Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

CFD handel: kom igång med CFD trading i december 2022

CFD handel och CFD trading

CFD handel är mycket populärt bland traders då du kan handla i princip vilken sorts tillgång som helst. Definitionen av CFD-handel är att ”köpa och sälja CFDs” där ”CFD” står för ”contract for difference”. 

CFDs är ett derivatinstrument som tillåter dig att spekulera på finansiella marknader såsom valuta, index, aktier, kryptovalutor och råvaror utan att behöva köpa den underliggande tillgången.

I den här artikeln kommer du att få lära dig:

Vi rekommenderar att du anväder eToro som aktör för din CFD handel. Plattformen har över 20 miljoner användare världen runt och har tusentals olika tillgångar du kan handla.

Öppna snabbt och enkelt ett konto genom länken här nedanför.

etoro logo
4.79/5

4,79 av 5 | 3654 röster

Betyg i hämtat från eToro.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad är CFD handel?

En CFD har alltid en underliggande tillgång. Den underliggande tillgången kan vara allt ifrån aktier till en valuta eller en råvara. CFD:en ska då spegla den prisutvecklingen som den underliggande tillgången har. Skillnaden mot att istället direkt köpa tillgången är att en CFD kan köpas med hävstång. 

Det vill säga att man kan få exponering mot ett värde i den underliggande tillgången som är högre än den summa kapital man köper CFD:s för. CFD:er möjliggör alltså handel med hävstång – och den effekt man kan uppnå med hjälp av CFD:er är precis samma som om man hade tagit ett vanligt lån för att finansiera sina investeringar. 

Skulle man lyckas väl med sin CFD-handel, och de underliggande tillgångarna utvecklas i pris som man tror att de kommer göra, så kommer man att kunna få en enormt bra avkastning på sitt kapital. Om det å andra sidan inte går så bra, så finns det en stor risk för att förlora stora delar av, eller hela, sitt satsade kapital. Med CFD certifikat kan du t.ex. investera i olja.

Läs mer om hur du kan både börja med och förbättra din daytrading.

etoro logo
4.79/5

Betyg om eToro hämtat från eToro.com: 4,79 av 5 av 3654 röster

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Contract for Difference

I takt med att aktie- och fondhandel blivit mer utspritt hos allmänheten så har detsamma hänt med handeln i olika typer av mer komplexa värdepapper. En av dessa typer av värdepapper är CFD:er.

CFD står för Contract For Difference och är en typ av derivatinstrument. Dessa används av sparare och investerare som vill spekulera i prisutvecklingen på en viss underliggande tillgång som CFD:en motsvarar. 

Kan man handla CFD hos Avanza?

Nej, det finns i dagsläget inga möjligheter till CFD handel och trading hos Avanza aller Nordnet. 

Istället får man använda utländska trygga aktörer som är reglerade efter samma regelverk som de svenska nätmäklarena. Vår favoritmäklare eToro.com, finns även på svenska.

STEP BY STEP

Så kommer du igång med CFD handel

För den som är intresserad av att börja med CFD handel så finns det några enkla steg man kan följa för att komma igång och för att lägga grunden till en långsiktig framgång i sin handel. Dessa steg presenteras kort här nedanför.

Steg 1: Välj en CFD mäklare

Det första man bör göra är att välja en CFD mäklare. Det finns idag flera olika aktörer att välja mellan som erbjuder handel i CFD:er. De alla har förstås sina fördelar och nackdelar. Vi gillar dock eToro. 

Hos dem kan man handla CFD:er med både index, råvaror, valutor och aktier som underliggande tillgångar. De erbjuder även en rad innovativa verktyg för att analysera och hantera risken i ens handel. Dessa kan vara en bra hjälp för att maximera chanserna att lyckas med sin CFD handel.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Steg 2: Börja handla försiktigt med två summor för att testa dig fram

Ett av de allra bästa sätten att bli framgångsrik med investeringar är ofta genom att lära sig av sina misstag. Därför är det allt som oftast en bra idé att börja handla med små summor. På så sätt blir ens misstag inte så dyra. 

