Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa SBB aktie (SBB) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Samhällsbyggnadsbolaget aktie

Bolaget SBB förvaltar och äger bostads- & samhällsfastigheter. SBB vision är på ett långsiktigt sätt äga och fokusera på förvalta och vidareutveckling. Största delen av fastighetsinvesteringarna återfinns i norden. Bolaget grundades ursprungligen 2016. SBB har idag sitt huvudkontor i Stockholm. På den här sidan har vi samlat in all information om SBB för att kunna investera i bolaget och köpa SBB aktier.

Samhällsbyggnadsbolaget logo

BOLAGSNAMN

SBB

ADRESS

Strandvägen 1, 114 51 Stockholm

TICKER

SBB

SEKTOR & BRANSCH

Bostad & fastigheter

MARKNADSPLATS

Stockholmsbörsen

LAND

Sverige

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

SBB aktiekurs

Här nedanför visas kan du klicka dig in och se SBB’s aktiekurs.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i SBB?

Det finns flera anledningar till att köpa SBB aktie. Vi har koll på bolaget och radar nedan upp de tre främsta anledningarna till att genomföra investeringen. Låt oss börja. 

De får in stabila intäkter varje månad

Företaget bakom aktien får in regelbundna intäkter varje månad i form av hyror. De flesta hyreskontrakt varar dessutom generellt i minst ett år vilket är ännu en säkerhet. 

Stått emot inflation bra

Fastighetsaktier står historiskt sett emot inflation bra. De är väl rustade men också förberedda eftersom hyror och fastighetspriser brukar följa inflationen väl.  

Goda förutsättningar generellt

Fastighetsbolag har just nu ett bra förvaltningsresultat och goda förutsättningar att lyckas. Fastighetsbranschen är helt enkelt en bra bransch att köpa aktier i. 

Så kan du köpa SBB aktier

Det är enkelt att investera i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Nedan går vi igenom hur du genomför köp i 4 enkla steg. 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Avanza är den ledande nätmäklaren i Sverige och det är här vi rekommenderar att du köper denna aktie. Det första du behöver göra är att öppna ett konto på webbsidan, Avanza.se. På webbsidan klickar du på “bli kund” och får där skriva in ditt personnummer. 

Därefter vill de få reda på lite information om dig som kund. Du kommer delvis få fylla i kontaktuppgifter, välja vilket land du är medborgare och svara på lite frågor gällande din syn på risk. 

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du skapat ditt konto och loggat in är det dags att öppna ett investeringssparkonto, även förkortat ISK. Ett ISK är ett schablonbeskattat konto vilket betyder att du betalar en låg, årlig procentsats på värdet av ditt kapital. Du slipper dessutom att deklarera för affärerna. Det är alltså i detta kontot du kommer förvara dina aktier. 

Steg 3: Sök efter SBB

Nu är det dags att leta upp den rätta aktien. Det gör du genom att använda sökfunktionen på webbsidan och söker efter “SBB B”. Då kommer du ledas till en landningssida där du kan läsa mer om aktien och titta på bland annat börsvärde, direktavkastning antal köp med mera. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Att sedan genomföra själva köpet är inte alls svårt. På sidan du landat på efter att du sökte efter aktien finns det en blå knapp med texten “köp”. Den klickar du på och följer instruktionerna. Du kommer bland annat få välja hur många aktier du vill köpa. 

Samhällsbyggnadsbolaget aktie avanza
Så här ser landningssidan ut för SBB aktien hos Avanza. Du kan här se information och historisk data om aktien men även köpa eller sälja aktien.

Presentation av SBB

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Deras vision är att långsiktigt äga fastigheterna och lägga ett stort fokus på förvaltning och vidareutveckling där renovering och ombyggnation ska stå för den större delen av verksamheten. Fokus ligger på Norden och det är här den största andelen av fastighetsinvesteringarna äger rum. 

Det är ingen hemlighet att bostadsbristen är en av Sveriges och Nordens största samhällsproblem och utmaningar. Där kommer Samhällsbyggnadsbolaget in genom att bidra till att nya bostäder byggs, antingen genom fastighetsutveckling eller genom att hitta mark där det går att bygga nya bostäder. 

Så tjänar SBB pengar

Det är på sina fastighetsinvesteringar Samhällsbyggnadsbolaget tjänar sina pengar. Med hjälp av ett starkt kassaflöde och långa hyreskontrakt kan de fortsätta utvecklas och expandera. 

Så grundades SBB

Samhällsbyggnadsbolaget grundades av Ilija Batljan i mars 2016. Detta med visionen att bygga det bästa fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter i Norden. Bolaget har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. 

Investera i liknande bolag som SBB

Har du spanat in SBB B men vill sprida dina risker och investera i fler aktier, kanske i liknande bolag som Samhällsbyggnadsbolaget? Då gör vi det hela enkelt för dig och presenterar nedan tre bolag som liknar SBB B aktien.

Fast. Balder B (BALD B)

Balder är ett annat bolag inom fastighetsbranschen som också har sitt fokus på den nordiska marknaden. Störst inriktning sker mot förvaltning och vidareutveckling av kommersiella fastigheter. Fastigheterna förvaltas med en långsiktig vision om att vara en aktiv och långsiktig ägare. Fastigheterna finns oftast placerade i storstäder och tillväxtområden. Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg och grundades 2005. 

Atrium Ljungberg B (ATRLJ B)

Ytterligare ett bolag inom fastighetsbranschen. Atrium Ljungberg har en vision om att äga, förvalta och aktivt delta i utvecklingen av fastighetsbeståndet. I bolagets fastighetsportfölj återfinns huvudsakligen kommersiella fastigheter som ligger i de större nordiska städerna. Huvudkontoret ligger i Nacka, Stockholm, och grundades 2006.

Wallenstam B (WALL B)

Wallenstam är även de verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget bygger, utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter i storstadsområden i Sverige. De kommersiella fastigheterna innefattar bland annat butikslokaler, kontorslokaler men också lokaler som är potentiella för cafe- och restaurangverksamhet. Bolaget arbetar också med nyproduktion av bostadsfastigheter. Huvudkontoret ligger i Göteborg och bolaget grundades 1944.

Ska man investera i SBB?

Det är viktigt att noggrant göra analyser av de fördelar och nackdelar som finns med en investering. Med hjälp av dessa analyser kan du därefter fatta ett välgrundat beslut kring om du ska investera eller inte. Vi har gjort en stor del av jobbet åt dig. Nedan presenterar vi de fördelar respektive nackdelar som finns med aktien. 

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om SBB

Vi förstår att det kan finnas frågetecken kring Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och en investering i bolaget. Nedan svarar vi på de tre vanligaste frågorna om ämnet. 

Finns SBB på börsen?

SBB är listade på Stockholmsbörsen i Large Cap Stockholm.

Vart kan jag investera i SBB?

Det finns flertalet nätmäklare där du kan genomföra investeringen men vi föreslår Avanza som är Sveriges främsta nätmäklare. Högre upp i artikeln går vi igenom hur du steg för steg skapar ett konto och köper aktien där.

Hur mycket ska man investera i SBB?

Du ska bara investera så pass stor summa som du har råd att förlora, aldrig större än så. Gör du det finns det en risk att du skuldsätter dig själv. Det är också viktigt att sprida riskerna och äga flera aktier.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5