Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Alphabet aktie (GOOG) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa google aktier

Så kan du köpa aktier och investera i Alphabet (GOOG)

Alphabet är ett holdingbolag från USA där den största verksamheten återfinns via den världsledande söktjänsten Google. Inom Alphabet är huvudfokus att utveckla söktjänster och informationsteknik. Bolaget utvecklar och forskar även i AI (Artificiell intelligens). Bolaget grundades 2015. Alphabet har idag sitt huvudkontor i Mountain View, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Alphabet för att kunna investera i bolaget och köpa GOOG aktier.

Alphabet logo

BOLAGSNAMN

Alphabet Inc

ADRESS

Google Building 40, 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043, USA

TICKER

GOOG

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Alphabet aktiekurs

Här nedanför visas Alphabets aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Alphabets aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Alphabet?

För investerare intresserade av att köpa Alphabet aktie, finns det många anledningar att göra en investering. Bara att Alphabet ingår i FAANG är ett gott tecken på att bolaget är väldigt framgångsrikt. Lär dig mer om vilka bolag som ingår i FAANG.

Här nedanför kommer några fördelar med att köpa aktier i Alphabet här:

Alphabet äger Google och YouTube

Det finns goda skäl för investerare att köpa Alphabet aktier. Två av de tjänster som många konsumenter världen över använder dagligen är Google och YouTube. Båda är Alphabets dotterbolag. 

Google är en sökmotor som bl a tjänar pengar på annonser och att företag köper sökord. YouTube är en tjänst där vem som helst kan ladda upp videor. YouTube tjänar pengar på annonser. Konsumenter kan också prenumerera på YouTube för att slippa se reklam. 

Google och Youtube är dominerande aktörer på sina respektive marknader. De har också lyckats hitta en affärsmodell för dessa tjänster som genererar stor omsättning och hög vinst. 

Operativsystemet Android är en del av Alphabet

Det finns idag i huvudsak två operativsystem för mobiltelefoner och surfplattor. Det ena är Apples IOS och det andra är Googles Android. Android finns i produkter från olika tillverkare som Samsung och Sony. Google tjänar bl a pengar på provision från försäljning av appar och annonsintäkter.

Alphabet investerar i ny teknik och forskning

Alphabet investerar i forskning och utveckling av ny teknik. Bland annat investerar de i medicinsk teknik, transporter via drönare och teknik för självkörande bilar. Investeringarna i ny teknik kan ses som en intressant krydda.

Så kan du köpa Alphabet aktier

Att köpa aktier är idag enkelt. Allt som krävs är lite pengar att investera, och ett BankID. Du kan köpa aktier i Alphabet direkt från din iPhone eller dator – välj själv! Såhär går du i alla fall tillväga:

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att köpa Alphabet aktier behöver du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza är Sveriges största nätmäklare. De har ett brett utbud av produkter för de som vill spara och investera. Deras web är modern och lättnavigerad. 

Avanza har haft Sveriges mest nöjda sparkunder hela 11 år i rad. Valet är enkelt! Det går snabbt och är enkelt att bli kund hos Avanza, du identifierar dig och bekräftar ansökan med mobilt bank-ID. 

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Det finns olika kontotyper att äga aktier på. Skillnaderna är både skattemässiga och juridiska. ISK är det mest populära kontot. Det är också oftast det bästa kontot att äga aktier, fonder och en del andra värdepapper på. 

Du kan ha olika kontotyper och flera av varje variant. Se till att äga de värdepapper som fungerar bäst på respektive konto. För Alphabet aktier fungerar ISK utmärkt. 

Ett alternativ till investeringssparkonto är kapitalförsäkring. Det brukar rekommenderas för utländska aktier som ger aktieutdelning. Alphabet ger ingen utdelning, så ISK fungerar utmärkt för Alphabet aktier.

Steg 3: Sök efter Alphabet

Du hittar aktier genom att söka efter dem i sökrutan högst upp till höger på Avanzas sida. När du söker efter Alphabet inc kommer det upp två sökresultat. Alphabet Class C och Alphabet Class A. Efter dem finns det ett kortnamn i parentes. GOOG för Class C och GOOGL för Class A. 

Kortnamnen är till för att snabbt kunna söka en aktie. De fungerar på samma sätt hos alla banker, nätmäklare och program för teknisk analys. Genom att sätta $ eller # framför kortnamnen går det också att söka efter dem på ett bra sätt på sociala medier och internet. 

Alphabet har tre typer av aktier. Class A har en röst. Class C har ingen rösträtt. För privatsparare spelar det ingen roll vilken du väljer. När du skall köpa Alphabet väljer du lämpligast den aktie som är billigast. 

Alphabet har också en aktie som kallas Class B. Den handlas inte på någon börs. De aktierna ger 10 röster vardera och kontrolleras av företagets huvudägare. 

