Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Spara i aktier – Så kommer du igång på 15 minuter!

Spara i aktier

Vill du komma igång och börja spara i aktier?

I den här artikeln lär jag dig att komma igång på 15 minuter.

Du kommer att få lära dig att placera dina pengar så att de arbetar för dig och växer av sig själva.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad innebär det att spara i aktier?

Att spara i aktier innebär kortfattat att du köper andelar av olika företag. Går företagen bra får du ta del av värdeökningen genom att dina aktier blir mer värda. 

Många bolag delar också ut en del av sin vinst kontant till sina aktieägare, så kallad aktieutdelning eller direktavkastning.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. H&M som är ett av de mest kända bolagen på den svenska börsen har ungefär 1,5 miljarder aktier. För varje aktie du köper äger du alltså en liten, liten del av bolaget.

Avanza logo
Omdöme hämtat från App Store:
4.6/5

Aktieskolan rekommenderar Avanza bank

Spara i aktier

Så börjar du spara i aktier

Här nedanför beskriver vi steg för steg hur du kommer igång att spara i aktier.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Det finns två aktörer på den svenska marknaden som passar de allra flesta, nämligen Avanza och Nordnet. Båda har enkla och tydliga guider för att komma igång – har du bara ett mobilt bank-ID så är du igång på några minuter. 

Båda erbjuder ungefär samma tjänster och båda har väldigt bra kundtjänst som gärna hjälper dig om du vill bli kund. Det första du gör är att öppna ett investeringssparkonto (ISK). Det är där du kommer att förvara dina aktier.

De största fördelarna med att välja Avanza eller Nordnet, framför din ordinarie bank är framför allt följande:

  • Avgifterna
    Avanza och Nordnet har låga courtage (avgift för att köpa eller sälja aktier). När du är ny kund låter de dig till och med handla helt utan courtage.
  • Engagemang
    Både Nordnet och Avanza är helt dedikerade till ditt sparande. De är tillgängliga och svarar snabbt på alla dina frågor. De startade en gång i tiden för att utmana storbankerna om sparkunderna och de tar båda sitt uppdrag på stort allvar.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

Riskspridning är ett ord som du ska lägga på minnet. Genom att fördela dina pengar i många olika bolag och olika branscher blir du inte lika känslig för enskilda företagshändelser. 

8-15 olika bolag är ett bra riktmärke för dig som nybörjare. Genom att köpa aktier i så kallade investmentbolag kan du sprida dina risker ännu mer. Investmentbolagen äger nämligen andelar av andra bolag. 

Man kan alltså säga att de har en inbyggd riskspridning. Investor är det mest kända investmentbolaget på Stockholmsbörsen. Andra exempel är Industrivärden, Latour och Kinnevik.

3. Spara i aktier löpande för att sprida risken

Aktier går upp och ner. Genom att spara regelbundet så kommer du att köpa aktier både när de står högt och när de är billigare. På så sätt får du en bra genomsnittlig kurs och du blir inte lika beroende av timing.

4. Var långsiktig och återinvestera utdelningarna

Tiden är din bästa vän när du investerar i aktier. På kort sikt kan börsen både gå upp och ner, men på lång sikt går har börsen alltid gått upp. Om du behöver dina pengar inom ett år, så kanske du inte ska välja att spara i aktier, men om du är mer långsiktig än så, så ska du absolut välja aktier som sparform.

 

De flesta bolag betalar utdelning en eller flera gånger per år. Det kan vara lockande att ta dessa pengar och hitta på något skoj för. Men det klokaste du kan göra är att återinvestera dem, d.v.s köpa fler aktier för pengarna. 

Det innebär att du får ännu mer pengar nästa gång bolaget gör en utdelning, samtidigt som ditt aktieinnehav växer. Att återinvestera utdelningarna är en av grundprinciperna för så kallad utdelningsinvestering, en strategi som har visat sig väldigt framgångsrik.

