Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Swingtrading – Den ultimata guiden 2022

Swingtrading

Vill du lära dig allt om swingtrading eller bara något specifikt? Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför om du vill ta dig direkt till ett specifikt kapitel om swingtrading.

Första steget för att kunna börja med swingtrading är att ha ett konto hos en tradingmäklare. Vi rekommenderar dessa tre, där du enkelt kommer igång på 5 minuter.

När du väl har öppnat ett konto så går vi vidare här nedanför!

Nätmäklare
Omdöme för daytrading
Information
Läs mer och kom igång
etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Avanza logo
4/5
Nordnet logo
4/5

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad är swingtrading?

Vad är då swingtrading? Det finns tre olika sorters trading och swingtrading sker ofta med positioner timmar eller dagar.

Trading är samlingsnamnet för att tjäna pengar på olika finansiella produkters kortsiktiga rörelser. Det kan vara aktier, valutor, råvaror eller andra produkter som handlas på världens olika finansmarknader. Forex trading är ett av de populäraste tillvägagångssätten.

Det finns olika former av trading. Daytrading brukar avse de som handlar aktivt när en marknad är öppen. De har inga positioner över natten. Det är även mycket populärt att använda sig av CFD trading för att öka den möjliga avkastningen. Men det är viktigt att veta om den mycket höga risken.

Daytraders handlar efter snabba rörelser på kort tid. Traders som håller sina positioner längre tid från veckor till flera månader kallas position traders.

Swingtraders är mer långsiktiga än daytraders

Mellan dessa två grupper finns swingtraders. De håller i regel sina positioner från någon dag upp till några veckor. Tidsramen är inte huggen i sten. De olika tradingmetoderna har många likheter, men också skillnader. 

När en daytrader ser hur en produkt utvecklar sig nära nog minut för minut kan en swingtrader nöja sig med hur de utvecklar sig timme för timme eller per dag. 

Swingtrading och position trading har stora likheter och lämpar sig mest för de allra flesta som vill tjäna pengar på finansmarknadens svängningar. De kräver inte att du aktivt bevakar marknaden hela tiden.

Vill du lära dig mer om vad skillnaden är så rekommenderar vi att du läser vår guide där vi går igenom alla skillnader och likheter mellan swingtrading och daytrading.

STEP BY STEP

Så här kommer du igång med Swingtrading idag

Du har säkert sett olika kursgrafer på aktiemarknaden, olja, guld och valutor och tänkt det måste det gå att tjäna pengar på? Det gör det! De allra flesta som swingtradar analyserar marknaden tekniskt. Det betyder att de studerar en kursgraf för att hitta lägen att köpa eller sälja en produkt.

Det finns också andra metoder som att studera hur andra aktörer agerar, handla på nyheter eller analysera något fundamentalt. Fundamental analys innebär att du försöker värdera produkters faktiska värde. Viktiga faktorer när du ex värderar en aktie fundamental är vinst, eget kapital, marginaler och utveckling. 

Det är viktigt att hitta en metod för trading som du känner fungerar för dig och som givetvis är lönsam. Det brukar sägas att alla trader har sin egen metod. Ingen metod ger bara vinstaffärer. Det är därför viktigt att ha en bra plan för att hantera och minimera förluster.

1. Öppna konto hos en nätmäklare

Det är viktigt att handla via en bra mäklare. De skall erbjuda bra produkter att trejda i. Du vill till exempel kunna tjäna pengar både på att en produkt går både upp och ned i pris. 

Du vill också att mäklaren har öppet för handel när marknaden är öppen. Valutor och många råvaror handlas dygnet runt måndag till fredag. 

En bra sådan mäklare är eToro.com via dem handlar du i en produkt som heter CFD. En CFD följer i sin tur en viss produkt på finansmarknaden ex ett valutapar eller en råvara. 

eToro har också ett stort socialt forum för traders. Där kan du följa och lära mer av dem som är duktiga. Läs vår eToro recension.