Man får också otroligt mycket kunskap och insikt om hur CFD handel fungerar – vilket kommer göra en stor skillnad när man sedan börjar handla för lite större summor pengar.

Steg 3: Samtidigt som du testar dig fram bör du gå kostnadsfria kurser online

Det är också en bra idé att försöka lära sig så mycket som möjligt om både CFD handel specifikt, men även om investeringar och trading i allmänhet. 

Desto mer kunskap man samlar på sig desto bättre rustad blir man att kunna ta de rätta investeringsbesluten. 

Det är därför smart att söka upp kostnadsfria kurser online. Eller att läsa på bloggar och andra hemsidor där man kan lära sig mer om just CFD handel och investeringar.

Steg 4: Öka insättningar och placeringar medans du lär dig mer

Som tidigare nämnt så är det smart att börja i liten skala. De flesta gör ju trots allt en del misstag och går på en del nitar när de försöker komma igång med handel i värdepapper. 

Sätter man då in små summor i början så blir därmed eventuella förluster inte lika kännbara. Och man kan istället öka storleken på insättningarna när man börjar känna sig mer bekväm och säker i sina investeringsbeslut.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

NÄTMÄKLARE

CFD mäklare i Sverige

Det finns flera olika CFD mäklare att välja för den som är intresserad av att komma igång och testa CFD handel. Vi rekommenderar eToro, som har över 12 miljoner användare, och ett stort utbud av CFD:er att investera i. 

Det finns dock också ett flertal andra CFD mäklare i Sverige som även dem kan vara ett bra alternativ. Nedan presenterar vi lite kort fyra av de mest populära CFD mäklarna på den svenska marknaden. 

Jämför också gärna själv de olika aktörerna så att du kan bilda dig din egen uppfattning om vilken som skulle passa dig bäst.

Vill du läsa vår topplista med de 10 bästa CFD mäklarna så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom alla och listar på för-& nackdelar med mäklarna.

etoro logo

eToro

4,79 av 5 | 3654 röster
4.79/5

Betyg i hämtat från eToro.com

Sedan eToro grundades år 2007 så har de växt till att bli en extremt populär handelsplattform för olika typer av värdepappershandel runt om i världen. 

De har flera miljoner användare och erbjuder ett brett utbud för både investeringar och trading. De har också ett stort utbud av just CFD:er, och en konkurrenskraftig prissättning. Läs vårt omdöme om eToro.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
IG-logotyp

IG markets

IG markets är en annan populär CFD mäklare. De erbjuder förutom CFD:er även en rad andra investeringsprodukter. De har funnits ända sedan 1974 och har sedan dess växt att bli en av de mest populära plattformarna för både professionella investerare såväl som privata sparare. Läs vårt omdöme om IG.

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
skilling-logotyp

Skilling

Skilling är ett Skandinaviskt ägt fintechbolag. De grundades år 2016 och har som mål att göra trading enkel och tillgänglig för alla. De fokuserar främst på CFD handel och erbjuder handel i CFD:er med en rad olika underliggande tillgångar såsom valutor, aktier. Läs vårt omdöme om Skilling.

Handla med CFD certifikat

Hur handlar man med CFD certifikat?

CFD handel är något som de flesta icke-professionella investerare sällan har kommit i kontakt med. CFD certfikat är en typ av värdepapper som ofta används om man vill få en viss hävstång i sina investeringar. 

CFD certifikat simulerar nämligen den hävstångseffekt man får genom att köpa tillgångar för lånade pengar. Den som vill spekulera på specifika prissvängningar kan alltså med fördel överväga att lära sig mer om ämnet och börja med CFD handel. 

Hur man specifikt ska gå tillväga för att handla CFD certifikat kan dock vara lite klurigt. Nedan beskriver vi därför i korta drag hur det kan gå till att handla CFD:er.

