Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Rymdaktier – 12 spännande rymdbolag november 2022

Rymdaktier & Rymdbolag

Är du intresserad av att ta dina investeringar till stjärnorna?

Perfekt!

Genom att investera i rymdaktier och bolag som bygger eller exporterar teknologi för olika användningsområden i rymden har du chansen till att följa med rymdindustrin då den fortsätter att växa snabbt.

Vi har därför valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig att börja investera i ett bolag inom rymdindustrin. 

I den här artikeln går vi igenom följande:

  • Så kan du investera i rymdaktier
  • Amerikanska rymdaktier
  • Svenska rymdaktier
  • Franska rymdaktier
  • Bolag inom rymdindustrin
  • Varför man bör investera i rymdaktier

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Så kan du investera i rymdaktier

Att investera i rymdaktier kan betyda olika saker. Du kan till exempel investera i etablerade företag som länge sysslat med rymdteknik, som Boeing och Lockheed Martin. Dessa bolag har inte bara en framgångsrik tillväxt bakom sig, utan också en intressant historia för rymdintresserade investerare. 

Eller så kan du investera i nya företag som satsar på rymdturism, som Virgin Galactic och SpaceX. Dessa aktier är vanligtvis mer volatila, dvs. högre risk mot högre chans till vinst.   

Till rymdaktier räknar vi också de företag som ägnar sig åt bevakning av jordens yttre atmosfär, där de bland annat studerar väder med hjälp av satelliter. Satelliter i jordens omloppsbana används också för kommunikation, och de företagen som sysslar med tillverkning och underhåll av satelliter för jordens omloppsbana, samt de företag som sköter kommunikationstekniken, är också investeringar inom rymdkategorin. 

Det finns alltså flera olika typer av rymdaktier att investera i. Att köpa rymdaktier är okomplicerat när du vet vilket bolag du vill handla ifrån. 

Så köper du rymdaktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Först och främst måste du ha ett konto hos en nätmäklare. Om du inte redan har det, rekommenderar vi Avanza.se, som är den största svenska onlinebanken. Avanza är optimalt för långtidssparande och många olika typer av aktie- och handelsalternativ. 

Om du vill investera kortsiktigt är eToro ett bra alternativ. 

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Öppna ett investeringssparkonto. Det är här du kommer att förvara dina aktier och andra tillgångar som du investerar i hos nätmäklaren.

Steg 3: Sök efter aktien du vill köpa

När du har skapat ett konto och satt in pengar, är det dags att leta upp aktien du vill köpa. Använd sökfunktionen, eller gå via aktielistans olika kategorier. Om du inte har bestämt dig ännu för vilka aktier du ska köpa, kan du använda jämförelseverktygen för att se vad som passar dig bäst.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du vet vilken rymdaktie du ska köpa, och hur mycket pengar du vill investera, är det sista steget att lägga beställningen. Detta går snabbt och smidigt, och så fort handeln är genomförd kommer du att se aktieinnehavet på ditt ISK.

Amerikanska rymdaktier

Amerikanska rymdaktier

Amerikanska rymdaktier är intressant för alla typer av investerare. På den amerikanska rymdmarknaden finns allt från historiska rymdteknikföretag som låg bakom månlandningen, till nya start-ups som hittar nya sätt att revolutionera rymdindustrin. 

Här är de bästa amerikanska rymdaktierna just nu:

1. Boeing Co

The Boeing Company är ett amerikanskt flygföretag som tillverkar raketer, flygplan, satelliter, missiler och andra högteknologiska produkter. Sedan 2011 har de varit involverade i NASA:s Commercial Crew Program (CCP) för att tillhandahålla ett nytt fordon som kan transportera astronauter ut i rymden.

Boeing grundades 1916 av William Edward Boeing i Seattle, Washington. Under åren växte företaget och producerade flygplan för både militära och kommersiella flygningar. Under 1960-talets Apollo-program arbetade Boeing med McDonnell Douglas och North American Aviation för att bygga NASA:s Saturn V-raket som tog astronauter till månen.

