Spara pengar snabbt | 52 fantastiska spartips för dig [Topplista]

Spara pengar tips & guide

Att spara pengar är en av de viktigaste sakerna att du har koll på i livet. En stabil privatekonomi är ofta en grund till att leva ett bra liv. 

Vi rekommenderar att du öppnar flera kostnadsfria sparkonton och döper dessa till olika sparmål för att förbättra överblicken. Exempel på vad du kan döpa dina konton till:

Nu kör vi igång!

Innehållsförteckning

TIPS & TRIX

Varför ska man spara pengar?

För många är det självklart varför man bör spara pengar varje månad. Men har du tänkt på det någon gång? Har du till exempel någonsin funderat på vad som skulle hända om du blir uppsagd, och därmed varken ha en inkomst eller sparade pengar? 

Med en buffert sparad kommer du att känna mindre stress, vilket påverkar både din kropp och ditt välmående positivt. Att spara pengar till renovering eller resor är dessutom riktigt roligt och motiverande.

Det finns många olika sätt du kan spara pengar på idag. Kanske vill du ha ett långsiktigt sparande i aktier eller ett kortsiktigt sparande på ett sparkonto? Den största frågan är kanske dock hur man egentligen sparar pengar.

Vart ska du börja, hur ska du göra, vilka kostnader kan du dra in på? Hur lång tid kommer det ta att spara pengar och vilka resultat kan du förvänta dig?

I vår guide om att spara pengar kommer du som privatperson att få hjälp med detta. I enkla steg går vi igenom allt du behöver veta om att spara pengar. Efter att du läst guiden kan du enkelt följa den steg för steg för att komma igång med ditt egna sparande.

Avanza_logotyp
5/5
Öppna ett sparkonto idag
100% kostnadsfritt
  • Spara pengar på sparkonto med ränta
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • Möjlighet att köpa aktier och fonder
VÅR FAVORIT
Spara pengar tips - såhär kan du spara pengar snabbt

Spara pengar tips - såhär kommer du igång med 7 enkla effektiva steg

Att spara pengar kan tänkas vara svårt, men det är dock mycket enklare än vad många tror. När det kommer till att spara pengar är det dock väsentligt att ha en bra plan för hur själva sparandet ska gå till. 

Genom att ha en plan för sparandet kan du känna dig mer motiverad. Om du känner tveksamheter under ditt sparande kan du återvända till din plan, läsa igenom den och känna dig säker på att den kommer fungera för dig.

När man startar ett nytt företag är det viktigt att ha en affärsplan. Affärsplanen beskriver syftet med företaget och hur det ska drivas. Att ha en affärsplan är bra även när det kommer till ditt sparande. På så sätt kan du lägg upp ditt sparande och skapa en strategi.

Det viktigaste är att komma igång

Det svåraste för många är de första månaderna. Då finns det inga stora summor sparade på bankkontot. Därför kan det vara svårt att visualisera hur 500 kr ska kunna växa till 50 000 kr, eller vad man nu har för mål.

Om du bara håller ut och klarar de första månaderna blir det dock enklare och allt mer motiverande att fortsätta spara. För att komma igång med ditt sparande på bästa sätt finns det en hel del tips som är bra att följa. Det är helt enkelt dags att se över din ekonomi och skriva en ”affärsplan” för ditt sparande.

Om du enkelt vill komma igång med ditt sparande kan du följa de sju följande stegen. På så sätt kan du komma igång på nolltid. Vill du sedan lära dig mer om hur du kan spara pengar så rekommenderar vi att du besöker Sparskolan.com.

Steg 1 - Vart tar dina pengar vägen varje månad?

Det första och allra viktigaste steget är att noggrant gå igenom din ekonomi. Använd gärna ett Exceldokument eller ett annat rutat papper där du kan föra in uppgifter om såväl inkomster som utgifter.

Genom att skriva ner allting får du svart på vitt vilka inkomster och utgifter du har. Många har många fler utgifter varje månad än vad de tror. Detta blir svårt att förneka när allt är nedskrivet. Ett bra tips kan vara att föra noggrann statistik under en hel månad innan du börjar med ditt sparande. På så sätt vet du exakt vilka dolda fällor du ska se upp med.

Dela in dina utgifter i två olika delar. Dels de utgifter som är nödvändiga och dels de utgifter som är onödiga. Nödvändiga utgifter är de fasta utgifterna. Dessa utgifter är kostnader som återkommer varje månad med samma belopp. Du behöver de för att kunna leva, såsom hyra och andra bostadsrelaterade räkningar.

Till de onödiga utgifterna räknas de kostnader som inte är fasta och som du inte behöver varje månad. Många har utgifter för kläder, smink, fika ute, restaurangbesök, nöjen, bensin och annat i denna kategori.

Så snart du har fått en överblick över vart dina pengar tar vägen varje månad är det enklare att se vad du kan spara in på. Fler tips om hur du kan spara pengar hittar du på Sparapengar.se. Där listas över 30 konkreta spartips för dig som vill få mer pengar över varje månad.

2. Dra ner på fasta onödiga kostnader

När du väl har fått en överblick över vilka kostnader du har är det dags för steg två. Här ska du nu se över vad du kan göra med dina fasta kostnader. Fastna kostnader är de som du måste betala varje månad, alltså hyra, el, försäkring, vatten och liknande. Även mat anses till viss del vara en fast kostnad då du behöver mat för att överleva.

När det kommer till hyra kan det vara svårt att göra något åt denna. För övriga utgifter som rör bostaden kan det dock finnas utrymme att få ner dina kostnader. En av de fasta kostnaderna som brukar vara enkel att få ner är elektricitet. Detta kan du göra på två olika sätt.

Dels kan du börja använda mindre el. Se till att alltid släcka alla lampor när du går ut från ett rum eller går hemifrån. Då står inga lampor och lyser i onödan. Stäng även av tv:n om du inte kollar på den, eller ens befinner dig i rummet där den står.

Använd jämförelsetjänsterna längre ner på sidan för att spara pengar

Jämför sedan kostnaderna för el hos alla de olika elbolag som du kan ordna ett kontrakt med. Dels finns det riktigt smidiga jämförelsesajter på internet och dels kan du ringa runt och se vilka erbjudanden de har. Genom att sänka din elkostnad kan det finnas flera hundra kronor att spara varje år.