Här kan du läsa mer specifikt om forex trading och swingtrading.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Så köper du och tar en position

För att kunna köpa CFD:er så krävs det att man är medlem hos någon nätmäklare som erbjuder CFD handel. De nätmäklare vi tidigare nämnt; eToro, IG markets, Skilling och Capital.com – är alla bra alternativ på nätmäklare som man kan använda sig av för att handla i CFD:er. 

Väl medlem hos en CFD mäklare är det bara att komma igång med handeln. När man köper en CFD så har den alltid en underliggande tillgången. Det är prisutvecklingen i denna underliggande tillgång som man spekulerar i då man köper en CFD. Beroende på vilken mäklare man valt så kan man ha olika hög hävstång.

 En mäklare kan till exempel kräva att du ska ha ett eget kapital motsvarande minst 10 procent av den position du tar. Det betyder att för varje 1000 kr du sätter in kan du köpa CFD:er med ett motsvarande värde på 10 000 kr av den underliggande tillgången. 

När du köper CFD:erna kan du välja att ta antingen en lång eller kort position. Tar du en lång så innebär det att du tror att priset på den underliggande tillgången kommer att stiga. 

Tar du istället en kort så innebär det tvärtom att du tror att värdet på den underliggande tillgången kommer att gå ner. Hur själva köpet av CFD:en praktiskt går till ser lite olika ut beroende på vilken mäklare man valt – men det är inte mycket mer komplicerat än vad det är att handla aktier hos till exempel Avanza eller Nordnet.

Så säljer du och stänger din position

På samma sätt som man säljer en aktie eller fond så kan man stänga sin position i en CFD. När man fått den avkastning man vill ha – eller då positionen gått med förlust och man känner det är dags att göra sig av med den för att undvika att förlora ännu mer – så är det bara att sälja av den och gå vidare med nästa investering.

Övernattningsavgift

Många CFD mäklare tar ut en så kallad övernattningsavgift. Detta är en avgift man betalar ifall man håller en CFD position över natten – det vill säga inte säljer av den under samma dag som man köpt den. 

En övernattningsavgift är alltså en typ av räntekostnad man betalar för att hålla en position i en CFD öppen under en längre tid.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Det kan vara bra att använda stop loss

Fördelen med CFD:er är för många möjligheten att kunna få hävstång på sina investeringar. Den gör att man även med relativt små summor kapital kan tjäna mycket pengar på sin handel. Men hävstången är samtidigt också en av nackdelarna – och den största risken – med att syssla med just CFD handel. 

Hävstången har samma effekt på ditt egna kapital vid både uppgångar och nedgångar. Det vill säga att prisrörelserna effekt förstärks. Så på samma sätt som du kan tjäna mycket pengar när priset på den underliggande tillgången rör sig till din fördel, så kan du också förlora mycket pengar när priset rör sig i “fel” riktning. 

Av denna anledning kan det vara bra att använda sig av så kallad stop loss. Detta är en funktion som mäklarna erbjuder som innebär att man på förhand kan bestämma ett pris vid vilket ens CFD-position avslutas och säljs. På så sätt vet man på förhand hur pass stor den totala förlusten på ens investering kan bli. Detta fungerar som en typ av säkerhet mot att man ska drabbas av en alltför stor förlust.

Vanliga frågor om CFD handel

Vanliga frågor om CFD handel och trading

CFD handel kan vara ganska komplicerad. Särskilt för den som är ny inom området och ännu inte handlat med CFD:er. Vi har därför nedan sammanställt svar på några vanliga frågor om hur handel med CFD:er fungerar.

Vilka är fördelarna med CFD handel jämfört med aktier?

Den största fördelen med CFD handel är att det är ett enkelt sätt att kunna få hävstång på sina investeringar. Hävstången man kan uppnå genom att handla med CFD:er kan liknas vid att ta ett lån för att använda till sina investeringar - skillnaden är att man inte behöver gå till en faktisk bank för att gå igenom en tidskrävande kreditprocess.