2006 skapade Boeing ett joint venture med det privata rymdflygbolaget Lockheed Martin, United Launch Alliance (ULA) för att tillhandahålla raketer till både NASA och det amerikanska försvarsdepartementet. Under 2014 valde NASA både SpaceX och Boeing som partners i sitt kommersiella besättningsprogram. Boeing arbetar fortfarande med sin rymdfarkost, kallat CST-100 Starliner. Boeing påbörjade sina mycket efterlängtade tester av Starliner i rymden 2019, men ett fel i Starliners tidtagningssystem orsakade att testningen misslyckades. Boeings Starliner har sedan dess drabbats av upprepade förseningar på grund av problem med fordonets ventiler och i slutet av 2021 är det oklart när kapseln kan komma att bära astronauter.

2. Lockheed Martin Corp

Lockheed Martin är ett amerikanskt flygföretag som bygger rymdfarkoster åt NASA. Företaget har över 100 års erfarenhet av flyg- och rymdindustrin, från de tidigaste transkontinentala flygningarna till de senaste planetariska sondflygningarna.

Lockheed Martin bildades 1995 efter en sammanslagning av Lockheed Corp. och Martin Marietta, som båda hade decennier av flygerfarenhet bakom sig. Bolagens farkoster har slagit rekord och uppnått många milstolpar inom flyg och rymdutforskning. Från den första transkontinentala flygningen utan mellanlandning i en Lockheed Vega, ett trämonoplan för fyra passagerare år 1928, till rymdteleskopet Hubble, Apollo och övervakningssatellitserien Corona. 

Det senaste projektet som Lockheed Martin kontrakterat på uppdrag av NASA är planer på att bygga Mars Ascent Vehicle (MAV), en liten raket som kommer att transportera orörda prover tillbaka till jorden. Det nyligen tillkännagivna MAV-kontraktet har ett potentiellt värde på 194 miljoner dollar. Det kontrakterade arbetet påbörjas den 25 februari 2022 och pågår i sex år. Under denna tid kommer Lockheed Martin att bygga flera MAV-testenheter.

3. Northrop Grumman Corp

Northrop Grumman Space Systems är rymdsektorn för Northrop Grumman Corporation, ett amerikanskt flyg- och försvarsteknologiföretag. Sektorn Space Systems tillhandahåller rymdteknik och uppskjutningssystem för statliga och kommersiella kunder.

Northrop Grumman har ett kontrakt med NASA för att flyga obemannade lastfarkoster till den internationella rymdstationen (ISS). Föregångaren till företagets Space Systems-sektor bildades 2018, men företaget har en lång historia inom industrin. 2007 köpte Northrop Grumman Scaled Composites, byggaren av SpaceShipOne, vilket var den första rymdfarkost med privat besättning som nådde rymden. Northrop Grumman är också huvudentreprenör för rymdteleskopet James Webb som lanserades 2021. 

Sedan 2018 har Grumman levererat förnödenheter till ISS, och 2019 tilldelade NASA företaget ett kontrakt för att bygga Lunar Gateway-modulen, baserat på byråns slutsats att Northrop Grumman skulle kunna leverera snabbt.

4. Astra Space Inc

Astra är en start-up från Kalifornien som fokuserar på lansering av små satelliter. Marknaden för växer snabbt och Astra har för avsikt att vinna en ansenlig del av den. Startupens strategi fokuserar på att tillhandahålla billiga, flexibla och dedikerade rutter i omloppsbana med förenklade, masstillverkade raketer som är tillräckligt små för att transporteras till uppskjutningsplatsen i en standardcontainer. Astras tvåstegs launchers kommer också att utvecklas ständigt, med en ny och förbättrad version ungefär varje år, enligt företaget. 

Astra har redan kontrakt på fler än 50 uppskjutningar, vilket motsvarar mer än 150 miljoner USD i intäkter. Vissa av företagets kunder är ganska högprofilerade. Till exempel i maj i år meddelade Astra att de hade tecknat ett avtal med San Francisco-baserade Planet, som driver världens största konstellation av jordobserverande satelliter.

2021 vann Astra ett kontrakt på 7,95 miljoner dollar för att lansera NASAs tidsupplösta observationer av nederbördsstruktur och stormintensitet, Time-Resolved Observations of Precipitation Structure and Storm Intensity with a Constellation of Smallsats (TROPICS). TROPICS kommer att studera bildandet och utvecklingen av orkaner med hjälp av sex satteliter, som Astra kommer att lansera under tre uppskjutningar mellan januari och juli 2022, om allt går enligt planen.

