Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Aktieägarförmåner – 12 bästa förmånerna för aktieägare 2022

Aktieägarförmåner

Aktieägarförmåner

Letar du efter bolag som erbjuder bra aktieägarförmåner? Du har du hittat rätt. I denna artikeln får du konkreta tips om vilka bolag som erbjuder de bästa förmånerna. 

Vad sägs om tusentalskronor i rabatt när du ska på kryssning? Eller 15% rabatt på allt Skistar har att erbjuda?

Häng med så kommer jag berätta allt du behöver veta!

Innehållsförteckning

FRÅGOR & SVAR

Vad är aktieägarförmåner?

Aktieägarförmåner är förmåner som alla aktieägare i ett specifikt bolag får ta del av.

Finns det fler fördelar med att äga aktier än kursuppgång och aktieutdelning från ett bolag? Ja! En speciell fördel för aktieägare, som för många säkert är ganska okänd, är de företag som erbjuder olika former av förmåner för sina aktieägare. 

Oftast är aktieägarförmånen en rabatt på bolagets produkter.

Varför erbjuder bolag aktieägarförmåner?

Det finns flera skäl till att företag erbjuder sina aktieägare dessa rabatter; de vill premiera sina trogna aktieägare, de vill också vara ett attraktivt bolag att investera i och det är ett sätt för företaget att visa upp sina produkter för investerare. 

För företag noterade på aktiemarknaden är det viktigt att visa upp en attraktiv sida mot investerare, även mot mindre privatsparare. Dels ger en attraktiv aktie och företag ett högre börsvärde. Behöver bolaget fylla på kassan genom nyemission är det viktigt med många aktieägare som tror på bolaget och vill stödja det.  

Inte många bolag som erbjuder sina aktieägare några förmåner

Tyvärr är det inte speciellt många bolag som erbjuder förmåner till sina aktieägare, men det finns några riktiga guldkorn! 

Det är alltid viktigt att själv läsa på noggrant vilka villkor som gäller för aktieägarförmåner från respektive bolag. Tänk också på att du oftast behöver registrera dig hos bolaget innan du kan utnyttja din rabatt, och att det ibland kan ta tid.

Aktieägarförmåner på börsen

VILKA ÄR DE BÄSTA FÖRMÅNERNA?

Tre bästa aktieägarförmånerna på börsen

Här nedanför har vi listat tre förmåner som vi på Aktieskolan tycker är kan kvala in på platsen som bästa aktieägarförmånerna.

Skistar

Skistar äger och driver skidanläggningar i flera länder. I Sverige är det i de populära orterna Sälen, Vemdalen och Åre. De äger och driver även Hammarbybacken i Stockholm. I Norge äger och driver de skidbackar i Hemsedal och Trysil och i Österrike i St Johann. 

Förutom skidbackar driver de skidskolor, hotell och förmedlar boende. De har även en e-handel som säljer skidkläder, utrustning och annat du behöver i fjällen. Fjällen har blivit ett attraktivt resmål inte bara på vintern, där finns aktiviteter året runt. 

Till dig som är aktieägare i bolaget erbjuder Skistar 15% rabatt på SkiPass, skidskola, skiduthyrning samt när du handlar online på skistarshop.com. För att få del av rabatten måste du äga 200 st aktier i Skistar och vara registrerad för det i deras kunddatabas.

Royal Carribean Cruises

Kryssningsrederiet Royal Carribean Cruises är verksamt med kryssningar runt om i världen. De erbjuder en rabatt som börjar vid 50USD för kortare kryssningar upp till 5 nätter. 

För längre kryssningar upp till 13 nätter erbjuds 100USD i rabatt. För kryssningar längre än 14 nätter erbjuds 250USD i rabatt. Rabatten erbjuds på rumskategorin “stateroom”.  För att få möjlighet till rabatt måste man äga minst 100 aktier i bolaget. 

För dessa och andra bolag som erbjuder aktieägarförmåner är det viktigt att läsa reglerna på bolagens respektive hemsidor för alla detaljer.

FRÅGOR & SVAR

Bör man investera i bolag utefter vilka förmåner du erbjuder sina delägare?

Det är självklart inte eventuella aktieägarförmåner som skall avgöra om du skall investera i ett bolag eller ej. 

Att äga aktier är alltid förknippat med risk, en aktie kan gå ned mycket i värde och ett bolag kan till och med gå i konkurs. Även om vissa aktieägarförmåner kan verka intressanta blir de aldrig tillräckligt attraktiva för att motsvara en större nedgång i aktien. 

Om du väljer mellan ett bolag som har aktieägarförmåner och ett som inte erbjuder det, men det senare ser ut att ha bättre kurspotential kommer du sannolikt göra en bättre affär genom att välja det. 

