Utdelningsaktier

Utdelningsaktier | 300 bästa utdelningsaktierna + 8 topplistor [GUIDE]

Den ultimata guiden för

Utdelningsaktier

Är du intresserad av att lära dig mer om utdelningsaktier? I den här artikeln hjälper vi dig att bygga den optimala utdelningsportföljen med konkreta tips och råd.

Denna artikeln behandlar bland annat:

  • Vad är utdelningsaktier?
  • Bästa utdelningsaktierna 2021
  • Hur bygger man en utdelningsportfölj?
  • …och mycket mer!
Bok om utdelningsaktier och bygga en pengamaskin

Ladda ner vår e-bok

Bygg din egen pengamaskin

med utdelningsaktier

5/5

Video: Vad är en utdelningsportfölj? – med Alexander Gustafsson från Nordnet.

FRÅGOR & SVAR

Vad är utdelningsaktier?

Utdelningsaktier är ett uttryck för aktier som delar ut pengar till sina aktieägare. Aktier i sin tur är värdepapper som är kopplat till ett aktiebolag. Precis som en aktie innebär utdelningsaktier att den som köper aktien, äger en andel i aktiebolaget, vilket innebär att ju fler aktier aktieägaren har desto fler andelar äger man i aktiebolaget. 

Men till skillnad från en vanlig aktie, ger en utdelningsaktie en aktieutdelning genom att bolaget några gånger per år betalar ut en en del av vinsten till sina aktieägare. 

Det innebär att den som innehar en utdelningsaktie kan tjäna pengar på både aktiens värdeökning och utdelningen som bolaget ger under året.

Vad är utdelning?

En utdelning är en utbetalning från aktiebolagets föregående års vinst. Som aktieägare i en utdelningsaktie, är man också en delägare i aktiebolaget och det innebär att man ska få ta del av vinsterna som företaget gör. 

När företaget betalar ut en aktieutdelning så får aktieägaren en del av vinsten. Beloppet blir bestämt per aktie och din utdelning baseras därmed på hur många aktier du innehar. Så har man exempelvis tio aktier blir personens utdelning mindre än om man äger 100 aktieandelar. 

Alltså beror utdelningens belopp i det stora hela på hur bolagets ekonomi och ekonomiska utveckling har sett ut den senaste perioden och på hur många andelar aktieägaren har. Dock får det inte uteslutas att nämnas att inte all vinst som företaget gör mellan utdelningarna går till utdelning, då delar av företagsvinsten behöver gå till annat som investeringar i bolaget och så vidare.

VIDEO: Vad är direktavkastning? – med Alexander Gustafsson från Nordnet.

Vad är direktavkastning?

Då en utdelningsaktie ger möjlighet till utdelning, ger den här aktietypen också möjlighet till att tjäna lite ytterligare pengar på aktietypen än endast genom aktiens värdeutveckling. 

När man pratar om utdelningsaktier nämns ofta begreppet direktavkastning, vilket är ett mått för att mäta hur hög avkastningen från aktien blir i förhållande till utdelningen och aktiens värde. Direktavkastningen mäter därmed hur stor procentuell del av investeringen aktieägaren får tillbaka genom utdelning varje år. 

Låt säga att man som aktieägare får 5 kronor i utdelning per aktie och aktiekursen är 100 kronor per aktie, det ger en direktavkastning på 5%, alltså får aktieägaren tillbaka 5% av aktiens värde.

Direktavkastning är ett viktigt nyckeltal för utdelningsinvesterare

Direktavkastning är intressant för långsiktiga aktieägare med tanke på att utdelningen till slut kan betala tillbaka hela aktiernas värde. Hög utdelning och en låg aktiekurs innebär högre direktavkastning per investerad krona. Men det kan även innebära att bolaget inte kommer att växa mycket mer eftersom de delar ut vinsten istället för att återinvestera kapitalet i bolagets verksamhet. 

Det här nyckeltalet mäter utdelningen i förhållande till priset just nu och värdeutvecklingen förändras för aktien varje dag. Det som gör att begreppet direktavkastning är lite komplicerat är att rent teoretiskt skulle en utdelningsaktie i ett bolag som är nära att gå i konkurs, se bra ut om man tittar bara tittar på nyckeltalet direktavkastning.

Försök hitta bolag som både delar ut pengar och kan växa som bolag samtidigt

Men som investerare vill man investera i ett företag som ökar vinsten varje år som går. Det som kan vara lurigt för nybörjare på börsen är att direktavkastningen kan vara hög i ett bolag som har en aktiekurs som sjunker (kursen tenderar att sjunka om bolaget går dåligt). Om aktiekursen sjunker och utdelningen är 5 kronor per aktie, så ökar den procentuella andelen som direktavkastningen ger. 

Dock så har aktiens värde sjunkit. Alltså är inköp av utdelningsaktier mer komplext än att endast titta på direktavkasning, att en hög direktavkastning inte behöver innebära att det är att föredra, då det kan innebära att man i en annan ända förlorar pengar. Därför är det alltid en bra idé att undersöka aktiens och företagets nyheter, för att se så att inte nedskärningar i bolagets ekonomi är på ingång. 

