Sveriges rikaste män – här är de 10 rikaste i maj 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är du intresserad av att lära dig vilka de 10 rikaste männen i Sverige är?

I den här artikeln listar vi de 10 rikaste männen, hur stor förmögenhet de har och hur de har tjänat sina pengar. Du kommer därför att få lära känna tio olika affärsmän som blivit finansiellt rika genom allt från kläder och fartyg till förpackningar och telekom.

Nu kör vi igång!

Innehållsförteckning

Sveriges 10 rikaste män

Sverige har många framgångsrika män såväl som kvinnor. I denna artikeln kommer vi dock fokusera på männen. Vissa av männen på topp 10 listan är inte bara Sveriges rikaste personer utan har också varit med på listan över världens rikaste personer. 

De flesta männen på listan över Sveriges rikaste personer är framgångsrika entreprenörer. Antingen har de startat upp sina egna företag eller så har de tagit över familjeföretag. Vissa har också ärvt en del av sin förmögenhet från familj eller andra släktingar.

Vi har skapat den här grafen här nedanför så du kan enkelt se den stora skillnaden mellan tionde rikaste mannen och den rikaste i Sverige.

Sveriges 10 rikaste män i Sverige graf

Här nedanför kan du se vår andra tabell där vi har listat Sveriges 10 rikaste män, deras ålder, hur stor deras förmögenhet är samt källan till deras rikedom. Om du inte känner till alla namnen på listan känner du säkerligen till företagen, det är stora bolag som är källan till männens rikedom på denna listan. 

Har du själv ett mål att bli ekonomiskt oberoende så har vi skapat en guide där vi steg för steg går igenom hur man blir rik.

NamnFörmögenhet (Cirka)ÅlderKälla till förmögenhet
Stefan Persson120 miljader kronor71Hennes & Mauritz
Hans Rausing110 miljader kronor92Tetra Pak
Melker Schörling68 miljader kronor71Hexagon, Securitas, Assa
Fredrik Paulsen66 miljader kronor67Ferring
Jörn Rausing56 miljader kronor58Tetra Pak
Finn Rausing52 miljader kronor63Tetra Pak
Bertil Hult41 miljader kronor77EF Education
Dan Sten Olsson40 miljader kronor71Stenakoncernen
Fredrik Lundberg 36 miljader kronor67Lundbergs
Martin Lorentzon28 miljader kronor49Spotify
Stefan Persson
Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0)

1. Stefan Persson

På plats ett över Sveriges rikaste personer kommer Stefan Persson som är en svensk företagsledare. Han var mellan 1982 och 1987 verkställande direktör på H&M, det vill säga Hennes & Mauritz, som grundades 1947. Än idag äger han en del av H&M. 

När Stefan var som allra rikast var han inte bara Sveriges rikaste utan låg också med på plats 17 av världens rikaste personer, något som är väldigt stort. 

Hur tjänar Stefan Persson sina pengar?

Stefan Persson tjänar sina miljarder kronor genom ägandet av H&M men han äger dessutom en stor del av teknikbolaget Hexagon AB. Han har också ett fastighetsbolag vid namn Ramsbury Invest där han äger en mängd fastigheter som finns lokaliserade både i Stockholm, London och Paris.

Hans Rausing
Foto: Lars A. Lindqvist, Wikimedia Commons

2. Hans Rausing

Hans Rausing avled år 2019 och var en av arvtagarna till Tetra Pak, ett företag som ligger under Tetra Laval. Fram tills han avled 2019 var han faktiskt Sveriges rikaste person och en av de 100 rikaste personerna i hela världen. 

Hans Rausing var bosatt i London under tiden han levde och var gift med en kvinna vid namn Märit Norrby. 

Hur tjänar Hans Rausing sina pengar?

Fram tills 1993 var Hans ordförande i Tetra Pak, därefter sålde han sina 50 % av företaget och lämnade. Det var just detta som blev grunden till hans förmögenhet.

Melker Schörling
Foto: Schorlingab.se

3. Melker Schörling

Melker Schörling är en framgångsrik affärsman som bland annat blev känd genom att vara VD för företaget Securitas. Detta under 80-talet. Därefter gick han över till Skanska. 

Melker har också grundat investeringsbolaget Melker Schörling AB som äger andelar i exempelvis Hexagon, Securitas och Loomis. Företaget grundades 1987. 

Hur tjänar Melker Schörling sina pengar?

Melkers fokus ligger på att, som aktiv ägare i Melker Schörling AB, utveckla industriella företag tillsammans med talangfulla ledare. Verksamheten drivs idag av andra generationen av familjen Schörling. 

Melkers företag har stora ägarandelar i flertalet börsnoterade bolag som alla är marknadsledande inom sina respektive marknader. 

Frederik Paulsen
Foto: News Øresund – Johan Wessman

4. Frederik Paulsen

Frederik Paulsen är son till Frederik Paulsen Sr som grundade läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals. Där är Frederik idag icke-verkställande chef. Frederik är bosatt i Schweiz där även huvudkontoret ligger.

Hur tjänar Frederik Paulsen sina pengar?

Frederik Paulsen har tjänat den större delen av sina pengar genom sina andelar i faderns företag. Utöver det har han gjort många investeringar inom fastigheter men också inom vinodling. Frederik sitter också i styrelsen i flera andra företag, däribland tobaksföretaget Philip Morris International.

