Är du osäker på om du ska välja ISK eller AF?
Bra!
När du ska köpa aktier och fonder så är det viktigt att välja rätt kontotyp beroende på din situation.
Vi kommer i denna artikeln gå igenom de största skillnaderna mellan ISK och AF samt lista för och nackdelar mellan kontotyperna och mycket mer!
Nu kör vi!
Vårt betyg för Avanza
- Gratis courtage upp till 50.000 kr
- Årets nöjdaste sparare 10 år i rad
- Investerarskydd & insättningsgaranti
Investeringssparkonto
Absolut populäraste kontot-
Du behöver inte betala reavinstskatt
-
Endast en låg schablonskatt (ca 0,375%)
-
Enkel deklaration
-
Dina aktieinnehav ger dig rösträtt på bolagsstämmor
-
Du täcks av den statliga insättningsgarantin på 950,000 kr (om din bank omfattas)
-
Du kan inte kvitta vinster & förluster
-
Du kan inte handla med optioner eller warranter (Avancerat)
Aktie- & Fondkonto
Allt som oftast bör du välja bort detta-
Passar bra för dig som förväntar dig en låg avkastning under 1-1,5% (2022)
-
Dina aktieinnehav ger dig rösträtt på bolagsstämmor
-
Du kan kvitta vinster mot förluster
-
Går du bort tillfaller hela kapitalet ditt dödsbo
-
30% skatt på alla vinster och utdelningar
-
Alla köp och sälj måste deklareras
Innehållsförteckning
Vad är största skillnaderna på ett ISK och AF?
Ett aktie-och fondkonto är ett konto, antingen hos en traditionell bank som Swedbank, SEB eller Handelsbanken, eller hos en specialiserad bank/aktiehandelssajt online som Avanza eller Nordnet. Kontot kan användas för att inneha och handla med aktier eller fonder.
Ett investeringssparkonto eller ISK är ett ringmärkt spar- och aktiekonto, vars innehåll beskattas med en årlig schablonskatt. Med ett investeringssparkonto äger du själv aktierna och fonderna och kan rösta på bolagets årsstämma.
Ett ISK är vettigt om du gör vinst på dina investeringar (vilket du förhoppningsvis gör). Enligt en beräkning av nätmäklaren Avanza är det fördelaktigt att betala schablonskatt om du räknar med att göra en vinst på dina investeringar på minst 1,27 procent.
Om du investerar 100 000 kronor och gör en vinst på 7 procent betalar du cirka 401 kronor i skatt om du har ISK, och 2 100 kronor om du har ett vanligt AF.
Om du gör en förlust på 20 procent skulle du dock fortfarande betala 300 kronor i skatt om du hade en ISK, medan om du hade ett AF skulle du inte betala någon skatt alls.
Det kan också vara ganska komplicerat att deklarera dina vinster och förluster om du håller dina aktier på ett AF, eftersom du för varje aktie måste deklarera det totala anskaffningspriset och de totala intäkterna från eventuella försäljningar. Genom att använda ISK kan du undvika detta.
Om du har ett ISK- eller AF hos någon av de specialiserade aktiemäklarna som Avanza eller Nordnet, brukar det vara betydligt billigare att köpa och sälja aktier än vad det är om du har ett liknande konto hos en vanlig konsumentbank som Swedbank , SEB eller Handelsbanken. Fördelen med att använda din vanliga bank är att det är lite bekvämare att ha alla dina besparingar och inkomster samlade på ett ställe.
Nu går vi igenom definitioner och skillnader mellan ISK och AF, för att du ska kunna fatta rätt beslut gällande dina investeringar.
ISK
ISK är en förkortning för investeringssparkonto. Kontotypen har funnits sedan 2012, och används för att beskatta privatägda och börsnoterade värdepapper som aktier, fonder, ETF:er, certifikat och derivat som optioner, terminer, warranter och swappar. Helt enkelt allt som är börsnoterat med undantag för företag där ditt engagemang är nära kopplat till resultatet, alltså ditt eget företag. Du kan inte heller inneha mer än 10 % av ett företags aktier inom kontotypen ISK.
ISK är en kontotyp som fungerar precis som alla andra portföljkonton, för att lagra alla de värdepapperstyper som anges ovan. Skillnaden är att vinster i sig beskattas inte. Inte heller utdelningar.
Förväntad avkastning
Istället för att beskatta vinster efter försäljning av enskild värdepapper har kontots genomsnittliga värde en schablonskatt, som betalas separat utanför kontot vid den årliga individuella inkomstdeklarationen i maj följande år.