Se det som en förmån och en bonus

Men om ett bolag verkar intressant utifrån dina kriterier för att investera i det kan erbjudanden om rabatter finnas med som en extra liten trevlig bonus.  

Det är lätt och naturligt att investera efter intresse. Du kanske redan känner till bolaget och använder deras produkter. Du ser om andra verkar uppskatta bolagets produkter och kan bedöma dem hur de står sig mot konkurrenter. 

Ett bra exempel är Skistar, åker du på skidsemester regelbundet till någon av deras anläggningar så är du säkert intresserad av att titta närmare på Skistars aktie, de har en produkt du kan analysera och känner till. Om du skulle gilla bolaget i övrigt är deras aktieägarrabatt ett välkommet extra plus, men det skall inte vara skälet att investera i bolaget.  

Att ett bolag erbjuder sina aktieägare rabatter eller andra fördelar är hur som helst ett gott tecken på att de bryr sig om sina ägare, även de som inte äger så många aktier.

Aktieägarförmåner

SVERIGE

Aktieägarförmåner i Sverige

Aktieskolan har listat fyra aktieägarförmåner som du kan ta del av i Sverige. Tre av bolagen finns noterade på Stockholmsbörsen vilket gör det ännu enklare för dig att bli delägare.

Skistar

Skistar är ett välkänt företag för alla som är intresserade av utförsåkning och vistas i fjällen. Är du dessutom aktieintresserad har du nog funderar eller kanske redan investerat i bolaget. 

För den som är intresserad av skidåkning och kanske semestrar regelbundet i den svenska fjällvärlden har Skistar bra förmåner. Företaget driver skidanläggningar på några av de mest populära orterna i fjällen som Sälen, Vemdalen och Åre men även i Norge och Österrike. 

Vad sägs om 15% rabatt på Skipass, skidskola, skiduthyrning och när du handlar online via skistarshop.com? Kravet är att du äger minst 200 aktier i Skistar och är registrerad för det i deras kunddatabas.

SAS

Flygbolaget SAS är välkänt för de flesta. De bedriver flygverksamhet både inrikes och utrikes och erbjuder själva och genom flygnätverket Star Alliance 1300 destinationer över hela världen. 

Äger du fler än 400 aktier i SAS har du möjlighet att boka vissa resor med aktieägarrabatt via SAS hemsida. För att boka dessa resor måste du registrera dig via SAS hemsida. 

Att äga 400 aktier i SAS är i skrivande stund inte en speciellt stor investering. Kanske kan det löna sig snabbt?

2entertain/Movement group

Bolaget driver några av de mest kända varumärkena för underhållnings och nöjesverksamhet runt om i Sverige. 

De driver flera restauranger och krogar med upplevelse som tema bland annat Wallmans Salonger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm driver de även krogen Golden Hits och i Göteborg STAR Bowling med flera restauranger och krogar. 

De äger och driver även flera privatteatrar som China Teatern, Oscarsteatern, Intiman och Hamburger Börs i Stockholm. I Göteborg äger de Lisebergsteatern och i Falkenberg Vallarnas Friluftsteater. 

De som äger mer än 1000 aktier i bolaget kan vara med i deras aktieägarprogram som bl a erbjuder tillgång till biljetter till utvalda smygpremiärer mm.

New Wave

Bolaget säljer framförallt profilmaterial till företag men även sportkläder, inredningsprodukter och presentartiklar. De är sedan några år även ägare till Kosta Boda och Orrefors. Det är främst butiker och hotell kopplade till dessa företag som omfattas av deras erbjudanden av bolagets aktieägarförmåner. 

De erbjuder aktieägare 15% rabatt via ett så kallat aktieägarkort. Det gäller ex i vissa av deras butiker, restauranger inom Kosta Boda och Orrefors och Kosta Boda Art Hotel. Även inom vissa andra delar av New Wave kan du utnyttja bolagets aktieägarrabatt. Företaget är generöst och ger denna rabatt även om du bara äger en enda aktie i bolaget. 

För att utnyttja rabatten krävs ett aktieägarkort från bolaget. Det måste du beställa via bolaget, var ute i god tid då de skickar ut dem en gång per kvartal.

utländska aktieägarförmåner

INTERNATIONELLT

Aktieägarförmåner utomlands

Även bolag från andra länder erbjuder aktieägarförmåner. Undersök närmare vilka villkor som gäller. Allt är inte tillgängligt för aktieägare från andra länder, en del kan bara utnyttjas i bolagets hemland. Andra erbjudanden kan vara svåra att utnyttja av olika orsaker. 

