Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Volvo aktie (VOLV) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

volvo aktie

Volvo är ett världsledande fordonstillverkare av personbilar, bussar, lastbussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvo är en global verksamhet som har ett flertal produktionsanläggningar i världen. Bolaget grundades 1927. Volvo har idag sitt huvudkontor i Göteborg. På den här sidan har vi samlat in all information om Volvo för att kunna investera i bolaget och köpa Volvo aktier.

Volvo Logo

BOLAGSNAMN

VOLVO

ADRESS

Volvo Car Sverige AB
405 31 Göteborg

TICKER

VOLV

SEKTOR & BRANSCH

Fordonstillverkare

MARKNADSPLATS

Stockholmbörsen

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Volvos aktiekurs

Klicka här för att se Volvos aktiekurs i realtid. Grafen gäller för Volvos aktie som är noterad på den Svenska börsen

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Volvo?

Volvo är ett av de klassiska svenska börsföretagen. Det är ett världsledande företag inom tunga fordon. De har starka varumärken och marknadsandelar. 

Världsledande företag med starka varumärken

Volvo har starka marknadsandelar globalt inom flera om sina viktigaste produktområden. Företaget marknadsför också sina produkter under starka varumärken som Volvo, Mack och Renault Trucks. 

Lönsamt och ekonomiskt starkt

Företaget ses idag som lönsamt och ekonomiskt starkt. De ger regelbunden utdelning till sina aktieägare. Volvo b har en direktavkastning på ca 3%.

Bransch i stor förändring

Omställningen till en fossilfri värld påverkar alla delar av koncernen. Traditionellt har lastbilar, bussar mm drivs med fossila drivmedel som diesel. Nu kommer kunderna efterfråga andra lösningar. Kan Volvo vara ledande även med nya tekniker väntar en spännande framtid.  

Så kan du köpa Volvo aktier

Det är enkelt att köpa aktier i stora svenska företag. Allt du behöver är ett konto hos en bank eller nätmäklare! 

Så här gör du för att köpa aktier i Volvo…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är Sveriges största nätmäklare. De har många nöjda kunder. Det är en nätmäklare med både smidig och informativ hemsida. Du kan välja en courtageklass som passar den storlek på affärer du brukar göra. Då får du också ett lågt courtage på dina affärer. Du öppnar enkelt konto via Avanzas hemsida.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Det finns olika kontoformer att handla aktier på. Det mest populära och oftast bästa är ISK. Det är ett smidigt sätt att investera i aktier på. Du behöver inte deklarera enskilda affärer. Skatten baseras på värdet på ditt ISK. 

Det räknas ut och är förtryckt på din deklarationsblankett. Du behöver heller inte deklarera utdelning som du får på dina värdepapper. ISK brukar räknas som ett skattemässigt fördelaktigt sätt att spara och investera i aktier.  

Steg 3: Sök efter Volvo

Söker du efter Volvo högst upp till höger på Avanzas hemsida får du tre förslag. Ett är Volvo Cars. Det är Volvos personbilar som också är noterat på Stockholmsbörsen. De har inget med lastbilsföretaget att göra förutom varumärket. 

Volvo finns som A och B aktie. A aktien har fler röster än Volvo B aktie. Det spelar ingen roll för privatsparare. Oftast är A aktien lite dyrare. Köp Volvo b eftersom den har lägst aktiekurs! 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Så fort du fört över kapital till Avanza kan du genomföra ett köp av aktier. Och så snart din köporder på Volvo b gått igenom är du en av företagets delägare! 

volvo aktiekurs

Presentation av Volvo

Volvo är en globalt ledande tillverkare av tunga fordon som bussar och lastbilar. De tillverkar också anläggningsmaskiner och motorer för marint och industriellt bruk. De marknadsför sina produkter under både eget namn och olika varumärken som Renault och Mack. 

Det är ett av Sveriges största företag med en omsättning på ca 338 miljarder kronor (2020). Dess börsvärde är just nu ca 405 miljarder kronor i skrivande stund. 

Så tjänar Volvo pengar

Koncernen tillverkar och säljer lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer över hela världen. Det görs under olika varumärken. Det är den viktiga delen av omsättning och vinst. Utöver det tjänar företaget pengar på hjälpa kunder med finansiering. Service och reservdelar är också en viktig del för koncernens omsättning och vinst. 

Så grundades Volvo

Volvo grundades 1926 som ett dotterbolag till SKF. Den första bilen tillverkades året därefter. Därefter började företaget även att tillverka bussar och lastbilar. Volvo börsnoterades 1935. I samband med det minskade SKF sitt ägande. 

Volvo är en av de stora svenska industriframgångarna. Företaget växte till ett av Sveriges största företag. De expanderade även framgångsrikt utomlands. De är inom flera områden marknadsledande globalt. 1999 säljs delen för personvagnar till Ford. Kvar blir det som idag är Volvo med bl.a. lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.  

Investera i liknande bolag som Volvo

Det finns andra företag inom samma bransch som är börsnoterade både på börsen i Stockholm och internationellt. Det kan vara intressant att jämföra före du gör din investering! 

Traton

Volkswagens dotterbolag för lastbilar heter Traton. I det ingår framförallt lastbilstillverkarna Man och Scania. Volkswagen är en mycket stor ägare av bolaget, men företaget är också noterade på stockholmsbörsen. 

Daimler AG

Daimler är en tysk fordonskoncern som är noterad på börserna i Frankfurt och Stuttgart. Aktien går utmärkt att köpa via Avanza. Daimler är en bred koncern som bl a innehåller Mercedes personbilar och lastbilar. 

PowerCell

Powercell är ett svenskt företag som utvecklar teknik för att driva fordon, båtar och andra produkter med vätgas. Powercell är fortfarande ett mindre företag som utvecklar produkter.

Läs mer om vägas bolag i vår artikel där vi listar 13 vätgas aktier.

En investering i sådana verksamheter är mer riskfyllda och skall ses som en krydda i portföljen. Powercell grundades ursprungligen av Volvo men är nu ett självständigt börsnoterat företag. 

Ska man investera i Volvo?

Volvo är en klassisk svensk aktie med brett ägande. De har flera fördelar, de ger utdelning, många anser att de är rimligt värderade till ex p e och p s tal. Bara hos Avanza äger ex ca 130.000 kunder Volvo b. 

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Volvo

Här kommer ett par vanliga frågor som investerare har om bolaget och svaren på dessa.

Finns Volvo på börsen?

Volvos aktie är listade på börsen i Stockholm. De finns på listan över Large Cap, det är de företag med högst börsvärde. Volvo B ingår också i indexet OMXS30. Volvo b är den vanligaste Volvo aktien att äga.

Vart kan jag investera i Volvo?

Att köpa Volvo aktie är enklast och förmånligast att göra genom en nätmäklare som Avanza. De har bra villkor för sparare och en modern och lättnavigerad webbsida.

Hur mycket ska man investera i Volvo?

Det är alltid en risk att investera i värdepapper. Investera bara pengar du kan avvara på sikt. För att lyckas med börsen och värdepapper är det viktigt att vara långsiktigt. Det är också viktigt att sprida riskerna mellan olika branscher och marknader.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5