Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

15 bästa AI aktierna att köpa i november 2022 (Topplista)

Bästa AI aktierna

I takt med att artificiell intelligens (AI) blir allt vanligare börjar aktiemarknaden uppmärksamma detta. AI har potential att omstöpa hela branscher, och investerare letar efter sätt att ta del av det. Så om du är intresserad av att investera i AI aktier så har vi listat 15 av de bästa AI aktierna du bör titta på. 

Oavsett om du letar efter ett sätt att komma igång med AI eller om du bara är nyfiken på vilka företag som leder branschen har den här listan något för dig!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Börja investera i artificiell intelligens idag

Innehållsförteckning

Varför investera i artificiell intelligens?

Enligt många experter inom teknik och finans så kommer AI att bli enormt. Redan idag finns det ett stort intresse, men det finns inte jättemånga bolag som arbetar med AI. Det här innebär att tekniken är i ett intressant läge där det finns bra investeringsmöjligheter, men där det definitivt kan ta ett tag tills du ser några resultat.

Innan du investerar i Artificiell Intelligens så måste du lära dig lite mer om vad det hela handlar om, och varför många väljer att investera i dessa aktier just nu.

Intresset ökar mycket

Intresset för AI har ökat med åren, inte minst genom att det diskuteras allt mer och så gott som dagligen publiceras det nya artiklar om ämnet.

Techbolagen är knappast diskreta om att man satsar allt mer pengar på det och många, inte minst bolag som Google, har idag hela avdelningar dedikerade till det. Det här gör det såklart intressant att investera i det då storbolagen ofta har en god aning om vad som väntar i framtiden.

Det har däremot inte funnits jättemånga företag att investera i. Visst går det att köpa aktier som Google, men rena AI-bolag har det däremot inte funnits. Det här har förändrats nu och idag finns det flera bra AI-bolag som är börsnoterade.

Det har inte blivit stort ännu

AI är stort, men det är långt ifrån redo. Det man använder idag är mer en form av algoritmer, så tekniken är inte riktigt i mål ännu. Det här gör det möjligt att köpa sig in tidigt i tekniken. Träffar man rätt med sin investering kan man eventuellt få en investering i en framtida börsjätte. Åtminstone teoretiskt, exakt vad som händer i framtiden är alltid osäkert och AI är ett ganska osäkert område.

Många nya bolag med varierande potential

Tidigare var det som sagt svårt att investera i AI men idag dyker det upp allt fler bolag som fokuserar på den här tekniken, många är också börsnoterade. Det är fortfarande en relativt liten bransch på börsen men det finns några dussin bra aktier att titta på. Ofta har man lite olika fokusområden så det är bra om du först läser på om de olika bolagen innan du tar ett beslut.

Vart kan jag köpa aktier i artificiell intelligens?

Det finns många olika plattformar där du kan investera i AI aktier. Företagen är ofta börsnoterade i USA, så du måste handla din aktie på en plattform som erbjuder aktier från USA, eller så använder du en utländsk plattform till att börja med.

Olika människor kan ha lite varierande krav på plattformarna och du måste titta på fler saker än att det finns AI aktier i utbudet. Du kanske vill ha hävstång, ett stort utbud i allmänhet eller många olika investeringsalternativ.

Som tur är så finns det många bra plattformar och vi ska gå igenom dessa så att du kan hitta en som passar dig. Hos alla tjänster vi listar hittar du möjligheter att investera i AI aktier, men beroende på hur du vill investera så kan en del tjänster passa bättre än andra.

Är du intresserad vilka de bästa aktierna är för nybörjare är? Då tycker jag du ska läsa vår artikel där vi listar de 52 bästa nybörjaraktierna.

1. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare för framförallt aktier och fonder. Det finns ett enormt utbud av både svenska och utländska aktier, så du kommer att hitta allt du kan tänkas behöva. Du hittar de allra flesta aktier inom artificiell intelligens här.

Deras plattform har många olika finansiella instrument och du kan också sätta igång ett sparande på ett par minuter. Att skapa ett konto gör du med BankID, och sedan är det bara att sätta in pengar och börja investera.

Självklart finns det också bra grafer och annan information om varje bolag. Sedan finns det mycket generell information om att investera, så att du kan lära dig mer och bli bättre som investerare.

Avanza_logotyp
5/5

Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0

2. eToro

eToro är en stor internationell tradingplattform. Det här är alltså en sida som framförallt används för aktiv trading, såsom swingtrading eller daytrading. Det är därför inte en lika bra sida för långsiktiga innehav.

Utbudet är däremot väldigt bra och det finns lite allt möjligt här. Du hittar aktier, råvaror, fonder, valutor och index från hela världen.

