Investera i guld – Så kan du köpa guld i november 2023

Förkortad disclaimer: Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ingenting ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till olika partners vilket innebär att vi erhåller en finansiell ersättning när du öppnar ett konto eller köper produkter genom våra länkar. Artiklar märkta med ”Partnerartikel” är annonser. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Köpa och investera i guld

Guld har historiskt sett varit en mycket bra investering och passar bra in i många investeringsportföljer för att skapa en bra diversifiering.

Det jag märkte när jag gjorde min research var att det inte finns mycket bra material på svenska om hur du kan köpa guld. 

Jag har därför valt att samla all information i en lättläst nybörjarguide för hur du kan investera i guld.

Let’s go!

Tips från Aktieskolan:

Bästa plattformen enligt Aktieskolan.se
Börja investera i guld!
5.0

Nu kan du enkelt komma igång och börja handla med guld på hos vår rekommenderade tradingmäklare, Etoro.com. Genom att investera i guld så kan diversifiera din investeringsportfölj!

Fördelar:
 • Investera enkelt & smidigt i guld
 • Handla CFD:er med låg spread
 • Världens största investeringscommunity
 • Enkelt att både köpa & sälja
Öppna konto Läs vår recension
76% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Affiliatelänk.

Innehållsförteckning

Investera i guld

INTRODUKTION

Varför ska man investera i guld?

Guldinvesteringar väcker ofta starka känslor bland investerare både i lägret som är för och det som är emot. Vissa tycker att det är en improduktiv tillgång som innebär spekulation och andra gör bedömningen att det är ett bra sätt att diversifiera bort risk och ett bra sätt att skydda sig från inflation.

Vad som är klar är att guld är en ädelmetall som har varit eftertraktat i tusentals år. Guld har inget större industriellt värde, utan handlas till över 80% för att användas som investeringar samt smycken. Ädelmetallen har karaktäristiken att vara beständig, ovanlig och formbar. 

Ett guldköp ger en diversifiering, då tillgången tenderar att gå bra vid ekonomisk osäkerhet och kriser när aktier går som sämst. Guldpriset korrelerar alltså inte i en hög grad med aktiepriserna. 

Bästa plattformen enligt Aktieskolan.se
Börja investera i guld!
5.0

Nu kan du enkelt komma igång och börja handla med guld på hos vår rekommenderade tradingmäklare, Etoro.com. Genom att investera i guld så kan diversifiera din investeringsportfölj!

Fördelar:
 • Investera enkelt & smidigt i guld
 • Handla CFD:er med låg spread
 • Världens största investeringscommunity
 • Enkelt att både köpa & sälja
Öppna konto Läs vår recension
76% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Affiliatelänk.
Inflationssäkring

När en valuta förlorar sin köpkraft genom inflation så brukar guldpriset öka liksom övriga priser i ekonomin. Därmed är guldet ett bra redskap för att klara perioder av inflation. Många guldinvesterare är negativa till riksbankers policies.

Ökad efterfrågan och begränsat utbud

Utvecklingsekonomiers förbättrade ekonomiska position har lett till en ökad efterfrågan bland dessa samtidigt som utbudet på guld är begränsat och nyproduktionen är avtagande.

RåvarorHandla råvaran*Investeringsguide
Typ av råvara
GuldHandla nuInvestera i GuldMetaller
SilverHandla nuInvestera i uranMetaller
KopparHandla nuInvestera i KopparMetaller
UranHandla nuInvestera i uranMetaller
AluminiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PlatinaHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nuIngen guide tillgängligMetaller
LitiumInget instrumentInvestera i LitiumMetaller
NötkreaturInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nuIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VattenInget instrumentInvestera i vattenMat/Softs
KaffeInget instrumentInvestera i kaffeMat/Softs
KakaoHandla nuInvestera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nuInvestera i sockerMat/Softs
BomullHandla nuInvestera i bomullMat/Softs
TimmerInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nuInvestera i OljaEnergi
NaturgasHandla nuInvestera i NaturgasEnergi
*Samarbetslänkar till eToro.com. 81% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören. Trading innebär hög risk.

TIPS & FÖRSLAG

Så här kan du köpa guld

Den klassiska bilden av en guldinvestering är några snyggt uppradade guldtackor i ett bankvalv, men idag finns finansiella instrument gör guldhandeln mer tillgänglig för småsparare. 

Ett av de enklaste sätten att investera i guld är genom de börshandlade finansiella instrumenten med exponering mot guldsektorn. Dessa kan hittas på flera olika plattformar. Ett av sätten är att antingen investera i CFD-cerifikat eller ETF:er. CFD-cerifikat tillåter dig att spekulera på finansiella marknader som valuta, aktier, index och råvaror utan att behöva äga den fysiska tillgången.