Pengar.se hittar du fler tips och intressanta artiklar om hur du använder dina pengar bäst.

Se även över allt från vatten och internet till sophämtning och TV. När det kommer till försäkring kan det också finans billigare försäkringar att byta till. Se över vilka möjligheter du har att få ett lägre pris utan att få en sämre försäkring. Många människor har dessutom fler försäkringar än de behöver. Visste du till exempel att det ingår ett reseskydd i din hemförsäkring. På så vis behöver du ingen extra reseförsäkring.

Om du har ett mobilabonnemang du betalar varje månad kan detta ses som en fast kostnad, men den är definitivt onödig. Se om du kan avbryta ditt abonnemang eller få ett med lägre kostnad. Om du vill spara pengar kan det vara bättre att använda ett kontantkort som du fyller på när det behövs.

Det går ofta att spara in mycket på matkostnader

En stor del av mångas budget är matkostnaden. Mat är en väsentlig del av allas liv och något som alltid behövs. När det kommer till den ekonomiska faktorn är det dock skillnad på mat och mat. Ett tips är att använda dig av en matbudget som dels anger vad du kan spendera per månad och dels vad det blir uppdelat per vecka. Då har du riktlinjer du måste gå efter när du handlar. På så vis riskerar inte dina kostnader att dra iväg.

För att få ner dina matkostnader kan du läsa alla reklamblad du får hemskickade från affärer. Då ser du vad som är billigt just denna vecka. Dessutom är det bra att handla grönsaker efter säsong då de är billigare.

Se över vilka kostnader inom mat som du kan avstå från. Att handla godis och sötsaker varje vecka blir sammanlagt stora utgifter. Det samma gäller för fika på stan, restaurangbesök och att äta lunch ute. Tänk på att alla onödiga matkostnader du avstår från kan sättas in på ditt sparkonto.

Steg 3 - Sätt upp ett eller flera målsparande

Något som är viktigt för att komma igång att spara pengar är att ha en morot. Du vill helt enkelt ha ett mål att jobba mot, något att tänka på när det känns jobbigt att leva snålare än vanligt.

Innan du börjar spara, sätt dig därför ner med ett block och en penna. Skriv ner vilka mål du har med ditt sparande. Vad ska du göra med dina pengar när du har sparat. Vill du resa, renovera ditt kök eller köpa en ny bil? Fundera på vad det mål är, varför ska du börja spara pengar. Tänk därefter igenom hur mycket pengar som behövs för att uppfylla ditt mål.

När du har ett klart mål framför dig vet du hur mycket pengar som behöver sparas. Då blir det enklare att veta hur du ska få ihop pengarna och hur lång tid det kommer ta.

Långsiktiga mål i ditt sparande

Du kan även ha långsiktiga mål för ditt sparande. Då kan du spara mindre summor men under en längre tid. Kanske vill du ha som mål att spara ihop en buffert till dina barn. Den bufferten kan de få när de fyller 18 år, vill ta körkort eller liknande.

Du bestämmer själv hur många mål du vill ha för ditt sparande, men se till att göra de tydliga. Tänk på att sparkonton hos Avanza är kostnadsfria så du kan öppna precis så många som passar dig bäst. Här är ett par tips på namn/målsparande:

Du kan även sätta upp ett långsiktigt sparande varje månad genom en fondrobot för att få exponering mot olika tillgångar.

Philip Shcoltzé & Nicklas Andersson, Avanza bank

Steg 4 - Sätt upp ett buffertspar

Att spara pengar handlar inte bara om att spara ihop 50 000 kr till en resa eller ett kök. Att spara ihop en klumpsumma med pengar till ett specifikt ändamål må vara mest motiverande. Det finns dock andra, viktigare anledningar till att aktivt spara pengar.

Något av det bästa du kan göra när du börjar spara är att sätta upp ett buffertspar. Du kan välja hur du vill spara. Antingen kan du starta ett buffertsparande samtidigt som du sparar till ditt specifika ändamål. Eller så kan du spara en buffert först. Det viktiga är att du har ett buffertspar.

Ett buffertsparande är viktigt att ha. Om något plötsligt skulle hända så vet du då att du kan använda dina buffertpengar för att lösa situationen. Det tar bort mycket stress från din vardag att ha en buffert sparad, vilket är skönt.

Två till tre månadslöner

Vi rekommenderar att du har 2 – 3 stycken månadslöner i ditt buffertspar. Om du tjänar 20 000 kr efter skatt bör du alltså ha mellan 40 000 till 60 000 kr i ditt buffertspar. Du kan använda dessa pengar om ditt kylskåp skulle gå sönder, om din bil måste repareras eller om någon i din närhet blir sjuk och du måste ta oväntad ledighet från jobbet.

Framförallt kan du använda ditt buffertspar om du oväntat skulle förlora jobbet. Med en buffert sparad vet du att du kan klara dig under de månader du letar efter ett jobb. Genom en snål livsstil skulle pengarna dessutom räcka extra länge. Det kan vara smart att ha ditt buffertspar, eller i alla fall en del av det, på ett bankkonto. Då kan du direkt få tillgång till pengarna när de behövs.

Alexander Gustafsson, Nordnet

Steg 5 - Sätt upp ett automatiskt månadsspar på ett eller flera sparkonton

När det är dags att börja spara är det smart att göra det så enkelt för dig som möjligt. Det blir enklare för dig om dina pengar mystiskt försvinner iväg till ett sparkonto, istället för att du själv ska föra över dem. Just därför bör du sätta upp ett automatiskt månadssparande.

Sätt upp en automatisk överföring från det konto där din lön kommer in. Se till att pengarna dras samma dag, eller dagen efter, att du fått din lön. För över dina sparpengar till ett eller flera sparkonton. Det är bra att ha ett sparkonto för varje sparmål du har. På så sätt ser du direkt hur mycket som fattas för att du ska nå ditt mål.

Se alltså till att ditt sparkonto för en semesterresa och ditt sparkonto för din buffert är separerade. Vi rekommenderar att du sparar minst 10 % av din lön. På så sätt får du direkt ett bra sparande och du tar därmed stort ansvar för dina pengar. Givetvis är det ännu bättre om du kan lägga undan mer än så.

