Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Lysa eller SAVR – här är bästa valet för dig 2022

Lysa eller SAVR

Lysa eller SAVR är två av de mest populäraste fondrobotarna i Sverige som erbjuder enkelt sparande till låga priser. Vad är det egentligen som skiljer dem åt och vilken är det bästa valet 2022? Vilka skillnader det är – det reder vi ut i just denna artikeln. Fortsätt läs för att få svaret på alla dina tankar och funderingar kring att investera i SAVR och Lysa. 

Artikelns innehållsförteckning

Sammanfattning - är Lysa eller SAVR bäst?

Vi har sammanfattat denna jämförelse av dessa två fondrobotar och vår favorit är klart Lysa.

Lysa som idag är en av Sveriges mest använda fondrobotar,  justerar och riskbalanserar din investering helt automatiskt. Lysa har ett väldigt bra betyg från sina användare med hela 4,8 av 5 stjärnor på Trustpilot.

De största nackdelarna som kommer med tjänsten är att det inte finns någon app och det går inte att göra dina egna val av fonder utan Lysa sköter alltid själva.

Detta går att se som en nackdel eller en fördel, då vi tycker att för nybörjare är Lysa ett utmärkt val då du inte behöver vara särskilt kunnig om fonder. Men är du mer insatt så kanske du vill själv välja exakt vilka fonder som du vill ska ingå.

Läs mer och kom igång redan idag på Lysa.se

FondrobotLysaSAVR
Minst insättning1 000 kr100kr
Totala avgiften per årCirka 0,4 %0,09 %
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaNej
Förvaltningsavgift0,24 % per årBeroende*
Typ av kontoISKISK

*Förvaltningsavgiften för SAVR är beroende. Flyttar du över dina fonder till SAVR kan du generellt minska den årliga förvaltningsavgiften med mellan 0,3 och 0,5 procentenheter. Ett exempel: Betalar du 1,60 % i förvaltningsavgift hos din nuvarande fondmäklare men byter till SAVR kan du i vissa fall bara behöva betala 1,1 % i förvaltningsavgift efter bytet.   

Lysa fondrobot
5/5

Lysas fördelar

Innan du bestämmer dig för vilken fondrobot du vill använda dig av är det viktigt att gå igenom både de fördelar som finns men också nackdelar. Vi har tagit tempen på fondmäklaren Lysa och börjar här med att presentera deras fördelar. 

En av Sveriges mest använda fondrobotar

När man ska välja en fondrobot, eller egentligen vad som helst, kan det kännas tryggt att tjänsten eller produkten är använd av många och på det sättet känns pålitlig. Lysa är en av Sveriges mest använda fondrobotar, något som kan kännas väldigt tryggt. 

Enligt en artikel publicerad i oktober 2021 av den svenska affärstidningen Realtid kan vi läsa oss till att Lysa har 80 000 betalande kunder och att de är Europas snabbast växande robotrådgivare. 

Automatisk balansering

En smidig funktion Lysa erbjuder är automatisk riskbalansering. Det innebär att om en fond går upp mycket i värde kommer investeringar istället att ske i övriga fonder. Detta görs för att du konstant ska ha en lika bred riskspridning. 

Högt betyg av tidigare kunder

På Trustpilot får Lysa betyget “utmärkt” av hela 89 % av de som röstat. Det ger dem ett betyg på 4,8 stjärnor av 5 möjliga. Kunder berömmer Lysa för enkelheten. De beskriver att det är enkelt att spara via Lysa. Många användare nämner också att det är en enkel process att komma igång och använda tjänsten. 

Vi har själva valt att investera 10 000 kr genom Lysa så om du är intresserad hur vår utveckling har sett ut så läs gärna vår artikel.

Lysa väljer fonder åt dig

För den som inte är speciellt insatt i fonder är det väldigt smidigt att Lysa väljer fonder åt dig, du behöver därmed aldrig själv välja att köpa enskilda fonder. Lysa ser till att pengarna investeras i marknadens bästa och billigaste fonder. Tillsammans med den automatiska balanseringen blir investeringen i fonder väldigt smidigt. 

Jag kontaktade Patrik Adamson (VD på Lysa) och ställde frågan: Varför ska man investerar genom Lysa? Här är Patriks svar:

Vi pratar inte om vad andra enskilda aktörer gör utan fokuserar på vår egen verksamhet och det värde vi kan skapa för kunden. Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Patrik Adamson, VD på Lysa
Patrik Adamson Lysa

Lysas nackdelar

Trots att Lysa är Europas snabbast växande fondrobot finns det såklart också vissa nackdelar med deras tjänst. Nedan reder vi ut de nackdelar vi ser hos Lysa som kan vara viktigt att ta till dig innan du tar ett beslut om vilken fondmäklare du ska välja.

