TOPPLISTA FÖR HUR DU KAN

Tjäna pengar hemifrån och online

14 konkreta tips på hur du kan skapa en extra inkomst

Avanza logo
5/5

Vi använder Avanza!

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Vill du tjäna pengar hemifrån? Du är inte ensam om att vilja skapa en extra inkomst. Nu för tiden är det många som hittar ett sätt att tjäna pengar online. 

I den här artikeln får ni 14 konkreta tips på hur ni kan få en extra inkomst och även inspiration till hur du kan få dina pengar att växa av sig själva.

Let’s go!

Artikelns innehållsförteckning

Tjäna pengar hemifrån och online

Fler och fler lockas av möjligheten att kunna tjäna pengar hemifrån. Att snabbt kunna dra in lite extra inkomst på fritiden är något som man av olika anledningar vill kunna göra. Man kanske vill betala av lite skulder, spara ihop till en kontantinsats, bil, eller till den där drömresan som man så länge velat åka på. 

Oavsett anledning så finns det nu för tiden många möjligheter att dra in lite extra pengar. Teknikens utveckling har gjort att det dessutom är enklare än någonsin att tjäna pengar online. Det gör att det finns goda möjligheter att tjäna pengar hemifrån – eller att kunna jobba precis vart ifrån man helst vill. Dessutom kan du skapa passiva inkomster online.

Genom att tjäna pengar online kan man dessutom sätta sitt eget schema och jobba när det passar ens egna livsstil. På så sätt är det inget problem att man har en massa tider att passa, utan det går till och med väldigt bra att kombinera ett vanligt heltidsjobb med att tjäna extra pengar hemifrån.

Rekommenderad läsning:

Varför ska man tjäna pengar vid sidan om sitt arbete?

Det finns många anledningar till varför det kan vara bra att tjäna extra pengar. Med stigande levnadskostnader och en löneutveckling som i många fall har svårt att hänga med så kan det vara mycket positivt att tjäna lite extra pengar vid sidan om sitt arbete. 

Även om man redan har en hög levnadsstandard så kan extrainkomster vara ett sätt att få den där extra guldkanten på tillvaron som man kanske inte har råd med annars. Genom att tjäna pengar vid sidan om sitt arbete så har man också möjlighet att öka sitt sparande. Då kan man snabbare få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa till exempel sitt drömhus – eller den där bilen som man så gärna vill ha. 

Är man i den positionen att man redan kunnat köpa allt det där som man drömmer om så kan man istället spara för att bygga upp en större finansiell trygghet. Kanske vill du till och med kunna pensionera dig tidigt? Läs mer här isåfall:

Skapa en tryggare privatekonomi

Ett större sparande kan göra att man bygger upp ett kapital som gör att man har en större möjlighet att klara finansiella bakslag. Längre sjukdomar eller uppsägningar på jobbet med mera är sådant som är svårt att förutse – men som kan påverka privatekonomin avsevärt negativt. 

Har man i en sådan situation haft ett större sparande så behöver man inte känna sig lika stressad över ekonomin. Bara det i sig kan vara mycket värt.

Kan ge dig en guldkant på tillvaron

Men oavsett om man vill spara mer eller konsumera mer så är extrainkomster väldigt positivt för ens privatekonomi. Många av oss har ju ganska stora kostnader varje månad. Man kanske har ett dyrt boende, en bil som kostar mycket pengar, eller många barn att försörja. Det gör att det lätt kan gå åt ganska mycket pengar. 

Det kanske till och med är så att det mesta av lönen brukar gå åt en vanlig månad. På så sätt kan extrainkomster vara ett väldigt bra tillskott till ekonomin. Pengar man tjänar utöver sin ordinarie lön blir ju som en bonus som kan läggas antingen direkt till sparandet, eller för att kunna köpa nånting man vill ha eller behöver.

HUR KAN MAN TJÄNA PENGAR?

8 olika sätt att tjäna pengar online

Det finns nu för tiden otroligt många olika sätt att kunna tjänar pengar online. Här nedan går vi igenom några av dem, och ger dig lite info så att du kan få en känsla för om det kan vara något för dig eller inte.