LÄR DIG MER

Aktier med hög utdelning

Letar du efter aktier med hög utdelning? Då finns det ett par saker att tänka på innan du investerar i nya bolag. Var noggrann med att kolla upp när aktiernas utbetalningar för utdelning sker, så att man som aktieköpare får ta del av utdelningen. Det brukar stå specificerat i informationen om aktien, likväl som bolagets ekonomi. 

Tänk på följande punkter innan du investerar:

Listan här nedanför innehåller de 25 aktierna med högst direktavkastning 2019-10-04.

Bästa utdelningsaktierna 2021

Hur hittar man bästa utdelningsaktierna? Det finns många olika svar på den frågan då en del söker utdelningstillväxt (dividend growth) och en del ser de aktier med högst utdelning (high yield) redan i år. Att ha sina pengar investerade i utdelningsaktier med både bra värdeutveckling och utdelning, kan vara något som stabiliserar ens ekonomiska situation eller något som genererar en passiv inkomst resten av livet.

Det är inte möjligt att sia om framtiden och det går därmed inte heller säga vilka de bästa utdelningsaktierna är 2021. Däremot tipsar vi om att titta på följande:

Med det i åtanke så kan dessa bolag fungera som inspiration för dig som letar efter bästa utdelningsaktierna:

BolagDirektavkastning (cirka)Utdelningstillväxt per år (5 år)
Kindred Group11,37%18,31%
SEB A6,91%6,47%
Swedish Match2,60%6,96%
Sampo8,20%7,89%
Investor2,90%7,63%
Castellum2,90%8,85%
Bredband24,50%37,97%
Volvo7,80%27,23%
ABB3,88%0,90%
SKF3,90%1,76%
   
Data hämtad från borsdata.se den 4 oktober
Inget av nämnda bolagen ovanför är en rekommandation från Aktieskolan. 
 

Aktier med stigande utdelning och bästa utdelningshistoriken

Utdelning från aktier kan vara en grund till en passiv inkomst och därför är många intresserade av att investera i utdelningsaktier med hög utdelning. Har man ett aktieinnehav på 1000 aktier och varje aktie ger 5 kronor i utdelning, så innebär utdelningen ett trevligt tillskott i kassan varje år. 

Dessutom är utdelningen redan beskattad innan den betalas ut till aktieägarna, såvida man köper aktier genom ett så kallat Investeringssparkonto (ISK). Generellt sätt så rekommenderas att köpa aktier, fonder och andra värdepapper genom ett ISK, för då behöver man som aktieägare inte lägga tid på att deklarera transaktioner eller skatta 30% på sina vinster. För genom ISK så dras en låg schablonsskatt automatiskt. 

Det är därför investering i utdelningsaktier är en god idé genom ett investeringssparkonto, för då kan man som aktiesparare enkelt ta del av utdelningar och aktieinköp, utan att behöva oroa sig för tidskrävande pappersarbete till skatteverket.

BolagAntal år med höjda utdelningarDirektavkastning (cirka)
Hufvudstaden22 år0,50%
Castellum21 år3,00%
Vitec Software Group17 år0,90%
Wihlborgs fastigheter13 år2,60%
Loomis10 år2,90%
ABB10 år4,10%

Senast uppdaterad: se längst ner i artikeln

Utdelningstillväxt är viktigt för den långsiktiga investeraren

Många aktieköpare är intresserade av att investera sina pengar i aktier vars finansiella prognos ser lovande ut likaså dess utdelningar. För låt säga att man som aktieköpare ska välja mellan två aktier och båda kostar 250 kronor per aktie, samt att båda snart betalar ut utdelning. Den ena aktien ger 1 krona i utdelning per aktie, medan den andra ger 4 kronor i utdelning per aktie. Ekvationen är ganska enkel i vilken aktie som kommer ge högst direktavkastning på kort sikt. 

Dock är inte en hög utdelning per aktie (hög direktavkastning) en bekräftelse på att aktien kommer att vara stark de kommande åren, men att få en hög utdelning är något som många uppskattar. Några aktiebolag med bra utdelningstillväxt är Castellum, Hufvudstaden, Vitec, Whilborgs fastigheter, Loomis och ABB. Dessa bolagen har höjt utdelningen många år i rad (se lista längre ner i artikeln).

TOPPLISTOR

Utdelningsaktierna med bäst utdelningshistorik

Här nedanför har vi listat stabilaste utdelningsaktierna i Sverige, Dividend Kings, Dividend Champions och Dividend Aristocrats. Dessa bolag kan ses som de stabilaste utdelningsaktierna med tanke på att de har höjt (eller åtminstone inte sänkt) utdelningen många år i rad.

Stabilaste utdelningsaktierna i Sverige

Här nedanför har vi listat de stabilaste utdelningsaktierna i Sverige. Dessa bolagen har inte sänkt utdelningen på minst 10 år. Dessutom erbjuder flera av bolagen en bra direktavkastning.

