Bankaktier – 19 bankaktier du kan investera i 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Bankaktier

Är du intresserad av att investera i bankaktier?

Bra!

En bankaktie är en aktie som ägnar sig åt bankverksamheter inom banksektorn. Aktierna fungerar precis som andra aktier.

Vi har valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig att börja investera i ett bolag inom banksektorn där vi nu kommer gå igenom vad en bankaktie är för något och sedan lista 19 olika bankaktier som du kan köpa och investera i.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Börja investera i bankaktier idag!

Innehållsförteckning

Vad är en bankaktie?

En bankaktie är en aktie i ett bolag som ägnar sig åt bankverksamhet. Bankaktier fungerar precis som andra aktier, och deras aktiekurs värderas likt alla andra bolagsaktier. Det går att köpa aktier i många svenska och internationella banker, och de svenska bankaktierna finns listade på Stockholmsbörsen.

Generellt finns det tre olika typer av banker:

Kommersiella banker

Kommersiella banker är vad de flesta människor tänker på när de hör ordet ”bank”, vilket är de som tjänar pengar på sin kundverksamhet, till exempel genom att ta emot privatpersoners insättningar och låna ut kontanter till låntagare.

Investmentbanker

Investeringsbanker som Carnegie Investment Bank, Morgan Stanley och Goldman Sachs tillhandahåller huvudsakligen finansiella tjänster till företag och regeringar. De tillhandahåller också tjänster som att underlätta komplexa finansiella transaktioner, rådgivningstjänster, aktiehandel och tillgångsförvaltning. Investeringsbanker vägleder också företag genom sina börsintroduktioner (IPOs).

Universalbanker

Dessa banker erbjuder i stort sätt alla banktjänster. Inklusive bankstjänster till privatkunder och investeringstjänster till företag. Citigroup, och JPMorgan Chase är ett par exempel som är listade på New York Stock Exchange. I Sverige är storbankerna Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB alla universalbanker. De erbjuder fördelarna med en diversifierad intäktsström och internationell verksamhet.

Svenska bankaktier

Här är de bästa svenska bankaktierna just nu. Du kan köpa aktier i de svenska “storbankerna”, Nordea, SEB, Handelsbanken, och Swedbank. Listan inkluderar även Avanza, som är Sveriges största onlinebank.

1. Avanza

Avanza Bank Holding AB (publ) grundades 1999 och är idag Sveriges största onlinebank. Avanza Bank Holding har ökat sin vinst per aktie i en mycket imponerande takt. Inte nog med det, utan insiders både äger mycket, och köper fler, aktier i bolaget.

Så det är en självklarhet att den här aktien förtjänar en plats på listan över de bästa bankaktierna just nu. Med insiders menar vi att delägare i Avanza Bank Holding har betydande investeringar i aktien. De har en enorm andel i företaget, till ett värde av 6,5 miljarder kr. Det motsvarar 18 % av företaget.

 • Resultatet förväntas växa med 8,68 % per år
 • Intäkterna har ökat med 42,6 % per år under de senaste 5 åren

2. Nordea

Nordea Bank Abp erbjuder bankprodukter och tjänster i Sverige, Finland, Norge, Danmark och internationellt. Företaget grundades 1820 och har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland.

 • Resultatet förväntas växa med 11,28 % per år

3. SEB A

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är en universalbank som erbjuder företags-, detaljhandels-, investerings- och privata banktjänster. Det verkar genom divisionerna stora företag och finansiella institutioner, företag och privatkunder, Baltikum, Life och Investment Management. Företaget grundades 1856 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

 • Resultatet förväntas växa med 2,89 % per år
 • Resultatet ökade med 33 % under det senaste året

4. Handelsbanken

Svenska Handelsbanken AB (publ) är en universalbank som sysslar med olika bankprodukter och tjänster för privat- och företagskunder i främst Sverige, Storbritannien, Norge, Nederländerna, USA, Luxemburg, Kina, Tyskland, Frankrike och Polen. Aktiebolaget bildades 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm, Sverige.

 • Resultatet förväntas växa med 2,9 % per år
 • Resultatet ökade med 35,5 % under det senaste året

5. Swedbank

Swedbank hette tidigare ForeningsSparbanken AB och bytte namn till Swedbank AB (publ) i september 2006. Bolaget grundades 1820 och har sitt huvudkontor i Sundbyberg, Sverige. 

Företaget har 153 filialer i Sverige, 17 filialer i Estland, 21 i Lettland och 42 i Litauen. Det är också verksamt i Norge, Finland, Danmark, Kina, USA och Sydafrika.

Banken tillhandahåller olika bankprodukter och tjänster till privatpersoner och företag.