Här är 8 olika sätt att tjäna pengar online:

 1. Tjäna pengar på Youtube
 2. Tjäna pengar på blogg och hemsida (affiliate och marknadsföring)
 3. Tjäna pengar på Instagram
 4. Tjäna pengar som skribent
 5. Tjäna pengar på en podcast
 6. Tjäna pengar på nätet
 7. Tjäna pengar genom att sälja dina bilder och foton
 8. Tjäna pengar genom att hyra ut din bostad online
Tjäna pengar på youtube

1. Tjäna pengar på Youtube

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på Youtube. Det vanligaste är genom att visa annonser i samband med sina Youtube-klipp. Det kan då förekomma annonser både innan och under att tittaren spelar upp din video. Du får i regel betalt varje gång någon tittare interagerar med annonserna – till exempel om de klickar på dem.

Du kan även själv aktivt marknadsföra produkter och tjänster i din video genom att bli en affiliate. Då ingår du ett avtal med ett företag om att få marknadsföra deras produkter i utbyte mot en provision ifall du genererar försäljningar. Lyckas du att bygga upp en framgångsrik Youtube-kanal så finns också möjlighet att hitta sponsorer. Då kan företag betala dig en fast summa för att du i din video pratar om eller visar deras produkt eller tjänst.

Hur mycket man kan tjäna på Youtube skiljer sig åt väldigt mycket. Det är i huvudsak två faktorer som avgör hur mycket pengar du kan tjäna. Dels antalet tittare du har på din Youtube-kanal. Sedan även hur pass aktivt de tittarna interagerar med dina annonser och din marknadsföring. 

Det finns allt från dem som har många miljoner tittare som tjänar mångmiljonbelopp på Youtube – till dem som bara har ett fåtal visningar på sina videor och därmed drar in bara mindre summor pengar.

Det är enkelt att skapa ett konto på Youtube. Sen är det bara att komma igång med att skapa videor. När det är gjort kan man smidigt ladda upp dem och publicera dem på Youtube. Det svåra ligger i att bestämma sig för vilket innehåll man ska ha i sina videor.

För att bli framgångsrik med att tjäna pengar på Youtube så krävs i huvudsak två grejer. Det ena är bra content. Du måste ha bra innehåll i dina videor så att de är intressanta att titta på, och så att dina tittare vill fortsätta med att titta på fler av dina videor. 

Sen behöver du även en stor dos tålamod. Att bygga upp en framgångsrik Youtube-sida kan ta tid. Även om du producerar väldigt bra videor så kan det ta lång tid innan dina inkomster börjar ta fart. Det gör att det krävs gott om tålamod och motivation för att ta sig igenom uppstartsfasen.

Tjäna pengar på blogg och hemsida

2. Tjäna pengar på blogg och hemsida

Många är de bloggare och hemsideägare som genom åren dragit in stora summor pengar på sin närvaro online. Som bloggare kan man tjäna stora pengar om man lyckas bygga en lojal följarskara av läsare. Man kan då som exempelvis affiliate marknadsföra produkter och tjänster till sina läsare. 

Är det man marknadsför något som är relevant för läsarna så finns det då en stor chans att åtminstone en del av dem köper. Man får då en provision som kan vara allt ifrån några enstaka procent till uppemot 20 procent eller ännu mer.

För den som inte känner för att blogga så kan man förslagsvis sätta upp en hemsida som ger information om ett visst ämne, till exempel någon specifik teknikpryl, och sedan lägga ut annonser med just den produkten på hemsidan i hopp om att din hemsida fått läsarna att vilja köpa produkten.

Genom att driva en blogg eller hemsida kan man tjäna allt ifrån ingenting till många miljoner kronor. Det finns i huvudsak tre faktorer som avgör hur mycket du kommer att tjäna. Dessa är: hur många besökare bloggen/hemsidan har, hur mycket besökarna interagerar med annonserna, och hur mycket du tjänar för varje enskild interaktion. En tumregel är dock att man bör ha åtminstone några tusen besökare i månaden innan ens blogg/hemsida kan börja generera några större intäkter.