Är det svårt att handla med CFD certifikat?

Nej, när man väl lärt sig grunderna så är CFD handel inte alls svårt. Har man tidigare erfarenhet av att handla med aktier och fonder så kommer man fort lära sig hur CFD handeln fungerar.

Hur beskattas CFD trading?

CFD handel beskattas på samma sätt som många andra typer av investeringar. Nämligen med 30 procent skatt på de vinster man gjort. Alla förluster är förstås också avdragsgilla.

Har man handlat med CFD:er under året så kan man alltså i slutet summera alla vinster och förluster på sina positioner för att få fram den totala vinsten eller förlusten på sin CFD handel. Har man gjort en vinst så blir alltså den slutliga skatten 30 procent på den totala vinsten.

Vid CFD handel så ska resultatet (vinsten eller förlusten) av varje enskild affär deklareras. Det är därför viktigt att man har koll på de affärer man gjort under året. Har man gjort många affärer så kan det bli lite omständigt att göra deklarationen. Vissa CFD mäklare hjälper dock till med detta genom att skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket. Vill man undvika strul och onödigt jobb kan man alltså kolla upp så att ens mäklare sköter detta.

Fördelar med CFD handel

Det finns många fördelar med att handla med CFD:er. Några fördelar som kan vara viktiga att ha koll på är följande fyra punkter.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Högre hävstångseffekt

Handel med CFD:er erbjuder möjlighet att få exponering mot prisutvecklingen i olika värdepapper, men att bara behöva hosta upp bråkdelen av det kapital som hade krävts om man själv skulle köpt den underliggande tillgången rakt av. Det gör att man har möjlighet att få enorm avkastning på sitt kapital om man lyckas ta rätt investeringsbeslut.

Globala marknadsmöjligheter

CFD mäklare erbjuder i regel möjlighet att investera i CFD:er med underliggande tillgångar från en stor rad geografiska lägen. 

Det finns alltså ingen anledning att vara låst till att handla de aktier och index som finns här i Sverige eller Norden. Med CFD handel tillåts man istället att ha ett globalt perspektiv på sina investeringar.

Professionell handel utan avgifter

CFD handel är ett ypperligt sätt att få tillgång till professionell handel utan att behöva betala dyra avgifter. Inget är dock helt gratis, och det är viktigt att kolla upp så att mäklarens avgifter är rimliga.

Handla aktier, index, valutor, råvaror och kryptovalutor

CFD handel ger möjligheten att vidga sina vyer och handla mer än bara aktier. CFD-mäklarna erbjuder nämligen normalt handel i förutom aktier även valutor, index, råvaror och till och med kryptovalutor. Det finns med andra ord stora möjligheter att kunna investera i just de tillgångar som man själv tycker är mest intressanta.

Nackdelar med CFD handel

Även om det finns många fördelar med CFD handel så finns det förstås också nackdelar. Några av de största nackdelarna har vi listat nedan.

Mycket hög risk

Handel med CFD:er är förknippat med hög risk. Detta är troligen den största nackdelen med denna typ av handel. Hävstången som många utnyttjar när de handlar med CFD:er gör att det fort kan skapas stora förluster. Den som har otur och tar fel investeringsbeslut kan alltså förlora stora delar av, eller hela, sitt satsade kapital.

Spread

En vanlig form av avgift som mäklarna tar ut vid CFD handel är en spread. Spread är en skillnad på köp och säljkursen. Det kan fungera till exempel så att ett visst värdepapper kan köpas för 100 kr vid ett visst tillfälle. Samtidigt så kan samma värdepapper säljas för 99,5 kr. 

Denna skillnad på 0,5 kr är då den så kallade spreaden, vilket kan jämställas med en transaktionsavgift som mäklaren tar ut för din handel i värdepappret.