 • Resultatet förväntas växa med 5,55 % per år

Utländska storbank aktier

Här är de bästa utländska bankaktierna just nu. Tänk på att alltid göra egen research för att bedöma om en aktie är rätt för din portfölj. Syftet med listan är att inspirera och informera, inte uppmana till investeringar.

 

Aktie

Avkastningen senaste 3 åren (%)

Ägare hos Avanza

1

Danske Bank

3,00%

6 269

2

JP Morgan Chase & Co

23,88%

2 136

3

Goldman Sachs Group Inc

79,98%

1 276

4

Banco Santander SA

−25,35%

967

5

Bank of America Corp

39,17%

954

6

Wells Fargo & Co

3,29%

591

7

Citigroup Inc

−13,71%

524

8

Morgan Stanley

112,36%

309

9

HSBC Holdings PLC

−17,41%

117

10

Lloyds Banking Group PLC

−19,72%

95

11

Royal Bank of Canada

37,13%

86

12

UBS Group AG

66,20%

69

13

Mitsubishi UFJ Financial Group Inc

28,26%

68

14

Toronto-Dominion Bank

38,30%

43

1. Danske Bank

En av norra Europas största banker. Danske Bank A/S tillhandahåller olika bankprodukter och tjänster till företag, institutionella och internationella kunder. Danske Bank A/S grundades 1871 och har sitt huvudkontor i Köpenhamn, Danmark.

 • Resultatet förväntas växa med 5,32 % per år
 • Resultatet ökade med 42,9 % under det senaste året

2. JP Morgan Chase & Co

JPMorgan Chase är utan tvekan den mest lönsamma av de stora universella bankerna, och det är också banken med störst börsvärde i USA. Banken har verksamhet inom nästan alla områden av både affärs- och investeringsbanker, och de har lyckats expandera sina kreditkorts- och billåneföretag under de senaste åren. JPMorgan Chase har också gjort ett utmärkt jobb med att ta till sig ny teknologi, och de har gjort viktiga investeringar i finansiell teknologi, eller fintech.

3. Goldman Sachs Group Inc

Världsberömda Goldman Sachs Group, Inc., är en amerikansk finansiell institution, som tillhandahåller en rad finansiella tjänster för företag, finansiella institutioner, regeringar och privatpersoner över hela världen. Företaget grundades 1869 och har sitt huvudkontor i New York, New York.

 • Intäkterna har ökat med 26,4 % per år under de senaste 5 åren

4. Banco Santander SA

Banco Santander, S.A. tillhandahåller olika produkter och tjänster för privat- och affärsbanker till privatpersoner, små och medelstora företag och stora företag över hela världen. Banco Santander, S.A. grundades 1856 och har sitt huvudkontor i Madrid, Spanien.

 • Resultatet förväntas växa med 4,35 % per år
 • Blev lönsamt i år (2022)

5. Bank of America Corp

Bank of America Corporation sysslar med bank- och finansiella produkter och tjänster för enskilda konsumenter, små och medelstora företag, institutionella investerare, stora företag och regeringar över hela världen.

Företaget grundades 1784 och är baserat i Charlotte, North Carolina. Den 31 december 2021 hade bolaget cirka 67 miljoner konsument- och småföretagskunder.

 • Resultatet förväntas växa med 7,7 % per år
 • Resultatet ökade med 44,4 % under det senaste året
 • Ger en tillförlitlig utdelning på 2,32 %

6. Wells Fargo & Co

Wells Fargo & Company är ett amerikanskt diversifierat finansiellt tjänsteföretag. De tillhandahåller produkter och banktjänster, investeringar, bolån samt konsument- och kommersiella finansprodukter och tjänster i USA och internationellt.

 • Resultatet förväntas växa med 7,89 % per år
 • Resultatet ökade med 238 % under det senaste året

7. Citigroup Inc

Citigroup Inc., ett diversifierat holdingbolag för finansiella tjänster. Aktiebolaget tillhandahåller olika finansiella produkter och tjänster till konsumenter, företag, regeringar och institutioner i Nordamerika, Latinamerika, Asien, Europa, Mellanöstern och Afrika.

 • Resultatet förväntas växa med 2,27 % per år
 • Intäkterna har ökat med 22,5 % per år under de senaste 5 åren
 • Ger en hög och pålitlig utdelning på 3,97 %

8. Morgan Stanley

Morgan Stanley är också ett amerikanskt finansiellt holdingbolag. De tillhandahåller olika finansiella produkter och tjänster till företag, regeringar, finansiella institutioner och individer i Amerika, Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien.

 • Resultatet förväntas växa med 5,56 % per år
 • Intäkterna har ökat med 18,9 % per år under de senaste 5 åren

9. HSBC Holdings PLC

HSBC Holdings plc grundades 1865 och har sitt huvudkontor i London, Storbritannien. Aktiebolaget tillhandahåller bank- och finansiella tjänster över hela världen. De verkar genom Wealth and Personal Banking, Commercial Banking, och Global Banking and Markets.

