamhet genererar de högsta bruttomarginalerna. 

Apple har nyligen förvärvat streamingtjänsten för klassisk musik, Primephonic. Bolaget tillkännagav ändringar i sitt ekosystem som gör det möjligt för utvecklare att erbjuda betalningsalternativ till användare i appar utanför App Store.

Apple ekonomi

Apple redovisade en nettovinst på 21,7 miljarder USD efter intäkter på 81,4 miljarder USD under tredje kvartalet av räkenskapsåret 2021. Apple hänvisar till intäkter som nettoomsättning i sina finansiella rapporter. Både nettoresultatet och intäkterna ökade jämfört med föregående år. Nettoresultatet ökade med 93,2 % när intäkterna steg med 36,4 %.

Både Apples produkter och tjänster växte under kvartalet. Intäkterna för produktverksamheten ökade med 37,4 % jämfört med kvartalet föregående år, vilket utgör cirka 79 % av Apples totala intäkter. Bland dess produkter utgjorde iPhones 49 % av de totala intäkterna; Mac-datorer (10%); iPads (9%); och Wearables, Home and Accessories (11%). Tjänsteintäkterna ökade med 32,9 % jämfört med samma kvartal för ett år sedan, vilket utgör 21 % av Apples totala intäkter.

Apple har byggt upp en stor företagsstrategi för att minska sitt beroende av hårdvaruprodukter med lägre marginal, som möter en långsammare tillväxt, samtidigt som tillväxten av deras tjänsteverksamhet accelererar. 

Verksamheten för digitala tjänster har högre marginaler och en mer förutsägbar, återkommande intäktsström. Apple har introducerat många nya tjänster de senaste åren, inklusive Apple Arcade, Apple TV+, Apple News+ och Apple Card. Företaget erbjuder nu många av sina tjänster i en enkel plan som heter Apple One.

De höga marginalerna inom Apples tjänster har fortsatt att öka. Bruttomarginalen i procent av försäljningen var 69,8 % under det tredje kvartalet 2021. Dess årliga bruttomarginal under räkenskapsåret 2020 var 66,0 % jämfört med 63,7 % under räkenskapsåret 2019 och 60,8 % under räkenskapsåret 2018. Bruttomarginalen som en procentandel av försäljningen för produkten var 360 % under tredje kvartalet 2021. Det var 31,5 % under räkenskapsåret 2020, en minskning från 32,2 % under räkenskapsåret 2019 och från 34,4 % under räkenskapsåret 2018

Apples affärssegment

Apple tjänar följande geografiska segment: Amerika; Europa; Kina; Japan; och resten av Asien och Stillahavsområdet.

Medan USA fortfarande är den dominerande marknaden, kommer Asien snabbt ikapp. Under tredje kvartalet 2021 bidrog marknaderna i Kina, Japan, Asien och Stillahavsområdet med 36 % av rörelseintäkterna och 33 % av intäkterna. Det gör Asien-regionen dramatiskt viktigare än Europa för Apple när det gäller tillväxt och vinster.

Amerika

Segmentet Americas inkluderar både Nord- och Sydamerika. Intäkterna ökade med 32,8 % under tredje kvartalet 2021 till 35,9 miljarder USD, vilket utgör cirka 44 % av Apples totala intäkter. Rörelseintäkterna ökade med 62,0 % till 12,9 miljarder USD, vilket utgör cirka 41 % av rörelseintäkterna för alla segment.

Europa

Europasegmentet inkluderar europeiska länder, såväl som Indien, Mellanöstern och Afrika. Intäkterna ökade med 33,7 % under tredje kvartalet 2021 till 18,9 miljarder USD, vilket utgör cirka 23 % av Apples totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 60 % till 7,1 miljarder USD, vilket utgör cirka 23 % av det sammanlagda rörelseresultatet för alla segment.

Kina med omnejd

Segmentet Greater China inkluderar Kina, Hongkong och Taiwan. Intäkterna steg med 58,2 % under tredje kvartalet 2021 till 14,8 miljarder USD, vilket utgör cirka 18 % av Apples totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 84,6 % till 6,3 miljarder USD, vilket utgör cirka 20 % av det sammanlagda rörelseresultatet för alla segment.

Japan

Intäkterna för segmentet ökade med 30,2 % under tredje kvartalet 2021 till 6,5 miljarder USD, vilket utgör cirka 8 % av Apples totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 43,4 % till 3,0 miljarder USD, vilket utgör cirka 10 % av det sammanlagda rörelseresultatet för alla segment.