5. Momentus Inc

Momentus Inc. är ett kommersiellt rymdföretag, baserat i Venice Beach, Kalifornien. Bolaget fokuserar på att erbjuda transport- och infrastrukturtjänster för att möjliggöra kommersialisering av rymden. 

Dess tjänster inkluderar satellittransport, farkoster för nyttolaster, tankning, inspektion och underhåll av satelliter i omloppsbana, borttagning av skräp och andra tjänster. Företaget tillhandahåller dessa tjänster med Orbital Transfer Vehicles (OTV) som det designar och tillverkar. 

Momentus Inc arbetar mot satellitoperatörer, satellittillverkare, satellitaggregatorer, uppskjutningsleverantörer och andra.

6. Rocket Lab USA Inc

Rocket Lab är ett privat rymdflygbolag som tillhandahåller uppskjutningar för små satelliter till jordens omloppsbana. Företaget grundades i Auckland 2006 av nyzeeländaren Peter Beck och etablerade ett andra huvudkontor i Huntington Beach, Kalifornien 2013.

Små satelliter, som CubeSats, väger mindre än 500 kg, och drar nytta av de senaste årens miniatyrisering av elektronik för att packa in en hel del kraft i en liten förpackning. 

Rocket Labs Elektron lanseras för närvarande från Mahia-halvön i Nya Zeeland. Företaget har gett varje flygning unika smeknamn. Till exempel kallades den första lanseringen i maj 2017 (som delvis misslyckades) ”It’s A Test.” Deras andra framgångsrika lansering hette ”Still Testing”, medan den tredje fick namnet ”It’s Business Time”, och den åttonde lansering, som skedde i augusti 2019, hette ”Look Ma, No Hands.” 

Företaget har skjutit upp små satelliter för NASA, U.S. Air Force och U.S. Defense Advanced Research Projects Agency.

Den 1 mars 2021 meddelade företaget via pressmeddelande att de planerar att bygga och skjuta upp en ny, större raket år 2024. Neutronraketen ska bli 40 meter hög, mer än dubbelt så hög som den nuvarande elektronraketen. Den ska kunna skjuta upp nyttolaster på upp till 8 metriska ton (8 000 kg) till jordens omloppsbana. Även om Rocket Lab inte har åtagit sig några framtida turer med besättning, är den nya raketen också avsedd att vara klassad för mänsklig rymdfärd och kunna leverera upp till 2 000 kg till månen.

7. Virgin Galactic Holdings Inc

Virgin Galactic är ett rymdturismföretag som har för avsikt att erbjuda suborbitala flygningar ut i rymden till betalande kunder från och med slutet av 2022. Företaget grundades av Richard Branson, en brittisk flyg- och musikentreprenör.

Startdatumet för flyg har flyttats tillbaka flera gånger. Branson förutspådde ursprungligen att Virgin Galactic skulle flyga kunder ut i rymden 2007. Utvecklingsproblem och en dödlig explosion 2007 under ett marktest och en tragisk krasch av ett testflyg i oktober 2014 bidrog till förseningen.

Virgin planerar att driva sina framtida privata rymdflygningar från Spaceport America-komplexet i New Mexico, men de har också tecknat ett avtal om att utveckla en rymdhamn i Abu Dhabi.

Företaget har hundratals kunder som har gjort inbetalningar till framtida rymdfärder. Det största kända namnet på listan (tillkännagav 2012) är skådespelaren Ashton Kutcher, även om rykten säger att skådespelarna Angelina Jolie, Tom Hanks, Brad Pitt och sångerskan Katy Perry också har anmält intresse. Ett fåtal personer uppges dock ha backat ur efter kraschen i oktober 2014.

8. Maxar Technologies Inc

Maxar samarbetar med innovativa företag och mer än 50 länder för att övervaka globala förändringar, leverera bredbandskommunikation och främja rymdverksamhet med kapacitet inom rymdinfrastruktur och jordintelligens.