BolagAntal år utan sänkta utdelningarDirektavkastning (cirka)
Hennes & Mauritz446,50%
Atlas Copco352,10%
Wallenstam241,90%
ASSA Aboloy241,50%
Swedish Match222,80%
Fenix Outdoor201,20%
Nibe200,95%
Beijer Ref171,40%
BTS Group171,80%
Fast partner171,90%
Alfa Laval162,75%
Beijer Alma164,30%
ÅF162,22%
Atrium Ljungberg132,70%
AAK130,95%
Intrum133,76%
Lagercrantz132,00%
Softronic124,40%
Investor102,85%
Axfood103,40%

Senast uppdaterad: se längst ner i artikeln

KUNGARNA AV UTDELNINGAR

Dividend Kings

Dividend Kings är en benämning över bolag som har höjt utdelningen minst 50 år i rad. Dessa bolag har alltså klarat sig igenom flera kriser under 1900-talet och har ändå kunnat fortsätta höja sin utdelning. Kan det bli mycket stabilare än så?

Det innebär att företagen för varje år som gått de senaste 50 åren har gjort en höjning på varje utdelning som betalats ut till dess aktieägare. Några exempel på välkända bolag inom Dividend Kings är Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive, 3M Company och Johnson & Johnson. 

Antalet Divided Kings 2019 var är 26 stycken.

BolagDirektavkastning (ca)Utdelningsandel
Antal år i rad med höjd utdelning
American States Water Company1.55%63.95%64
Dover Corporation1.96%36.57%63
Northwest Natural Holding Company2.84%82.24%63
Emerson Electric Company2.76%59.94%62
Genuine Parts Company2.97%53.61%62
Parker-Hannifin Corporation1.94%31.98%62
Procter & Gamble Company (The)2.80%70.20%62
3M Company3.04%57.71%60
Cincinnati Financial Corporation2.33%66.87%58
Coca-Cola Company (The)3.26%76.55%56
Farmers & Merchants Bancorp2.00%na56
Johnson & Johnson2.69%46.45%56
Lancaster Colony Corporation1.75%na56
Lowe’s Companies Inc.1.70%42.20%56
Colgate-Palmolive Company2.36%57.91%55
Nordson Corporation0.96%25.36%55
Hormel Foods Corporation2.10%47.19%53
ABM Industries Incorporated1.90%37.30%52
Tootsie Roll Industries Inc.0.93%na52
California Water Service Group1.57%62.70%51
Federal Realty Investment Trust3.05%65.60%51
SJW Group (DE)1.93%48.19%51
Stanley Black & Decker Inc.1.80%32.40%51
Stepan Company1.08%20.49%51
Target Corporation3.31%52.99%51
Commerce Bancshares Inc.1.72%27.52%50

Senast uppdaterad: se längst ner i artikeln

Dividend Aristocrats

När Dividend Kings nämns brukar det nästan aldrig uteslutas att nämna Dividend Aristocrats, vilket liksom Dividend Kings är framgångsrika företag. För att bli kallas Dividend Aristocrats krävs det att bolaget har höjt utdelningen minst 25 år i rad. Bolaget behöver också ingå i S&P 500 index

Det innebär också att företagen har klarat sig relativt bra finansiellt trots konjunktursvängningar. De har dock en bra bit kvar till att ta en plats bland Dividend Kings. Det innebär att för att bli Dividend King, så måste bolaget blivit utnämnt till Dividend Aristocrat på vägen. 

Båda titlarna är något som är mycket imponerande, men antalet företag utnämnda till Dividend Aristocrats är betydligt fler. 

BolagAntal år i rad med höjda utdelningar
American States Water64
Northwest Natural Gas63
Dover Corp.63
Procter & Gamble62
Emerson Electric62
Genuine Parts62
3M60
Cincinnati Financial58
Coca-Cola Co.56
Johnson & Johnson56
Lowe’s56
Lancaster Colony Corp.56
Illinois Tool Works55
Colgate-Palmolive55
Chubb Limited53
Tootsie Roll53
Hormel Foods52
ABM Industries51
Stanley Black & Decker, Inc.51
SJW Corp51
Stepan Co.51
Federal Realty Investment TrustREIT51
California Water Services Group51
Target51
Commerce Bankshares50
H.B. Fuller Co.49
Connecticut Water Services49
Black Hills Corp49
National Fuel Gas Co.48
Sysco Corp48
Tennant Co.47
W.W.Grainger47
Mine Safety Applications47
Universal Corp47
Becton Dickinson47
Leggett & Platt47
V.F. Corporation46
Helmerich Payne46
Kimberly-Clark46
PepsiCo46
AbbVie Inc.46
Abbott Labs46
PPG Industries46
Middlesex Water Co.46
Gorman-Rupp46
Nucor Corporation45
Wal-Mart Stores44
Automatic Data Processing44
Consolidated Edison44
RPM International44
Telephone & Data Systems44
MGE Energy43
Walgreens Boots Alliance, Inc.43
Archer Daniels Midland Co.43
Carlisle Co.42
Pentair Inc.42
McDonald’s42
RLI Corp42
Clorox Co.41
Medtronic, Inc.41
Sherwin Williams40
Eaton Vance38
Sonoco Products38
Community Trust Bancorp38
Old Republic International Corp37
Franklin Resources37
Weyco Group37
Cintas Corporation36
Aflac36
Air Products & Chemicals36
Exxon Mobil36
Atmos Energy36
Donaldson Company34
AT&T34
Ecolab Inc.33
Chevron Corp33
Tompkins Financial33
Universal Health Realty Income TrustREIT33
UGI Corp33
Brady Corp33
First Source Corporation33
Mercury General33
First Financial Corp32
T. Rowe Price32
McCormick & Co.32
West Pharma Services26
Tanger Factory OutletREIT26
CullenFrost Bankers Inc.26
Essex Property TrustREIT25
John Wiley & Sons25
JW-A25