Jörn Rausing
Foto: Tetralaval.com

5. Jörn Rausing

Jörn Rausing är brorson till Hans Rausing som ligger på plats två i denna lista. Jörn är delägare i Tetra Laval.

Hur tjänar Jörn Rausing sina pengar?

Jörn Rausing har tjänat sin förmögenhet genom arv men också sitt arbete med Tetra Laval. Utöver det har han gjort en stor investering i bolaget Ocado där han gick in med 26,5 miljoner pund 2003. Idag är de värda över 1,4 miljarder pund.

Finn Rausing
Foto: Tetralaval.com

6. Finn Rausing

Finn Rausing är en annan del av Rausing-familjen, han är nämligen broder till Jörn och också delägare i Tetra Laval. Vid faderns död år 2000 ärvde de tre syskonen en del av koncernen. 

Han är dessutom delägare i Alfa Romeo som är ett Formel 1-team. Finn är idag bosatt i Storbritannien men kommer från Sverige. 

Hur tjänar Finn Rausing sina pengar?

Finn Rausing har tjänat sina miljarder kronor delvis genom arv, delägarskapet i Tetra Laval och Alfa Romeo men också genom förvaltning inom en mängd olika branscher. 

Under 1960-talet när Finn Rausing växte upp var familjens förmögenhet inte speciellt stor. Det var först under 1970 talet som affärerna började blomstra på allvar och förmögenheten växte fram. 

Bertil Hult
Foto: Thomas - EF Education First

7. Bertil Hult

Bertil Hult från Stockholm är en av Sveriges främsta miljardärer och grundare av utbildnings- och språkföretaget EF Education First. Idag är han bosatt i Schweiz men kommer från Sverige. Det är också i Schweiz huvudkontoret för företaget ligger. 

Bolaget har över 40 000 anställda i hela 53 länder. Numera finns även verksamheten online, i form av en online-språkskola vid namn “EF Englishtown”.

Bertil Hult lider av dyslexi vilket påverkade hans skolgång. Han har därmed grundat Bertil Hults Stiftelse för att främja förståelse för dyslexi i Svenska grundskolor. 

Hur tjänar Bertil Hult sina pengar?

Bertil Hult har tjänat sina miljarder kronor från sitt bolag EF Education First. Bolaget ägs helt av honom och hans familj.

Dan Sten Olsson
Foto: Stena.com

8. Dan Sten Olsson

Dan Sten Olsson är majoritetsägare i Stenasfären där du bland annat hittar Stena AB, Stena Sessan och Stena Metall. Dan äger 51 % av Stenasfären, resterande ägs av andra personer i familjen och släkten. 

Dan Sten Olsson är son till Stenakoncernens grundare Sten A Olsson och Birgit Andersson. Han är också bror till Madeleine Olsson Eriksson, Stefan Olsson och Christofer Olsson. 

Dan blev Vice VD 1978 och tog sedan över ledningen av Stenasfären efter sin far år 1983. 

Hur tjänar Dan Sten Olsson sina pengar?

Dan Sten Olsson har tjänat den större delen av sin förmögenhet genom Stenasfären som är en stor grupp. Han tog över som VD 1983 efter sin far Sten A Olsson år 1983.

Fredrik Lundberg
Foto: Skanska.com

9. Fredrik Lundberg

Fredrik Lundberg är son till byggmästaren Lars Lundberg. Fredrik är VD i investmentföretaget LE Lundbergföretagen. Han har direkt, och genom LE Lundbergföretagen intresse i bland annat Hufvudstaden, Holmen, Handelsbanken och Skanska. 2015 tog han dessutom över rollen som styrelseordförande i investmentbolaget Industrivärden.

Hur tjänar Fredrik Lundberg sina pengar?

Fredrik Lundberg har tjänat den större delen av sina pengar genom Lundbergföretagen där han är VD men också genom andra lyckade investeringar.

Martin Lorentzon
Foto: Janerik Henriksson/Zuma Press/Newscom

10. Martin Lorentzon

Martin Lorentzon, som kommer från Borås, som hamnar på plats 10 av Sveriges rikaste män är en IT-entreprenör som är medgrundare till både Tradedoubler och Spotify. Utöver det har han också suttit i styrelsen för Telia Company. Medgrundandet av Spotify tillsammans med Daniel Ek är dock det han är mest känd för.

Hur tjänar Martin Lorentzon sina pengar?

Den större delen av sin förmögenhet och sina miljarder kronor har Lorentzon fått från grundandet av Spotify. Företaget grundades 2006 och är idag enormt stort. Mellan 2019 och 2021 ökade antalet lyssnare med betalabonnemang från omkring 100 miljoner till 165 miljoner.  

Lorentzon är också medgrundare till företaget Tradedoubler, något han dock inte är lika känd för. Här har han också tjänat mycket pengar genom åren. Tradedoubler är ett svenskt onlinemarknadsföringsföretag som är aktivt inom prestationsbaserad marknadsföring och teknologi. Företaget grundades 1999 av Felix Hagnö och Lorentzon och noterades på Stockholmsbörsens O-lista 2005. 

Rekommenderade artiklar att fortsätta läsa

Senast uppdaterad

Artikeln är faktagranskad och publicerad av

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.