Maxar har över 60 års erfarenhet inom design och tillverkning av satelliter och rymdfarkostkomponenter för kommunikation, jordobservation, och service och montering i omloppsbana. Sedan människor först började utforska vårt solsystem har Maxar stött kommersiella och statliga uppdrag med rymdinfrastrukturkapacitet. 

Maxar Technologies Inc. grundades 1957 och har sitt huvudkontor i Westminster, Colorado.

9. Iridium Communications Inc

Iridium Communications Inc. är ett börsnoterat amerikanskt företag med huvudkontor i McLean, Virginia. Iridium driver satellitkonstellationen Iridium, ett system med 66 aktiva satelliter som används för världsomspännande ljud- och datakommunikation från handhållna satellittelefoner och andra mottagningsenheter. 

Iridium Communications kommersiella användare är mångsidiga och inkluderar marknader som räddningstjänst, sjöfart, myndigheter, allmännyttiga företag, olja och gas, gruvdrift, fritid, skogsbruk, konstruktion och transport. Många av dessa ser produkterna som kritiska för deras verksamhet. 

Till exempel använder multinationella företag inom olika sektorer Iridiums tjänster för företagstelefoni, e-post, dataöverföringstjänster och mobila kommunikationstjänster för anställda i områden som är otillräckligt betjänade av marknät.

10. Palantir Technologies

Palantir Technologies Inc. bygger och distribuerar mjukvaruplattformar för underrättelsetjänsten i USA för att hjälpa till med utredningar och operationer mot terrorism. Företaget tillhandahåller Palantir Gotham, en mjukvaruplattform som gör det möjligt för användare att identifiera mönster dolda djupt i datauppsättningar.

De erbjuder också Palantir Foundry, en plattform som förändrar hur organisationer fungerar genom att skapa ett centralt operativsystem för deras data, och tillåter enskilda användare att integrera och analysera den data de behöver på en plats. Dessutom tillhandahåller den Apollo, en programvara som gör det möjligt för kunder att distribuera sin egen programvara i praktiskt taget vilken miljö som helst. Palantir Technologies Inc. bildades 2003 och är baserat i Denver, Colorado.

Svenska rymdaktier

Svenska rymdaktier

För lokala investerare finns det några svenska rymdaktier att välja mellan. Här är de bästa:

1. AAC Clyde Space

AAC Clyde Space är specialiserat på teknologier för små satelliter och satellittjänster som gör det möjligt för kommersiella, statliga och utbildningsorganisationer att få tillgång till högkvalitativa data från rymden. 

Företaget har över 150 anställda och mer än 15 års erfarenhet av delsystem, avancerade sensorer och dataleverans. De är verksamma i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och USA.

Franska rymdaktier

I Frankrike finns ett bolag som vi tycker det är värt att titta närmare på. Detta är:

1. Airbus SE

Airbus Defence and Space är världens största leverantör av system för observationer av jorden. med mer än femtio satelliter uppskjutna hittils, och många fler under uppbyggnad.

Airbus Defence and Space har tillverkat över hundra kommunikationssatelliter för ett stort antal applikationer för kunder från hela världen. De har samlat på sig över 30 års drift i omloppsbana och lanserade sin första satellit 1986. Huvudkontoret ligger i Frankrike, i den sydvästra regionen Occitanie, nära flygplatsen Toulouse-Blagnac. I Occitanie är mer än 28 000 personer Airbus-anställda och cirka 4 500 arbetar med centrala funktioner som ekonomi, marknadsföring, teknik, kundsupport och inköp.

Airbus fortsätter aktivt sitt arbete med flera rymdprojekt. Dessa inkluderar: utveckla och bygga ESA:s rymdfarkost JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), och att leda teamen som designar och bygger Solar Orbiter som ska undersöka hur solen skapar heliosfären.

spacex

Bolag inom rymdturism

Miljardärerna Branson, Musk och Bezos kör sitt eget space-race, och om du vill investera i något av dessa bolag finns följande att välja mellan:

1. SpaceX

SpaceX är det innovativa och ambitiösa privata rymdföretag som grundades 2002 av Elon Musk. Under 2017 gick företaget djärvt dit ingen startup av flyg- eller rymdindustri har gått tidigare, och slutförde 18 framgångsrika lanseringar. Det var dubbelt så många som föregående år, vilka skedde på uppdrag av företag från fem olika länder, sam det amerikanska flygvapnet, NASA och U.S.A. National Reconnaissance Office. SpaceX levererade 48 satelliter i omloppsbana och ca 1 ton förnödenheter till den internationella rymdstationen. SpaceX har nu mer än 60 % av alla globala uppskjutningskontrakt.