Skatteform och deklaration
Den schablonmässiga skattesatsen baseras på den svenska statslåneräntan föregående år och är därför för närvarande mycket låg.
För att förhindra en negativ skattesats till följd av potentiellt ännu lägre skattesatser i framtiden har en broms nedåt satts till 0,375 %, vilket också är den nuvarande skattesatsen. Utan taket skulle räntan vara 0,27 % för 2021.
Historiska ISK-kurser i Sverige som referens:
2012, 0,495 %
2014, 0,627 %
2015, 0,270 %
2021, 0,375 %
Formeln för att beräkna när det är mer förmånstagare att lagra dina tillgångar i ett ISK istället för det klassiska AF-kontot är ((GBR + 1 % ) * 0,3) / 0,3 = ((0,51 % + 1 %) / 30 %) / 30 % ) där GBR står för förra årets genomsnittliga statliga låneränta.
Detta innebär att för 2021, för att utjämna skattekonsekvenserna mellan ett ISK och ett AF, måste avkastningen på ISK vara 1,25 %. ((0,1 + 1 %) * 0,3) / 0,3 = ((0,51 % + 1 %) / 30 %) / 30 %). Varje högre avkastning ger dig därför en lägre skatteeffekt. Som referens har Stockholms aktieindex OMX30 som representerar de 30 största företagen, haft en genomsnittlig årlig avkastning på 12,99 % mellan 1984 och 2021. Detta är exklusive utdelningar.
Men schablonskatten kommer med nackdelen att inte kunna dra av några förluster, och du måste fortfarande betala din skatt även om du har negativ avkastning.
Äganderätt för värdepapper
Med ISK äger du aktierna i din portfölj och får rösträtt vid årsstämman. Samma sak gäller för övriga tillgångar, som råvaror. Undantaget gäller för ditt eget företag, och du kan inte heller inneha mer än 10 % av ett företags aktier inom kontotypen ISK.
Arvsregler
ISK faller inom samma lagar och regler som vanliga bankkonton, vilket innebär att de ärvs av den avlidnes närmaste med arvsrätt.Du som ärver aktier från ett ISK har fri förfoganderätt, så de kan stoppas in i ditt befintliga investeringssparkonto, eller handlas enligt önskemål.
Överföringsregler
Ett ISK har flera regler gällande överföring av tillgångar. Den viktigaste att hålla koll på är att du bara får överföra tillgångar som du själv äger, och då som en gåva. Kontofrämmande tillgångar får bara föras över till ett annat konto som inte är ett ISK. Dessa regler kan du läsa om på skatteverkets hemsida, eller genom att ringa deras kundtjänst.
AF
Sverige har fortfarande kvar sitt gamla, klassiska sätt att beskatta privata tillgångar som liknar de system som nästan alla länder och territorier har, det kallas för AF eller aktie och fondkonto. Kärt barn har många namn, och kontot kallas också för fondkonto, aktiekonto, värdepappersdepå, VP-depå, depå, eller depåkonto.
Förväntad avkastning
Eftersom att du inte behöver betala någon schablonskatt, får du inte veta hur mycket skatt du kan komma att betala förrän räkenskapsåret är slut.
Skatteform och deklaration
Med AF betalar man bara skatt om och när man gjort vinst. Den skattenivån är 30 % på vinster och möjliggör skatteavdrag mellan 14,7 – 30 % av en förlust. Avdragsprocenten beror på om du kan avräkna förlusten mot vinst inom samma kalenderår, och storleken på själva beloppet. Som jämförelse är samma kapitalvinstskatt så hög som 42 % i grannlandet Danmark.
Äganderätt för värdepapper
Med ISK äger du aktierna i din portfölj och får rösträtt vid årsstämman. Du kan också handl med utländska aktier och fonder, samt handla om du själv är bosatt utomlands. Samma sak gäller för övriga tillgångar, som råvaror.
Arvsregler
Vid arv av tillgångar i ett aktie och fondkonto, övergår dessa till arvingen utan att denna behöver betala någon arvsskatt. Eventuell skatt betalas endast om tillgången säljs, så vinstskatt betalas som vanligt.
Överföringsregler
Om du vill överföra aktier från din aktie och fonddepå till ett ISK eller kapitalförsäkring, kan du göra detta smidigt och problemfritt om dina olika konton är registrerade hos samma bank, och på samma person. Om du däremot vill föra över tillgångarna till en annan person, eller ett företag, så räknas detta som försäljning och du måste betala vinstskatt.