Länk till Avanza bank

Steg 6 - Sätt dina pengar i arbete och utnyttja ränta på ränta effekten

Vart du ska spara dina pengar är alltid den stora frågan. Ska du spara på ett vanligt bankkonto, på ett sparkonto, ett låst sparkonto, i fonder eller i aktier? Det finns helt enkelt många olika sätt du kan spara pengar på. Vart du ska spara dina pengar beror framförallt på vad du planerar att göra med dem. Läs mer om ränta på ränta effekten.

Om du sparar pengar kortsiktigt, kanske ska du använda dem inom ett år, då är det bäst att spara på ett bankkonto eller på ett vanligt sparkonto. Om du däremot planerar ett långsiktigt sparande, då är fonder och aktier ett bra alternativ.

Fonder känns för många som det säkraste sättet att spara och investera pengar. Du ska dock inte vara rädd för att investera dina pengar i aktier. Vid ett långsiktigt sparande gör det inget om det svänger på aktiemarknaden. Det viktigaste är att det stadigt går uppåt under en längre tidsperiod.

Investera dina sparade pengar och få avkastning

Genom att spara dina pengar i aktier får du en riktigt bra fördel. Du sätter nämligen dina pengar i arbete. När du sparar i aktier så kommer dina pengar att öka i värde samtidigt som aktiernas värde ökar. Vad som idag är 10 000 kr kan vid årsskiftet vara 12 000 kr, just för att aktierna ha gått upp.

Se till att investera dina pengar i aktier som har utdelning. En utdelning kommer en eller två gånger per år. Så snart du får en utdelning på dina aktier köper du nya aktier för pengarna. På så sätt får du en ränta på ränta effekt och ju mer ditt sparande är värt desto mer pengar kommer du få.

Dina aktier arbetar dessutom för sig själva, utan att du behöver titta till dem eller aktivt göra något med dem. Observera att alla investeringar innebär att du behöver utsätta ditt kapital för risk.

Steg 7 - Viktigast av allt; automatisera sparandet så det dras direkt från ditt lönekonto när lönen kommer

När det kommer till att spara pengar är det detta steg du ska se till att verkligen ta vara på. Det är nämligen väsentligt att tänka på under månadens gång som du sparar pengar.

Du kommer spara pengar varje gång du väljer att inte köpa fika, gå på restaurang och liknande. Men det viktigaste är när du utför den faktiska handlingen att föra över de sparade pengarna till ditt sparkonto.

Se till att alltid spara dina pengar direkt när du får din lön. Genom den automatiska processen som nämndes i steg fem gör du det så enkelt som möjligt för dig. Genom att direkt föra över dina sparpengar ser du hur mycket pengar du har kvar att leva för under månadens gång. På s vis blir det enklare att anpassa din livsstil efter din budget.

Ett misstag i ditt sparande är att istället göra tvärtom. Att spara de pengar som är kvar efter att månadens alla inköp och utgifter är gjorda. Se till att vara proaktiv i ditt sparande och gör det så lätt som möjligt för dig.

Spara pengar på sparkonto

JÄMFÖR OCH SPARA PENGAR

Bästa sparkontot och bästa sparräntan

När du ska börja spara pengar finns det många sätt att spara på. Något av det vanligaste är att spara pengar på ett sparkonto. Det finns många fördelar med att förvara dina pengar på ett sparkonto. Speciellt lämpligt är det om du vill känna dig trygg med vart du har dina pengar. Du riskerar nämligen inte att dina pengar sjunker i värde, så som de skulle kunna göra om de sparas i fonder och aktier.

Att använda sig av ett sparkonto är helt enkelt ett stabilt sätt att spara pengar på. Dessutom är ett sparkonto det bästa sättet att spara pengar kortsiktigt. Om du vill göra en resa om ett år vill du att pengarna behåller sitt värde och får en bra sparränta. Samtidigt som du kan plocka ut dem om ett år när de är redo att användas.

Att välja vilket sparkonto du bör spara på, och i vilken bank det finns, kan dock upplevas som en djungel. Det finns nämligen riktigt många olika sparkonton att välja mellan. De har dessutom olika villkor och olika sparräntor. I princip kan du välja vilket sparkonto som helst för att förvara dina pengar. Det kan dock löna sig att jämföra de olika sparkontona som finns.

Avanza logotyp
5/5

Avanza bank

Traditionellt sparkonto
0,9% sparränta
  • 0,15-0,90% ränta
  • Insättningsgaranti
  • Pris som bästa sparbank i 8 år i rad
  • Avgiftsfritt
  • Välj mellan olika aktörer inuti Avanzas skal
Vår favorit
4spar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor

4Spar

Högsta sparräntan
8,10% sparränta
  • 5,20-8,10% ränta
  • Ingen insättningsgaranti
  • Minimum 1000kr per insättning
  • Max 50,000 kr i sparat kapital
bästa sparräntan-lendify-bästa sparkontot

Lendify

Låna ut dina pengar till andra
8,00% ränta
  • 2,5-8,0% ränta
  • Ingen insättningsgaranti
  • Låna ut pengar genom P2P
  • Automatiserat månadsspar
  • Bygg en bankverksamhet
P2P-lån

JÄMFÖR OCH SPARA PENGAR

Hitta bästa sparkontot för just dig och dina förutsättningar

Genom att jämföra sparkonton får du en mängd fördelar. Framförallt har du chansen att välja ett sparkonto med riktigt bra sparränta. På så sätt kan du få dina pengar att i stabil takt växa sig till ett allt högre värde. Just därför bör du också välja ett sparkonto istället för att spara dina pengar på ett vanligt bankkonto utan ränta.

Vad är det egentligen som kännetecknar en riktigt bra sparräntan. Det kan variera på vem man frågar och vad sparare har för krav och mål med sitt sparande. Vem som har den bästa sparräntan är dessutom ingen bestämd bank. De olika sparräntorna hos banker varierar nämligen så den bästa räntan kan vara olika från tid till tid.

För att hitta den bästa sparräntan för just dig finns det några få saker du bör överväga:

  • Vad är syftet med ditt sparande, vilket sparmål har du.
  • När vill du ha tillgång till dina pengar. Är det inom en bestämd tidsperiod eller först långt i framtiden.
  • Vill du kunna ta ut dina pengar när du vill eller fungerar ett låst sparkonto för dig.

Svaren på dessa frågor ska du använda för att hitta det sparkonton med en bra sparränta för just dig.