Erbjuder ingen app

Många andra fondrobotar har appar som finns tillgängliga att ladda ned via App Store eller Google Play. Detta är något Lysa saknar. Istället rekommenderar de dig att förvandla webbsidan till en app på egen hand genom att skapa en genväg till webbsidan på din hemskärm i mobilen.  

Du kommer genom genvägen inte landa i någon användarvänlig app, du kommer helt enkelt landa på mobilversionen av deras webbsida. Absolut är det smidigt med en genväg men långt ifrån samma sak som en app. 

Går inte göra egna val av fonder

Ovan tog vi upp att Lysa väljer fonder åt dig som en fördel. Det kan vara bra för vissa men önskar du själv välja vilka fonder du vill investera i behöver du tänka om eftersom det inte är möjligt med Lysa. Deras tjänst är helt automatiserad och går därmed inte att påverka. 

Svårt att hitta vilka fonder som ingår

Eftersom tjänsten är så pass automatiserad är det svårt att hitta vilka fonder som ingår i ens investering. För den som vill ha koll på sina investeringar kan det upplevas som en stor nackdel. 

Lysa fondrobot
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
savr logo
4.5/5

SAVR:s fördelar

Häng med nedan för att läsa mer om de fördelar som finns med SAVR.

Känner du sedan efter att du har läst om SAVR att du vill veta mer, så kan du klicka in här på vår artikel där vi går igenom allt om och har recenserat SAVR.

Enkelheten

Det är enkelt att komma igång med SAVR och deras tjänst är smidig att använda. Dessutom har de, till skillnad från Lysa, även en app för att göra det extra smidigt för sina kunder. 

Erbjuder en användarvänlig app

Som nämnt ovan erbjuder SAVR en app som finns tillgänglig att ladda ned antingen via App Store eller Google Play. Det är enkelt att navigera runt i appen, utseendet är tilltalande och allt är helt enkelt användarvänligt uppbyggt och kategoriserat. 

Provision betalas ut direkt till ditt konto

Provision betalas ut som likvider till ditt konto en gång i kvartalet, likt en aktieutdelning. Du kan antingen välja att återinvestera i fonden eller få pengarna utbetalda direkt till ditt konto. 

Du kan själv välja fonder

Till skillnad från Lysa, som är en helt automatiserad tjänst, kan du hos SAVR välja dina fonder själv. Du kommer få förslag på fonder som rekommenderas för dig och din situation, men möjligheten att välja fonder själv finns också. 

SAVR:s nackdelar

Har du gått igenom fördelarna med SAVR är du förmodligen också nyfiken på att höra vilka nackdelar som finns. Dessa presenterar vi nedan. 

Går ej att köpa aktier

Är du inte bara intresserad av att investera i fonder utan även vill ha möjligheten att investera i aktier är SAVR förmodligen inte den bästa fondroboten för dig. Du kan nämligen inte köpa aktier hos SAVR, enbart fonder. I detta fallet blir du tvungen att dela upp ditt sparande och ha kapitalet placerat hos ytterligare en aktör. 

Hög växlingsavgift

SAVR har varken insättnings- eller uttagsavgifter, månadsavgifter eller startavgifter. Däremot tillkommer en växlingsavgift om du handlar fonder i en annan valuta än svenska kronor. Växlingsavgiften ligger på 0,5 % och gäller vid både köp och sälj av fonder. De flesta andra aktörer debiterar 0,25 % i växlingsavgift för utländska fonder. 

Därmed är SAVR ett bra val när du planerar att köpa fonder med svensk valuta snarare än annan valuta. 

Relativt nya på marknaden

När du handlar fonder i annan valuta än svenska kronor tar SAVR ut en växlingsavgift. Avgiften ligger på 0,5 % och tas ut både vid köp och sälj i fonden. Det är en relativt hög avgift som gör att en halv procent av ditt satsade kapital försvinner redan innan pengarna ens investerats i fonden och börjat ge dig avkastning. På grund av detta är det inte speciellt lönsamt att handla utländska fonder hos SAVR. 

Relativt nya på marknaden

SAVR är relativt nya på marknaden vilket kan kännas mindre tryggt. Dock omfattas din investering av den statliga insättningsgarantin. 