Att starta en blogg eller hemsida har aldrig varit enklare. Det finns många bloggportaler där man snabbt kan registrera sig och börja bygga upp sin blogg. Annars är det bara att köpa något passande domännamn och sen börja tänka ut designen och innehållet på ens sida. Aktieskolan.se hostas i skrivande stund på One.com (Du får 120kr i rabatt genom denna länken). Själva hemsidan kan man enkelt bygga upp med tjänster så som WordPress eller Wix.

För att tjäna pengar på en hemsida eller blogg så krävs det många besökare. Det krävs också relevanta besökare – det vill säga som gillar det ämne sidan handlar om. Gör de det så är sannolikheten högre att de ska svara positivt på den marknadsföring du har på sidan. 

För att nå ett stort antal besökare så krävs dock att du fyller sidan med intressant innehåll. I början kommer det även krävas att du på olika sätt marknadsför din sida så att folk vet om att den finns.

Du behöver ett webbhotell (t.ex. One.com) och ett affiliatenätverk (t.ex. Adrecord är ett av Sveriges ledande affiliatenätverk)

Tjäna pengar på instagram

3. Tjäna pengar på Instagram

Instagram har blivit ett av våra största sociala medier, och möjligheterna att tjäna pengar på Instagram är många. Det vanligaste är någon form av samarbete med ett företag. Till exempel att man som affiliate marknadsför olika produkter och tjänster. Eller att man säljer sponsrade inlägg. 

Det finns även möjlighet att sälja shout outs. Det betyder att någon annan användare på Instagram betalar dig för att du ska omnämna deras Instagram-profil i hopp om att få fler följare. Är du villig att spendera lite pengar i uppstartsfasen så kan det också vara värt att fundera på att köpa shout outs för att snabbare kunna växa din följarskara.

Det går att tjäna mycket pengar på Instagram. Även med ett fåtal följare kan man dra in pengar. Men det är förstås lättare och rör sig om större summor ju fler följare man har. I regel brukar de flesta vänta tills de har åtminstone runt 100 tusen följare innan de börjar monetisera sitt Instagramkonto. 

Detta är för att bygga trovärdighet hos sina följare med genuint innehåll. Istället för att överrösa dem med betald marknadsföring. När man kommit upp över 100 tusen följare så går det dock i regel bra att tjäna pengar. 

Har man engagerade följare så kan man ta betalt flera tusen kronor för ett sponsrat inlägg. Vill man satsa på affiliate-marknadsföring så finns goda chanser att dra in mycket pengar även på det.

Det är enkelt att starta ett konto på Instagram och börja lägga upp bilder. Det kan göras via Instagrams hemsida, eller från deras app. Svårare kan vara att bestämma vilken inriktning kontot ska ha, och vad man ska ge det för namn. 

Ett tydligt tema på vad för bilder man lägger upp samt ett passande namn är trots allt två viktiga faktorer för långsiktig framgång på Instagram.

För att lyckas med att tjäna pengar på Instagram så krävs ett lockande innehåll. Man måste välja en nisch och man måste leverera bra bilder inom denna nisch. 

Gör man det så finns goda förutsättningar att nå ut till många och få en växande skara följare.

Tjäna pengar på podcast

4. Tjäna pengar på en podcast

Podcasts blir allt vanligare. Många har insett fördelarna med att förmedla sitt budskap genom en podcast. Gör man det rätt så kan också en podcast vara ett bra sätt att tjäna pengar. Ett vanligt sätt att tjäna pengar på en podcast är genom reklam och sponsorer. Man gör då helt enkelt ett eller flera avsnitt i samarbete med någon sponsor. Man får i utbyte betalt för att man exponerar sponsorns företag/produkt/tjänst till sina lyssnare.

Sen kan en podcast också vara ett bra medium för att sälja egna produkter och tjänster. Bygger man upp en podcast med intressant innehåll och skapar en produkt som vänder sig mot podcastens målgrupp så finns stora möjligheter att få sälja mycket. Podcasten kan också användas för att driva vidare lyssnare till någon annan plattform du har. Till exempel om du har en blogg eller hemsida

Man kan i princip tjäna allt från ingenting till enorma summor på att driva en podcast. Till en början kommer det troligtvis vara svårt att tjäna bara några enstaka kronor. Men en väletablerad podcast med många lyssnare kan dra in ganska mycket pengar. 