Sparräntan anges per år

När banker informerar om vilken sparränta de erbjuder anges den vanligtvis på årsbasis. Alltså vilken ränta du kommer få under ett helt år. Det är också vanligt att räntan betalas ut just en gång per år. En del banker betalar dock ut räntor månadsvis.

Ett sparkonto vi brukar tipsa om är hos Avanza. Avanza ger dig förmånliga villkor och en bra ränta. Helt enkelt allt du vill ha i ett bra sparkonto. För att göra det enkelt att få en överblick av vad olika sparkonton erbjuder sina sparare går vi igenom några av de som finns.

Något att överväga när du väljer sparkonto är de funktioner och krav som finns för olika sparkonton. Vissa banker har ett sparkrav. Det kan innebära ett maxbelopp du kan spara eller ett minsta belopp du måste spara för att använda kontot. Vissa banker har även en gräns på hur många fria uttag från sparkontot de erbjuder.

Insättningsgaranti på upp till 950,000 kr

Fundera även på om det är viktigt för dig att ha en insättningsgaranti. En statlig insättningsgaranti innebär att dina pengar skyddas om din bank går i konkurs. På så sätt riskerar du inte att förlora alla dina pengar. En insättningsgaranti gäller upp till 950 000 kr per bank. Det finns dock undantag som gör att garantin gäller upp till fem miljoner kronor.

En insättningsgaranti ger dig stor trygghet. Om du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti kan du dock få fördelar i form av en högre sparränta. Det är därför det är viktigt att jämföra olika sparkonton och vad de erbjuder, istället för att direkt välja den högsta sparräntan.

Rörligt obundet konto

Något som är bra att känna till är att det finns olika typer av sparkonton. Dels finns det fasträntekonton och dels finns det rörliga obundna sparkonton. Ett rörligt obundet sparkonto kan du ta ut dina pengar när helst du önskar. Med denna typ av sparkonto är räntan rörlig. 

Den kan alltså både stiga och sjunka. Ett rörligt obundet sparkonto är extra bra för dig som vill spara pengar under en kort tid. Till exempel om du vill kunna ta ut dina pengar fritt om ett år.

Fasträntekonto

Det andra sparkontot är fasträntekonto. Detta innebär ett bundet sparkonto och här är alltså dina sparpengar bundna till den bank du sparar hos. Vilken tid som gäller varierar mellan olika banker och olika sparkonton. Det vanligaste är att du binder upp dig mellan 3 månader och fem år. 

Det positiva med att använda ett fasträntekonto är att du får en fast sparränta. Du vet alltså med dig vilken sparränta du kommer ha under hela din bindningstid. Om du vill avbryta din bindningstid och ta ut pengar i förtid får du dock betala en avgift för det.

Ett fasträntekonto är bra att ha om du har ett långsiktigt mål med dina pengar. Kanske vill du spara till en buffert, eller till en renovering som ska ske om tre år.

JÄMFÖR OCH KOM IGÅNG IDAG

Olika sparkonton du kan välja mellan

Här är sex bra sparkonton du kan välja mellan när du letar efter ett med bra ränta är de som finns listade nedanför. Vi rekommenderar Avanza bank som har vunnit ”Sveriges nöjdaste sparare” 10 år i rad!

Avanza sparkonto
Avanza sparkonto

Ett riktigt bra alternativ när det kommer till sparkonton är Avanza. Deras sparkonto har en något låg ränta om man jämför med andra alternativ. Vad du däremot får hos Avanza är en hög säkerhet och ett stabilt konto hos en pålitlig aktör. Avanza har under hela sju års tid utsetts till spararnas bank vilket är ett fint pris i branschen. Hos Avanzas sparkonto skyddas du av den statliga insättningsgarantin vilket innebär att du inte riskerar att förlora dina pengar. Den sparränta som de har är på 0,0 % och de erbjuder utan fast bindningstid. Du kan även spara på Avanza i samarbete med ett antal banker, då är räntan upp till 0,75 %.

SBAB-sparkonto
SBAB sparkonto

Hos SBAB är en bank som ägs av staten. Hos denna bank sparar du dina pengar till en rörlig ränta på 0,6 %. Detta är en stabil och pålitlig bank då den ägs av staten. Det är alltså mindre risk att denna bank skulle gå i konkurs än mindre, privatägda banker. Du får även en insättningsgaranti hos SBAB och du kan enkelt öppna ditt sparkonto online. Med fria uttag kan du ta ut pengar när helst du behöver.

Santander-bankkonto
Santander sparkonto

Hos Santander får du en relativt hög sparränta vilket gör att dina pengar snabbt kan växa. Sparräntan är på mellan 0,80 % - 0,95 %, allt beroende på vilket typ av spar du väljer. Dina pengar skyddas av insättningsgarantin och deras sparkonto är helt avgiftsfritt. Du kan få kostnadsfria och obegränsade uttag om du snabbt vill ta ut pengar.

Nordea-sparkonto
Nordea sparkonto

Nordea erbjuder dig som sparare ett fasträntekonto. Du får då en fast ränta vilket ger trygghet. Du binder dina pengar i sparandet vilket ger dig en högre ränta. Bindningstiden du kan välja mellan är från sex månader till tre år vilket gör att du kan spara på lång sikt. Om du vill ta ut dina pengar i förtid sker det mot en avgift. Den ränta Nordea erbjuder är på mellan 0.15 % - 0.25 % beroende på hur länge du binder ditt sparande. Nordea har även ett förmånskonto för sparande där du kan spara utan att binda sina pengar. Räntan på detta sparkonto är dock 0,0 %.

Swedbank-sparkonto
Swedbank sparkonto

Hos Swedbank kan du spara pengar och skyddas av den statliga insättningsgarantin. Du kan ha ett fasträntekonto där du har samma ränta under hela din sparperiod. Räntan är då på mellan 0.05 % - 0,65 % beroende på vilken bindningstid du väljer på mellan tre månader och fem år. Även Swedbank har ett sparkonto utan bindningstid som har en ränta på 0,0 %.

Collector-bank-sparkonto
Collector sparkonto

Hos Collector bank får du en förmånlig ränta på ditt sparande. Dessutom med en trygg insättningsgaranti som skyddar dina pengar. Det kostar ingenting att ha ett sparkonto hos Collector bank. Du binder din ränta i sparandet då det är ett fasträntekonto som erbjuds. Du kan välja mellan en sparränta på 0,90 % - 1,50 %, allt beroende på vilken bindningstid du väljer. Bindningstiden är på mellan tre månader till två år. Du kan även få ett sparande med rörlig ränta där räntan är på 0,75 %. Detta är då utan bindningstid.

