Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Amazon aktie (AMZN) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa amazon aktie

Så kan du köpa aktier och investera i Amazon (AMZN)

Amazon är ett världsledande bolag inriktade mot onlineförsäljning av hemelektronik, böcker, övriga konsumentvaror, molnbaserade lösningar genom e-handel och molntjänstebolag. Bolaget grundades 1994. Amazon har idag sitt huvudkontor i Seattle, Washington. På den här sidan har vi samlat in all information om Amazon för att kunna investera i bolaget och köpa Amazon aktier.

Amazon logo

BOLAGSNAMN

Amazon Inc

ADRESS

Seattle, Washington
410 Terry Ave. N Seattle, WA 98109
USA

TICKER

AMZN

SEKTOR

E-handel

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Amazon aktiekurs

Här nedanför visas Amazons aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Amazons aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Amazon?

Det finns flera anledningar till att köpa aktier i Amazon. Här tittar vi lite närmare på de mest uppenbara anledningarna till varför Amazon-aktier kan passa dig, oavsett om du är en världsvan investerare eller total nybörjare. Onlinebutiker och molnföretag är fortfarande unga.

Amazons onlinebutik har funnits i decennier. Företagets molnverksamhet känd som Amazon Web Services, eller AWS, är inte heller helt ny. Men även om båda dessa företag är stora och väletablerade vid det här laget, är de båda fortfarande är relativt tidiga i sina tillväxtstadier.

Innehåll och snabbnavigering

Ingen begränsning i tillväxt förutspådd

Amazon har extremt stora marknadsandelar inom sina sektorer, och de förutspådda framtidsutsikterna ser goda ut för bolaget. Det finns egentligen ingenting som tyder på att aktier i Amazon har nått “toppen”.

Molnbaserad hosting är framtiden, enligt många

AWS (Amazon Web Services) är en framgångssaga, och för många svenskar är det värt att köpa aktier i Amazon främst då företaget drivs från Sverige och på så vis genererar lokala fördelar, i form av anställningsmöjligheter och infrastruktur. 

Bra ingångsaktie

Amazon-aktier är perfekt som en första-aktie. Du kan köpa ett lågt antal aktier och enkelt följa företagets utveckling. Företaget är så väletablerat att du säkerligen kan följa med i svängarna oavsett om du är nybörjare på marknaden. Det är också enklare att komma igång med att köpa aktier i Amazon, eftersom du säkert redan är bekant med företaget.

Så kan du köpa Amazon aktier

Att köpa Amazon-aktier är enkelt. Allt som krävs är att du bestämmer dig för hur mycket pengar du vill köpa aktier för, och sedan är det bara att följa stegen nedan:

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Vi rekommenderar Avanza.se eftersom att de är den bästa nätmäklaren i Sverige. Här kan du snabbt och enkelt registrera dig som kund, och du kan sedan köpa och sälja aktier, samt utnyttja Avanzas andra finansiella instrument och banktjänster vid behov.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Ett ISK, investeringssparkonto, är kontot du använder för att köpa och sälja aktier. Du sätter alltså in det önskade beloppet på investeringssparkontot, och sedan är det dags att köpa dina Amazon-aktier.

Steg 3: Sök efter Amazon

Du hittar Amazon-aktier genom att välja marknadsplats USA i aktielistan. Du kan även hitta Amazon-aktier genom att använda sökfunktionen. Företagets ticker är AMZN, vilket är en förkortning av företagsnamnet.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du hittat till aktiesidan är det dags att göra ditt köp. Ange hur många aktier du vill köpa, och sedan är det bara att vänta på att nätmäklaren förmedlar ditt köp. 

amazon aktiekurs

Presentation av Amazon

Amazon.com Inc. (AMZN), ett av de största företagen i världen. De är en global ledare inom e-handel och cloud computing. Företaget tillhandahåller en onlinemarknad som erbjuder nästan allt, inklusive elektronik, kläder, möbler, mat, leksaker och mycket mer. De erbjuder även streamingtjänster för video och musik, Amazon Prime Video och Amazon Prime Music. 

Amazon har sedan flera år tillbaka utfört sina hostingtjänster (Amazon Web Services) från Sverige. Och sedan 2020 har e-handelsjätten öppnat upp för svenska konsumenter med lanseringen av amazon.se. 

Amazons plattform för molntjänster gör det möjligt för organisationer att utveckla, bygga och distribuera onlineapplikationer för ett brett spektrum av behov.