Nätmäklare
Omdöme för daytrading
Information
Läs mer och kom igång
etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Avanza logo
4/5
Nordnet logo
4/5

2. För över pengar ”läropengar” du har råd att förlora

Det är viktigt att komma ihåg att kortsiktig handel är förenad med stor risk. Många förlorar pengar och ger upp tidigt. Med en genomtänkt strategi, bra riskhantering och tålamod går det att bemästra finansmarknaderna. 

Börja att handla med lite pengar. Allt eftersom du blir duktigare kan du handla med större belopp. 

När du öppnat ett konto hos eToro kan du börja med att föra över ett litet belopp som du kan börja träna med. Testa dig gärna fram på deras demokonto för att se hur deras handelsplattform fungerar. 

Det går att träna på att handla där också, men det blir mer realistiskt att handla med riktiga pengar, även om det inte är så stora belopp.

3. Testa dig försiktigt fram med mindre positioner

Det är viktigt att du lär dig alla aspekter inom trading från början. Det är till exempel hur handelsplattformen, positionsstorlekar, take profit och stop loss mm fungerar. 

Du måste ha en strategi för att minimera dina förluster. Många traders brukar riskera ca 1% av tradingkontots värde på varje trade. Var försiktig och välj en nivå som passar dig. Givetvis är det också viktigt att du känner att din strategi fungerar och är lönsam. 

Det är bra att göra en dagbok om sin trading. Skriv ned alla trades du gör, vad som gått som du tänkt dig och vad som inte gjort det. Lär av dina misstag och förfina din tradingplan. När du känner dig trygg i din trading kan du handla med större kapital.

 

4. Sluta aldrig att utbilda dig – fortsätt med ständig utveckling

Även om du är trygg i din tradingplan och strategi är det viktigt att fortsätta förbättra sig. Du kan slipa på din plan så att dina förlustaffärer blir lite färre och dina vinstaffärer lite större. 

Det gör stor skillnad i längden. Men det finns också andra saker som är viktiga att förbättra som trader. 

Det är få aktiviteter som är så personligt och mentalt utvecklande som trading. Både att göra vinst och förlora pengar väcker känslor som du måste hantera. Det mest grundläggande i trading är att följa sin plan. 

Det kan låta enkelt men är nog så svårt när marknaden rör sig mycket. Lär du dig kontrollera dina känslor och trada disciplinerat har du stor möjlighet att bli en framgångsrik trader.

VÄLJ RÄTT NÄTMÄKLARE

Bästa nätmäklaren för swingtrading 2022

Det är viktigt att välja rätt nätmäklare för din swingtrading. Båda de svenska nätmäklarna Avanza bank och Nordnet bank fungerar bra till swingtrading.

Men tradingplattformen eToro är snäppet vassare när det kommer till trading. De är en av världens ledande mäklare med +12 miljoner användare. Du kan dessutom kopiera framgångsrika traders affärer.

etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Global nätmäklare som också erbjuder CFD. De har ett stort utbud av produkter. De erbjuder trading och handel  med råvaror, aktier, valutor och index. Etoro har också ett enormt socialt nätverk för traders och investerare. Det är ett bra sätt att lära av duktiga traders.

Avanza logo
4/5

Sveriges största nätmäklare. De är i grunden en nätmäklare för de som sparar och investerar. De har även bra produkter för de som tradar mer kortsiktigt. 

Förutom att handla direkt i aktier på flera olika börser och marknader har de olika börshandlade produkter med råvaror, index och aktier som underliggande produkter.

Nordnet logo
4/5

Nordisk nätmäklare med huvudkontor i Sverige. Förutom ett bra utbud av aktier har Nordnet även börshandlade produkter med index, aktier och råvaror som underliggande produkter. 

Det kan vara smidigt att använda den nätmäklare du använder för dina långsiktiga investeringar även för din trading.

Viktigt att tänka på innan du börjar med trading

Många människor lockas av trading. Säkert är drömmen om snabba vinster en av anledningarna. Dock visar statistik att de flesta som testar trading på kort sikt förlorar pengar. 