Bästa sättet att spara pengar 2022

Att spara pengar är enklare än vad många tror. Det svåraste steget är oftast att komma igång. När pengarna väl börjat växa på sparkontot är det enklare att hålla sig motiverad. Bestäm en dag när du ska börja spara och se till att du innan dess har tid på dig att planera och lägga upp ditt sparande.

Du kommer enklare komma igång om du redan från start har en bra plan att följa. Med en sparplan och ett tydligt syfte med ditt sparande kommer du känna dig mer motiverad att börja spara. Dessutom är det bra att redan från början ha ett långsiktigt tänk. 

Genom att tänka på vad du planera för vad du ska använda dina pengar till om ett, tre eller tio år kommer du enklare kunna avstå att använda pengarna redan nästa månad.

Många Svenskar har ett dåligt sparande

Vi vet att det är många runt om i landet som aldrig har haft ett seriöst sparande tidigare. Därför tänkte vi här dela med oss av 30 stycken spartips för dig som vill komma igång och börja spara pengar. 

Genom att följa dessa 30 tips kommer du få en bredare förståelse för vilka kostnader du kan dra in på, och hur du kan få dina pengar att räcka längre. På så sätt kan du spara en ännu större summa pengar.

10 spartips för hur du kan sänka dina fasta kostnader

Ett av de allra viktigaste stegen när man börjar spara pengar är att försöka sänka sina fasta kostnader. De flesta har mer fasta kostnader än vad de är medvetna om. En utgift här och där känns inte som så många. Men om man lägger ihop alla de summor man har i fasta kostnader inser man direkt att det är ett högt belopp.

Många är inte heller medvetna om att det faktiskt är möjligt att sänka sina fasta kostnader. Om man sänker så många som möjligt bli det en hög summa sammanlagt. Man kan även fundera på vilka fasta kostnader man har som faktiskt är nödvändiga. Kanske finns det någon du kan ta bort helt och hållet.

För att komma igång och spara pengar bör du se över dessa fasta kostnader:

1. Jämför mobil abonnemang

De allra flesta har idag ett mobilabonnemang eller flera i familjen. Detta är en stor kostnad som man ofta kan sänka. Om du idag har ett dyrt abonnemang kan du undersöka om du kan byta abonnemang för att sänka din kostnad. 

Om du är i behov av ett nytt abonnemang är det viktigt att du jämför priser och erbjudande noggrant. Kanske kan du till och med ta steget från ett mobilabonnemang till ett kontantkort.

2. Jämför bolån och pruta på bolåneräntan

En annan stor kostnad för många hushåll är det bolån man har. Här finns det stora avgifter du kan kapa. Inför ditt sparande är det bra att jämföra bolån för att se om du kan få en lägre kostnad. 

Kontakta även den bank där du har ditt bolån för att se om du kan pruta på bolåneräntan. Detta är ofta möjligt och ett bra sätt att sänka dina totala kostnader på.

3. Jämför elavtal

En annan tjuv som tar mycket pengar är ofta den elektricitet man betalar för. Idag finns det många elleverantörer att välja mellan och det är något man ska utnyttja. Se till att gå över ditt elavtal och jämför det med andra elavtal för att se om du kan få ett bättre erbjudande. 

Det finns en mängd bra jämförelsesajter på internet för att jämföra elavtal. Dessutom kan du kontakta elbolagen direkt för att se om de har något bra erbjudande till nya kunder.

4. Använd endast en streamingtjänst åt gången

Något som kostar de svenska hushållen allt mer är det ökade antalet streamingtjänster som man anmäler sig till. 

Ofta kostar de runt hundra kronor styck och om man då har två stycken för film och tv, ett för böcker, ett för musik och ett för tidningar blir det snabbt 500 kr som istället skulle kunna sparas. En streamingtjänst bjuder på mycket underhållning och nöje och är något som de flesta vill behålla. Här kan man istället göra en kompromiss och de om man kan behålla endast en streamingtjänst. 

De flesta har ingen bindningstid utan man betalar för en månad åt gången. Försök välja att ha endast en tjänst att njuta av varje månad och sedan kan man variera vilken det är.

5. Jämför bredbandsavtal

Nästan alla hem har idag ett bredbandsavtal som ger internet direkt in i hemmet. Här finns det många leverantörer att välja mellan. Jämför därför de olika leverantörernas erbjudanden och se vilka priser du kan få. 

Tänk över vilket behov du har av internet och därmed vilken internethastighet du kan klara dig på. Välj det som är mest ekonomiskt för dig.

6. Stå över hemtelefon

Idag har alla en mobiltelefon eller fler i familjen. Därför är det onödigt att fortfarande ha kvar sin hemtelefoni. Många har kvar sin hemtelefon av gammal vana. Detta är dock en kostnad du enkelt kan kapa genom att avbryta ditt avtal för hemtelefoni, något som kommer spara dig pengar.

7. Stå över digitalboxen

När du ska spara pengar gäller det att ta bort så många fasta kostnader som möjligt. Istället för att betala en dyr avgift för en digitalbox och hundratals kanaler du aldrig kollar på är det bättre att avsluta detta abonnemang. Titta istället på tv genom din dator.

8. Jämför försäkringar

När det kommer till försäkringar finns det en uppsjö av val. Gå över de försäkringar du har i dagsläget och jämför de med andra försäkringsbolag. Kanske kan du hitta ett bättre avtal hos någon annan.

9. Samla dina lån

Många hushåll har idag många mindre lån eller krediter. Dessa kommer med avgifter och räntor som äter upp en stor del av ens inkomster. Gå därför över dina mindre lån och se om du kan baka ihop dem till ett större lån för att få en lägre månadskostnad.

10. Minska dina transportkostnader

De flesta har idag en fast utgift varje månad för transport. Ibland är det en rörligare kostnad för bensin och ibland en fast avgift för ett busskort. Det är dock något de allra flesta behöver för att få vardagen att fungera. 

Om du har en bil som drar bensin, se över hur mycket du verkligen behöver använda bilen. Sätt en budget för att hur mycket bensin som får användas. Ett busskort är annars ett bättre val för såväl din ekonomi som för miljön.