Resten av Asien och Stillahavsområdet

The Rest of Asia Pacific-segmentet inkluderar Australien och de asiatiska länder som inte ingår i företagets andra rapporterbara geografiska segment. Intäkterna för segmentet ökade med 28,5 % under tredje kvartalet 2021 till 5,4 miljarder USD, vilket utgör cirka 7 % av Apples totala intäkter. Rörelseresultatet ökade med 54,0 % till 2,1 miljarder USD, vilket utgör cirka 7 % av det sammanlagda rörelseresultatet för alla segment.

En notering till läsarna om att det sammanlagda rörelseresultatet som användes i segmentuppdelningarna ovan var 31,5 miljarder USD under tredje kvartalet 2021. För att komma fram till Apples lägre, rapporterade konsoliderade rörelseintäkter på 24,1 miljarder USD för kvartalet gör Apple avdrag för forskning och utvecklingskostnader och andra företagskostnader.

Apples senaste utveckling

Den 30 augusti 2021 meddelade Apple att de har förvärvat Primephonic, en streamingtjänst för klassisk musik. Finansiella villkor för transaktionen offentliggjordes inte.

Den 26 augusti 2021 meddelade Apple att utvecklare kommer att kunna dela köpoptioner med användare av deras appar utanför Apples ekosystem. Ändringen, som kommer som en del av en föreslagen förlikning efter en stämning, kommer att göra det lättare för Apples kunder att använda andra betalningsformer än App Store.

Investera i liknande bolag som Apple

Apple har många konkurrenter inklusive smartphonetillverkarna Samsung Electronics Co. Ltd.  och LG Electronics Inc., datortillverkare som Lenovo Group Ltd. och Dell Technologies Inc. (DELL), Konkurrenter är också leverantörer av streaminginnehåll, som svenska Spotify Technology SA (SPOT) och Netflix Inc. (NFLX), samt andra teknikföretag som Microsoft Corp. (MSFT), Alphabet Inc. (GOOGL) och Amazon.com Inc. (AMZN).

Här är tre andra bolag som liknar Apple, som kan vara intressant för dig som är intresserad av andra aktier. 

Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. bedriver tillverkning och försäljning av elektronik och kringutrustning till datorer. Företaget verkar genom följande affärsdivisioner: Konsumentelektronik, Informationsteknologi & Mobilkommunikation och Device Solutions.

Det går tyvärr inte att köpa aktier via Avanza men om du kan köpa aktier om du vänder dig till någon annan mäklare. Men vill du få exponering mot Samsung via Avanza så finns det en så kallad ”Tracker” som följer Samsungs aktieutveckling.

LG Electronics Inc.

LG Electronics Inc., tillverkar och säljer hemelektronik, mobilkommunikation och hushållsapparater över hela världen. Det verkar genom segmenten hemutrustning och molnlösningar, hemunderhållning, mobil kommunikation, fordonskomponentlösningar och affärslösningar.

Alphabet Inc. (GOOGL)

Alphabet Inc. tillhandahåller onlineannonseringstjänster i hela världen. Företaget erbjuder tjänster för prestanda och varumärkesreklam. Segmenten är Google Services, Google Cloud och Other Bets. Företaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.

Ska man investera i Apple?

Att investera i ett bolag kräver noggrann eftertanke. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att investera i Apple?

Fördelar

Det finns många anledningar till varför Apple är en bra aktie just nu, så här har vi lyft fram tre av de viktigaste faktorerna:

Nackdelar

Det finns som bekant både fördelar och nackdelar med alla aktier, så även de från Apple. Dessa är 3 nackdelar med bolaget:

FAQ - Vanliga frågor om Apple

Lär dig mer om Apple med svaren på de vanligaste frågorna om aktien.

Finns Apple på börsen?

Ja, Apple finns på börsen och det går att handla Apple aktier via Avanza.se

Vart kan jag investera i Apple?

Du kan investera i Apple hos din nätmäklare. Vi rekommenderar att du öppnar ett kostnadsfritt investeringssparkonto hos Avanza för dina aktieinvesteringar.

Hur mycket ska man investera i Apple?

Apple-aktien är relativt dyr, och en investering ska aldrig göras med mer pengar än vad du har råd att förlora. Tänk på att inte satsa alla pengar på ett enda bolag. Att sprida ut din investering till olika aktiebolag inom olika branscher kan minska risken betydligt.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.