Hävstångseffekten åt fel håll

Som tidigare nämnt så är hävstångseffekten en stor nackdel med CFD handel. Även om hävstången samtidigt är det som kan leda till stora vinster, så är det också den enskilt största bidragande faktorn till den höga risken som CFD handel är förknippad med.

Möjligheten att förlora mer än det initiala insatta kapitalet

Med CFD handel så kan det vara möjligt att förlora mer än det insatta kapitalet. Om du använder dig av exempelvis en hävstång på 10 gånger så kan du med ett kapital på 1000 kr köpa exponering mot 10.000 kr av den underliggande tillgången. 

Positionen man öppnat kan då ses som en position på 10.000 kr, där 9000 kr är ett lån från mäklaren och 1000 kr är ditt egna satsade kapital. Om den underliggande tillgången då sjunker i värde med 20 procent så skulle din position plötsligt bara vara värd 8000 kr. Men din position innehåller fortfarande en “lånedel” på 9000 kr. 

Detta innebär att du utöver att du förlorat din insats på 1000 kr dessutom behöver skjuta till 1000 kr extra för att täcka din förlust. Du har alltså förlorat mer pengar än din initiala insättning.

Avgifter för CFD handel

Det är av stor vikt att man håller koll på vilka avgifter man betalar när man investerar. Har man inte koll på detta så är det lätt att betala för mycket, och att avgifterna över tid äter upp en märkbar del av ens avkastning. 

Vi har därför nedan listat några vanliga avgifter som kan förekomma vid CFD handel.

Inaktivitetsavgift

Vissa mäklare tar ut en så kallad inaktivitetsavgift för konton där någon handel inte skett under en viss tid. Denna avgift tas ut som en typ av kompensation för att mäklaren inte fått in några avgifter på din handel.

Nattfinansiering

Nattfinansiering är en typ av räntekostnad som tas upp för positioner i CFD:er som man håller öppna över natten. Den avgift används i regel för att mäklarna ska kunna täcka sina finansieringskostnader.

Uttagsavgift

Vissa mäklare tar ut en avgift för att göra uttag från ens konto. Detta är dock en avgift som fler och fler valt att skippa i takt med att konkurrensen mellan mäklarna hårdnat.

Spread

Spread är en skillnad mellan köp och säljkurs. Detta visar sig genom att en tillgång vid varje givet tillfälle är något dyrare att köpa än den summa man får om man säljer samma tillgång. 

Denna skillnad i pris är en form av transaktionsavgift som mäklaren tar ut.

Avgift för garanterat stopp (stop loss)

Stop loss är en funktion för att automatiskt stänga en position då ett visst pris har nåtts. Vissa mäklare tar ut en avgift för att använda sig av denna funktion.

Fast köpavgift

En fast köpavgift kan också förekomma. Då betalar man en avgift vid köp av en CFD-position. På samma sätt som man betalar till exempel courtage då man köper en aktie.

Risker

Det är lätt att lockas av möjligheten att tjäna mycket pengar på CFD handel. Det finns dock flera risker med denna typer av handel som man bör vara medveten om.

Majoriteten av människor förlorar det insatta kapitalet

Först och främst så bör man ha insikten om att det faktiskt är många som gör förluster på CFD handel. Speciellt gäller detta för personer som inte får anses vara så kallade professionell investerare.

CFD handel innebär högre risk än vanlig aktiehandel

I och med att CFD:er normalt handlas med olika hög grad av belåning så innebär de också en högre risk än att handla vanliga aktier och fonder. Prisrörelserna förstärks nämligen när man använder sig av belåning. En förlust blir alltså fort ganska stor om man har en hög belåning.

Var försiktig med hävstångsinstrument

Hävstångsinstrument ska alltid handlas med försiktighet. Man bör veta vad man investerar i och vad man har för strategi för att lyckas med sin handel. 

Det är därför viktigt att man som nybörjare läser på och gärna börjar handla med små summor i början – för att sedan skala upp sin handel om man känner att handel med hävstångsinstrument såsom till exempel CFD:er funkar bra.