10 spartips - spara pengar på mat

Något som drar mycket pengar för de allra flesta hushåll är mat. Många har ingen koll på hur mycket pengar de faktiskt spenderar i matbutiker. Istället är det vanligt att tro att det är flera tusen kronor mindre än vad det faktiskt är i verkligheten. Mat är en oundviklig kostnad som alla behöver stå för varje månad. Det ska dock tydliggöras att det är skillnad på olika matutgifter.

Den mat som är nödvändig för hemmet är till exempel frukost, lunch, middag och mellanmål. Med denna typ av mat kommer du klara dig med en bra budget. Om du vill börja spara pengar är det dock viktigt att dra in på sådan typ av mat som du köper för okynnes skull, men som egentligen inte behövs. Hit kan man räkna godis, sötsaker och oplanerade restaurangbesök.

Håll en strikt budget som bestäms innan lönen kommer

Genom att hålla en strikt budget och följa våra tio knep för att spara in pengar på mat så kan du minska dina matkostnader. Mat är ofta det område där stora summor kan sparas med enkla knep.

1. Köp storpack och frys in mat

När du är och handlar, köp då gärna storpack och frys in. Genom att köpa storpack av till exempel kött får du ett lägre kilopris vilket gör att du i längden sparar pengar. 

Genom att förvara mat i frysen har du dessutom alltid något hemma vilket gör att du inte behöver åka och handla lika ofta. Mat håller ofta flera månader i frysen.

2. Handla inte när du är hungrig

Ett bra tips är att aldrig handla när du är hungrig. Då hamnar det nämligen gärna sötsaker, chips och annat du egentligen inte behöver i varukorgen. Det bästa är istället att handla på förmiddagen eller efter kvällsmaten, då med en strikt inköpslista. 

Ibland måste man dock handla direkt efter jobbet på grund av tidsbrist. Se då till att äta ett mellanmål innan du handlar.

3. Utnyttja butikernas erbjudande

Många har en ”ej reklam tack” på sin brevlåda. Om du har en sådan skylt, ta gärna bort det. Det absolut bästa är nämligen att handla utefter de erbjudanden som butiker har. Läs de reklamblad de skickar ut redan innan du åker och handlar. 

Då kan du skriva ner erbjudandena på din inköpslista och se till så att du inte missar dem. Ofta lönar det sig att åka till ett flertal butiker för att utnyttja deras erbjudanden.

Tv4 Nyhetsmorgon

4. Ta med matlåda till arbetet

En stor utgift många hem har är att de inte planerar sin lunch tillräckligt väl. Istället för att äta på jobbet går de ut och äter på en restaurang på lunchen eller köper någon färdigrätt i snabbköpet. En bra pengasparare är därför att alltid ta med dig matlåda till arbetet. 

Att äta en dagens lunch ute varje dag i en månad kan kosta hela 1 400 kr om den kostar 70 kr/dag. Det är mycket pengar att spara. Laga dubbel sats av kvällsmaten och ta med eller gör storkok varje söndag.

5. Handla matvaror som är billigare säsongsmässigt

Ett annat tips är att handla de matvaror som är i säsong. Detta gäller för de grönsaker och frukter i butiken som framförallt är från Sverige. Sätt upp en lista på kylskåpet över vilka grönsaker som är i säsong under året och håll dig till denna när du skriver din inköpslista. 

Genom att handla efter säsong finns det mycket pengar att spara. Blomkål är till exempel billigare mellan juni till november då dess säsong är. En importerad, exotisk frukt som papaya däremot är ofta dyr året om.

6. Baka eget bröd

Börja baka ditt egna bröd hemma. Genom att baka eget bröd kommer du kunna spara mycket pengar då brödingredienser generellt är billiga. Dessutom går det relativt snabbt om man lär sig grundrecepten. Genom att baka eget bröd slipper du även betala för kemikalier och annat dåligt innehåll.

7. Ta vatten istället för annan dryck om du äter utelunch

Om du går ut och äter lunch någon dag, se då till att dricka vatten till maten. Ofta är vanligt bordsvatten inkluderat med maten och dessutom ingår fri påfyllning. 

Istället för att spendera 30 kr på en dricka kan du spara de pengarna. Dessutom får du en hälsovinst.

8. Maximera tillagningen så du inte behöver slänga matvaror

Vid sidan av din matbudget är det även bra att göra en veckoplanering för maten. Planera vad ni ska äta varje dag under veckan, både till frukost, lunch, middag och mellanmål. På så sätt kan du se till så att ingen mat går till spillo. 

Om du lagar kålpudding på måndag kan ni äta kålsallad på tisdag om det blir kål över. Om ni får kokt potatis över på onsdagen kan du laga stekt potatis på torsdagen. Se till så att all mat används så att matsvinnet minskar och inget behöver slängas.

9. Ät lunch på restauranger med klippkort

Om du har svårt att hålla dig ifrån restauranger vid lunchen, ät då på restauranger där du använder klippkort. Många lunchrestauranger bjuder på den elfte lunchen om du har ätit tio stycken. Dessutom får du då bra koll över hur ofta du faktiskt äter lunch ute.

10. Stå över vartannat restaurangbesök

Kanske känner du att du vill minska på dina restaurangbesök men har svårt att sluta. Börja då med att äta endast varannan lunch på restaurang. Försök ta med en matlåda varannan dag och äta ute varannan dag. 

Om du äter lunch ute på måndag, onsdag och fredag de första veckorna kan du kanske senare minska detta till tisdag och torsdag istället.

"Sparskolan"
med Johanna Kull
0 kr*
  • Storytel är kostnadsfritt första 14 dagarna*
  • Lyssna vart du vill i offline mode
  • Skapa en bättre privatekonomi
  • Bygg ett långsiktigt sparande
  • Sparkonto, buffert, fonder & aktier
  • Författare: Johanna Kull & Nicklas Andersson
  • Uppläsare: Johanna Kull
Bra start!
Sparskolan hjälper dig att spara pengar

Lyssna på ljudboken "Sparskolan"

I Sparskolan hjälper Johanna Kull och Nicklas Andersson (författare men ej uppläsare) dig till en bättre privatekonomi. De hjälper dig att komma igång med sparandet och strukturera din framtid så du kan nå nya ekonomiska mål.

10 tips på hur du kan spara pengar snabbt

Något de allra flesta vill göra är att spara pengar så snabbt som möjligt. Många har inget tålamod när det kommer till att vänta på att de pengar som sparas ska växa sig större. Det är därför många har svårt att komma igång med sitt sparande. 