 • Intäkterna förväntas växa med 30,77 % per år
 • Resultatet ökade med 92,4 % under det senaste året

10. Lloyds Banking Group PLC

Lloyds Banking Group plc grundades 1695 i London, och tillhandahåller tillsammans med sina dotterbolag en rad banktjänster och finansiella tjänster i Storbritannien. Företaget erbjuder sina produkter och tjänster under varumärkena Lloyds Bank, Halifax, Bank of Scotland och Scottish Widows.

 • Resultatet förväntas växa med 2,56 % per år
 • Resultatet ökade med 191,5 % under det senaste året

11. Royal Bank of Canada

Royal Bank of Canada är ett diversifierat finansiellt tjänsteföretag som verkar över hela världen. Företaget grundades 1864 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.

 • Resultatet förväntas växa med 2,66 % per år
 • Intäkterna har ökat med 7,1 % per år under de senaste 5 åren
 • Ger en pålitlig utdelning på 3,88 %

12. UBS Group AG

UBS Group AG tillhandahåller finansiell rådgivning och lösningar till privata, institutionella och företagskunder över hela världen. Den verkar genom fyra divisioner: Global Wealth Management, Personal & Corporate Banking, Asset Management och Investment Bank. Företaget var tidigare känt som UBS AG och bytte namn till UBS Group AG i december 2014. UBS Group AG grundades 1862 och är baserat i Zürich, Schweiz.

 • Resultatet förväntas växa med 1,37 % per år
 • Intäkterna har ökat med 24,9 % per år under de senaste 5 åren

13. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc

Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. är ett bankholdingbolag som tillhandahåller finansiella tjänster i Japan, USA och Asien/Oceanien.

 • Intäkterna har ökat med 14,3 % per år under de senaste 5 åren
 • Ger en hög och pålitlig utdelning på 4,33 %

14. Toronto-Dominion Bank

Toronto-Dominion Bank tillhandahåller tillsammans med sina dotterbolag olika finansiella produkter och tjänster i Kanada, USA och internationellt.

 • Resultatet förväntas växa med 4,43 % per år
 • Vinsten har ökat med 8,3 % per år under de senaste 5 åren

Så kan man investera i biotech aktier

Om du bestämt dig för att investera i bankaktier gör du det enklast hos din nätmäklare. Om du inte redan har ett insvesteringssparkonto hos en aktiemäklare, är det bara att följa dessa enkla steg:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige, här kan du köpa alla olika sorters bankaktier och dra nytta av fler ekonomiska produkter. För kortsiktiga investeringar och trading är nätmäklaren eToro ett bra alternativ.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Kontot du behöver för att handla med aktier och värdepapper heter investeringssparkonto, ISK. Det går snabbt att öppna ett ISK hos Avanza.

Steg 3: Sök efter bankaktier du vill investera i

Sök efter och läs om de bankaktier du vill investera i. Det finns mycket bra information om aktierna hos nätmäklaren, så se till att du är välinformerad innan du fattar ett beslut.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Att köpa aktier går snabbt och är enkelt. När du bestämt dig för vilken aktie du ska köpa, och hur många aktier du vill ha (eller hur mycket pengar du vill spendera), är det bara att fylla i köpordern. Handeln genomförs direkt och aktien finns nu i din portfölj.

Varför ska man investera i bankaktier?

Det är många som tycker att bankaktier är en bra investering, oavsett hur det finansiella klimatet ser ut. Självklart är det inte säkert att bankaktier är en bra investering för alla hela tiden.

Det finns många olika bankbolag och världens banker har olika förutsättningar. Om en bankaktie går bra, finns det ingen garanti för att den kommer fortsätta stiga i framtiden. Det finns heller ingen garanti för att andra bankaktier också gör bra ifrån sig.

 Med det sagt, här är tre anledningar till varför man ska investera i bankaktier. 

1. Warren Buffett investerar tungt i banksektorn

Legenden Warren Buffetts världsberömda investeringsbolag Berkshire Hathaways aktieportfölj innehåller investeringar i banksektorn till ett värde av 330 miljarder dollar år 2022. Det beror på att bankaktier uppfyller flera av Buffetts krav på bra investeringar.

För det första har banker ett viktigt samhällsbehov som aldrig kommer att försvinna. För det andra är bankernas affärsmodeller relativt enkla att förstå. För det tredje, trots att många banker går bättre nu än vid finanskrisen 2008, är många bankaktier fortfarande “på rea”.