De allra största svenska podcasterna kan dra in hundratusentals kronor på ett avsnitt. Att komma till den nivån kräver dock både en väldigt bra idé, mycket hårt arbete och även en hel del flyt.

När man väl bestämt ämnet för podcasten så är det bara att börja spela in. Man bör fundera på att köpa några bättre mikrofoner och ha tillgång till en bra lokal. Dock behöver man absolut inte börja lägga ut några större summor på utrustning i början.

När man spelat in så behöver man bara redigera och exempelvis klippa bort de mindre informativa/underhållande bitarna. Efter redigeringen kan man sedan publicera podcasten på till exempel Soundcloud.

Förutom lite teknisk utrustning så som mikrofoner och något ljudredigeringsprogram så krävs inte så mycket. Det viktiga är att man har ett relevant och intressant ämne på sin podcast. Det krävs också att man har motivation och energi för att kontinuerligt släppa nya podcastavsnitt. Utan den kontinuiteten kommer det bli väldigt svårt att bygga någon större lyssnarskara.

Tjäna pengar på nätet

5. Tjäna pengar på nätet

Möjligheterna att tjäna pengar på nätet är nästan obegränsade. Förutom de tidigare nämnda sätten för att tjäna pengar så finns det många olika saker man kan göra för att dra in lite extrapengar på nätet. Du kan till exempel göra betalda undersökningar, eller något mer ambitiöst som att starta din egen e-handel. 

Med hjälp av dropshipping så kan du enkelt sätta upp en butik, och sedan lägga order hos leverantören först när en kund gjort en beställning. På så sätt behöver du inte ha något lager. Det minskar både kostnaderna och framför allt risken. Har du kunskaper inom IT och programmering kan du även starta en hemsida där du erbjuder tjänster så som att bygga hemsidor eller applikationer åt andra företag.

Hur mycket du kan tjäna på nätet beror på hur mycket tid du kan lägga ned, och hur mycket du kan få betalt för din tid. Säljer du tjänster som du utför själv mot en timersättning så blir dina totala inkomster ganska begränsade. 

Säljer du däremot en produkt eller någon form av tjänst som du själv inte behöver utföra så kan förtjänsterna bli betydligt högre. I och med att du då inte är begränsad av din egen tid så kan du potentiellt tjäna hur mycket som helst.

Det gäller att välja vilken strategi man vill använda för att tjäna pengar på nätet. Man bör välja något som man tycker känns spännande och motiverande. Har man en strategi klar för sig är det bara att börja jobba. 

Beroende på hur man tänker tjäna pengar så finns det en rad hemsidor och videoklipp med mera som man kan vända sig till om man behöver inspiration för hur man ska få igång sitt projekt.

Förutom en dator och internetuppkoppling så krävs inte så mycket mer. En vilja att tjäna pengar, en förmåga att jobba hårt och aldrig ge upp är dock något som avsevärt kommer höja dina chanser för att lyckas.

Adrecord är ett av Sveriges ledande affiliatenätverk:

Tjäna pengar på dina bilder och foton

6. Tjäna pengar genom att sälja dina bilder och foton

Har man ett intresse för foto och gillar att ta snygga bilder så kan man passa på att tjäna pengar på det. För att sälja bilder kan man skapa konto på exempelvis Shutterstock eller iStockPhoto. Där kan man ladda upp sina bilder, och man får sedan betalt när någon köper ens bild(er).

Det beror på hur mycket bilder man har och hur pass bra och unika de är. Generellt får man väldigt lite betalt varje gång någon köper en bild. Därför bör man ha många bilder som kan tilltala flertalet bildköpare. Foton på mat, dryck eller profesionella jobbsituationer är alla exempel på bilder som är populära. 

Det viktigaste är dock att ens bilder håller hög kvalitet och ser estetiskt bra ut. Den som är väldigt duktig på att ta unika och nyskapande motiv kan med tiden bygga upp en god inkomst från att sälja bilder och foton.