INVESTERA PENGAR GENOM FÖRETAGET

Grundregler för dig som ska börja spara i aktier

Det finns ett antal grundregler som du bör ha koll på innan du sätter igång med ditt aktiesparande. Då undviker du de vanligaste fällorna, samtidigt som du lär dig hur marknaden fungerar.

1. Sätt ett mål och våga vara långsiktig

Om du har ett tydligt mål blir det lättare för dig att utforma din strategi. Exempel på mål kan vara “Jag vill ha en miljon när jag fyller 40” eller “Jag ska köpa en ny lägenhet om 10 år”. 

Det är viktig att du inte sätter för kortsiktiga mål. Risken är då stor att du misslyckas eftersom börsen kan gå både upp och ner på kort sikt.

2. Investera regelbundet

Att regelbundet investera nya pengar är ditt sätt att tillföra värde till portföljen. Avsätt en del av din lön varje månad och investera löpande i bolag som du tror på.

3. Kontrollera riskerna

Det finns alltid risker med att investera i ett företag. Det kan finnas saker du inte känner till. Bolaget kan underprestera eller hamna i någon form av skandal. Bolag kan till och med gå i konkurs, även om det är extremt ovanligt när det gäller stora börsnoterade bolag. 

Men det är viktigt att du känner till att det finns risker i marknaden. Ju mindre bolag du köper, desto högre är risken. Räkna också med att det är större risker inom vissa branscher, exempelvis bioteknik jämfört med stora, mogna branscher som verkstad med bolag som ABB eller Sandvik.

4. Var försiktig med belåning

Banker och nätmäklare erbjuder möjligheten att belåna din aktieportfölj, ofta till ganska låg ränta. Hur mycket du får låna beror på hur mycket din portfölj är värd. Genom att belåna skapar du en så kallad hävstång i ditt sparande, vilket innebär att du kommer tjäna mer pengar om dina aktier går upp. 

Dessvärre gäller samma sak om dina aktier skulle gå ner – då kommer du också att förlora mer. I värsta fall, om värdet på din portfölj minskar mycket, så kan banken eller mäklaren tvångssälja dina aktier för att betala tillbaka lånet.

 

Belåning kan vara ett bra verktyg om du vet vad du gör, men som nybörjare bör du vara ytterst försiktig med att låna på din portfölj.

5. Håll dig välinformerad

Hos din nätmäklare kan du enkelt följa nyhetsflödet kring de bolag du äger. Att hålla sig informerad och hela tiden lära sig mer om de bolag du äger gör att du med tiden kommer att bli en bättre investerare. 

Alla börsbolag lämnar rapporter varje kvartal om hur verksamheten går, hur mycket pengar de tjänar, osv. Dessa är en guldgruva för dig som vill lära dig mer om aktier.

6. Gör din egen analys

Köp aldrig en aktie för att du har hört att den är bra, eller för att någon har tipsat om den i exempelvis en facebookgrupp. Det är väldigt viktigt att du själv läser på och skapar dig en egen bild av bolaget. 

Efterhand lär du dig att analysera ett bolag och titta på olika nyckeltal som P/E-tal, vinsttillväxt och direktavkastning. Men när du är ny på aktiemarknaden är det viktigaste att du läser på om bolaget så att du förstår deras verksamhet och hur de tjänar sina pengar.

7. Sätt upp regler för när du får omplacera

Att på förhand sätta upp vissa regler skyddar dig mot dumma spontanbeslut. Det är väldigt lätt att sälja ett bolag för att det har gått ner några procent och många tycker också att det är lockande att sälja när kursen har gått upp. Sätt upp några enkla regler som du sedan håller dig till. 

 

Några exempel på omplaceringsregler:

  • Om en aktie som jag tror långsiktigt på går ner minst 10 procent, så köper jag fler.
  • Om ett bolag dubblar sin aktiekurs, så säljer jag halva innehavet.
  • Om ett bolag blir större än 20 procent av portföljen så säljer jag lite och fördelar pengarna på mina andra bolag.