Dividend Champions

Dividend Champions är en lista som är snarlik Dividend Aristocrats, bolagen måste ha höjt utdelningen i minst 25 år i rad. Den stora skillnaden är att en bolagen behöver inte ingå i S&P 500 index. Dividend Champions består av 136 bolag.

Bolag/Aktie
Antal år i rad med höjda utdelningar
American States Water65
Dover Corp.64
Genuine Parts Co.63
Northwest Natural Gas63
Procter & Gamble Co.63
Parker-Hannifin Corp.63
Emerson Electric62
3M Company61
Cincinnati Financial59
Johnson & Johnson57
Coca-Cola Company57
Lowe’s Companies57
Colgate-Palmolive Co.56
Farmers & Merchants Bancorp56
Lancaster Colony Corp.56
Nordson Corp.56
Hormel Foods Corp.53
ABM Industries Inc.52
California Water Service52
Federal Realty Inv. Trust52
SJW Corp.52
Stanley Black & Decker52
Target Corp.52
Tootsie Roll Industries52
Commerce Bancshares51
Stepan Company51
Connecticut Water Service50
H.B. Fuller Company50
Altria Group Inc.50
National Fuel Gas49
Sysco Corp.49
Black Hills Corp.48
Computer Services Inc.48
W.W. Grainger Inc.48
Leggett & Platt Inc.48
MSA Safety Inc.48
PPG Industries Inc.48
Universal Corp.48
Becton Dickinson & Co.47
Kimberly-Clark Corp.47
PepsiCo Inc.47
Tennant Company47
Gorman-Rupp Company46
Helmerich & Payne Inc.46
Middlesex Water Co.46
Nucor Corp.46
S&P Global Inc.46
VF Corp.46
Wal-Mart Inc.46
Consolidated Edison45
Illinois Tool Works45
RPM International Inc.45
Telephone & Data Sys.45
Archer Daniels Midland44
Automatic Data Proc.44
MGE Energy Inc.44
RLI Corp.44
United Bankshares Inc.44
Walgreens Boots Alliance Inc.44
Carlisle Companies43
McDonald’s Corp.43
Pentair Ltd.43
Clorox Company42
Medtronic plc42
Sherwin-Williams Co.41
Franklin Resources39
Community Trust Banc.39
Eaton Vance Corp.38
Old Republic International38
Weyco Group Inc.38
AFLAC Inc.37
Air Products & Chem.37
Sonoco Products Co.37
ExxonMobil Corp.37
Cintas Corp.36
Atmos Energy35
Brown-Forman Class B35
AT&T Inc.35
Brady Corp.34
NACCO Industries34
Universal Health Realty Trust34
Donaldson Company33
Eagle Financial Services33
McCormick & Co.33
T. Rowe Price Group33
Chevron Corp.32
Mercury General Corp.32
1st Source Corp.32
Tompkins Financial Corp.32
UGI Corp.32
First Financial Corp.31
National Retail Properties30
Erie Indemnity Company29
Jack Henry & Associates29
Calvin B. Taylor Bankshares Inc.29
Community Bank System28
Chesapeake Financial Shares28
General Dynamics28
MDU Resources28
SEI Investments Company28
Westamerica Bancorp28
Artesian Resources27
Badger Meter Inc.27
Ecolab Inc.27
Franklin Electric Co.27
McGrath Rentcorp27
People’s United Financial27
UMB Financial Corp.27
West Pharmaceutical Services27
Aqua America Inc.27
AptarGroup Inc.26
BancFirst Corp. OK26
Caterpillar Inc.26
Chubb Limited26
Cullen/Frost Bankers26
John Wiley & Sons Inc.26
Linde Plc26
Meredith Corp.26
Realty Income Corp.26
PSB Holdings Inc.26
Roper Technologies Inc.26
Tanger Factory Outlet Centers26
Stryker Corp.26
Thomson Reuters Corp.26
Albemarle Corp.25
A.O. Smith Corp.25
Arrow Financial Corp.25
Brown & Brown Inc.25
Enterprise Bancorp Inc.25
Essex Property Trust25
Expeditors International25
NextEra Energy Inc.25
Ross Stores Inc.25
Southside Bancshares25
Urstadt Biddle Properties25
United Technologies25

FRÅGOR & SVAR

Du behöver utsätta ditt kapital för risk

När man handlar med värdepapper är det många olika faktorer som man behöver fundera över. Att spara i aktier är till skillnad från ett sparkonto mer riskfyllt, men det kan också generera stor avkastning, vilket ett sparkonto aldrig kommer att göra. 