En kamera och lite idéer på motiv är allt som behövs. Gärna ska man också ha erfarenhet av att ta profesionella bilder. Det är dock inget krav, men det kan underlätta för att ta riktigt bra och säljande bilder. När man har några bilder att börja med så är det bara att ladda upp dem på någon bildförmedlingssajt och hoppas på att pengarna börjar rulla in.

Det krävs ett stort intresse för foto. Dels måste man kontinuerligt ta nya bilder och se till att ens bildportfolio är stor. Med många bilder så ökar chansen att man ska nå en hög försäljningsnivå och tjäna bra med pengar. 

Sen krävs även att man har motivationen att hela tiden förbättra sig som fotograf. Att hela tiden försöka ta bättre bilder, och att hitta nya motiv och infallsvinklar på motiven – så att man kan leverera unika och säljande bilder.

Tjäna pengar genom att hyra ut din bostad

7. Tjäna pengar genom att hyra ut din bostad online

Att hyra ut sin bostad har blivit allt mer lukrativt i takt med de ökande bostadskostnaderna. Särskilt i Stockholm, Göteborg och andra större städer med höga bostadspriser kan man tjäna mycket pengar på att hyra ut sin bostad. 

Men även i mindre och mellanstora städer finns god möjlighet till att tjäna pengar. Antingen kan man välja att hyra ut hela sin bostad – vilket kan bli ett litet problem om man nu inte äger flera bostäder. Annars funkar det även bra att bara hyra ut ett rum – det vill säga skaffa en inneboende.

Det är i huvudsak två faktorer som avgör hur mycket hyra man kan ta ut – och därmed hur mycket pengar man kan tjäna. Dels läget och dels standarden på bostaden. Innerstadslägen i storstäder kommer alltid inbringa mer pengar än till exempel en småstadsförort. 

Sen spelar förstås storleken på boendet roll. Likaså hur pass modern bostaden är. I regel kan man dock tjäna flera tusen kronor i månaden på att hyra ut en bostad.

Det är idag ganska enkelt att hyra ut sin bostad. Att lägga ut en vanlig Blocket-annons är ofta väldigt effektivt. Troligtvis kommer man att få flertalet svar av potentiella hyresgäster. Man kan därmed välja ut de hyresgäster man tror kommer kunna ta hand om bostaden på ett bra sätt.

Det enda som krävs är att man har antingen en hel bostad eller ett rum eller en mindre del av en bostad som man kan hyra ut. Sen måste man självklart känna efter om man är villig att ha troligtvis helt främmande människor boendes där.

Tjäna pengar på skribent

8. Tjäna pengar som skribent

För den som gillar att skriva så finns det goda möjligheter att tjäna pengar. Att jobba extra som skribent kan ge ett välkommet tillskott till ekonomin. Skribentuppdrag kan man hitta på en rad olika sätt. 

Exempelvis så kan man ofta hitta uppdrag via någon av de många förmedlingssidorna för frilansuppdrag. Ett exempel på en sådan är Upwork, där det går att hitta skribentuppdrag av olika omfattning och längd.

Hur mycket man kan tjäna som skribent beror på hur duktig man är på att skriva och vilken typ av uppdragsgivare man arbetar åt. Generellt kan man ta betalt allt ifrån runt 100 kr till över 1000 kr för en text på runt tusen ord. Men det kan som sagt variera stort. 

Hur mycket man kan tjäna totalt beror sedan på hur mycket tid man kan lägga på skrivandet och hur snabbt man skriver. I början så kan också det antal uppdrag man lyckas få begränsa hur mycket man tjänar.

Den första kunden kan alltid av naturliga anledningar vara svår att få. När man sedan är etablerad och kan erbjuda referenser och så vidare så kan det gå lättare att hitta kunder. 

Skulle en potentiell första kund fråga efter referenser så kan det vara värt att till exempel erbjuda ett arbetsprov i form av något du skrivit tidigare. På så sätt kan du visa kunden dina färdigheter som skribent även om du saknar erfarenhet från tidigare uppdrag.

Du bör ha lätt för att skriva, och det underlättar förstås även mycket om du tycker att det är kul. Det kan också vara smart att söka skribentuppdrag där du får skriva om saker som du kan eller åtminstone tycker är intressanta. Sedan kan det förstås krävas tålamod för att hitta de första kunderna.