2. Utdelningar

Bankaktier kan vara solida utdelningsaktier, med förbehållet att de är mycket belånade och starkt knutna till ekonomins upp- och nedgångar. Det betyder att banker kan tuffa på under flera år, betala en ständigt ökad avkastning, men vid nästa finanskris utplånas alla utdelningar. 

Detta gäller speciellt de stora bankjättarna, eftersom att de står under strängare översyn. Ett exempel är den amerikanska storbanken Wells Fargo, som var tvungna att sänka sin utdelning till aktieägarna med över 80% år 2020. Detta på grund av det ekonomiska läge som banken befann sig i. 

Men att äga några bra bankaktier som en del i din utdelningsportfölj är sannolikt en bra strategi, så länge dina innehav är diversifierade.

3. Bankaktier är billiga

Trots pandemins effekter på den globala ekonomin, resulterade stimulans i ett återuppvaknande av ekonomin, som såg till att banksektorn klarade sig oskadd ur krisen.

Den goda hälsan i de flesta bankernas balansräkningar i kombination med en stigande räntemiljö pekar mot att de flesta banker, särskilt kommersiella och universella banker med stor kommersiell verksamhet, kan komma att generera mycket starka resultat under de kommande åren.

När detta skrivs i juni 2022 handlas bankaktierna för billiga P/E-multiplar. Detta beror på hög inflation, skyhöga bostadspriser, pågående oro för leveranskedjan och rädsla för kris. Tittar man på längre sikt ser dagens värderingar ut som otroliga prispunkter med tanke på hur gynnsamma de långsiktiga trenderna är för bankaktier.

Varför ska man inte investera i bankaktier?

Det är alltid klokt att vara kritisk vid aktieinvesteringar, och överväga både fördelar och nackdelar med ett aktieköp. Här är tre anledningar till varför man inte ska investera i bankaktier:

1. Hög belåningsgrad

Banker är otroligt belånade företag, de lånar ut 90 % eller mer av insättningarna de får från kunder. Som ett resultat är en banks förmåga att prestera som en investering starkt knuten till dess förmåga att minimera kreditförluster, särskilt under konjunkturnedgångar.

2. Mycket av verksamheten sker bakom stängda dörrar

Banker inkluderar inte riskerna med att köpa deras aktier. Allt för ofta vet inte köparna vad bankerna gör bakom kulisserna. Detta innebär att de tar risker när de investerar i bankaktier. Tänk penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

3. Hotet från fintech

Banker är inte kända som ledstjärnor för innovation. Deras långsamma processer, höga avgifter och ibland tvivelaktiga utlåningsmetoder har skapat en bransch mogen för störningar. Fintech (termen är kort för finansiell teknologi) kan göra just det. 

Fintech inkluderar ett brett utbud av applikationer, och många banker har redan börjat använda dessa, som BankId, Swish och mobila bankappar. Men det verkliga hotet kommer från nyare, mer innovativa metoder för hur konsumenter kan sköta sina bankaffärer. Till exempel Peer-to-peer (P2P) lån och investering, robotrådgivare och fondrobotar som erbjuder billiga aktieaffärer.

Huruvida fintech kommer att ta över bankernas konsumentverksamhet är ett hett debattämne. Det är iallafall uppenbart att bankerna måste trappa upp utvecklingen för att inte bli ålderdomliga.

FAQ - Vanliga frågor om bankaktier

Vid aktieköp kan det dyka upp många frågor. Här är de vanligaste frågorna och svaren om bankaktier.

Vad är en bankaktie?

En bankaktie är en aktie i ett börsnoterat bankföretag. Bankföretagen kan syssla med kommersiell bankverksamhet, investeringsverksamhet och universalbankverksamhet. Det går att köpa bankaktier i alla dessa banker som finns listade på en börs.

Varför stiger bankaktier?

Att bankaktier stiger kan bero på många olika faktorer. Några faktorer som påverkar aktiekursen för bankaktier är: förändringar i den statliga räntan, ekonomiska kriser, bostadspriser, politiska beslut, världskatastrofer, skandaler inom verksamheten, och hur affärsverksamheten sköts.

Är bankaktie ett bra aktieköp?

En bankaktie kan vara ett bra köp, men det kan också vara ett dåligt köp. Det finns många olika bankbolag listade på börsen, så det går inte att dra alla över en kam. Precis som med alla andra aktieköp gäller det att göra research för att bedöma om en specifik bankaktie är bra för just din portfölj.

Övrigt bra att veta om bankaktier

När du köper bankaktier investerar du i världens ledande leverantörer av finanstjänster, försäkringar, kreditkort och ett brett utbud av andra banktjänster. Eftersom finanssektorn utgör kärnan i den globala ekonomin, bör investerare starkt överväga att lägga till bankaktier i sina portföljer.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.