Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i silver – så kan du handla silver 2022

Investera i silver

Silver är en vara som har handlats och byts i hundratals år. Idag används silver till mycket. Det används t.ex. i smycken, elektronik och fotografi. Det kan tyckas vara svårt att investera i just detta men med rätt nätmäklare så kan du investera enkelt i just silver.

Vi kommer i denna artikeln gå igenom 3 olika nätmäklare där du kan investera i silver. Vi har även skrivit ner 3 stycken bolag/aktier i silver branschen som du kan köpa och investera i.

etoro logo
4,0 av 5
4/5

Betyg i hämtat från Trustpilot.com

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Innehållsförteckning

Bästa nätmäklaren för att investera i silver

Du kan investera i silver hos flera onlinemäklare. I det här fallet rekommenderar vi eToro, då de erbjuder ett brett utbud av internationella marknader där råvaror, inklusive silver, handlas. 

Du kan även läsa om fler tradingmäklare på vår sida där vi går igenom allt om de olika mäklarna.Om du är ny till trading så rekommenderar jag även vår artikel där vi går igenom allt om daytrading.

1. eToro

eToro är kostnadsfritt och erbjuder handel på många internationella marknader, de har det bredaste utbudet för både långsiktiga och kortsiktiga investerare. 

Avgifter 
Registrering av konto0 USD
Provision0%
Årlig avgift0 USD
Uttagskostnad5 USD
Insättningskostnad0 USD
Växlingsavgift50 PiP
Minsta insättning50 USD

Fördelar med eToro:

Nackdelar med eToro:

etoro logo
5/5

Vårt betyg för trading på eToro är 5,0 av 5,0

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG, tidigare IG Markets, är världens största plattform för handel med CDF:er. Det betyder att du kan handla CDF:er inom silver, då äger du inte aktier eller den fysiska råvaran, utan värdepapper som följer marknadsvärdet.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageInkl. i Spread
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
VäxlingsavgiftBeror på basvaluta

Fördelar med IG:

Nackdelar med IG:

IG Markets logo
4/5

Vårt betyg för trading på eToro är 4,0 av 5,0

Disclaimer: 79% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är en stabil internetbank som används av hundratusentals svenskar. De erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, där allt från bolån till råvaruhandel ingår.

Avgifter 
Registrering av konto0 SEK
CourtageFrån 0 SEK
Årlig avgift0 SEK
Uttagskostnad0 SEK
Insättningskostnad0 SEK
Växlingsavgift0,25%

Fördelar med Avanza:

Nackdelar med Avanza:

Avanza_logotyp
4/5

Vårt betyg för trading på Avanza är 4,0 av 5,0

Varför ska man investera i silver?

När det kommer till att investera pengar i olika tillgångar kan silver och andra ädelmetaller vara värt att överväga eftersom det ger bra avkastning på investeringen. Om du jämför priset på silver med andra tillgångsklasser kommer du att märka att det ännu inte är övervärderat.

Silver värderas både som industrimetal och som ädelmetall. Det används i smycken, elektronik och fotografi. Många investerare använder det som en säkerhet i tider av ekonomisk turbulens och ibland som ett skydd mot inflation. 

Företag som driver silvergruvor är engagerade i förvärv, prospektering, utveckling och produktion av mineraler. Dessa företag bryter ofta efter andra metaller och mineraler förutom silver, såsom zink, bly, koppar och guld. Silver är ofta en biprodukt som produceras från brytning av de andra metallerna.

Innan du investerar i silver är det vettigt att hålla koll på den senaste silverkursen. På så sätt kan du hålla dig uppdaterad och kan fatta investeringsbeslut därefter. Dessutom kan du till och med kontrollera silverpriserna på olika marknader, och lära dig mönster inom prisfluktuationer på marknaden.