Man förväntar sig att se stora förändringar redan efter någon vecka medan det i verkligheten kan ta ett par månader innan man har en betydande summa på sitt sparkonto.

Det är därför de första veckorna är de hårdaste när det kommer till att spara pengar. Det är här det gäller att hålla motivationen uppe och tänka långsiktigt.

Följ våra spartips om hur du kan spara pengar snabbt

Om man vill komma igång och spara pengar så snabbt som möjligt. Gäller det att redan från dag ett kapa alla de kostnader man kan. Genom att minska fasta kostnader och ta bort onödiga utgifter kan man få en skjuts i sitt sparande. 

Om du lever snålt ett par månader kan du få en betydande summa på ditt sparkonto och sedan välja om du vill fortsätta eller minska ditt sparande något för att leva mer bekvämt.

För att spara pengar så snabbt som möjligt finns det tio knep du kan följa. Med dessa knep kan du snabbt få sätta in pengar på ditt sparkonto.

1. Laga storkok och ta med lunchlåda

För att direkt spara pengar kan du börja laga storkok och ta med dig en lunchlåda till jobbet. Om du inte redan gör detta kommer du redan första veckan se hur mycket pengar du sparar. Ett tips är att bestämma en dag i veckan då du ska göra ett storkok för att laga mat till veckans alla luncher. 

Då kan du med minimal tidsåtgång få alla fem luncher förberedda. Att ta med en lunchlåda är dessutom bra eftersom att du då minskar impulsköp såsom en dricka tillsammans med din utemat.

Om du brukar lägga 80 kr per dag på lunch ute blir det på en arbetsvecka 400 kr. Dessa pengar kan du direkt föra över till ditt sparkonto för att snabbt få upp ditt sparbelopp. Har du inte tid att laga storkok kan du laga extra mycket mat när du lagar middag istället.

2. Sluta snusa och röka

Något som kostar alldeles för mycket pengar om du vill spara ihop till en buffert eller en resa är ovanor såsom snus och cigaretter. Om du röker ett paket cigaretter om dagen kostar det dig cirka 450 kr i veckan att röka. 

Det blir totalt 1 800 kr vilket ger en årskostnad på 23 400 kr. Genom att sluta röka och snusa kommer du kunna spara ihop en rejäl summa pengar för varje år du avstår.

Räkna ut hur mycket pengar du kan spara genom att sluta snusa och sluta röka.

3. Ät inte/mindre ute på restaurang

En stor del av mångas matkostnader går åt till att köpa mat ute. Det är allt från att äta på restaurang till att köpa hem pizza. Att äta ute är relativt dyrt och leder till att stora summor pengar spenderas. 

Förutom mat så måste även dryck köpas till vilket blir mycket pengar. Om du väljer att äta ute på restaurang färre gånger eller avstår helt kommer du därför kunna spara mycket pengar. Detta är ett snabbt sätt att spara pengar på om man äter ute ofta då det är enkelt att avstå från.

4. Stå över nästa handling och töm frysen istället

De flesta hushåll i Sverige är riktigt duktiga på att utnyttja såväl sitt kylskåp som sin frys. Ofta finns det mycket mat i frysen, såväl kött och grönsaker som frysta rester och matlådor. Om du snabbt vill spara pengar och direkt vill se ett resultat kan du välja att skippa den kommande veckans mathandling. 

Istället för att handla mat kan du tömma frysen från all den mat du har där i. Genom att tömma frys, kyl och skafferi på mat som legat där länge kan du spara mycket pengar och dessutom äter du upp all mat innan den blir för gammal.

Att äta en dagens lunch ute varje dag i en månad kan kosta hela 1 400 kr om den kostar 70 kr/dag. Det är mycket pengar att spara. Laga dubbel sats av kvällsmaten och ta med eller gör storkok varje söndag.

5. Samla dina lån

Ett bra sätt att minska sina kostnader snabbt är att se över de lån och krediter man har. De flesta har flera olika lån och därför kan det vara svårt att få en överblick av den totala avgiften och räntekostnaden de har. De vanligaste lånen är huslån, billån och CSN. 

Därutöver tillkommer småkrediter av olika slag. Se över alla dina lån och se om du kan samla alla eller flera av dessa. Då kan du ta ett större lån och lösa dina småkrediter. Med ett större lån får du endast en månatlig avgift och en ränta att betala. Därmed kan du spara en hel del pengar.

Besök Top5credits.com om du vill se hur mycket du kan spara genom att samla dina lån.

6. Jämför bensinpriser och bensinkort

Något som drar mycket varje månad är bensin. Ett tips för att snabbt spara pengar är att inte utnyttja din bil mer än vad du absolut behöver. Om du har cykel- eller gångavstånd till dagis eller matbutik är det bättre att lämna bilen hemma ibland. 

Jämför de bensinpriser som finns på bensinmackarna i din stad. Väl att tanka din bil på den billigaste bensinmacken. Se också över om du kan skaffa dig ett bensinkort och se vilket erbjudande som är bäst för dig. På så sätt kan du spara pengar.

7. Pruta på bolånet

Om du har ett bolån är det bra att kontakta din bank för att se om du kan pruta på ditt bolån. Be banken omförhandla ditt lån för att få en lägre bolåneränta. Du kommer du få en lägre månadskostnad vilket gör att du snabbt kan spara en stor summa pengar varje månad. 

De är bra att regelbundet förhandla om bolånet för att se om din bank kan hjälpa dig spara pengar. Framförallt om räntan på ditt bolån har försämrats i jämförelse med andra banker. Din bank vill nämligen behålla dig som kund och är ofta villiga att ge dig ett bättre erbjudande.

8. Sälj dina gamla prylar

Ett bra sätt att snabbt kunna sätta in pengar på ditt sparkonto är att sälja gamla prylar du inte längre använder. Genom att gå igenom ditt förråd, vind, källare och andra förvaringsställen kan du hitta många bortglömd saker. 

Dessa kan du sälja på internet i forum eller på Blocket, på loppisar eller liknande. Då får du direkt ett startbelopp till sparkontot.

9. Var energismart i ditt hem

Ett tips för att snabbt spara pengar är att minska på din elräkning. Tänk över din energiförbrukning och var energismart i hemmet. Detta gör du genom att inte låta lampor stå tända i rum du inte befinner dig i. 