Amazon har sitt huvudkontor i Seattle, Washington och Arlington, Virginia. Andy Jassy är e-handelsjättens nuvarande VD, efter att ha tagit över från grundaren Jeff Bezos i juli 2021. Amazon klassificeras som en medlem av den diskretionära konsumentsektorn. Men företaget har använt sin tekniska skicklighet för att dramatiskt expandera bortom den till andra branscher, inklusive molntjänster, där dess Amazon Web Services (AWS) är den dominerande tjänsteleverantören.

Några av företagets främsta konkurrenter inkluderar fysiska återförsäljare, som Walmart Inc. (WMT), e-handelssauktionssajten eBay Inc. (EBAY) och molntjänstrivaler som Microsoft Corp. (MSFT) och Google Clouds moderbolag Alphabet Inc. (GOOGL). 

Amazon redovisade en nettovinst på 21,3 miljarder USD, med en nettoomsättning på 386,1 miljarder USD under räkenskapsåret 2020.

Amazons företagskultur och utveckling

För investerare och för dig som är intresserad av att köpa amazon-aktie, är företagskulturen något som är viktigt att ha i åtanke. För aktier i Amazon står och faller med företagets framtida utveckling. 

Expandering

Den 14 september 2021 meddelade Amazon att man planerar att anställa 125 000 tjänste- och transportarbetare i USA, utöver de 40 000 företags- och teknikjobb som tillkännagavs tidigare under månaden. Företaget noterade att de har öppnat 250 nya “uppfyllelsecenter” dvs lagerlokaler, sorteringscentraler, regionala flygbaser och leveransstationer i USA bara under 2021.

Stämningar och klagomålshantering

Den 10 augusti 2021 meddelade Amazon att de skulle återbetala kunder som råkat ut för skadade eller defekta varor, och vid eventuella personskador som orsakats av Amazons produkter “no questions asked”. Denna förändring i policy syftar till att hejda ett växande antal stämningar mot Amazon angående företagets potentiella ansvar för dåliga produkter som säljs av oberoende handlare på plattform. 

Över 80% av återbetalningskraven rör produkter med ett värde av under 1000 USD, och Amazon är på så vis ganska unik inom sin bransch eftersom att de förstått att det är billigare att göra återbetalningar, än att processa varje unikt fall.

Hur Amazon satsar på mångfald och inkludering

Som en del i vår strävan att förbättra medvetenheten om vikten av mångfald i företag, bör investerare som överväger att köpa Amazon få en inblick i Amazons transparens och engagemang för mångfald, inkludering och socialt ansvar. 

Vi undersökte informationen som Amazon släppt, för att visa hur de rapporterar mångfalden i sin styrelse och personalstyrka. På så vis kan läsare fatta välgrundade köp- och investeringsbeslut gällande Amazon aktier.

Tabellen nedan visar mångfalden i Amazons styrelse, C-Suite, ledning och anställda överlag, vilket är markerat med en ✔. Den visar också att Amazon mörklägger rapporter för att avslöja mångfalden gällande funktionsvariationer, sexuell läggning, HBTQ+ identitet och veteranstatus.

Så tjänar Amazon pengar

Amazon.com Inc. (AMZN), världens största marknadsplats för e-handel, har vuxit snabbt inom ett brett spektrum av företag, inklusive dess kärnverksamhet för e-handel, molntjänster och digital reklam. De säljer också produkter som den personliga assistenten Alexa, Kindle e-läsplatta, Fire TV och filmer och tv-program genom streamingtjänsten Amazon Prime Video. Amazons rivaler inkluderar Walmart Inc. (WMT) och Alibaba Group Holding Ltd. (BABA).

Amazon tjänar pengar genom sin detaljhandel, prenumerationer och webbtjänster, bland annat. Detaljhandeln är fortfarande Amazons primära intäktskälla, där onlinebutiker står för den största andelen.

AWS är Amazons största källa till rörliga vinster och växer i en robust takt.

Amazons ekonomi

Amazon rankas som ett av världens främsta företag efter marknadsvärde. Från och med den 1 oktober 2021 hade Amazon ett börsvärde på 1,7 biljoner USD.

Företaget redovisade en nettovinst på 7,8 miljarder USD under andra kvartalet av räkenskapsåret 2021 (FY), tremånadersperioden som slutade den 30 juni 2021. Nettovinsten steg 48,4 % jämfört med kvartalet föregående år. Intäkterna, som Amazon kallar nettoomsättningen, steg med 27,2 % till 113,1 miljarder dollar för kvartalet. 