Saknar vissa populära fonder i sitt utbud

Vissa populära fonder såsom Handelsbanken, Nordea och Lannebo finns inte tillgängliga hos SAVR. 

Lysa fondrobot

Så börjar du investera idag

Har det blivit dags att investera i fonder? Har du aldrig gjort det tidigare kommer du förmodligen uppleva att det är en mycket enklare process än vad du någonsin kunnat tro. Nedan går vi igenom hur du kommer igång med Lysa respektive SAVR. Processerna är relativt lika men det finns vissa detaljer som skiljer sig. 

Kom igång med Lysa

Kom igång med Lysa genom de tre enkla stegen nedan. 

1. Öppna ett konto på Lysa.se

Börja med att klicka dig in till Lysas webbsida, Lysa.se. Där öppnar du helt kostnadsfritt upp ett nytt konto genom att skriva in din emailadress och följa instruktionerna. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

I nästa steg kommer du få svara på ett par frågor. Detta för att Lysa ska kunna anpassa din risknivå. Frågorna handlar om din tidigare erfarenhet av investering i fonder, din ekonomiska situation och hur du ser på risk. 

3. Få investeringsförslag

I det sista steget kommer du få ett investeringsförslag från Lysa där de presenterar din rekommenderade investering. Hos andra fondrobotar, såsom SAVR, har du möjlighet att själv välja fonder att investera i. Hos Lysa däremot har du själv inte möjligheten att välja.

savr logo

Kom igång med SAVR

Nu vet du hur du kommer igång med Lysa. Nu är du säkert nyfiken på hur det är att istället komma igång med SAVR. Nedan går vi igenom just precis det. Häng med!

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Det hela börjar med att du skapar ett konto hos SAVR. Det gör du antingen i den användarvänliga appen eller via webbsidan SAVR.se. Att skapa ett konto tar inte mer än 3 minuter och du verifierar enkelt din identitet med Mobilt Bank-ID.

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

I steg två kommer du få svara på ett par frågor som handlar om din ekonomiska situation, syn på risk och hur lång erfarenhet du har av att investera i fonder. 

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är kontot skapat och du behöver göra något med det. Du kan antingen välja att sätta upp ett smidigt automatiskt månadssparande eller att göra en engångsinsättning.

Vad investerar Lysa och SAVR i?

Är planen att du ska använda dig av en fondrobot för att börja investera i fonder är det säkerligen intressant att veta vad de olika fondrobotarna investerar i. Nedan går vi igenom vad Lysa respektive SAVR investerar i.

LysaSAVR
ETF:erFonder
Räntefonder 
Aktiefonder 

Lysa innehav

Lysa investerar dina pengar via fonder och så kallade ETF:er (Exchange Traded Fund). De investerar inte direkt i aktier eller obligationer. Fonderna de investerar i är räntefonder eller aktiefonder som är noga utvalda beroende på inriktning och risknivå. 

SAVR innehav

Till skillnad från Lysa erbjuder SAVR inte köp av enskilda värdepapper utan enbart fonder. Fonderna de investerar i är dock på samma sätt som Lysa både räntefonder och aktiefonder. 

Har Lysa eller SAVR bäst historisk avkastning?

Självklart kan man titta på den historiska avkastningen för olika fondrobotar men det är viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Avkastningen går upp och ned och du kan inte vara säker på att du kommer få en hög avkastning bara för att det sett bra ut historiskt. 

Lysa historisk avkastning

Lysa har en egen landningssida på sin webbsida dedikerad till historisk avkastning. Lysa startade år 2016 och för att kunna återspegla historiken har de på landningssidan visualiserat deras tidigare resultat.  För att ge ett exempel har Lysa bred inriktning med 100 % aktier gett en avkastning om +74,9 % sedan lansering 1 januari 2018, vilket motsvarar en årlig avkastning om 12,61 % per år.  Detta och mycket mer presenteras på Lysas landningssida för avkastning. 

SAVR historisk avkastning

Att få en inblick i SAVR:s historiska avkastning är inte lika enkelt som för Lysa. SAVR har ingen specifik landningssida på sin webbsida där man kan få denna informationen.  På startsidan beskriver dem att man ska kunna hitta information om historisk avkastning i deras fondbutik. Där kan du exempelvis finna de fonder som gett bäst avkastning de senaste 5 åren men du får inte alls lika mycket information som hos Lysa. Du kan däremot klicka dig in på vardera fond hos SAVR för att själv läsa av hur den historiska avkastningen sett ut. 
Lysa fondrobot
5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot

Avgifter för Lysa och SAVR

Det är viktigt att titta på de avgifter som finns när du ska välja fondrobot. Såklart vill du få ut så mycket av din investering som möjligt och inte låta alltför stor del gå till avgifter till aktören. Nedan visualiserar vi på ett tydligt sätt de avgifterna som finns för vardera aktör, Lysa och SAVR. 