Tar du dig an trading på ett seriöst sätt finns det stora möjligheter att bli lönsam. Som med många andra saker i livet krävs mycket träning och en bra plan för att lyckas. Du kommer inte vara lönsam direkt. Räkna med att det kommer ta tid innan du konsekvent blir lönsam. Hur lång tid det tar är individuellt. 

Skapa en plan med regler för hur och vad du skall trada. Planen skall innehålla din strategi, hur och när du skall ta en affär. Vilken risk du är villig och ta och när du skall ta vinst. Utveckla planen efter hand du blir mer erfaren som trader.

Använd endast pengar du har råd att förlora

Det är viktigt att förstå risken med trading. Du skall bara trada med pengar du verkligen har råd att förlora. I din tradingplan skall det tydligt framgå hur stor risk du skall ta i varje trade. 

En trade kan sluta på fem olika sätt. Det kan bli en stor vinst, en liten vinst, break even, liten förlust eller en stor förlust. Klarar du undvika att göra stora förluster har du kommit långt i din trading.

Det viktigaste redskapet för det är att alltid sätta en stop loss när du tradar. Det innebär att din position säljs omedelbart den gått till en viss förlustnivå.

Lär dig teknisk analys

Hur vet man då vad man skall köpa eller sälja? Eller när? De allra flesta som tradar på kort sikt använder sig av teknisk analys. Genom teknisk analys analyseras hur priset på en viss finansiell produkt rör sig. För att göra det studerar man en produkts kursgraf. Det finns många former av teknisk analys och många olika tekniska indikatorer för att göra analyserna. 

Några av de vanligaste formerna av teknisk analys är Elliot Wave, supply and demand och price action. Priset på en produkt rör sig oftast inte rakt åt ett håll utan i vågor. Elliot Wave är en metod för att analysera de vågorna. 

Genom supply and demand försöker traders hitta nivåer som startar rörelser på grund av att det finns många köpare eller säljare där. Price action är en strategi för att se rörelser i marknaden och hitta viktiga nivåer och trender i priset. Det kan till exempel vara trendlinjer eller stöd och motstånd. 

Det finns många olika hjälpmedel när du gör teknisk analys. Några av de vanligaste är glidande medelvärde och indikatorer. Glidande medelvärde är en produkts snittpris under en viss period. Olika glidande medelvärden kan användas tillsammans för att hitta en signal. Det finns en rad olika indikatorer som MACD, RSI och Stochastic som på olika sätt belyser styrkan i ett pris.

Läs hela vår guide där vi går igenom allt du behöver veta för att göra en teknisk analys.

Bollinger band och Fibonacci

Utöver det finns det till exempel Bollinger Band som är en kanal av två band som följer priset. Bandens värde räknas från standardavvikelsen på ett glidande medelvärde. Fibonacci är ett annat verktyg som är vanligt bland traders. 

Utifrån en matematisk talserie har ett verktyg byggts upp som anger olika viktiga nivåer i en kursgraf. Det finns åtskilligt fler indikatorer och hjälpmedel att använda sig av i sin analys.

Olika traders använder teknisk analys på olika sätt. Det är viktigt att du väljer den metoden och de verktygen som du känner dig mest bekväm med. En annan trejder väljer helt andra metoder att analysera en graf för att det passar honom eller henne bäst. 

Det finns många metoder och verktyg inom teknisk analys. De eller den variant du använder dig av måste du lära dig tolka rätt i alla situationer. För många kan det verka svårt med alla olika tekniker och indikatorer. Ibland är det bästa sättet att göra något att göra det så enkelt som möjligt. Det gäller för många också inom teknisk analys.

Du måste lära dig att styra dina känslor

Det svåra i swingtrading är inte att hitta en vinnande strategi. Det är att följa den. Både vinst- och förlustaffärer skapar känslor du måste kunna hantera. En av de vanligaste orsakerna till att förlora pengar brukar kallas FOMO – fear of missing out. För att vara lönsam som trader måste du handla efter dina regler. 