Det finns därför en del AI aktier att köpa här för den som vill investera i just artificiell intelligens, men också mycket annat. Det finns många funktioner och även CFD och hävstång, så det allra mesta en trader kan tänkas behöva.

etoro logo
5/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. IG

IG är en stor tradingplattform som bland annat är populär här i Sverige. Du kan handla med hävstång och investera i en mängd olika värdepapper, bland annat i olika bolag som arbetar med artificiell intelligens.

Sidan kan kännas lite komplicerad för en nybörjare men IG erbjuder jättemycket information och hjälp för den som är ny till trading. I övrigt så är sidan bra att använda och är ledande inom trading tillsammans med sidor som eToro.

IG Markets logo
4/5
Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

4. Nordnet

Nordnet är den andra stora plattformen i Sverige för aktier och fonder. Det finns ett stort utbud och man erbjuder flera bra tjänster för att komma igång med ett sparande. Det finns gott om aktier i utbudet och du kan börja investera i artificiell intelligens väldigt enkelt med Nordnet.

Precis som andra plattformar som liknar den så får man ganska låga avgifter och ett bra utbud, men med begränsade möjligheter till trading. Är du ute efter exempelvis daytrading eller swingtrading är det därför bättre att välja en riktig tradingplattform.

Nordnet logo
4.5/5

15 bästa aktierna inom artificiell intelligens att köpa

 Aktie/BolagAvkastning 1 årAvkastning 3 årÄgare hos Avanza
1Palantir Technologies−57,06%Inte funnits i 3 år13 250
2C3.ai−83,06%Inte funnits i 3 år991
3Salesforce−3,92%0,44324 042
4Advanced Micro Devices0,38154,008615 196
5Docusign−49,36%1,43331 633
6Tesla0,0377#ERROR!62 688
7Alphabet C0,53591,66688 792
8Kratos−39,76%0,090988
9Baidu−36,83%−7,60%1 016
10JD.com−23,29%1,97121 088
11Trimble0,02970,924230
12Materialise−70,88%0,1783227
13Deere & Company0,23711,2844828
14Huya−74,99%−68,16%250
15Axon−14,57%1,8065336

Uppdaterad: 2022-02-03

1. Palantir Technologies

Palantir arbetar med så kallad big data och jobbar med övervakning. Man har bland annat kontrakt med amerikanska Department of Defense och USIC. Deras programvara används bland annat för att förebygga terrorism och brott, så en del av deras tjänster används också av polismyndigheter, men även av en del företag.

2. C3.ai

C3 är ett av de nya företagen som satsat på specifikt artificiell intelligens. Aktien var väldigt hypad när den skulle börslistas men såg sedan ett snabbt fall, men har sedan stabiliserats.

Bolaget arbetar med att ta fram AI-program för en mängd olika syften och riktar sig framförallt till stora bolag. Deras program kan hjälpa företagen att bli mer kostnadseffektiva och säkra. Det är också en av de få rena bolagen som uteslutande arbetar med artificiell intelligens.

3. Salesforce

Salesforce arbetar med molnteknik och är ett stort IT-bolag från USA. Deras fokusområde är Customer Relationship Management, CRM. Det är samtidigt ett bolag som investerar i en mängd olika områden och man har investerat i över 275 olika företag runt om i världen. Ett av företagen är Figure Eight, ett program inom maskininlärning som används för att utveckla bland annat artificiell intelligens.

4. Advanced Micro Devices

AMD är ett välkänt bolag som bland annat utvecklar datorprocessorer. Med det stora intresset för artificiell intelligens så har man också börjat utveckla kort specifikt för AI, då alltså med mer accelererande kraft och bättre prestanda för företagen som arbetar med just detta.

Det är inte omöjligt att det här är något som utökas i framtiden. I övrigt så har AMD varit en populär aktie just för deras processorer och delar som är några av marknadens bästa, inte minst för speldatorer där man har börjat gå om Intel.

5. Docusign

Docusign erbjuder tjänster för att hantera elektroniska avtal och gör det bland annat möjligt att signera avtal elektroniskt över datorn. Det är ett företag med över en miljon kunder men sedan så använder hundratals miljoner människor deras tjänster, i mer än 180 länder. Man använder bland annat AI för att analysera och hantera avtal över de olika bolag som använder deras tjänster.

6. Tesla

Tesla är främst kända för deras elektroniska bilar. Idag arbetar man mycket med Autopilot, deras avancerade körassistent som är menad att skapa självkörande bilar i framtiden. Det här använder bland annat AI för att det ska vara säkert och fungera.

Man arbetar också på en människoliknande robot på två ben. Den är menad att utföra arbete och man använder bland annat AI för att göra den här tekniken möjlig.