FondrobotLysaSAVR
Minst insättning1 000 kr100kr
Totala avgiften per årCirka 0,4 %0,09 %
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaNej
Förvaltningsavgift0,24 % per årBeroende*
Typ av kontoISKISK

*Förvaltningsavgiften för SAVR är beroende. Flyttar du över dina fonder till SAVR kan du oftast minska din årliga förvaltningsavgift med mellan 0,3 och 0,5 procentenheter. Vi ger dig ett exempel. Betalar du 1,40 % i förvaltningsavgift hos din nuvarande fondmäklare men bestämmer dig för att byta till SAVR kan du i vissa fall bara behöva betala 0,9 till 1,1 % i förvaltningsavgift efter bytet.  

Omdömen från nuvarande kunder

Genom att titta på omdömen från tidigare kunder kan du enkelt bilda dig en uppfattning om fondroboten är en bra idé eller inte att investera hos. Det finns flertalet vägar att ta för att hitta omdömen online. 

Vi väljer att titta på den relevanta och populära omdömestjänsten Trustpilot men också på App Store och Google Play för SAVR som har en app. 

Omdömen om Lysa

Lysa får ett utmärkt betyg på Trustpilot. Av 1 166 omdömen har 89 % svarat “utmärkt” vilket är den högsta nivån man kan välja. Det kommer löpande in nya omdömen i form av kommentarer från kunder vilka de allra flesta är positiva.

“Smidigt och enkelt. Supernöjd”.

“Enkelt att komma igång. Enkelt att föra över pengar. Sköter sig självt”. 

“Väldigt nöjd efter 8 månaders användande. Enkelt och funktionellt. Allt du behöver för att strukturera och få en överblick över ditt fondsparande”. 

Trustpilot: 4,8 stjärnor av 5 möjliga

Omdömen om SAVR

SAVR har inte lika många omdömen på Trustpilot, men av de 52 recensioner som inkommit har 65 % svarat att tjänsten är “utmärkt”. Det finns också många positiva kommentarer. 

“Månadssparar och det fungerar toppen, inga problem med långa transaktioner”.

“Bra navigering i appen. Smidigt att sätta upp ett månadssparande i fonder, luta sig tillbaka och låta tiden göra sitt”.

“Grymt snygg tjänst, bra och billig. Enormt utbud. Helt perfekt för någon som vill börja ta hand om sina pengar”. 

Det finns vissa recensioner där användare upplever att vissa populära fonder saknas. SAVR svarar på detta med att de tar till sig kritiken och att de ständigt utvecklar plattformen utefter sina kunders önskemål. 

Då SAVR även har en app kan vi också titta på de recensioner som inkommit på App Store och Google Play. Där har de fått in desto mer recensioner jämfört med på Trustpilot vilket genererar ett mer trovärdigt omdöme.

Betyg för SAVR: 

Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor

App Store: 4,6 av 5 stjärnor 

Google Play: 2,5 av 5 stjärnor

Vår favorit (Lysa)

Nu har vi gått igenom fondrobotarna Lysa och SAVR; dess fördelar och nackdelar, avgifter, omdömen och mycket mer. Detta gör att vi funnit vår favorit. 

Vår favorit är Lysa. 

Om du vill ha ett så enkelt sparande som möjligt där du inte behöver välja fonder själv är Lysa ett riktigt bra alternativ. Det är inte för intet de är en av Sveriges främsta fondrobotar och den mest snabbast växande robotrådgivaren i Europa. 

Sett till de omdömen som finns om tjänsten kan vi också se en positiv trend, tjänsten upplevs som enkel och smidig att använda.

Är du fortfarande osäker på vilken fondrobot som känns bäst för dig så kan du läsa på vår sida när vi jämför alla fondrobotar mot varandra.

Lysa fondrobot
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Lysa är en av Sveriges ledande fondrobotar
 • Lysa riskjusterar dina fonder helt automatiskt
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 4,8 av 5 i betyg på Trustpilot
Vår favorit
savr logo
4.5/5
Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
 • Investera automatiskt i fonder
 • Sätt upp automatiskt månadssparande
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • 3,9 av 5 i betyg på Trustpilot
0/5 (0 Reviews)