Den globala aktiemarknaden har haft en bra uppgång de senaste åren då de ekonomiska spänningarna har lättat till viss del. Dessutom finns det politisk stabilitet i världens stora länder. Men, som alltid bör du vara beredd på att kunna möta en krissituation, till exempel ifall geopolitiska spänningar försämras. I en sådan situation kommer marknaden för ädelmetaller att locka till sig enorma investeringar, vilket troligtvis leder till en stor höjning av guld- och silverpriserna.

Silverpriset idag kan skilja sig från silverpriset igår, på grund av olika anledningar. Om du vill investera i silver så håll koll på silverpriserna. Inte sällan kommer du att märka att priset på silver går upp när börserna börjar falla.

Här är tre anledningar till att investera i silver:

Silver håller på att återhämta sig från historiskt låga nivåer

Silver på marknaden håller på att återhämta sig från de låga prisnivåerna ädelmetallen legat under de senaste åren. Med det sagt är det enligt många analytiker helt rätt tid att investera i silver 2022.

Det globala politiska läget

Det finns en viss spänning i den geopolitiska situationen och detta kan leda till en ekonomisk avmattning i framtiden. För att inte tala om det faktum att många länder befinner sig i finansiell kris, som bara blivit värre i och med covidpandemin. Höga skulder kombinerat med hög arbetslöshet kan leda till problem i ett senare skede. 

Med tanke på alla dessa saker bör du alltid skydda dina investeringar på marknaden och investera en del av dina medel i ädelmetaller som guld och silver. Detta hjälper dig att säkra dina andra investeringar, och dina pengar kommer att vara säkra även om aktiemarknaden eller fastighetsmarknaden står inför nedgång.

Diversifiera din portfölj

Många gör misstaget att investera allt kapital på aktiemarknaden då det ger snabb och attraktiv avkastning. Detta kan visa sig vara ett misstag om aktiemarknaderna kraschar, och du förlorar en stor del av din investering. 

Av denna anledning bör du alltid leta efter sätt att diversifiera din investeringsportfölj och att investera i silver kan vara ett bra alternativ. Du kan gå tillbaka i tiden och se hur prisutvecklingen för ädelmetaller under perioder av nedgångar på aktiemarknaden styrker denna tes. När värdet på aktier sjunker, ökar efterfrågan (och priserna) för guld och silver.

Top 10 största litiumproducenterna

De länderna som producerar mest litium är Australien, Chile, China, Argentina och Zimbabwe. Här nedanför visar vi hur mycket de producerar och vart på världskartan produktionen pågår. 

Denna informationen är från året 2020.

  1. Mexico – 5 050 000 kg/per år
  2. Peru – 3 110 000 kg/per år
  3. Kina – 3 100 000 kg/per år
  4. Chile – 1 350 000 kg/per år
  5. Australien – 1 250 000 kg/per år
top 5 silver producerande länderna

Investera i silveraktier

Här är de tre bästa silveraktierna med bäst värde, snabbast tillväxt och mest momentum 2022. Dessa tre är silveraktierna med det lägsta 12-månaders eftersläpande pris/vinst (P/E). Eftersom vinster kan återföras till aktieägarna i form av utdelningar och återköp, visar ett lågt P/E-tal att du betalar mindre för varje genererad krona i vinst. 

Både försäljning och resultat är avgörande faktorer för ett företags framgång. Att rangordna företag med endast ett tillväxtmått är inte representativt för verksamheten i allmänhet.

Fortuna Silver Mines Inc. (FVI.TO)

Fortuna Silver Mines Inc. är ett Kanada-baserat gruvföretag som bryter silver i Latinamerika och Västafrika. Företaget driver silver-, bly-, zink- och guldgruvor. Efter andra kvartalet 2021 rapporterade Fortuna en nettovinst på 16,2 miljoner USD, som jämfört med nettoförlusten för kvartalet föregående år innebar att vinsten nästan tredubblades. Dessa resultat beror på högre försäljningsvolymer av guld och silver, och högre priser för alla metaller.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Silvercorp Metals Inc. (SVM.TO)

Silvercorp Metals Inc. är ett kanadensiskt gruvbolag som utvinner mineraler i Kina. Företaget bryter och förädlar silver, bly och zinkmetaller.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Pan American Silver Corp. (PAAS.TO)

Pan American Silver är också ett kanadensiskt gruvföretag fokuserat på produktion av silver, guld, zink, bly och koppar. Företagets gruvverksamhet omfattar utvinning, bearbetning, raffinering och återvinning. 