Dagens banker erbjuder generellt sätt mycket låga (om ens någon) räntor på sparkonton. Det gör att man som sparare knappast får något i gengäld för att ens pengar sparas hos dem. Det är därför många väljer att spara pengar i fonder eller aktier, för att i de här sparformerna finns möjlighet till att pengarna växer. 

Men att spara pengar i aktier och fonder är ingen garanti för att pengarna ska växa, som aktiesparare kan det hända att man investerar i ett bolag vars aktiekurs sänks och därmed minskar pengarna. Likväl som att aktiekursen påverkas av världsekonomin. 

Lågkonjuktur och högkonjuktur påverkar börsen

Är det lågkonjunktur eller högkonjunktur kommer det med andra ord att påverka aktiekurserna. Att spara i aktier och fonder är därför ingen garanti för att pengarna kommer att växa, men generellt sätt så har börsen gett en avkastning på cirka 6-8 procent per år. 

Det innebär att en bra investering kan vara i en aktie som går bättre än den generella kursen, medan en sämre investering är en aktie som går sämre än den generella kursen. 

Att veta hur aktiekursens framtid kommer att se ut för de olika aktierna är svårt att avgöra, men det finns relativt enkla tricks som man kan använda sig av för att se om investeringen i en aktie är en bra idé eller inte. Ett smidigt och enkelt sätt att få exponering mot börsen utan att behöva tänka på något är att investera i indexfonder.

Det är viktigt att bolaget kommer fortsätta att tjäna pengar framåt i tiden

Till skillnad från ett sparande på ett sparkonto, så är sparande genom aktier för den långsiktiga. För att avgöra om en aktie är en bra investering är bolagets historia och finansiella framtid viktig. 

Att investera i utdelningsaktier från ett bolag som precis har varslat hälften av sin personal och som har gjort nedskärningar de senaste åren, är troligtvis inte en aktie som kommer att vara en bra investering. De lär dessutom behöva sänka utdelningen i samma fart som vinsten sjunker.

Då är det en bättre idé att investera i ett bolag som har har en stabil finansiell historik under en längre period och som har en bra framtidsprognos. Information om det här hittar man oftast under information och nyheter hos sin aktiemäklare.

Vad tror du själv är en bra bransch i framtiden?

Vi rekommenderar även att du tittar på megatrender och hur branscher ser ut att utvecklas framåt i tiden. 

Exempelvis så kommer mat och byggnader alltid behövas, medan vissa saker så som fysisk retail ser ut att minska. Genom att undersöka hur företagets ekonomi ser ut och visualisera företagets framtid, så kan man som aktiesparare avgöra om inköpet är en bättre eller sämre idé. För målet med aktiesparandet är att pengarna ska växa och ge en god avkastning på vägen. 

Det är därför det är grundläggande att bolaget kan fortsätta utvecklas, så att bolaget fortsätter att tjäna pengar (gärna mer för varje år som går). Mår bolaget bra, så mår aktieägaren bra.

Preferensaktier - aktier med hög utdelning

En annan typ av aktie än utdelningsaktier, är preferensaktier. Den här aktietypen skulle kunna beskrivas som en hybrid mellan en aktie och en obligation. Preferensaktier är ett aktieslag som ger dig hög och förbestämd utdelning.

Aktie/BolagInlösenkursÅrlig utdelningExtra kommentar
Akelius pref345,00kr20345,00 kr fram till maj 2024 / Därefter 330 kr
Alm equity preferens120,00kr8,40kr 
Amsten Holding preferens350,00kr20,00kr 
Corem Property preferens250,00kr10,00kr 
Eniro preferens560,00kr48,00krUppskjuten utdelning 2017
Fast partners preferens350,00kr20,00krContent
Ferronordic preferens1 200,00kr120,00krUtdelningen höjs med 10 kr per år t.o.m. 2023
Footway preferens110,00kr8,00kr110 kr juli 2019 / 105 kr därefter
Genova property group preferens130,00kr10,46kr130 kr t.o.m. 2025 / därefter 120 kr
Heimstaden preferens375,00kr10,00kr375 kr t.o.m. 2025 / därefter 330 kr
Hancap preferens50,00kr3,50krLöser in preffarna i samband med notering av stamaktie
Högkullen preferens22,60kr2,40kr
Fr.o.m. 25/7 2020 höjs utdelningen med 0,32 kr per år för att bli 3,68 kr efter 23/7 2023.
Klövern preferens500,00kr20,00kr 
K2A preferens325,00kr20,00kr 
Oscar Properties holding pref350,00kr20,00kr 
Oscar Properties holding pref B550,00kr35,00krLös in själv för 500 kr
Pegroco preferens115,00kr9,50kr 
Pioneer Property preferens130,00kr7,50krOBS: Norska kronor. 130 NOK t.o.m. 2020 / därefter 100 NOK
Quartiers Property preferens12,00kr0,96kr 
Sagax preferens35,00kr2,00krVarje preferensaktie kan lösas in mot en D-aktie
    
Sdiptech preferens105,00kr9,00kr 
Tobin preferens110,00kr11,50kr
110kr t.o.m. första utdelningen efter årsstämman 2020 / Därefter 130 kr / Utdelningshöjning till 15,50kr 2019 / Utdelningshöjning till 19,50kr 2020.
Victoria Park preferens300,00kr20,00kr300kr 2019 och 2020 / Därefter 275kr
Volati preferens725,00kr40,00kr725 kr tom år 2020. 675 kr tom 2025 och 625 kr därefter.
Du får företräde vid aktieutdelningar

Om man äger preferensaktier så blir man prioriterad gentemot vanliga aktieägare när det kommer till aktieutdelningar och eventuell likvidation av bolaget.