ETF:er däremot är en slags fond som istället kan investera i flera olika tillgångar. ETF:er kan vara ett bra sätt att få bättre riskspridning på dina investeringar.

eToro (köp och sälj CFD-certifikat)

eToro grundades 2007 och är ett socialt handelsnätverk med miljontals användare. Där kan användare utbyta erfarenheter och kopiera varandras strategier. 

Man kan handla allt från aktier och råvaror till index och olika valutor. Därmed kan man som investerare köpa CFD-certifikat med guld som underliggande tillgång. 

Man kan dessutom använda hävstång vilket ger möjlighet att få högre avkastning men med detta ökar också risken att förlora pengar. Det här passar investerare som vill hålla sig till daytrading och swingtrading.

Bästa plattformen enligt Aktieskolan.se
Börja investera i guld!
5.0
Öppna konto Läs vår recension
76% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Affiliatelänk.
Avanza (köp guld via ETF:er)

Avanza är en nätbank som grundades 1999 och har 1,1 miljoner kunder. De har vunnit Svenskt Kvalitetsindex pris “Sveriges nöjdaste sparare” +10 år i rad samt “Årets bank” 2018 och 2019 av Privata affärer.

Hos dem kan du köpa guld via ETF:en SPDR Gold Shares är den största av fysiskt guld uppbackade ETF:en i världen.

Avanza logo
5/5

Investera i guld via ETF

Nordnet (köp guld via ETF:er)

Nordnet är en nätmäklare som grundades 1996 och har över en miljon kunder. 

Deras mest populära ETF:er med guldexponering är ETFS Physical Swiss Gold samt ETFS Physical Gold.

Nordnet logo
4.5/5

Investera i guld via ETF

LibertySilver (fysiskt guld)

Liberty Silver började handla med ädelmetaller 2008 och säljer guld, silver, platina och palladium och har polistillstånd för handel med sådana. 

Alla ädelmetaller är stämplade av tillverkaren som garant för produktens kvalité. Företagets transporter försäkras med IF försäkring.

Liberty silver - logotyp
4/5

Köp fysiskt guld

Ska man köpa fysiskt guld eller investera genom CFD och certifikat?

Det finns inget rätt eller fel här. Personligen hade jag förmodligen valt att investera i guld genom finansiella instrument eftersom detta är det mest praktiska. 

Du slipper då transporter, stor spread vid handel och förvaringsproblemet. 

Ytterligare en fördel är att de finansiella kontrakten är mer likvida.

Fördelar och nackdelar med att handla med CFD och certifikat

Att investera i fysiskt guld innebär en del praktiska bekymmer. Du kan också investera guld i finansiella produkter inom din ISK eller kapitalförsäkring, med samma skatteregler som för övriga innehav i dessa sparformer.

Fördelarna är att du kan investera i de finansiella instrumenten via din ISK med de vanliga skattereglerna om schablonskatt. Du kan då köpa och sälja hur du vill inom ISK utan komplicerad skattehantering.

Du kan också handla de finansiella instrumenten till små avgifter medan fysiskt guld är relativt kostsamt. 

Förvaring av fysiskt guld kommer ej att vara ett problem om man investerar i finansiella instrument vilket spar både tid och pengar.

Dock så kommer du inte ha tillgång till det fysiska guldet vilket kan vara positivt vid ett extremt negativt finansiellt scenario.

Fördelar och nackdelar med att köpa fysiskt guld

När du har det fysiska guldet så har du den underliggande tillgången helt till ditt förfogande. Därmed innehar du ett tidlös värdebevarare i din fysiska ägo. Du behöver inte involvera någon ytterligare part i ägandet.

Handlarna av fysiskt guld tar en rätt stor avgift i form av den spread som dom har mellan inköpspris och försäljningspris. Detta kommer att påverka din avkastning negativt när du köper och säljer ditt fysiska guld. 

Dessutom måste du lösa frågan om förvaring om du köper fysiskt guld, med förberedelser och kostnader för bankfack eller liknande.

Vad är guld?

Guld är ett grundämne med beteckningen Au som tillhör gruppen ädelmetaller. Det har en lång historia av att användas som värdebeständig tillgång, betalningsmedel och utsmyckning. 

Guld är egentligen för mjukt för att ha några tekniska användningsområden men är också den mest formbara och kemiskt tåliga metallen. Med viss legering kan hårdheten förbättras.

De industriella användningsområden som guld använts i består bland annat av tandvård och elektronik på grund av dess resistens mot oxiderande korrosion.

Påstås av många fungera som hedge mot aktiemarknaden

Guld har historiskt presterat som bäst när aktiemarknaden har gått som sämst. Att kursrörelserna mellan de tillgångsslagen inte följer varandra gör att guld ofta bedöms vara en bra hedge mot fallande aktiepriser.

Läs mer om alternativa investeringar för att hitta fler tillgångsslag som kan bredda din investeringsportfölj.

Varför ses guld ofta som en bra investering?

Guld har varit värdefullt i tusentals år och bedöms vara värdebeständigt. Oavsett kriser, inflation och byte av styrelseskick så tenderar guld att behålla sitt värde.