När du hittat Alphabet aktier hos Avanza kan du även läsa nyheter och fakta om företaget där. Du hittar de viktiga finansiella nyckeltalen som utdelning, omsättning, direktavkastning och p e tal. Du kan också se en graf där hur aktiens utveckling har varit historiskt. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Så snart du fört över kapital till Avanza kan du köpa Alphabet aktier. Sök upp Alphabet och välj den aktien du vill köpa. Välj antal och köp! Tänk på att aktierna handlas på Nasdaq i New York. Deras handelstider är från eftermiddag till kväll svensk tid. 

Presentation av Alphabet

Alphabet Inc. (AAPL) är ett globalt teknikföretag som är ett holding företag för Google. 

Några av dess produkter är såklart webbläsaren Google chrome, Google Cloud, Android, Chrome, Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Photos, Google Play, Search, and YouTube.

Så tjänar Alphabet pengar

Alphabet delar in sin verksamhet i tre delar. Google Service, Google Cloud och Other Bets. Den absolut största och viktigaste delen är Google Service. Där ryms bland annat Googles söktjänster och Youtube. Google tjänar bl a pengar på annonser och att företag köper bra sökresultat. Youtube tjänar pengar på annonser och prenumerationer. 

Alphabets näst största affärsområde är Google Cloud. Det innefattar en rad olika molntjänster riktade mot både privatpersoner och företag. Lagringar i molnet är ex på en vanlig tjänst som Alphabet tjänar pengar på. De tjänar även pengar på olika företagstjänster via Google Workspace. 

Minsta området inom Alphabet är Other Bets. Där samlas investeringar i forskning och ny teknik. Det finns många spännande projekt men är ekonomiskt en liten del av Alphabet. 

Så grundades Alphabet

1996 började Larry Page och Sergey Brin att utveckla en sökmotor. 1998 lanserades första varianten av Google. Grundarna ville utveckla en bättre sökmotor än de som redan existerade. Konkurrenterna rankade en sida efter hur många gånger en sökterm nämndes där. Syftet med Google var att hitta den mest relevanta sidan efter vad användaren sökte efter.

Företaget växte snabbt. En milstolpe var avtal med Yahoo år 2000. 2004 var det dags att börsnotera det företag som då hette Google. Dess börsvärde var vid noteringen 23 miljarder USD. En intressant detalj var att grundarna och dåvarande VDn Erik Schmidt skrev på ett avtal att jobba för Google i 20 år, dvs fram till 2024. 

En viktig del i utvecklingen av det som idag är Alphabet var dess köp av Youtube. Det skedde 2006 och betalades med aktier i Google till ett värde av 1,65 miljarder USD. 

Företaget har idag växt till en av de stora techgiganterna. Google, Youtube och Android är alla plattformar som en stor del av världens befolkning använder näst intill dagligen. Alphabet är också ett av de företag i världen med högst marknadsvärde. 

Investera i liknande bolag som Alphabet

Alphabet har många konkurrenter som alla slåss om att bli större än varandra. Skulle du också eller istället vilja investera och köpa aktier i någon av Alphabets konkurrenter så har vi listat dem här nedanför.

Apple

Apple konkurrerar direkt med Alphabet på mobilmarknaden. Apple har sitt eget operativsystem i sina egna mobiltelefoner. Alphabet ligger bakom Android som finns i olika mobiltillverkares telefoner. Google har också egna mobiltelefoner och surfplattor på vissa marknader. 

Meta Platforms

Ett sätt för företag att marknadsföra sig digitalt utanför Google är Facebook. Facebook äger även Instagram. Sedan Instagram även börjat med video kan det till viss del ses som en konkurrent till Youtube. Holding bolaget som äger Facebook som du även köper aktien i heter Meta Platforms.

Vimeo

Ett alternativ till Youtube för framförallt företag är Vimeo. Det är en tjänst för att skapa och distribuera video. Vimeo är ett amerikanskt företag noterat på Nasdaq i New York.

Ska man investera i Alphabet?

Att investera i ett bolag kräver noggrann eftertanke. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att investera i Alphabet?

Fördelar

Det finns många anledningar till varför Alphabet är en bra aktie just nu, så här har vi lyft fram tre av de viktigaste faktorerna:

Nackdelar

Det finns som bekant både fördelar och nackdelar med alla aktier, så även de från Alphabet. Dessa är 3 nackdelar med bolaget:

FAQ - Vanliga frågor om Alphabet

Lär dig mer om Alphabet med svaren på de vanligaste frågorna om aktien.

Finns Alphabet på börsen?

Alphabet aktien är noterat på Nasdaq i USA. Alphabet har tre olika klasser på sina aktier. Alphabet Class A och Class C är noterade. Aktien som betecknas Class B ägs av företagets huvudägare.

Vart kan jag investera i Alphabet?

Du kan köpa aktier i Alphabet via svenska nätmäklare. Avanza är en av dem. De är Sveriges ledande nätmäklare med många nöjda kunder.

Hur mycket ska man investera i Alphabet?

Det viktigaste för den som investerar i aktier är att spara på lång sikt och sprida riskerna. Det kan vara individuellt hur många olika aktier man vill ha, Men ett antal olika branscher, företag och marknad bör finnas i portföljen. Investera gärna i både fonder och aktier för att sprida riskerna ytterligare.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5