Det innebär att ägare till bolagets preferensaktier måste få utdelning innan resterande stamaktieägare (vanliga aktieägare) får tillgång till utdelning.

Dessutom innebär den här typen av aktiesparande en någorlunda större stabilitet. Du vet redan innan du köper preferensaktien hur hög utdelningen är och kan därför räkna ut din direktavkastning enkelt.

Nicklas Andersson från EFN går igenom sju viktiga tips för utdelningsaktier

LÄR DIG MER

Hur bygger man en utdelningsportfölj?

Att bygga en utdelningsportfölj av utdelningsaktier har på de senaste åren blivit en populär investeringsstrategi. Hur kommer man igång och kan börja bygga en utdelningsportfölj? Till att börja med är det minst lika viktigt att sprida sina risker även om man vill bygga en vanlig aktieportfölj eller en utdelningsportfölj. 

Därför är det viktigt om man bygger en aktieportfölj att sprida sina risker och köpa aktier i olika typer av företag som är exponerade mot olika branscher. Det skapar en bättre stabilitet och förutsättning för din portfölj. Det är dessutom ett bra investeringsslag för att bygga en passiv inkomst.

En utdelningsportfölj kan vara ett mycket användbart verktyg om du vill uppnå en viss nivå av sparande som kallas för  FIRE – Financial Independence and Retirement Early.

+

Portföljen bör bestå av minst tio bolag för att sprida bolagsrisken

+

Aktieportföljen bör bestå av bolag i minst sex olika branscher.

+

Du bör ha minst 5 års tidshorisont när du investerar på börsen.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Utdelningsaktier som investeringsstrategi

Aktiesparare som har som investeringsstrategi att bygga en utdelningsportfölj gör det ofta för att de ser värde i att få utdelningar som ett jämnt kassaflöde. Det är viktigt att du analyserar bolaget innan du investerar i det. Kommer de kunna fortsätta dela ut pengar i framtiden? 

Är företaget litet? Har de en stabil ekonomi? Samt kan de leverera en bra utdelning i många år framöver? När man sparar pengar i en utdelningsportfölj tittar man därför på parametrar som direktavkastning, utdelningsandel, vinsttillväxt och utdelningstillväxt. 

Direktavkastningen är därför viktig för att se hur stor procentuell del av aktien som betalas tillbaka vid utdelningen, så ju högre direktavkastning desto mer utdelning kommer aktiespararen att få per aktie.

Stirra dig inte blind på direktavkastningen

Som tidigare nämnt kan nyckeltal som direktavkasning vara missvisande och därför är det vid uppbyggnad av en utdelningsportfölj viktigt att titta på andra nyckeltal än endast direktavkastning. Som exempel så är utdelningsandelen är ett nyckeltal som är viktigt att undersöka vid uppbyggnad av en utdelningsportfölj. 

Utdelningsandel är ett nyckeltal som mäter hur stor utdelningen är i förhållande till vinsten per aktie. Om utdelningsandelen är hög visar det att företaget betalar ut en hög utdelning i förhållande till vinsten. 

Det kan vara både positivt och negativ för aktieägaren. Ur en negativ synvinkel så kan man ifrågasätta om bolaget inte tror att de kan skapa bättre avkastning genom att återinvestera större del av vinsten i bolaget. Det kan också innebära högre risk för en utdelningssänkning om bolaget skulle genomgå en tuff period.

Hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?

Som aktiesparare är det många olika begrepp och nyckeltal att hålla koll på och det kan lätt uppfattas som en djungel. Ett nyckeltal kan visa att en aktie är god idé att investera i samtidigt som ett annat nyckeltal eller utgångspunkt menar något helt annat. 

Det är vanligt förekommande att man ställer de olika mätmetoderna mot varandra för att avgöra vilken typ av aktie och vilket nyckeltal som svarar på vilken aktie som är den bästa investeringen. Framför allt ställs ofta direktavkastning mot utdelningstillväxt. 

Det innebär att det är omöjligt att avgöra vilket enskilt nyckeltal som är bäst, för generellt sätt så behöver nyckeltalen vara bäst tillsammans då de skapar en helhet.

Utdelningstillväxt kan vara bättre för den långsiktiga

Utdelningstillväxt handlar om att ha en stabil tillväxt år efter år på utdelningarna från bolaget. Återinvesterar du dessa stigande aktieutdelningar så får du en nästan magisk ränta på ränta-effekt. 

Om man som aktiesparare är ute efter antingen en hög direktavkastning eller en stabil utdelningstillväxt är det i den här jämförelsen värt att veta hur långsiktigt man tänker. 

