Så kan du köpa aktier och investera i Meta Platforms (Facebook)

Meta är en global koncern som var tidigare kallat Facebook. Meta driver flera olika sociala nätverkstjänster som Facebook, Instagram, Messenger, Oculus och Whatsapp som ägs av koncernen. Bolagets vision är att skapa en gemenskap bland familjen, vänner och göra det möjligt för olika företag att kan kommunicera med varandra online. Bolaget grundades 2004. Meta har idag sitt huvudkontor i Kalifornien. På den här sidan har vi samlat in all information om Meta för att kunna investera i bolaget och köpa Meta aktier.

Meta Logo

BOLAGSNAMN

Meta Platforms Inc

Adress

1 Hacker Way
Menlo Park, California 94025

TICKER

FB

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Facebook (Meta Platforms) aktiekurs

Här nedanför visas Facebooks aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Facebooks aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Facebook (Meta Platforms)?

Meta (tidigare Facebook) har vuxit till att bli ett av de största och mest välkända teknikföretagen i världen. Sedan börsintroduktionen 2012 har bolagets aktier stigit rejält, och trots några dippar på vägen nådde de rekordnivåer mot slutet av 2020.

Om du bestämmer dig för att köpa Meta-aktier kan du enkelt göra det med hjälp av en nätmäklare (som Avanza) eller via din finansiella rådgivare.

Här är några anledningar till varför en investering i facebook-aktier kan vara en god idé:

Innehåll och snabbnavigering

Stark från start med kontinuerliga framgångar (trots skepsis från allmänheten)

Facebook-aktier har haft en exceptionellt stark och relativt jämn uppgång sedan börsintroduktionen, men den har också präglats av aktieägarnas oro kring dataintegritetsskandaler och misstroendeutredninggar. Ändå har Meta-aktien alltid återhämtat sig, och nådde rekordnivåer under hösten 2020.

Vi ser alltså att Meta inte varit immuna mot hinder på vägen, utan aktien har dippat då och då. Samtidigt har den långsiktiga kurvan gått uppåt och om vi zoomar ut syns knappt dipparna.

Överpresterar årligen

Under andra kvartalet 2021 rapporterade Facebook en intäktsökning på 56 % och en vinst-per-aktie-tillväxt på 101 % från år till år. De rapporterade 1,9 miljarder dagliga aktiva användare, och 2,9 miljarder aktiva användare varje månad. Det är svårt att hitta ett annat företag av Facebooks storlek som fortfarande lyckas växa som det gör.

Du spenderar förmodligen en hel del tid med Meta-relaterade produkter

Så varför inte investera i något du använder dagligen? Troligtvis känner du redan till Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp. Många tycker att det är bra att investera i något de själva använder eller konsumerar, så om du också gör det kan Facebook-aktier vara ett bra val.

Så kan du köpa Facebook aktier (Meta-aktier)

Den 23 juli 2021 hade Facebook 2 383 812 263 aktier av typen klass A utestående. Aktien representerar en röst per aktie och handlas under tickern ”FB” på Nasdaq Global Select Market.

Den 23 juli 2021 hade Facebook 435 632 238 aktier av klass B utestående. Klass B-aktien representerar 10 röster per aktie och ägs av Zuckerberg, ledningen och styrelseledamöterna. Detta ger Zuckerberg och hans ledning effektiv kontroll över företaget.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige, och allt du behöver för att logga in är ett svenskt personnummer och Bank-ID. Alternativt så kan du öppna ett konto med Etoro och börja med trading.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Ett investeringssparkonto, eller ISK, är namnet på kontot som används för att köpa och sälja aktier och andra tillgångar. Du kan få mer information om hur investeringssparkonton fungerar hos Avanza.

Steg 3: Sök efter Meta (Facebook)

Sök efter Meta Platforms Inc. Använd sökfältet längst upp till vänster på webbläsaren. Eller välj menyn för Spara & Investera, klicka på Aktier och sedan scrollar du till Aktielistan. Här kan du jämföra olika aktier, samt se aktuella kurser och priser.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När investeraren bestämmer sig för att köpa Facebook aktie, är nästa steg att beräkna antalet aktier att köpa. De flesta onlinemäklare har en aktiekalkylator kopplad till sin aktieköpprocess. Så även Avanza. Annars är beräkningen:

Totalt belopp som ska investeras / Pris per aktie = Antal Facebook aktier att köpa.