Du måste också kunna visa att du är aktieägare i ett bolag för att få tillgång till rabatterna vilket inte alltid är helt enkelt. Men även bland utländska bolag kan det finnas guldkorn att hämta bland aktieägarförmånerna.

Brewdog

Brewdog är ett nytt och hippt bryggeri och ölmärke ursprungligen grundat i Skottland. De grundades 2006, tio år senare var det Skottlands största bryggeri och fortsatte expansionen till USA. De driver också en mängd barer runt om i världen. 

Deras kraftiga och snabba tillväxt har finansierats genom en näst intill crowdfunding liknande process. Det innebär att aktieägarna har alltid varit viktiga för bolaget och de som har investerat i bolaget har alltid fått olika former av förmåner och rabatter i gengäld. Deras aktieägarförmån går under namnet “Equity for Punks”.

Bolaget har 90000 aktieägare som tar del av deras förmåner, men också lojalt stöttar bolaget. De naturligtvis också viktiga kunder till företaget och ambassadörer för dess produkter. 

De erbjuder förmåner till alla sina aktieägare, allt beroende på hur många aktier du äger i bolaget. Minsta beloppet att investera i bolaget är 25£ då erbjuer de bland annat 10% aktieägarrabatt via deras e-handel, och 5% rabatt i deras egna barer. De bjuder även på en öl på aktieägarens födelsedag. Ju mer du investerar ju bättre rabatter och finare gåvor får du av bolaget. 

Brewdog har numera egna barer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping.

 

Berkshire Hathaway

Warren Buffet är en legendarisk investerare och är delägare i många fina bolag via Berkshire Hathaway. De är bl a delägare i Coca-Cola, American Express, IBM och Kraft Heinz och många andra bolag. 

Deras aktieägarförmåner erbjuds framförallt till de aktieägare som deltar i deras årliga bolagsstämman i Omaha, USA varje år. Det är bolagen de är delägare i som brukar närvara och visa upp sina produkter likt en mässa och i många fall erbjuda dem till rabatterade priser till aktieägarna. 

Deras bolagsstämma är en stor och populär tillställning som brukar locka 10000-tals aktieägare från hela världen och även livesändas på internet.

Berkshire Hathaway ger också aktieägarrabatt i ett försäkringsbolag i USA som de äger.

IBM

Bolaget har en mycket blygsam försäljning direkt till konsument, sedan de i princip slutat med konsumentprodukter. De sålde tillverkningen av PC-datorer till kinesiska Lenovo. 

De har dock en e-handel som erbjuder viss rabatt till aktieägare, då främst på Lenovoprodukter.

Kimberly-Clark

Bolaget tillverkar pappersservetter, städprodukter och andra hushållsprodukter. De erbjuder aktieägare att köpa en box med blandade produkter från bolagets sortiment. 

Boxen levereras world wide och innehåller även rabattkuponger.

Royal Caribbean Cruises

Royal Carribean är ett rederi som erbjuder kryssningar i stora delar av världen. De erbjuder aktieägare en rabatt på 50USD vid kortare kryssningar på upp till fem nätter. 

Vid kryssningar upp till 13 nätter erbjuds 100USD i rabatt och de längsta kryssningar på fler än 14 nätter erbjuds 250USD i rabatt. För att få möjlighet till rabatt måste man äga minst 100 aktier i bolaget. Rabatten gäller i rumskategorin “Stateroom”.

Carnival Cruise Lines

Carnival Cruise Lines är även de ett rederi som erbjuder kryssningar runt om i världen. De erbjuder ett liknande program med aktieägarförmåner som Royal Carribean, med större rabatt ju längre kryssning du reser med. 

Rabatten startar även här på 50USD. Även här krävs det att du äger minst 100 aktier i företaget.

Norwegian cruises

Ytterligare ett rederi med kryssningar i stora delar av världen som erbjuder rabatterade kryssningar för aktieägare är Norwegian Cruises. Rabatten börjar med 50 USD för kortare kryssningar och ökar därefter ju längre kryssningarna är, precis som de andra rederierna. 

Tänk på att rederierna verkar under fler namn än själva bolagsnamnet som deras aktie handlas under. Rabatten kan alltså gälla på flera olika rederier som ingår i de olika koncernerna. Vissa kryssningar är undantagna från möjlighet till aktieägarrabatt.

Ford motor

För de aktieägare i Fords som äger “F” aktien erbjuder Ford en specialprislista kallad X-plan. Det krävs att du äger 100 st aktier i Ford och har gjort det i minst 6 månader. 

Huruvida den rabatten går att få vid köp i Sverige är oklart, men det kan vara värt att ta upp frågan med deras återförsäljare som ett förhandlingsargument om du funderar på att köpa en Ford och äger aktier i bolaget.