Under andra kvartalet 2021 ökade Pan American Silver sin kvartalsutdelning med 42,9 % till 0,10 USD per stamaktie. Utdelningen betalades ut till aktieägarna under hösten 2021.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Andra investeringsalternativ: Silver ETF:er och fysiskt silver

Förutom aktierna ovan, finns det andra alternativ för dig som är intresserad av att investera i silver. Både ETF:er och fysiskt silver har sina fördelar och nackdelar, och dessa ska vi titta närmare på här.

Under konjunkturnedgångar eller när en nedgång väntas, har många investerare tröstat sig med att hålla ädelmetaller. Tillgången är utformad för att skydda mot inflation och turbulens på marknaderna, och ädelmetaller har mycket attraktionskraft. Guld, silver och till och med platina och palladium blivit standardtillgångar i många investerares portföljer.

Även om det finns mycket debatt om huruvida investerare överhuvudtaget borde äga ädelmetaller, råder det en ännu större pågående debatt: Hur ska man egentligen investera i silver?

Den börshandlade fondens (ETF) popularitet har gjort det möjligt för investerare att få tillgång till metaller via en mängd olika fonder som antingen spårar terminskontrakt, eller som spårar fysiska ädelmetaller. Ändå finns det ett starka röster som påstår att äga den fysiska metallen i ett kassaskåp eller bankvalv är den enda vägen att gå. För de investerare som vill utnyttja silvermarknaden är det inte fullt så enkelt att välja mellan de två metoderna.

Fördelar med fonder och ETF:er

Fonder (som exempelvis iShares Silver Trust (SLV)) har gjort det ganska enkelt för vanliga privatinvesterare att spekulera på silvermarknaden. Det finns dock massor av för- och nackdelar med att handla med ETF:er, i jämförelse med att köpa fysiska silvertackor.

Till skillnad från guld, som strikt ses som ett värdelager, gynnas silver också av dess breda användning i många industriella produktioner. Metallen har etablerade användningsområden inom fordonssektorn, i olika elektronikprodukter, i solpaneler och inom fotografering. Nya teknologier som silveroxidbatterier, silverledande bläck och olika silverbaserade nanoteknologier inom medicinska tillämpningar håller på att bli standarder i dessa industrier.

Denna industriella efterfrågan gör silverpriserna mer volatila än guld, och i allmänhet reaktiva på olika mått på tillverkningsdata. Med tanke på detta faktum kan ETF:er som spårar silverpriser eller terminer vara en bättre satsning jämfört med fysiska ädelmetaller, eftersom de kan säljas ganska lätt om investerare tycker att priserna är för fluktuerande.

Sedan finns det kostnader att ta hänsyn till. Att köpa fysiska ädelmetaller, av vilken ädelmetall som helst, innebär extra kostnader som investerare kanske inte tänker på. För det första betalar investerare i genomsnitt 5% till 6% i provision för att förvärva silvermynt och ädelmetaller, beroende på förmedlaren.

Sedan finns det lagringskostnaderna att ta hänsyn till. Värdeskåp på banker har en årlig avgift och värdeskåp i hemmet kan variera i tusentals, beroende på storlek, medan ädelmetall-IRA och depåkonton också kommer med årliga lagringsavgifter. För kostnaden för bara en aktie som handlas på ungefärliga spotpriser och så lite som 0,50 % i årliga utgifter kan investerare få tillgång till silver enkelt via en ETF.