Räkneexempel: 

Det aktuella priset per aktie, som för Facebook (Meta) är 316,92 USD styck vid stängning den 28 oktober 2021. Om det totala köpesumman är $10 000, till ett pris per aktie på $316,92, kan investeraren köpa 31,5 aktier (10 000 $ / 316,92 $ = 31,5 aktier).

Meta aktiekurs

Presentation av Facebook (Meta)

Den 28 oktober 2021 meddelade Facebook att de byter namn till Meta, för att representera sitt fokus på “metaverse-relaterade” projekt. De kommer att ändra sin ticker (förkortningen i aktielistan) från FB till MRVS från och med 1 december 2021. 

Metas huvudkontor ligger i Menlo Park, Kalifornien. Företaget klassificeras som en medlem av sektorn för teknologi och kommunikationstjänster. Facebook konkurrerar med andra företag som erbjuder online- och kommunikationsprodukter och tjänster. Dess rivaler inkluderar Alphabet Inc.s (GOOGL) Google, YouTube, Apple Inc. (AAPL) och Twitter Inc. (TWTR). Facebook (Meta) genererade nettointäkter på 29,1 miljarder USD, och 86,0 miljarder USD i intäkter under räkenskapsåret 2020.

Ända sedan börsintroduktionen i maj 2012 har Facebook (Meta) förblivit ett högprofilerat företag som konsekvent fångar allmänhetens intresse. Trots att Facebook (Meta) har haft en del bekymmer och återkommande problem, framförallt gällande företagskultur och etik, hävdar många analytiker att de långsiktiga utsikterna för företaget är fortsatt positiva. Men det beror givetvis på vem man frågar, och otvetydigt har Facebook (meta) haft både upp- och nedgångar under de senaste åren, och det har också aktiekursen.

Den 30 juni 2021 var Facebooks månatliga aktiva användare (MAU) 2,9 miljarder. Meta definierar en MAU som en registrerad och inloggad Facebook-användare som besökte Facebook-plattformen eller använde dess Messenger-applikation under de senaste 30 dagarna, från och med datum för mätning. Meta använder MAUer för att mäta storleken på dess globala aktiva community.

Så tjänar Facebook (Meta) pengar

Meta erbjuder produkter och tjänster i form av sociala medier, till miljarder användare världen över, främst individer och familjer. Det används också av små och stora företag och politiska organisationer.

Även om Facebook är mest känd som en plattform för vänner och familjer att ansluta till, används den också av politiska organisationer, småföretag och stora företag för att nå ut till kunder och en bredare publik. Genom dess plattformar och applikationer kan användare dela information, idéer, foton och videor. 

Utöver sin huvudsakliga sociala medier-plattform, erbjuder Meta även fotodelningsappen Instagram och meddelandeapparna Messenger och WhatsApp. De erbjuder också produkter inom virtuell verklighet. Merparten av Metas intäkter genereras genom att sälja reklam till marknadsförare.

Meta tjänade 29,1 miljarder dollar i nettointäkter, från totalt 86,0 miljarder dollar i intäkter under räkenskapsåret 2020.

Så grundades Facebook (Meta)

Meta grundades 2004. Dess fyra medgrundare, Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes, var studenter vid Harvard University vid den tiden. Medgrundaren Mark Zuckerberg är Metas vd och ordförande. Han är rankad trea på Forbes 400-listan år 2021 med ett nettovärde på 116,2 miljarder dollar.

Investera i liknande bolag som Facebook

Meta är en nyckelmedlem i den populära FAANG-gruppen av tekniska industrijättar som även inkluderar Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX) och Alphabet (GOOG), och ägs av både privatpersoner och institutionella investerare.

Netflix (NFLX)

Streamingtjänsten Netflix är visserligen mindre än de andra konkurrenterna här. Men tack vare framgångarna under covid-pandemin har Netflix utvecklat verksamheten och producerar film och TV för streaming världen över. Notera att aktien fluktuerat betydligt mer än de andra bolagen, och det är en aktie att undersöka och följa noggrant vid eventuellt köp.

Alphabet (GOOG)

Alphabet Inc. (GOOGL; GOOG) är ett holdingbolag som består av en samling företag, varav den största är Google. Google driver ett antal digitala plattformar och tjänster, inklusive dess sökmotor, webbläsaren Chrome, Android, Gmail, datalagring, YouTube och andra tjänster.

Apple (AAPL)

Apple tillverkar smartphones, persondatorer, surfplattor, wearables och tillbehör. De erbjuder också digitala tjänster för streaming av innehåll, molnbaserade lagringstjänster. Apple tjänade en nettovinst på 57,4 miljarder dollar på 274,5 miljarder dollar av nettoomsättningen under räkenskapsåret 2020.