Tjäna pengar på börsen och alternativa investeringar

Gemensamt med de flesta sätt att tjäna pengar är att det innefattar någon form av arbete. Det finns dock sätt att tjäna pengar som till naturen är mer passiva. Det rör sig i regel om olika typer av investeringar. 

Istället för en arbetsinsats så krävs det då istället en del kapital att satsa. Nedan beskrivs olika sätt som man kan tjäna pengar på genom att investera pengar.

Aktier & fonder

De vanligaste förekommande investeringarna för privatpersoner är aktier och fonder. Över tid så har dessa tillgångar genererat den högsta avkastningen. I alla fall i förhållande till risken och den nivå av engagemang som krävs från investerarens sida.

Aktier är ägarandelar i ett företag. Att äga aktier är alltså en typ av delägarskap i företaget. Genom att köpa aktier får man därmed ta del av företagets vinster och tillväxt. Dels genom att företaget delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Men också genom att ens aktier ökar i värde i takt med att företagets försäljning och vinst ökar.

Du kan även börja med daytrading. Det innebär att du köper och säljer värdepapper dagligen för att tjäna pengar.

Har du intresset?

För att lyckas med aktier bör man ha ett visst intresse för investeringar. Detta eftersom att man måste läsa på om ett flertal företag och analysera deras ekonomi innan man kan bestämma vilka aktier som kan vara en bra investering. Därför kan ett bra alternativ till att köpa aktier vara att investera i fonder. 

Fonder kan innehålla en rad olika typer av tillgångar, men aktiefonderna tillhör den vanligaste typen av fond. En aktiefond består då av en blandning av aktier i olika företag. Denna blandning har köpts av en professionell fondförvaltare som valt ut de bolag som hen tror kommer att prestera bäst. På så sätt slipper man det egna jobbet med att välja ut företag att köpa aktier i.

Den som vill ha en lite lägre risk i sitt sparande kan istället välja att investera i till exempel räntefonder. Dessa är i regel väldigt säkra – men säkerheten kommer till ett pris i form av lägre förväntad avkastning än aktier och aktiefonder.

Alternativa investeringar

Både aktier och fonder är brett utspridda typer av investeringar. Dessa kan man köpa via en mängd olika banker och finansinstitut. Dock så har det speciellt på de senaste åren dykt upp en rad olika alternativa investeringar.

Investera i P2P-lån

Ett exempel på en sådan typ av investering är P2P-lån. Det är en typ av privatlån som förmedlas från privatperson till privatperson. Det vill säga att istället för att banken lånar ut så är det en privatperson som lånar ut. På så sätt kapas banken som mellanhand och låntagaren kan få bra villkor på sitt lån. 

Samtidigt kan också personen som lånar ut få bra avkastning på sina pengar. Lendify är en plattform som fungerar som en förmedlingsplattform för den här typen av lån. Där kan man registrera sig och enkelt börja låna ut pengar.

Investera i fastigheter genom Tessin

Tessin är också ett företag som erbjuder en form av alternativ investering. De förmedlar lån till fastighetsbolag. Som investerare kan man då investera i dessa lån och få hög avkastning på sina pengar. Tessin erbjuder således en enkel möjlighet att kunna investera i fastigheter – vilket annars kan vara svårt om man inte har stora summor pengar att investera.

Sparkonto med ränta

Sist men inte minst kan man tjäna pengar genom att sätta in sina pengar på ett sparkonto med ränta. Nu för tiden är dock räntorna väldigt låga. Det blir med andra ord inga större summor pengar man kommer tjäna på sitt sparkonto. Läs vår stora guide för hur du kan börja spara pengar.

Idag är det mer eller mindre omöjligt att hitta ett sparkonto som har högre ränta än inflationen – som brukar ligga nånstans runt 1 till 3 procent. Det kan därför vara värt att överväga något annat sätt att tjäna pengar på sitt kapital. Dock så har sparkonton den fördelen att de är extremt säkra – i alla fall om man väljer ett sparkonto med insättningsgaranti.

Varför ska man tjäna pengar hemifrån och på fritiden?