Finns det ingen trade att göra efter dina regler måste du vänta till signal kommer. Du kan höra om andra som tjänat pengar i en viss produkt och tänker du hoppar på det också. Det utan att ut fått signal från ditt system. Du är förmodligen då sent ute och din affär blir istället en onödig förlust. 

Även om du haft en period med många bra vinstaffärer kan dina känslor spela dig ett spratt. Du blir övermodig och tar affärer som du inte borde gjort eller med större belopp än du tänkt dig. Det gäller att hålla sig kall och se till att varje affär görs exakt enligt din plan. 

Var beredd på förlustaffärer

Oavsett vilket system du väljer att handla efter kommer många affärer vara förlustaffärer. Många traders förlorar pengar på en ganska stor del av sina affärer, men vinstaffärerna är mycket större än förlusterna. Att ta förluster enligt din plan måste du lära dig direkt du börjar trada. 

Många vill försöka ta igen förlusten direkt med en trade som du normalt inte tagit. Oftast med ytterligare förlust som följ. Bokför dina affärer i en journal och försök lära så mycket som möjligt av dem.

Fördelar med swingtrading

Swingtrading är den form av trading som förmodligen passar bäst för de allra flesta. Till skillnad från daytrading kan du ha andra sysselsättningar eller jobb upptill din trading. Du behöver heller inte spendera mycket tid framför dataskärmar. 

Genom att lära sig ett enkelt system och hålla fast vid det är det inte omöjligt att skapa en extra inkomst via swingtrading. Det är viktigt att inte ha orealistiska mål. Försök först att bli konsekvent lönsam och förstå trading i grunden. Därefter kan du sikta på att öka din lönsamhet och växa som trader.

1. Passar bra för nybörjare inom trading

Swingtrading är den tradingstil som är bäst att börja med. Den är lätt att kombinera med jobb eller annan sysselsättning. Anpassa din tradingplan efter hur ditt övriga liv ser ut. Det finns gott om marknader att handla som är öppna dygnet runt. 

Istället för att titta på kursutvecklingen timme för timme så zooma ut och följ utvecklingen på större tidsspann. Det gör att du kanske gör färre affärer, men förmodligen mer säkra eftersom du slipper mycket kortsiktigt brus.

2. Chans att tjäna mer pengar en tradionellt aktiesparande

Lyckas du bemästra risken i swingtrading finns det bra chans till god avkastning. Det är viktigt att inte ha orealistiska mål. 

Med rätt inställning kan du få bra extra avkastning och inkomster under många år. Tar du för stora risker och chansar riskerar du att spekulera bort ditt tradingkapital på kort tid.

Men hur mycket kan du egentligen tjäna på swingtrading? Vi besvarar i vår artikel om hur mycket pengar man kan tjäna på swingtrading.

3. Det kräver mindre tid än daytrading

Swingtrading behöver inte ta speciellt mycket tid i anspråk. Det är till och med bra att inte lägga för mycket tid på det. Sitter du vid dataskärmen och följer din trading är det lätt att du går in och justerar positioner manuellt.

Låt dem utvecklas av sig själv, når de den punkt där du vill ta vinst gör de det. Annars går de till stop loss. Att skapa bra rutiner som trader är viktigt.  

Många swingtraders analyserar marknaden någon eller några gånger i veckan. Då sätter de kurslarm så att de får signal om möjliga affärer. Mellan gångerna de gör analys behöver de bara engagera sig i trading när de får signal.

4. Långsammare trading än daytrading ger dig möjlighet att lära dig lättare på vägen

Swingtrading är ett bra sätt att både tjäna lite extra pengar och att utvecklas som person. Lyckas du bemästra dina känslor kan ditt tradingkapital växa och du kan få en extra inkomst. Du kommer förmodligen inte bli en lönsam trader om du inte samtidigt utvecklar dig som människa. 

Som swingtrader är det viktigt med disciplin och tålamod. Du måste lära dig följa din plan. Du måste också lära dig att hantera motgångar, analysera ditt resultat och lära dig av det. Det är viktigt att ha tålamod för att lyckas med trading. 