7. Alphabet

Alphabet är företaget bakom Google och som även äger tjänster som bland annat YouTube. Det är en av världens största aktier inom teknikbranschen och många äger idag aktien, även här i Sverige.

Google är också en av världens största bolag inom AI och använder kontinuerligt det och andra likvärdiga tekniker i deras sökmotor. I framtiden är det troligt att Google kommer att vara en av världens största bolag inom just AI, och är ett av företagen med en av världens största avdelningar som är helt fokuserade på detta.

8. Kratos

Kratos Defense & Security Solutions är ett stort företag inom det amerikanska försvaret. Man tillverkar bland annat energivapen, satellitsystem, obemannade system och teknik inom cybersäkerhet/krigsföring.

Det säger sig självt att med den här typen av fokus så är det också nödvändigt att ett sådant företag tittar på AI. Man misstänker att AI kommer att vara en viktig del inom cyberkrig i framtiden, så Kratos arbetar bland annat med att ta fram ett automatiserat system baserat på just AI.

9. Baidu

Baidu är den kinesiska motsvarigheten till Google och är också den största sökmotorn i Kina. Det är den nästa sökmotorn efter Google i världen sett till användning. Det är också en av Kinas största techbolag och är såklart verksamt i en mängd olika områden. Precis som att Google satsar på AI så är Baidu också aktiva inom utveckling av det.

Det är viktigt för stora techbolag att hålla sig i framkant så det är naturligt att man tävlar med de andra bolagen i världen. Baidu har samtidigt inte mycket verksamhet i väst, men många av deras produkter går att använda för den som vill. Företaget vill bland annat förbättra hur man använder och har tillgång till internet och databearbetning i allmänhet genom AI, och har flera stora samarbeten på området. 

10. JD.com

JD.com är en av Kinas absolut största företag inom e-handel och grundades redan på 90-talet. Idag är det en av giganterna tillsammans med Tmall som ägs av Alibaba, båda aktierna går att köpa på marknaden och är involverade i olika branscher. Det är ett globalt fortune 500 företag och är således en av världens största bolag.

Det är därför inte en överraskning att man också satsar på AI. Bland annat har man investerat i AI för att börja erbjuda drönarleveranser, och man hoppas på att kunna automatisera hela systemet. Teoretiskt skulle det innebära att hela deras webbhandel skulle då bli automatiserad, från mottagningen av beställningen till leverans till den som handlar hos företaget.

11. Trimble

Trimble är ett företag som arbetar med mjukvara, hårdvara och olika tjänster som riktar sig till andra företag. Fokus är framförallt globala företag inom bygg och konstruktion. Här vill man applicera AI för att göra branschen mer effektiv.

Man arbetar med mängder av olika program bland annat för GPS, navigering, obemannade flyg (UAVs) och mycket annat.

12. Materialise

Materialise NV är ett belgiskt bolag men är listat på Nasdaq i USA. Det är ett företag som arbetar med 3D skrivande och konstruktion genom 3D-teknik. Man arbetar på väldigt stor skala och kan bland annat hjälpa företag att ta fram billiga produkter och prototyper. Här vill man använda AI för att göra processen mer effektiv och innovativ.

13. Deere & Company

Deere tillverkar maskiner för lantbruket och är en av världens största inom branschen. Det är kanske inte det mest uppenbara exemplet för AI men Deere & Co har hittat innovativa sätt att introducera tekniken i sitt bolag. 

Man använder det bland annat för att kunna analysera lantbruket, men man har också introducerat det i en del av sin teknik. Det är däremot inte det mest uppenbara bolaget att köpa om man är ute efter just AI, men bolaget kan vara intressant i allmänhet.

14. Huya

Huya är Kinas största tjänst för live video streaming, tjänsten går under namnet Nimo TV globalt och är den största tjänsten i länder som Brasilien och Vietnam. Företaget använder bland annat AI för att analysera stora mängder data. med över 150 miljoner användare så finns det ett behov av att göra datahanteringen så effektiv som möjligt, och då är AI det enda seriösa alternativet.

15. Axon

Axon är ett amerikanskt bolag som arbetar med teknologi och vapenprodukter som tillverkas åt den amerikanska militären, polismyndigheter och civila. Man är bland annat kända för sina tasers och för Evidence.com, en molnbaserad plattform för digital bevishantering.

Man arbetar mycket med AI då man anser att det är oacceptabelt hur mycket tid som bland annat poliser behöver lägga på pappersarbete. Man vill därför automatisera mycket av det här arbetet genom AI, så att poliser och andra viktiga roller kan lägga ned mer tid på fältet och annat viktigt istället för att fylla i papper hela dagarna.

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.