De senaste åren har även guld överpresterat mot aktieindex. Om detta kommer att fortsätta kan man givetvis bara spekulera om. 

Många som anser att riksbankerna trycker för mycket pengar och tror att detta kommer att leda till inflation ser även guld som en bra investeringsmöjlighet.

Vanliga frågor om guld (FAQ)

Guld är både mytomspunnet och något ovanligt som investeringsobjekt för privatsparare. Därför kan det hända att du har en del frågor som står obesvarade. 

Nedan går jag igenom de vanligaste frågorna jag brukar stöta på gällande guldinvesteringar.

Hur kan man köpa fysiskt guld?

Man kan köpa guld hos Liberty Silver som etablerades 2008 som då skickas med en försäkrad och spårbar försändelse. 

Investeringsguld är momsbefriat.

Förvara guldet hemma

Det finns givetvis risker att förvara guldet hemma där möjligheten för inbrott är större än ett bankfack. Men har du det hemma så har du själv möjlighet att exakt veta vart du har guldet. Men att förvara den i et bankfack är inte särskilt dyrt så det kan därför vara en bra idé att förvara guldet i ett bankfack.

Förvara guldet i bankfack

Om du förvarar guldet i bankfack så befinner sig detta på en säker och bevakad plats i banken och du behöver därför inte tänka mer på förvaringen. 

Detta kostar endast några hundralappar per år vilket gör det till ett bra alternativ till förvaring av fysiskt guld så länge inte det investerade beloppet är mycket litet.

Smidigast är att investera i värdepapper istället

Om du använder dig av finansiella instrument istället för fysiskt guld så slipper du tänka på förvaring och du kan också handla dessa till en lägre kostnad mot om du hade handlat i fysiskt guld.

Om du till exempel har investerat i ett ISK så kommer ditt finansiella institut sköta skatteuppgifterna genom kontakt med SKV liksom för dina övriga innehav i ISK och du behöver därmed inte komplettera deklarationen med ytterligare information.

Sammanfattningsvis är värdepapper både enkelt och billigt att använda sig av.

Tips från Aktieskolan

Bästa plattformen enligt Aktieskolan.se
Börja investera i guld!
5.0
Öppna konto Läs vår recension
76% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Affiliatelänk.

Fördelar med att köpa guld

Diversifiering
Guldpriset tenderar att gå upp när aktiemarknaden går ner. Därför kan en viss andel guld i din portfölj göra att portföljens värde blir mindre volatilt. 

Inflationsskydd
Även om pengavärdet urholkas genom inflation så tenderar guld att behålla sitt värde och har gjort det över en mycket lång tid.

Nackdelar

 • Avkastningen. Historiskt sett har aktiemarknaden avkastat mer än guld. 
 • Guld som tillgång producerar ingenting av värde, till skillnad från ett företag. 
 • Dyrt. Fysiskt guld handlas med en inte obetydlig spread mellan inköps- och försäljningspris. 
 • Förvaring. Fysiskt guld måste förvaras på ett tillfredsställande sätt.

Risker med att investera

Guldet olikt många företag generar inget kassaflöde och har ingen verksamhet som utvecklas. Genom en guldinvestering spekulerar man mer eller mindre uttalat att guldpriset kommer att öka i framtiden. 

Guldpriset är volatilt och även om det om tillgångsslaget har gått bra de senaste tiden så har guld underpresterat relativt aktier under de flesta historiska perioderna. 

I och med riskerna med prisförändringar i både aktier och guld så bör man inte se en investering som antingen guld eller aktier. Istället bör man beakta guld som ett eventuellt komplement till aktieportföljen. 

Med tanke på att guld ofta går bra när aktier går dåligt ser många detta tillgångsslag som en riskspridning.

Vanliga frågor om att investera i guld

Du kan investera i guld genom värdepapper eller genom att köpa fysiskt guld. Det enklaste är att köpa värdepapper som motsvarar guldets värde. Men du kan också köpa fysiskt guld och förvara hemma eller i ett bankfack.

Du ska investera i guld för att det historiskt sett har varit en säker tillgång som behåller sitt värde över tid, fungerar som ett skydd mot inflation och ekonomisk osäkerhet, och erbjuder diversifiering i en investeringsportfölj. Dessutom är guld en begränsad resurs, vilket kan bidra till dess långsiktiga värdebevarande egenskaper.

Du ska historiskt sett investera i guld när du ser ökande ekonomisk osäkerhet, förväntar dig högre inflation, eller önskar diversifiera din portfölj bort från traditionella aktier och obligationer. Det är också klokt att överväga guld som en långsiktig investering när du tror att guldpriserna är på en låg nivå och har potential att stiga över tid. Guld kan agera som ett säkerhetsnät under turbulenta marknadsförhållanden och skydda ditt kapital mot oförutsedda ekonomiska händelser.

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.