Ha heller inte tv:n igång om du inte kollar, kör inte disk- och tvättmaskinen halvfull och ladda inte apparater i onödan.

10. Stå över ett par krogbesök

Ett sätt du kan spara mycket pengar på är att avstå ett par krogbesök. Att besöka krogen är nämligen något som ofta kostar stora summor pengar. Om du går ut en kväll och köper två drinkar + inträde kan du få betala 350 kr om du kommer billigt undan. 

Ibland kan det dock bli mycket dyrare än så. Om du går ut tre gånger i veckan försök stå över ett besök. Om du går ut tre gånger i månaden stå över ett besök. Ju fler besök du står över ju mer pengar kan du direkt föra över till ditt sparkonto.

Få avkastning på dina sparade pengar

När du börjar spara pengar är det viktigt att tänka över vart du ska spara dina pengar. Det finns nämligen olika sätt att spara på och här vill du tänka smart. Det kan kännas tryggt att spara dina pengar under madrassen, men det är inte vidare smart. Börjar det brinna förlorar du alla dina pengar och du kommer alltid ha samma summa där under.

Om du däremot placerar dina pengar på ett smart sätt kan de automatiskt börja växa och öka i värde. Sätter du in pengar på ett sparkonto kommer du kunna få en bra sparränta. Om du däremot sparar dina pengar i aktier, då kan du få en riktigt god avkastning, dock till en något större risk.

Tänk över vilket alternativ som verkar bäst för dig och jämför sedan vart du kan få tag i dessa alternativ. Det är numera vanligt att personer som sparar mycket pengar investerar dessa och uppnår så kallad FIRE (Financial Independende and Retire Early) när de har x25 sin årliga förbrukning.

Vanligt sparkonto

Du kan välja att spara dina pengar i ett vanligt sparkonto. Om du sparar dina pengar i ett sådant konto kan du få en låg sparränta. Här gäller det att undersöka vilken bank du ska spara hos för en del banker ger ingen ränta alls för ett vanligt sparkonto. 

Det positiva med att spara dina pengar i ett vanligt sparkonto är att du när som helst kan välja att ta ut dina pengar. Du är alltså inte bunden till ett sparkonto i flera månader. Detta är ett tryggt sätt att spara dina pengar på, speciellt om sparkontot täcks av den statliga insättningsgarantin. Du får alltså en lägre avkastning men större trygghet.

Bundet sparkonto

Om du är redo att binda dina pengar till din bank under en lägre tid kan du få en bättre sparränta. Med en sparränta på omkring 0.50 % – 1.00% kan du se hur dina pengar växer trots att du har de på ett tryggt sparkonto. 

Ett bundet fasträntekonto ser till att du inte kan förlora några pengar utan värdet växer ständigt. Oftast får du högre sparränta ju längre bindningstid du accepterar. Bindningstiden brukar vara mellan tre månader till fem år. Vill du ta ut dina pengar i förskott är det ofta möjligt mot en avgift.

Fonder

Ett annat sätt att få avkastning på dina sparpengar är genom att placera de i fonder. Fonder anses vara ett tryggare alternativ än aktier då de rör sig i saktare mak. Om du placerar dina pengar i fonder kommer fondernas, och därmed pengarnas, värde ändras under din sparperiod. 

Om den fond du sparar i har en avkastning på 10 % och du har sparat 1 000 kr har du alltså totalt 1 100 kr efter att avkastningen har betalats ut. Välj trygga fonder av stabila bolag när du sparar pengar och sprid gärna ut dina pengar i olika fonder och marknader.

Aktier

Att spara i aktier är populärt bland den svenska befolkningen. Risken är högre än att spara i fonder men avkastningen kan vara desto bättre. Se till att sprida ut dina risker genom att spara i ett flertal olika aktier. En bred aktieportfölj kommer kännas bäst om börsen skulle gå ner under en period. 

När du äger aktier får du avkastning på de pengar du investerar, alltså köper aktier för. Ju bättre det går för bolagen som du investerar i, desto bättre utdelning kan du få. En aktie kan gå både upp och ner men här gäller det att tänka långsiktigt. Aktie är bra att spara i då du dels får ett växande värde på dina pengar när kursen stiger, men samtidig även en vinstutdelning.

P2P-lån

Om du vill upptäcka nya marknader att investera dina pengar i, då får du inte missa P2P-lån. P2P står för peer-to-peer, alltså privatperson till privatperson. Det finns olika plattformar där du idag kan investera i P2P-lån i Sverige med en bra avkastning som följd. Du investerar helt enkelt i de lån som privatpersoner tar. 

Du kommer överens om ränta och avgifter med den person som vill låna. Du kan få en riktigt bra avkastning på denna typ av investering, allt mellan 6 % – 9 %. Dessutom är det en stabil avkastning som ger dig pengar regelbundet. Den risk som finns vid P2P-lån är en kreditrisk vilket innebär att den du lånat pengar till kanske inte har möjlighet att återbetala lånet. Detta brukar dock lösas med hjälp av inkassobolag.

Sparar du långsiktigt så bör du försöka få avkastning på ditt sparade kapital

Att spara pengar med avkastning är ett bra sätt om du har ett långsiktigt mål. Det beror på att det alltid innebär en risk att spara med syfte att få avkastning. Om du planerar att använda ditt sparade kapital inom ett år eller två kanske du inte vill utsätta det dör en risk. 

Om du däremot planerar att använda ditt kapital om fem eller tio år har du större chans att få en bra avkastning. På så sätt kan dina pengar följa börsens svängningar och hinna stiga i värde även om den skulle gå ner en period.

Minsta lika viktigt hur du sparar som hur mycket du sparar

Det viktigaste är egentligen inte hur mycket pengar du väljer att spara och vart du sparar dem. Det viktigaste är att komma igång redan idag. Ju snabbare du kommer igång med ditt sparande desto större chans har du att snabbt få ihop ett bra sparkapital. Du kan sedan välja att ha de i ett tryggt sparkonto eller i aktier som kan ge dig avkastning.

Kom ihåg att det inte spelar någon roll om du sparar 500 kr eller 5 000 kr per månad. Det är inte beloppets storlek som är det viktiga. Det viktiga är att börja spara så snart som möjligt och att spara regelbundet. det är då ditt sparkapital kan växa till den nivå du vill ha det på.