Vinsterna drevs av robust intäktstillväxt, men fick ytterligare ett lyft från en betydande ökning av övriga intäkter. Rörelseresultatet ökade med 31,8% till 7,7 miljarder USD.

Amazons affärssegment

Amazon delar upp sin verksamhet i tre segment: Nordamerika, Internationellt och AWS. De två första av dessa segment, Nordamerika och Internationellt, hänvisar till geografisk uppdelning av Amazons detaljhandelsverksamhet. De genererar intäkter från detaljhandeln i Nordamerika och resten av världen, samt från prenumerationer och exportförsäljning för dessa områden.

Detaljhandeln kan vidare delas upp i nätbutiker, som utgör huvuddelen av försäljningen, och fysiska butiker. I hela företaget stod nätbutiker för 53,2 miljarder USD i försäljning under Q2 2021, eller cirka 47 % av nettoomsättningen, medan fysiska butiker genererade 4,2 miljarder USD i försäljning, eller cirka 4 % av nettoomsättningen.

Här går vi in lite mer på hur Amazon tjänar pengar inom de olika områdena:

  1. Nordamerika

Amazons Nordamerika-segment dominerar omsättningen och står för hela 67,6 miljarder dollar under Q2 2021. Det är en ökning med 21,9% från kvartalet året innan, och det utgör cirka 60% av företagets nettoomsättning för kvartalet. Rörelseresultatet för segmentet Nordamerika under kvartalet var 3,1 miljarder USD, vilket utgör cirka 41 % av det totala rörelseresultatet inom alla segment. Rörelseresultatet för segmentet ökade med 47,0 %.

Förutom detaljhandeln är den andra primära inkomstkällan för Nordamerika prenumerationer, inklusive Amazon Prime, som erbjuder obegränsad fri frakt och obegränsad streaming av främst filmer, TV-program och musik.

  1. Internationellt

Amazons internationella segment består av Amazons detaljhandelsverksamhet för konsumentprodukter och prenumerationer med internationellt fokuserade nätbutiker. Det inkluderar även exportförsäljning från dessa butiker, men inte från Nordamerika-fokuserade nätbutiker. Exempelvis kan kunder som är bosatta i Sverige utan problem handla från tyska plattformen med URL Amazon.de, men om de försöker beställa något från Amazon.com som är den amerikanska URL’en, går det inte alls lika smidigt. 

Det internationella segmentet rapporterade rörelseintäkter på 362 miljoner USD under andra kvartalet 2021, en ökning med 4,9 % jämfört med kvartalet föregående år. Den står för cirka 5 % av sammanlagda rörelseintäkterna för alla segment. Nettoomsättningen för det internationella segmentet ökade med 35,5 % till 30,7 miljarder USD, vilket utgör cirka 27 % av den totala nettoomsättningen.

  1. Amazon Web Services (AWS)

Amazon Web Services (AWS), som lanserades 2006, tillhandahåller tjänster till företag, statliga myndigheter och akademiska institutioner för att lagra information och leverera innehåll. Amazon säger att AWS tillhandahåller en ”infrastrukturplattform i molnet” för en mängd olika ”lösningar”, som hosting för applikationer och webbplatser, företags-IT och innehåll. 

Amazons AWS-segment genererade en nettoomsättning på 14,8 miljarder USD och rörelseintäkter på 4,2 miljarder USD under Q2 2021. Nettoomsättningen växte med 37,0 % medan rörelseintäkterna steg med 24,9 % jämfört med kvartalet föregående år. 

Även om nettoomsättningen från AWS är lägre än nettoomsättningen för segmentet Nordamerika, är AWS rörelseresultat avsevärt högre. AWS-segmentet står för cirka 13 % av den totala nettoomsättningen och hela 54 % av rörelseresultatet för alla segment.

Amazon kontrollerar ungefär en tredjedel av den globala marknaden för molntjänster, vilket är betydligt mer än sin närmaste konkurrent Microsoft. AWS största konkurrenter är Microsoft Corp.s (MSFT) Azure och Alphabet Inc.s (GOOGL) Google Cloud.

Så grundades Amazon

Amazon grundades 1994 och började som en onlinebokhandel. Men dess grundare och tidigare verkställande direktör (VD), Jeff Bezos, föreställde sig Amazon som mer än bara ett e-handelsföretag. 

Istället såg Bezos Amazon som ett teknikföretag vars konkurrensfördel var att göra onlinetransaktioner enklare för konsumenterna. Tre år senare, i maj 1997, börsnoterades Amazon genom en börsintroduktion (IPO). Dess aktie är noterad på Nasdaq Global Select Market.