Fördelar med fysiskt silver

Som sagt, investerare borde inte vara snabba med att ignorera fördelarna med att äga fysiska silvertackor. Den kanske största är motpartsrisken förknippad med att äga ETF:er eller en börshandlad aktie.

Aktieägare äger faktiskt inte äganderätten till själva metallen, om de inte är en auktoriserad deltagare i en ETF. Å andra sidan, när du äger fysiskt silver är det ditt. Om världen blir ”galen” har du värdeförrådet direkt i ditt eget kassaskåp eller valv. Detta faktum understryker den främsta anledningen till att de flesta investerare väljer ädelmetaller i första hand: det vill säga försäkringen.

Ett perfekt exempel på de potentiella problemen med motpartsrisk härrör från konkursen i MF Global i slutet av 2011. Investerare som hade lagerkvitton för silvertackor inom företagets konton fick sina tillgångar frysta och sammanslagna. Likvidationsförvaltaren i konkursen betalade dessa investerare cirka 72 cent på dollarn för deras innehav. Med andra ord förlorade dessa investerare hela 28 % av sina ädelmetaller. Det kan alltså löna sig ur ett säkerhetsperspektiv att äga fysiska ädelmetaller i slutändan.

Slutligen har ETF-avgifter en eroderande effekt på deras underliggande priser. Många av de fysiskt stödda fonderna säljer en del av sin ädelmetall för att betala för sina utgifter. Med tiden har detta fått aktiekurserna att spåra under index.

För investerare som vill få tillgång till silvermarknaderna har det sina för- och nackdelar att äga både fysiska ädelmetaller och att köpa ETF:er. I grund och botten handlar det om vad du som investerare letar efter. Om du söker en enkel och omedelbar investering i silver kommer fonderna passa perfekt. Men om du verkligen tror att det finansiella systemet kommer att kollapsa, är fysiskt silver ett idealiskt alternativ. Att äga båda vore kanske det mest fördelaktiga draget.

Vad är silver?

Nu när vi gått igenom hur och var du kan handla silver, ska vi djupdyka i vad silver faktiskt är för något och hur det framställs. Termen silver syftar på en ädelmetall som vanligtvis används vid tillverkning av smycken, mynt, elektronik och fotografi. Silver har den högsta elektriska ledningsförmågan av någon metall och är därför ett mycket värdefullt ämne. 

Silver används globalt i många kulturer och religioner, exempelvis i traditionella ceremonier som smycken under viktiga tillfällen. Investerare kan hålla fysiskt silver genom råvarumarknader eller andra investeringar som backas upp av själva ädelmetallen.

Ädelmetaller är metaller som är högt värderade på grund av sin begränsade tillgång. Till ädelmetaller räknas vanligtvis platina, guld och silver. Även om guld hålls av många investerare, är silver också en mycket eftertraktad metall på grund av priset och tillämpningen. 

Som nämnts ovan används silver ofta i tillverkningen av smycken och mynt, och används också ofta inom fotoindustrin. Det är också ett nyckelelement inom elektronik eftersom det har den högsta ledningsförmågan av någon annan metall.

Investerare och handlare köper silver via råvarumarknader. Vanliga råvarumarknader för ädelmetaller finns i Japan, London, Europa och USA. Individer kan köpa silver i barer, mynt och ädelmetaller. Investerare kan också köpa tillgångar som backas upp av ädelmetallen utan att behöva äga den faktiska varan, såsom börshandlade fonder (ETF), aktier i silverföretag och fonder.

En investering som en ETF, som backas upp av silver, är lättare att sälja och kräver inte att du själv förvarar ditt silver.

Silvers pris är det belopp som en investerare betalar för att köpa ett enda gram av metallen för omedelbar leverans. Investerare debiteras normalt en extra premie utöver detta pris för alla köp de gör. Värdet på silver är prissatt per gram eller amerikanska ounce.