Vårt betyg för Avanza är 5,0 av 5,0
- Gratis courtage upp till 50.000 kr
- Årets nöjdaste sparare 10 år i rad
- Investerarskydd & insättningsgaranti
- Investera i aktier & fonder
- Sätt upp automatiskt månadssparande
- 100% kostnadsfritt att öppna konto
Ska jag välja ISK eller AF vid köp av aktier?
Tumregeln är att ifall du gör mer än 2% avkastning per år så tjänar du på att ha en ISK istället för en AF. Om du däremot investerar i riskabla aktier är AF att föredra, eftersom att du inte behöver betala skatt vid förlust.
Ska man välja ISK eller AF för utländska köp av aktier?
Det spelar ingen roll om du väljer ISK eller AF för utländska aktier. Det du däremot behöver tänka på är att ISK endast är möjligt för dig som är bosatt i Sverige. Om du exempelvis är ute och reser i över ett år, kommer du att bli “utskriven” och ditt ISK omvandlas till ett depåkonto. Därför är AF valet för dig som bor utomlands.
Ska jag välja ISK eller AF vid köp av fonder?
Både ISK och AF är bra alternativ för fonder. Väljer du fonder som kommer generera mer än 2% avkastning tjänar du på ISK. Väljer du en riskabel fond är AF ett bättre alternativ.
Ska man välja ISK eller AF för köp av utländska fonder?
Precis som med utländska aktier så är det upp till dig att välja vad som passar bäst för utländska fonder. Det du däremot behöver tänka på är att ISK endast är möjligt för dig som är bosatt i Sverige. Om du exempelvis är ute och reser i över ett år, kommer du att bli “utskriven” och ditt ISK omvandlas till ett depåkonto. Därför är AF valet för dig som bor utomlands.
Vilka är de största fördelarna med ett Investeringssparkonto (ISK)?
Ett ISK-konto är det populäraste alternativet för svenska investerare. Här är några av de främsta för- och nackdelarna med investeringssparkonto ISK.
Fördelar med ISK
- Enkel deklaration. Alla beräkningar görs av banken och skickas till Skatteverket. Du varken kan eller måste deklarera någon enskild transaktion.
- Låg skatt. Schablonskatten är betydligt lägre än den faktiska vinstskatten som gäller för AF.
- Du betalar ingen vinstskatt.
- Aktieutdelningarna är också skattefria.
- Ett väldigt pålitligt investeringssystem som ofta är en kostnadsfri kontotyp.
Nackdelar med ISK
- Ägande i ett bolag är begränsat till 10%. Om du äger mer än 10% av ett företags aktier, kan du inte förvara kapitalet i ditt ISK
- Du kan inte handla med aktier i ditt egna bolag. Eller i bolag där du är styrelseordförande, VD, ledamot eller liknande.
- Du måste betala skatt även om du inte gjort någon vinst. Så länge du har pengar investerade i tillgångar, måste du betala skatt.
- För att kunna ha en ISK måste du vara skattemässigt bosatt i Sverige. Om du har ett ISK och sedan flyttar ut ur landet och förlorar din obegränsade skattskyldighet omvandlas kontot till ett traditionellt aktiekonto.
- Du kan inte kvitta dina förluster mot dina vinster, som du kan göra med aktie och fondkonto.
Vilka är de största fördelarna med ett Aktie- och Fondkonto (AF)?
Aktie och fondkonto är inte lika populärt som ISK nu för tiden. Men det har sina fördelar. Här listar vi de främsta för- och nackdelarna med AF.
Fördelar med AF
- Du kan handla aktier via en svensk bank även om du är bosatt utomlands.
- Du behöver inte betala skatt om du inte gjort någon vinst.
- Om du gör både förlust och vinst på dina investeringar så kan du kvitta förlusterna mot dina vinster.
- Du äger aktierna/fonderna själv och får gå på bolagsstämma med rösträtt.
- Avgiftsfri kontotyp.
Nackdelar med AF
- Vinstskatten är 30% på all handel.
- Det kan vara krångligt att deklarera.
- 30% beskattning gäller även för aktieutdelningar.
- Mindre variation på tillgångarna du kan handla med AF.
- Både vinsten och alla affärer som görs ska rapporteras till Skatteverket.
FAQ- Vanliga frågor om ISK och AF
Här är de vanligaste frågorna om ISK och AF.