 

Börja spara i aktier

FÖRDJUPNING

Bästa aktierna för nybörjare

Som ny investerare är det lätt att lockas av snabba vinster och satsa sina pengar i små högriskbolag. Visst, du kan ha tur. Men du bör ta avsevärt mycket lägre risk. Som nybörjare rekommenderar jag helt andra aktier.

Jag har skrivit en artikel om aktier för nybörjare här.

Investmentbolag kan vara en bra start

Ett investmentbolag fungerar ungefär som en fond, de äger alltså i sin tur flera andra bolag. Köper du till exempel Investor så får du också en del av bland annat SAAB, Husqvarna, SEB och ABB. Därför rekommenderar jag att ett investmentbolag blir din allra första investering.

Fördelar med investmentbolag

Som jag har nämnt tidigare så har investmentbolag en sorts inbyggd riskspridning eftersom de äger andelar av andra bolag. Förutom riskspridningen, så finns det även flera andra fördelar med att äga ett investmentbolag.

Många av investmentbolagen äger bolag som inte finns noterade på börsen. Det är alltså bolag som du inte hade kunnat köpa in dig i själv. Investmentbolagen jobbar också löpande med sina bolag och försöker genom styrelsearbete att påverka sina innehav i rätt riktning. 

Investmentbolagen är professionella investerare, och genom att köpa in dig i ett investmentbolag kommer de att jobba även för dig. 

Vissa investmentbolag handlas till så kallad substansrabatt. Det innebär att det är billigare att köpa investmentbolaget än om du själv skulle ha köpt andelar i de bolag som de äger. Detta är kanske överkurs för dig som nybörjare, men en bra detalj att hålla koll på efterhand som du lär dig mer.

Vanliga frågor om att spara i aktier

Jag möter ofta människor som är intresserade av att börja spara i aktier, och vissa frågor återkommer nästan alltid.

Vart kan man spara i aktier?

Du kan spara i aktier i alla banker, men jag rekommenderar dig att välja någon av nätmäklarna Nordnet eller Avanza. De har lägst avgifter, bäst service och framförallt - bra och enkla hemsidor där du kan sköta din handel.

Vad kostar det att spara i aktier?

Det kostar inget att äga en aktie, men du får betala en liten avgift (courtage) när du köper eller säljer. Du bör förvara dina aktier på ett så kallat investeringssparkonto (ISK), vilket enligt lag inte får ha någon avgift. Däremot kommer du att få betala en låg, fast schablonskatt på ditt innehav.

Är det hög risk att spara i aktier?

Ja och nej. Om du sprider dina risker och köper aktier i många olika bolag i flera olika branscher så sänker du din risk. Men om du satsar alla dina pengar i ett litet okänt bolag så är givetvis risken mycket högre.

Fördelar med att spara i aktier

Det finns många fördelar med att spara i aktier. Den mest uppenbara är att du ger dina pengar möjlighet att arbeta för dig. På ett sparkonto kan du i bästa fall få en halv procents avkastning per år, medan aktiemarknaden i genomsnitt brukar ge dig 7-8 procent.

Nackdelar

Du kommer snart att märka att alla aktier inte bara ökar i värde hela tiden. Marknadens svängningar, konjunkturläget och andra faktorer gör att värdet även kommer att sjunka ibland.

Risker

Risk är en förutsättning för att nå avkastning. Men det är viktig att du lär dig att riskhantera. Ibland vill man ta hög risk för att få chansen till extra hög avkastning, men ofta vill man minska risken till en rimlig nivå. 

Om du vill ta noll risk, så är aktiemarknaden inte för dig. Då ska du sätta in dina pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti och nöja dig med en ränta på 0,1 – 0,5 procent per år.