Du måste invänta rätt signal och du får inte förhasta dig. Även om du är lönsam kommer det ändå ta tid att bygga ett större kapital. Med rätt plan och inställning kommer du att lyckas.

Nackdelar

Har du bestämt dig för att du vill lära dig tjäna pengar på kortsiktig handel är swingtrading rätt för dig. Det är svårt att se någon stor nackdel. Den som går in med tron att de kan göra stora och snabba pengar enkelt kommer sannolikt förlora allt. 

Med rätt inställning är swingtrading en stor möjlighet både till att tjäna extra pengar och att utveckla sig själv. 

Det är viktigt att veta att all trading är förknippad med risk. Avsätt inte mer pengar till trading än du har råd att förlora.

1. Förmodligen är du inte lika uppdaterad mot marknaden som med daytrading

En daytraders dag styrs mycket av nyheter. Det händer saker överallt, i bolag, centralbanker justerar räntor och det kommer ny statistik. För en daytrader är det viktigt att följa alla nyheter och också snabbt kunna analysera dem. 

För swingtraders är inte nyheter lika viktiga. Det är istället trenden från någon dag till några veckor som är intressant att följa. Vid stora nyhetshändelser kan det bli turbulent på marknaden. Då kan det vara klokt att istället stå utanför och ta position när ny tydlig signal ges. 

2. Det är en stor fördel om du kan en del teknisk analys

För att kunna swingtrada måste du på något sätt kunna analysera marknaden. Du vill veta när det är dags att ta position i en viss produkt. Det finns olika sätt att göra det på. Det vanligaste sättet för swingtraders är teknisk analys. 

Teknisk analys går ut på att se hur priset på en finansiell produkt rör sig. Det finns många olika varianter av teknisk analys. Olika varianter passar olika personer, se till att hitta en metod som fungerar för just dig. 

Du behöver inte kopiera ett sätt att analysera rakt av från någon annan. De flesta anpassar en metod av teknisk analys så att den passar dem själva.

3. Hög risk jämfört med tradionellt aktiesparande

För att nå hög avkastning måste du vara beredd att ta risk. Att handla aktivt på kort sikt genom swingtrading är klart mer riskabelt än regelbundet sparande på lång sikt. Det är viktigt att vara medveten om riskerna med trading före du börjar. 

Genom en klok och genomtänkt plan går det att hantera mycket av riskerna med trading. Se till att du handlar efter en strategi som är lönsam. Följ alltid din plan. Du måste alltid sätta en stop loss varje gång du gör en trade. Då vet du hur mycket du maximalt kan förlora. Många swingtraders använder en stopp loss på ca 1% av tradingkapitalet. 

Det är också viktigt att du förstår risken i de produkter du handlar i. Det är mindre risk att trada direkt i aktier än hävstångsprodukter. Hävstångsprodukter kan bland annat vara CFD eller mini futures. Med hävstångsprodukter kan du i regel ta position både för upp eller nedgång i en viss produkt. 

Går din trade som du tänkt dig får du högre avkastning på satsat kapital genom hävstången. Det motsatta inträffar om det istället blir en förlustaffär. Genom att förstå produkten och anpassa storleken på det kapital du satsar kan du använda hävstångsprodukter till din fördel. 

Trading skall vara en del av det kapital du förvaltar. Vid sidan om det skall du ha ett långsiktigt sparande, gärna i aktier. Använd de kunskaperna du får i trading till att också med låg risk höja avkastningen på ditt långsiktiga sparande.

Disclaimer: Tänk på att det alltid innebär en risk att investera pengar i kryptovalutor, aktier, valutor och andra finansiella instrument. CFDs är en produkt med hög risk som kan resultera i att du förlorar allt ditt satsade kapital. Var noga med att du förstår riskerna innan du investerar i certifikaten. Ingenting ska läsas som rekommendationer på denna sidan. Sidan innehåller samarbetslänkar till bland annat Avanza bank, Nordnet Bank, Kraken och Etoro.