Andy Jassy tog över vd-posten från grundaren Jeff Bezos den 5 juli 2021. Jassy är både vd och vd för företaget, och även medlem i styrelsen. Han har varit anställd som medarbetare hos Amazon sedan 1997. Jassy grundade AWS, Amazons mycket lönsamma, snabbväxande molnbaserad plattform. Han var VD för AWS från april 2016 till juli 2021.

Investera i liknande bolag som Amazon

Om du är intresserad av att köpa aktier hos liknande företag, kommer här några förslag. Dessa tre företag är alla konkurrenter till Amazon, samtidigt som en utveckling i den ena sektorn kan boosta alla företag inom den. Det är därför möjligt att tjäna pengar på en enda sektor, även om det långsiktigt givetvis är bäst att diversifiera investeringarna.

eBay Inc. (EBAY)

eBay Inc. (EBAY) lanserade i mitten av 1990-talet en plattform för obundna köpare och säljare att mötas på nätet. De överlevde dot.com-bubblan och idag genererar eBay intäkter genom transaktioner som utförs på dess plattform, och genom marknadsföringstjänster, inklusive reklam och annonser.

Microsoft Corp. (MSFT)

Microsoft Corp. (MSFT), är ett av världens största teknikföretag. De säljer datorer, molnsystem, tjänster och mjukvara. Microsofts produkter inkluderar även applikationer,  affärslösningaroch videospel. Företaget har på senare tid utökat sitt fokus till artificiell intelligens, Internet of Things (IoT), mixed reality och relaterade innovationer.

Alphabet Inc. (GOOGL; GOOG)

Alphabet Inc. (GOOGL; GOOG) är ett holdingbolag som består av en samling företag, varav det största är Google. Google driver ett antal digitala plattformar och tjänster, inklusive dess berömda sökmotor, webbläsaren Chrome, Android, Gmail, Gdrive datalagring, YouTube,och  andra tjänster.

Ska man investera i Amazon?

Amazon har vuxit till att vara ett av de mest framgångsrika företagen i världen, och erövrar marknadsandelar inte bara inom detaljhandeln utan även inom molnbaserade datoranvändning, media och underhållning. Trots sina framgångar är företaget öppet för såväl konkurrenter som knivskarpa vinstmarginaler.

Bolagets aktie har en beta på cirka 1,3 och ett efterföljande P/E-tal på 138x, vilket gör det till en mycket spekulativ investering som drivs av förutspådd tillväxt framöver.

Amazon har vuxit till att bli ett av de största företagen i världen, både vad gäller försäljning och börsvärde. Men med så stor storlek kommer en uppsättning unika risker. De största riskerna med att investera i Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) aktier är ökad konkurrens, osäker vinstpotential, osäkerhet gällande intäktstillväxt, spekulativ värdering och aktiekurs volatilitet. 

Amazon har visserligen levererat hög intäktstillväxt sedan börsnoteringen 1997, vilket gör investerare optimistiska om framtida resultat. Denna tillväxt har också fått investerare att förbise företagets ovilja att generera varaktiga nettovinster.

Om dessa hypade förväntningar inte uppfylls kommer Amazons aktie sannolikt att dyka, eftersom marknaden redan har antagit att framtida utveckling kommer att vara stark. Denna spekulation förvärrar risken ytterligare genom att göra Amazons aktiekurs volatil, vilket på ett oproportionerligt sätt exponerar investerare för marknadsfluktuationer.

Här är några av de främsta fördelarna och nackdelarna med Amazons aktier:

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om Amazon

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Amazon aktier.

Finns Amazon på börsen?

Ja, Amazon är noterat på NASDAQ med tickern (AMZN). Företaget börsnoterades (IPO) 1997.

Vart kan jag investera i Amazon?

Du kan investera i Amazon hos din nätmäklare, exempelvis Avanza. Välj då USA som marknadsplats, så hittar du AMZN i aktielistan.

Hur mycket ska man investera i Amazon?

Det är svårt att bestämma sig för hur mycket pengar det kan vara värt att investera. Viktigt är att aldrig investera mer än vad du har råd att förlora, och att diversifiera tillgångarna på olika aktier. Det betyder helt enkelt att det är smart att köpa olika aktier från olika företag inom olika branscher, och inte lägga alla ägg i en och samma korg. På så vis är du bättre skyddad om någon aktie sjunker i värde, vilket ofta händer på aktiemarknaden.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5