Vi på Aktieskolan tycker inte att du ska investera på börsen om du är kortsiktig och vill tjäna snabba pengar. Ha istället en längre tidshorisont och våga vara långsiktig.

Beror på hur lång tidshorisont du har

En stabil utdelningstillväxt ger inte lika bra avkastning på kort sikt, utan är generellt sätt en långsiktig investeringsstrategi som ger hög avkastning i längden. Sparhorisonten bör därför inom den här strategin ligga på 10-20 år för att få absolut bästa utväxling.

Så beroende på när pengarna ska användas och syftet med ditt aktiesparande, så kan du använda de olika sparmetoderna för att hitta aktier med antingen hög direktavkastning för korttidsspararen (cirka 5-10 år) eller en aktie med stabil utdelningstillväxt för långtidsspararen (+10 år)

Antal aktier i en utdelningsportfölj
Bilden är lånad från Nordnet

Hur många aktier bör jag äga i en utdelningsportfölj?

Som nämnt innebär aktiesparande en risk som ett vanligt sparkonto inte medför, dock innebär aktiesparande också möjlighet till att kunna få avkastning på sina sparade pengar. Med denna vetskap finns det många som tycker att risken är värd möjligheten till en hög avkastning och därmed kunna ”tjäna pengar medans man sover”. 

Det finns flera enkla saker du kan ta hänsyn till för att sänka risken markant. Med en planerad aktieportfölj är riskerna i aktiesparandet betydligt lägre. Du kan läsa mer om risker och konkreta tips längre ner på sidan.

Sprid riskerna genom att äga flera bolag

Det första som man som aktiesparare behöver göra är att sprida ut sina risker. Det kan vara både kostsamt och riskfyllt att investera alla sina pengar i ett bolag, för då blir man väldigt skör gentemot kursens svängningar. 

Om man vill bygga en hållbar aktieportfölj brukar man normalt bli rekommenderad att ha mellan 10 och 15 olika aktier. Dock är det viktigt att investera pengarna i olika typer av bolag som är verksamma i olika branscher. Det bör undvikas att köpa fler än två aktier inom samma bransch, både för att dessa bolag konkurrerar mot varandra och att bolag inom samma bransch brukar följa konjunkturssvängningarna likvärdigt. 

Så istället för att investera i fem olika byggnadsbolag, investera i aktier som är exponerade mot fem olika branscher. Det gör att du som aktiesparare sprider dina risker.

Som nybörjare bör du äga minst 10 bolag

Genom att sprida riskerna i sina investeringar blir ens aktieportfölj mindre sårbar för börsens svängningar. Det kan också vara en god idé att titta över hur många globala aktier man äger. 

Det är bra att ha en portfölj som innefattar aktier från flera olika delar av världen. Även om de flesta av världens länder hänger ihop med världsekonomin är det inte helt ovanligt att länder ibland har större svängningar i ekonomin än övriga världen. 

Därför är det en bra idé att titta över så man har en riskspridning i sin aktieportfölj genom att ha minst 10 olika aktier i skiftande branscher och att aktierna är ifrån flera olika länder. Eller så att bolagen åtminstone har exponering mot olika geografiska marknader. Genom att göra det så sprids riskerna och att spara i aktier blir mindre riskfyllt än att endast investera alla pengar i en aktie.

Varför ska man investera i utdelningsaktier?

Vare sig man köper aktier i investmentbolag, preferensaktier eller utdelningsaktier, så är förhoppningen densamma. Det vill säga att man som aktiesparare investerar sina pengar i aktier, vilket innebär att man i slutändan på ett eller annat sätt köper andelar av ett bolag och sedan får ta del av vinsten på olika sätt. 

Aktier, till skillnad från majoriteten av alla fonder, kan dela ut vinsterna som gjorts i bolaget under föregående år. Det innebär att du som innehavare under din period som aktieägare får avkastning i form av en kontant utdelning.

Ränta på ränta effekten

Som tidigare nämnt är därför utdelningsaktier generellt sätt en bra investeringsform för framför allt långsiktigt sparande, då utdelningarnas storlek generellt sätt ökar med tiden. 

Utdelningsaktier ger möjligheten till ännu en positiv effekt; ränta på ränta-effekten. Återinvesterar du utdelningen så kan du få ränta på ränta-effekten vilket ses som en av de stora nycklarna för framgångsrika investeringar.

Faktum är att allt fler människor bygger en aktieportfölj för att efter en längre tids sparande hoppas på att kunna leva på utdelningarna de olika aktierna ger. Att få in en extra inkomst och en passiv inkomst är något som många välkomnar med öppna armar, och därför är den aspekten av utdelningsaktier bättre, än de aktier som inte ger någon utdelning.

Fördelar med utdelningsaktier

När du väljer att investera i utdelningsaktier, så ökar chansen att dina pengar hamnar i bra bolag eftersom du investerar i ett bolag som visar vinst och kan betala ut pengar till sina delägare.

Bolag som ger utdelning är därför sällan i utvecklingsfasen och ger ett mindre riskfyllt innehav för aktieägaren. Men samtidigt ser kan det innebära begränsningar i totalavkastningen.