Medan mycket uppmärksamhet på den globala marknaden ägnas åt priset på guld, anses silver också ha en avgörande betydelse för att bättre förstå de potentiella rörelserna på råvarumarknaderna och den övergripande marknaden överlag. Detta beror på att många köpare och säljare handlar silver baserat på globala makrotrender.

Silverpriserna rör sig baserat på en mängd olika faktorer, inklusive utbud och efterfrågan, inflation och dollarns styrka. Priserna stiger när utbudet är lågt, vilket driver upp efterfrågan från konsumenter och tillverkare. När dollarn försvagas börjar investerare se till mer stabila investeringar som ädelmetaller, som silver, som en säker plats att parkera sina pengar på.

Hur utvinns silver?

Många silverföretag äger och driver sina egna gruvor, där de bryter silver och andra ädelmetaller. Majoriteten av dessa företag är också involverade i själva tillverkningen av silvret. Mer än 26 600 ton silver bröts ut under 2018. Kina, Mexiko och Peru bröt mest silver det året. Runt 870 ton silver kom från USA. Den största delen av världens silverproduktion kommer till som en biprodukt från bly-zink-, koppar- och guldgruvor.

Bevis på de första silvergruvorna sträcker sig tillbaka till 3000 f.Kr. i Anatolien, dagens Turkiet. Majoriteten av silverbrytningen i den delen av världen flyttades österut till Grekland år 1200 f.Kr., när den grekiska civilisationen expanderade. År 100 e.Kr. försåg spanska silvergruvor Romarrikets ekonomiska organisation.

Silvers popularitet ökade under åren 1000 till 1500, tack vare förbättrad teknik, fler gruvor och bättre produktionstekniker. Jakten på silver och andra ädla metaller gav upphov till spanska flottor som seglade över hela världen och sökte rikedomar och nya länder att erövra, vilket ansågs vara en viktig del av handelssystemet.

Silverproduktionen i USA nådde sin topp på 1870-talet med gruvan Comstock Lode i Nevada.I slutet av 1800-talet producerades knappt 400 000 kilogram varje år i USA. Ett av de mest ikoniska sätten som människor använde silver på var som en form av valuta.

I början av 1960-talet minskade utbudet av silver till rekordnivåer. Därför beslutade flera regeringar att fasa ut silver sina mynt.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vanliga frågor om silver (FAQ)

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om att investera i silver.

1. Vad är silver?

Silver är en ädelmetall, som precis som guld är en attraktiv handelsråvara för investerare. Silver används främst i smycken, hushållsprodukter och elektriska komponenter.

2. Varför investera i silver?

Att investera i silver är på många sätt säkrare än att investera i värdepapper. Och i många fall ökar priset på silver i relation till en nedåtgående börsmarknad, vilket gör att du som innehar silver kan tjäna vinster samtidigt som aktier sjunker i värde.

3. Vad avgör priset på silver?

Priset på silver drivs som de flesta råvaror av spekulation och utbud och efterfrågan. Priset på silver är notoriskt volatilt jämfört med guld, då marknaden är mindre. Eftersom silver används inom industrin påverkas priset av efterfrågan av industriella användningar och värdelager.

4. Vart köper man silver?

Du kan köpa silver på flera olika sätt. Genom certifikat, genom en ETC, börshandlade fonder (ETF) inriktade på silver, silveraktier och fonder, samt genom att köpa fysiskt silver. Vad du vill handla avgör vilken mäklare du kan vända dig till, men vi rekommenderar eToro och Avanza för det bästa utbudet av silverinvesteringar.

5. Är silver en bra investering?

Många anser att silver är en bra investering, speciellt i dagens osäkra ekonomiska klimat. Men om silver är en bra investering för dig är det bara du som kan avgöra. Se därför till att vara ordentligt påläst, och välj den typen av investering som passar dig bäst.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78%-79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med eToro och IG.com.