Ska man investera i Facebook (Meta)?

Med guider som denna kan nybörjarinvesterare få en bättre uppfattning om vad du ska leta efter när du överväger att investera i Facebook-aktier (Meta), och liknande aktier. Att våga sig in på aktiemarknaden kan vara skrämmande, men varje erfaren investerare var en gång nybörjare.

Innan du köper någon aktie bör du utföra due diligence för att säkerställa att företaget och aktien har potential att prestera bra. Due diligence kan innebära olika former av analys, där de mest grundläggande är fundamental analys och teknisk analys.

Vid fundamental analys utvärderar du aktiens inneboende värde genom att kolla på den övergripande ekonomin, branschförhållanden samt företagets ekonomi och ledning.

Teknisk analys använder statistik som inkluderar aktiens tidigare priser och volym. I stället för att titta på ett företags värde, fokuserar teknisk analys på att identifiera mönster och trender i aktiens nuvarande och framtida prisrörelser.

Finansiella sajter som vår egen aktieskola, erbjuder också exceptionellt användbar företagsspecifik information. Du kan också få dagsaktuell kurs och mer information om en specifik aktie hos din nätmäklare.

Titta också på trenderna för vinstmarginaler, totala intäkter och månatliga aktiva användare (MAU). Går dessa siffror upp, ner eller åt sidan?

Efter att du har gjort due diligence och känner dig bekväm med beslutet att köpa aktien, bör du avgöra om det aktuella priset är en lämplig ingångspunkt.

Fundamentala analytiker beräknar värderingsmått för att avgöra om aktien är undervärderad (när ingångspriset är som mest attraktivt), eller övervärderat (investerare kanske vill vänta tills priset sjunker innan de köper aktien). Pris-vinstkvoten (P/E-tal) är ett vanligt värderingsmått, men det finns många andra. P/E-talet för Meta var 30,5 den 21 januari 2021. Det kanske inte säger så mycket. Men om det jämförs historiskt eller med branschens P/E, kan det avgöra hur aktien värderas i förhållande till dess trender.

Ett annat sätt att se om aktiekursen har en bra ingångspunkt, är att titta på dess historiska diagramtrender. Teknisk analys tittar på olika aspekter av pris och volym för att se om aktien är på en önskvärd nivå för inträde.

Hur har de historiska nedgångarna sett ut för Facebook (Meta)?

Naturligtvis har den sociala mediejätten inte varit befriad från problem, och dessa problem framhävs markant år 2018. Frågor gällande Facebooks (nu Metas) hantering av användarnas integritet och falska nyheter, företagets avslappnade inställning till kriminella och terrorister som använde plattformen för sina syften, samt ett användardataintrång av massiva proportioner.

Facebook upplevde sin allvarligaste motreaktion på grund av att de oavsiktligt hjälpte det brittiska politiska konsultföretaget Cambridge Analytica att dataminera och utnyttja miljontals användarprofiler, som missbrukades för att rikta in politiska annonser under det amerikanska presidentvalet 2016.

Som ett resultat av den personuppgiftsskandalen, rasade Facebooks aktie med över 20 % vid ett tillfälle. Detta markerade den största nedgången någonsin för aktien, med mer än 100 miljarder dollar förlorade.

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om Facebook

De vanligaste frågorna som dyker upp gällande Facebook (meta) aktier idag.

Finns Facebook på börsen?

Ja, Facebook (Meta) finns på NASDAQ- börsen. Den sociala nätverkssajten expanderade snabbt sedan starten 2004, och i februari 2012 ansökte Meta om en börsintroduktion (IPO), som värderade företaget till 102,4 miljarder dollar.

Vart kan jag investera i Facebook?

Du kan investera och köpa aktier hos din nätmäklare, exempelvis Avanza. De kan hjälpa dig förbättra chanserna till lönsamma köp och skapa förutsättningar till framtida vinst.

Om jag köper aktier i Meta, kommer jag då äga aktier i Facebook?

Ja det kommer du. Du kommer att äga aktier i Facebook, Instagram och Whatsapp.

Hur mycket ska man investera i Facebook (Meta)?

Ett beslut att investera i Meta, eller någon aktie, kräver forskning och analys. Investerare bör överväga både potentiella fördelar och risker innan de köper aktier. Investera bara så mycket pengar som du har råd att förlora. För att minska riskerna är det bättre att köpa olika typer av aktier och värdepapper, istället för att sätta allt tilltro till ett enda företag.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.