Extra pengar kan alltid vara bra att ha. Beroende på vilken livssituation man är i så kan man använda pengarna till olika saker. Kanske är man ung med fortfarande låg inkomst och behöver pengar till att köpa saker man behöver. Eller så kanske man är lite äldre och vill köpa en ny bil eller uppgradera sitt boende. 

Eller så vill man få in mer pengar för att kunna öka sitt långsiktiga sparande. Oavsett så kan man nå sitt mål mycket fortare om man tjänar pengar hemifrån på fritiden. Att tjäna pengar på fritiden kan generera ganska stora extrainkomster. Många gånger kan dessa inkomster vara mycket större än vad man kan förvänta sig i årlig löneökning – även om man är väldigt duktig på sitt jobb. 

Sammanfattningsvis så är det mycket positivt om man kan tjäna pengar hemifrån på fritiden. Gör man det så kommer man snabbare kunna köpa det man vill. Samtidigt blir man också mer ekonomiskt stabil, och kan då lättare klara eventuella finansiella bakslag.

Stor chans att tjäna extra pengar hemifrån online

Nu för tiden finns det också väldigt goda förutsättningar att kunna tjäna extra pengar hemifrån. Förr i tiden så var man ganska bunden till att skaffa ett mer traditionellt jobb för att kunna tjäna pengar. Nu har dock tekniken ökat tillgängligheten för att jobba på ett mycket flexiblare sätt. Det möjliggör också för fler att kunna kombinera ett heltidsjobb med att jobba extra hemifrån. Tjänar man pengar hemifrån online så kan man i regel jobba precis när det passar en själv. Kanske kan du till och med uppnå FIRE och pensionera dig tidigt om du önskar?

Det finns också en rad olika jobb man kan göra hemifrån. Det kan vara allt ifrån att jobba som skribent eller översättare till att syssla med marknadsföring på Instagram eller att driva en egen e-handelssida. Möjligheterna är alltså många, och ofta är det bara ens egen fantasi som sätter gränserna. 

Jobbar man hårt och blir duktig på sitt extraknäck så finns det också en stor potential för intäkterna att allt eftersom öka och öka. På så sätt kanske det som börjar som ett litet extrajobb med tiden växer till ett heltidsjobb eller rent av ett stort och framgångsrikt företag.

6 tips på hur du kan tjäna pengar hemifrån

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på Youtube. Det vanligaste är genom att visa annonser i samband med sina Youtube-klipp. Det kan då förekomma annonser både innan och under att tittaren spelar upp din video. Du får i regel betalt varje gång någon tittare interagerar med annonserna – till exempel om de klickar på dem.

Du kan även själv aktivt marknadsföra produkter och tjänster i din video genom att bli en affiliate. Då ingår du ett avtal med ett företag om att få marknadsföra deras produkter i utbyte mot en provision ifall du genererar försäljningar. Lyckas du att bygga upp en framgångsrik Youtube-kanal så finns också möjlighet att hitta sponsorer. Då kan företag betala dig en fast summa för att du i din video pratar om eller visar deras produkt eller tjänst.

1. Blir produkttestare och tjäna pengar genom att testa produkter

Att bli produkttestare kan vara ett kul sätt att tjäna lite extrapengar. Då hjälper man företag att testa och utvärdera deras nya produkter. I utbyte får man som regel en ekonomisk ersättning. Man brukar också ofta få behålla produkten man testat.

2. Genomför betalda undersökningar

Betalda undersökningar kan vara ett bra sätt att tjäna extrapengar. Ofta kan också undersökningar vara både enkla och ganska roliga att genomföra. Betalningen man får är dock sällan särskilt hög. Det kan i regel också vara svårt att hitta särskilt många undersökningar som ger betalt.

3. Testa hemsidor och programvara

Många företag behöver någon som kan testa deras hemsidor eller programvaror. Har de inga anställda som har tid eller möjlighet att göra detta så kan de välja att anlita personer just för detta syfte. Det kan alltså finnas en bra möjlighet att tjäna pengar på att testa olika hemsidor och program.

4. Sälj gamla saker online

En genomsnittlig svensk har otroligt mycket saker i hemmet som sällan eller aldrig används. Att sälja dessa på exempelvis Blocket kan vara ett bra sätt att få loss mer utrymme i hemmet samtidigt som man får in lite extrapengar.