Utdelningsaktier är därför inte endast bra för att bolagen generellt sätt är bättre och stabilare, utan också för att man som aktieägare får ta del av ett ständigt kassaflöde av utbetalningar från bolagens vinst genom utdelning.

Tidigare i artikeln har olika metoder och nyckeltal beskrivits som kan användas vid aktiesparande. Dock är många av de här metoderna och nyckeltalen någorlunda avancerade och det är ju trots allt ens sparpengar som man riskerar. 

Att investera i utdelningsaktier är till skillnad från exempelvis tillväxtbolag, en enklare investeringsmetod. Har man en enklare investeringsmetod är chansen större att man följer planen med sitt sparande och får goda resultat.

Ännu en fördel som utdelningsaktier ger är möjligheten för aktiespararen att utnyttja ränta på ränta- effekten. Den här effekten handlar om att man får avkastning på både ursprungligt värde + tidigare avkastning. 

Aktier till skillnad från fonder har inga förvaltningsavgifter eller liknande. I aktier är det generellt sätt endast courage som behöver betalas vid varje transaktion. Medan om man sparar i fonder måste man varje år betala en fondavgift/förvaltningsavgift. 

Utdelningsaktier och en utdelningsportfölj är perfekt för de människor som vill få pengar utbetalda varje år. Det innebär att du kan välja om du vill återinvestera pengarna eller göra något kul för dom. T.ex. semester, middag ute på stan eller liknande.

Nackdelar

Nackdelar med utdelningsaktier

Som tidigare nämnt är aktiesparande en mer riskfylld sparform än exempelvis sparande i sparkonton och det är en nackdel som gäller för i princip allt sparande på börsen. 

Att spara i exempelvis utdelningsaktier medför därför en risk att pengarnas värde kommer att minska, vilket är en av de största nackdelarna med den här sparformen. Det är också förståeligt att många avstår från ett aktiesparande av rädsla av att förlora pengar och att man istället nöjer sig med bankens nollräntor. Men glöm inte att du i princip inte får någon avkastning på sparkontot.

Aktiekursen lär ta stryk om bolaget sänker eller ställer in utdelningen

En annan nämnvärd nackdel som hänger ihop med utdelningsaktier har med utbetalningen av utdelningen att göra. Även om man köper en aktie i ett bolag, så finns inget kontrakt eller avtal på att företaget måste betala ut en utdelning. Däremot brukar det finnas en utdelningspolicy som är bra att ha koll på som investerare. Här är ett exempel på Telia Companys utdelningspolicy: 

“Telia Company avser att dela ut minst 80 procent av fritt kassaflöde från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser. Utdelningen skall delas upp i två lika delar och utbetalas vid två tillfällen.”

Går företaget under året dåligt och minskar vinsten kan det med stor sannolikhet innebära att det inte kommer att ha kapital över för att betala ut någon utdelning. 

Det innebär alltså att bara för att man har köpt en utdelningsaktie, så är man inte lovad utdelning. Väljer du däremot bolag som har höjt eller bibehållit utdelningen i +15 år så talar mycket för att de kan fortsätta göra det framåt också.

Tidskrävande jämfört med t.ex. fonder

Till skillnad från att spara pengar i fonder, så kräver aktiesparande desto mer tidsåtgång av spararen. Som nämnt i artikeln är det flera parametrar och faktorer som behöver vägas samman för att avgöra om aktien är en bra investering eller inte. 

Likaså är det betydligt mer att tänka på för att skapa en aktieportfölj gentemot en fondportfölj. Alltså kräver sparande i aktier betydligt mer tid än sparande i fonder, då man till skillnad från sparande i fonder själv behöver placera ut aktierna i olika bolag som är i olika branscher. 

Medan fonder redan har skött riskspridningen i förväg. Så den tidsmässiga aspekten är en nackdel kopplat till sparande i alla typer av aktier, likaså utdelningsaktier.

NÄR DU INVESTERAR PENGAR UTSÄTTER DU DITT KAPITAL FÖR RISK

Risker med att investera i aktier

Att investera i aktier medför en risk, men det gör andra sparformer också. Det som skiljer sparformen aktier gentemot exempelvis obligationer är att sparformerna har olika höga risker. 

Aktier har en högre risk än vad obligationer har. Man kan då ställa sig själv frågan varför människor sparar pengar i aktier om risken är högre. Svaret är mycket enkelt. 

Väljer man att spara i en spartyp som medför en högre risk, så har man som sparare också större chans att få en högre avkastning.

Sparkonto ger ingen avkastning

Väljer man istället ett sparkonto med låg risk, så är chansen liten att pengarna kommer att växa och med dagens låga sparräntor. Det innebär att man som sparare knappt kommer få ut något nämnvärt belopp på sitt sparande. 

Medan om man jämför med aktiesparande är risken betydligt högre, men chansen att pengarna kan växa är betydligt större än tidigare sparform.

Men risken som finns med sparande i aktier innebär inte endast att pengarna kan växa, utan pengarna som har investerats kan minska i värde.

Utdelningsaktier

About The Author