2. Blue Origin

Jeff Bezos grundade företaget 2000, och sedan dess har Blue Origin och dess hårt arbetande ingenjörer och anställda gjort framsteg med företagets många rymdteknologier, inklusive New Shepard-farkosten som lyfte en besättning på fyra passagerare till rymden och tillbaka i juli 2021, och dess kommande New Glenn orbital-farkost.

3. Virgin Galactic

Virgin Galactics suborbitala rymdskepp är för tillfället strandsatt, men företaget är övertygat om att det kommer att köra igång i slutet av 2022.

Virgin Galactic flyger människor och nyttolaster till suborbitalt utrymme med hjälp av en uppskjutningsstrategi med bärplanet VMS Eve, som släpper rymdplanet VSS Unity på en höjd av cirka 50 000 fot (15 000 meter). Unity skjuter sedan igång sin raketmotor och tar sig till den sista gränsen innan den vänder hem till Spaceport America, Virgin Galactics uppskjutningsplats nära Las Cruces, New Mexico.

Unity har än så länge gjort fyra rymdflygningar, varav den senaste tog miljardären Virgin Groups grundare Richard Branson och tre andra passagerare på en åktur i juli 2021. Kort efter det uppmärksammade uppdraget tog Virgin Galactic både Unity och Eve ur drift tillfälligt för att underhålla och uppgradera fordonen.

Detta arbete kommer att förbättra hållbarheten och tillförlitligheten hos Eve och Unity, vilket gör att båda kan flyga oftare när de kommer in i kommersiell tjänst. Och den milstolpen borde komma relativt snart.

Och Unity kommer inte att vara Virgin Galactics enda rymdplan så länge. Om allt går enligt planerna kommer tre ytterligare rymdflygplan tas i drift och börja flyga både nyttolaster och passagerare varje vecka från 2023.

Varför ska man investera i rymdaktier?

Det finns många anledningar till att investera i rymdaktier. Här är våra 6 bästa anledningar till att investera i rymden:

1. Följ pengarna

Investerare som är angelägna om att utforska explosiva tillväxtmöjligheter bör följa efter dit de smarta pengarna flödar. Rymdsektorn rustar också för rekordnoteringar under de kommande åren, med bolag som SpaceX och Blue Origin (värderade till 74 miljarder  respektive 10 miljarder dollar)  som kommer att leda denna boom.

2. Investmentbankerna har börjat investera i rymden

Även institutionella investerare, som hedgefonder, har vant sig vid tanken att investera i rymden, som traditionellt ansetts vara en mycket riskfylld domän. Detta har sammanfallit med ett ökat intresse för privata investerare i sektorn, vilket gett branschen ytterligare ett lyft under den senaste tiden.

3. Möjligheten att investera tidigt

Att tidigt investera i rymdaktier kan vara intressant för långsiktiga investerare som är villiga att ta högre risk från nya sektorer, vilka kan vara mer volatila.

4. Volatiliteten hos mindre rymdföretag kan komma att minska i framtiden

Medan rymdföretag huvudsakligen ägs av privata företag och ett fåtal offentliga företag, har regeringar börjat ta industrin på större allvar först under de senaste åren. Till exempel skapade USA ett sjätte division inom militären, Space Force, år 2019.

5. Industrin har stor tillväxtpotential

Rymdindustrin förväntas växa till över 1 biljon dollar år 2040, vilket belyser betydelsen av denna relativt nya och outnyttjade sektor.

6. Utforskning av rymden vidgar de ekonomiska vyerna

Utforskning av rymden stödjer innovation och ekonomiskt välstånd genom att stimulera framsteg inom vetenskap och teknik, och utforskningen motiverar den globala vetenskapliga och tekniska arbetskraften, och på så sätt utvidgas sfären för mänsklig ekonomisk aktivitet.

Känner du nu istället att investeringarna borde stanna på jorden så har vi listat 6 riktigt spännande skogsaktier för dig.