5. Läs in ljudböcker

Har man en bra talarröst kan man läsa in ljudböcker mot betalning. Dessa typer av uppdrag har potential att vara både roliga och relativt välbetalda. Dock kan sådana jobb också vara svåra att få.

Rekommenderad läsning:

Tjäna pengar med klassen och laget

Det finns många möjligheter för klasser och idrottslag att kunna dra in pengar till olika ändamål. Några exempel på vad de kan göra för att tjäna pengar är;

 • Sälja kaffe
 • Sälja delikatesslådor
 • Sälja strumpor
 • Sälja städartiklar
 • Sälja kakor

Vad kan man hitta på med klassen?

Många klasser väljer att sälja olika produkter för att tjäna pengar till klassen. Detta är kanske vanligast på högstadiet, men förekommer även i gymnasiet. En vanlig anledning till att tjäna pengar med klassen är för att spara ihop till någon typ av klassresa. Lyckas man samla in mycket pengar så kanske målet är en utlandsresa, medan många också nöjer sig med en kortare utflykt. 

Det finns ju potentiellt många nöjen man skulle kunna hitta på med klassen även i närheten av där man bor. Vissa klasser väljer också att istället bara ge pengar i handen till eleverna. Det kan vara kul för dem att få lite extrapengar, men samtidigt tycker många också att det är tråkigt eftersom tanken med klasskassan ofta är att hitta på något gemensamt.

Vad kan man hitta på för pengarna med laget?

Man kan hitta på mycket med sitt lag om man tjänat lite pengar. Det kan vara kul att kanske fara på något träningsläger i annan miljö än sin hemmamiljö. Alternativt skulle man kunna hitta på något nöje – kanske en vanlig resa eller utflykt – med laget för att öka sammanhållningen och lära känna varandra bättre. Man kan också välja att satsa pengarna på att köpa in mer utrustning till klubben. Eller kanske till och med rusta upp lagets lokaler.

Vad finns det för fördelar med att tjäna pengar?

Men oavsett om man vill spara mer eller konsumera mer så är extrainkomster väldigt positivt för ens privatekonomi. Många av oss har ju ganska stora kostnader varje månad. Man kanske har ett dyrt boende, en bil som kostar mycket pengar, eller många barn att försörja. Det gör att det lätt kan gå åt ganska mycket pengar. 

Det kanske till och med är så att det mesta av lönen brukar gå åt en vanlig månad. På så sätt kan extrainkomster vara ett väldigt bra tillskott till ekonomin. Pengar man tjänar utöver sin ordinarie lön blir ju som en bonus som kan läggas antingen direkt till sparandet, eller för att kunna köpa nånting man vill ha eller behöver.

Fördelar med att tjäna pengar

Men oavsett om man vill spara mer eller konsumera mer så är extrainkomster väldigt positivt för ens privatekonomi. Många av oss har ju ganska stora kostnader varje månad. Man kanske har ett dyrt boende, en bil som kostar mycket pengar, eller många barn att försörja. Det gör att det lätt kan gå åt ganska mycket pengar. 

Det kanske till och med är så att det mesta av lönen brukar gå åt en vanlig månad. På så sätt kan extrainkomster vara ett väldigt bra tillskott till ekonomin. Pengar man tjänar utöver sin ordinarie lön blir ju som en bonus som kan läggas antingen direkt till sparandet, eller för att kunna köpa nånting man vill ha eller behöver.

Nackdelar

Ur en ren ekonomisk synvinkel så finns det i princip inga nackdelar att tjäna extra pengar. Däremot finns det en risk att ens sidojobb börjar ta upp allt för mycket tid. Att kunna prestera bra på sitt jobb samtidigt som man vårdar sina relationer och ha en givande fritid är svårt. 

Det kan ibland ta ganska mycket krafter. Det är därför viktigt att man ser till att man har en balans i livet. Det är bra att jobba extra och tjäna pengar – dock bör man se till att inte jobba så mycket att det får en negativ inverkan på ens liv och välmående.

Rekommenderad läsning: