Investera i koppar – så kan du handla koppar 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Investera i koppar

Att investera i koppar kan tyckas vara komplicerat men genom en tradingmäklare kan du enkelt köpa koppar via CFD:er. En av dessa tradingmäklarna som vi kan tipsa om är eToro som har ett stort utbud på över 30 råvaru-CFD:er som du kan handla.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika alternativ till tradingmäklare samt hur du kan investera i koppar. Vi berätta också mer om för- & nackdelar med att köpa råvaran.

Bästa tradingmäklaren för råvaror
Börja investera i råvaror!
5.0

eToro.com är en av världens ledande tradingmäklare och erbjuder dig möjligheten att handla många olika råvaror.

Fördelar:
  • Stor aktör med stabil & säker plattform
  • Testa handla råvaror med gratis demokonto
  • Minsta insättning: $50
  • +20 miljoner aktiva kunder i världen
  • En av världens största tradingmäklare
  • Handla även aktier, index, valutor m.m.
Öppna konto Läs vår eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i koppar

Om du vill investera i koppar så finns det många olika alternativ. Till att börja med måste du hitta en bra mäklare där du kan investera ditt kapital. Det finns mäklare som erbjuder certifikat som följer den underliggande tillgången, exempelvis koppar. Det finns också aktier i bolag som tar fram koppar, fonder som investerar i koppar och andra ädelmetaller.

En bra mäklare ska gärna erbjuda flera olika alternativ så att man kan fördela sina risker och där man kan välja sin exponering efter eget tycke. Vi rekommenderar eToro som erbjuder flera olika sätt att investera i koppar, så du får gott om alternativ och kan då också investera i annat, exempelvis guld, silver eller en mängd olika aktier.

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna.

Om du är ny till trading så rekommenderar jag vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är en stor internationell plattform för trading där du kan investera i aktier, fonder, valutor och råvaror. Det finns ett stort utbud och du kan göra många olika investeringar här. Det finns också certifikat för att till exempel investera sina pengar i koppar och många andra metaller som är populära på marknaden.

Bästa tradingmäklaren för råvaror
Börja investera i råvaror!
5.0
Öppna konto Läs vår eToro recension
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Annonslänk.
Avgifter 
Registrering av konto0 USD
ProvisionN/A
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

2. IG

IG var länge en av marknadens största aktörer och var en av de bättre i Sverige. Det är fortfarande en stor aktör även om det nu finns många fler alternativ. Företaget finns sedan 1974 och har en licens från brittiska FCA, deras Finansinspektion. Den svenska delen av företaget har också en licens från vår Finansinspektion.

Det finns över 10 000 olika underliggande tillgångar och det finns såklart en del saker här även inom metaller. Utöver CFD:er för råvaror så går det också att titta på aktier för bolag som arbetar med koppar.

Populär aktör i Sverige
IG
4.5
Öppna konto IG recension
Disclaimer: 72% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare och används av mer än 1 300 000 användare för att investera i en mängd olika värdepapper. Du hittar många aktier, fonder och även mini futures.

Samtidigt som det här är en av Sveriges bästa plattformar för ett långsiktigt sparande så är Avanza inte att rekommendera för trading. Då är det istället bättre att titta på sidor som eToro. Om du däremot vill använda Avanza så kan du investera i aktier för kopparbolag.

Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se
Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Varför ska man investera i koppar?

Koppar kan vara en intressant investering för den som är ute efter att investera i metall. Efterfrågan väntas öka och det har redan hänt en hel del senaste åren. Koppar handlas enkelt då det är den tredje största metallen efter guld och silver.

Men vad vet vi om dess utveckling och vilka konkreta skäl finns det till att investera i det under året?

Begränsad tillgång

Koppar kanske inte verkar som en sällsynt metall, men det är den. Inte för att det finns en brist utan för att vi använder den allt mer. Kina står för mer än 50% av förbrukningen och den väntas öka med åren.

Den är bland annat både ström- och värmeledande och är därför ett material som används i allt från kablar till bilar. Det har vid vissa tillfällen varit nära till en brist på den, inte minst då allt mer elektroniskt tillverkas vilket ökar behovet av detta material.

Stor efterfrågan som väntas öka

Koppar används som sagt i lite allt möjligt och då bland annat i en hel del elektronik, bilar men också i infrastrukturen. Det är helt enkelt en så mångsidig metall att väldigt många företag och länder har ett stort behov. Det här behovet kommer inte att minska.

Kopparpriset har en lång väg att gå

Priset på koppar väntas gå upp när efterfrågan ökar. Det här har också att göra med att efterfrågan inte matchar tillgången, vilket driver upp priset. Experter är däremot inte ense om hur mycket priset ska gå upp.

Investera i andra råvaror

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. 81% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Trading innebär hög risk.

Top 5 största kopparproducenterna

De länderna som producerar mest koppar är Chile, Peru, Kina, DRC och USA. Här nedanför visar vi hur mycket de producerar och vart på världskartan produktionen pågår. 

NrLandÅrlig produktion av koppar (Ton)
1Chile5 831 600 (2018)
2Peru2 500 000 (2019)
3Kina1 561 100 (2018)
4Democratic Republic of Congo1 239 059 (2018)
5USA1 220 000 (2018)

Investera i kopparaktier

Det finns många sätt att investera i koppar, ett av dessa är genom att köpa aktier. Det här är ett enkelt sätt och ofta arbetar dessa företag med mer än bara koppar, så det är en lägre risk där du inte baserar hela din investering på bara koppar. Om du däremot vill det och anser att det är en rimlig risk så kan du istället handla fysiskt koppar eller genom certifikat.

Boliden

Boliden är ett stort svenskt bolag som arbetar med prospektering och exploatering av olika ädelmetaller. Utöver koppar så handlar det bland annat om bly, zink och nickel. Man producerar också cirka 18 000 kilo guld varje år.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Lundin Mining

Lundin Mining är ett svensk-kanadensiskt bolag som är registrerat på Stockholmsbörsen. Man arbetar med just koppar, bly, zink och nickel, man äger bland annat svenska Zinkgruvan. Utomlands har man fler projekt, bland annat en koppar-guldgruva i Brasilien men även många andra projekt i olika länder.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Southern Copper Corporation

Amerikanskt bolag som startades 1952 och har sitt huvudkontor i Arizona. Har gruvdrift, utforskning, smältning och även raffinering av en mängd olika mineraler i Peru, Ecuador, Chile, Argentina och Mexiko, bland annat koppar.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vad är koppar?

Koppar är den tredje mest använda industrimetallen i världen. Järn är på plats ett och på två hittar du aluminium. Koppar är ett metalliskt grundämne som har en rödaktig färg som är svår att missa. Den har en otrolig ledningsförmåga av både värme och el, så den används mycket i det moderna samhället. Det heter koppar från latinets Cuprum, som betyder “från cypern” då det alltid varit rikt på just koppar.

Hur utvinns koppar?

Koppar finns i naturen och är bundet i malmerna kopparkis och kopparsvavel, som består av mer än enbart koppar. Man anrikar malmerna och värmer dessa så att det svavel som finns försvinner, när det har hänt så kan man sedan smälta ned det till råkoppar, det brukar innehålla runt 98-99% koppar.

För att sedan få fram en ännu renare koppar så smälter man ned det igen och tillsätter syre. Det här gör att andra föroreningsrester oxideras och då försvinner. Efter det så har man koppar som är nära till 100% ren.

76% av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vanliga frågor om koppar (FAQ)

Om du inte är bekant med koppar så är det bra att först lära sig så mycket som möjligt. Vi har därför samlat en del vanliga frågor som andra investerare har om denna råvara och svarat på dessa.

Tänk på att alltid göra din egen analys av det värdepapper som ska handlas. Ska du till exempel köpa aktier i ett gruvbolag så är det viktigt att också analysera det, och inte bara fokusera på koppar.

1. Vad är koppar?

Koppar är ett halvädelt metalliskt grundämne som också är en så kallad industrimetal. Det är en av världens mest använda metaller och det finns ett ganska stort behov av den, så du kommer i kontakt med den ganska ofta genom elektronik, bilar och så vidare.

2. Varför investera i koppar?

Koppar används som sagt väldigt mycket, så det finns ett stort behov av den. Det är samtidigt något som riskerar att bli lite av en bristvara i framtiden på grund av det moderna samhället.

3. Vad avgör priset på koppar?

Priset avgörs av flera saker, bland annat tillgång och efterfrågan. Om det till exempel uppstår en brist under en period så kan det leda till att priserna går upp. Ibland är inte produktionen på samma nivå som efterfrågan och då kan det till exempel hända.

4. Vart köper man koppar?

Du kan köpa koppar på flera sätt, men aktier och certifikat är det allra vanligaste. Det finns flertalet sätt att investera utöver det, exempelvis genom fonder och dylikt.

5. Är koppar en bra investering?

Koppar kan vara en bra investering, men det är också volatilt då efterfrågan och tillgången inte alltid matchar. Även om avkastning är möjlig så kan det också leda till en förlust om situationen förändras. Tänk på att ekonomin i världen kan påverka efterfrågan, så det är inte bara tillgången som avgör.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.