Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Microsoft aktie (MSFT) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köpa microsoft aktie

Microsoft är ett världsledande IT företag från USA där verksamheten återfinns världen över. Microsoft huvudfokus är att utveckla och tillverka hård- och mjukvaror. Bolaget har även utvecklat operativsystemet Windows. Bolaget grundades 1975. Microsoft har idag sitt huvudkontor i Redmond, Washington, USA. På den här sidan har vi samlat in all information om Microsoft för att kunna investera i bolaget och köpa MSFT aktier.

Microsoft logo

BOLAGSNAMN

Microsoft Corp

ADRESS

Redmond, Washington, USA

TICKER

MSFT

SEKTOR

IT

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

USA

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Microsoft aktiekurs

Här nedanför visas Microsofts aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Microsofts aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Microsoft?

Microsoft är en av världens mest kända teknikföretag och är bland annat bolaget bakom operativsystemet Windows. Idag så är bolaget däremot involverade i en mängd andra viktiga projekt och företag, så det finns flera goda skäl till att investera i bolaget.

Innan du köper några aktier i Microsoft Corporation kan det däremot vara bra att lära dig mer om företaget. Det kan bland annat vara bra att lära sig mer om andra varumärken som man äger idag och vad planerna för framtiden är.

Etablerat teknikföretag

Microsoft Corporation är som sagt en av världens största teknikföretag, inte minst tack vare operativsystemet Windows. Utöver det så utvecklar man bland annat programvara till företag och privatpersoner, serverhantering och mycket annat.

Idag så tillverkar man också mängder med olika typer av saker, bland annat mobiler och datorer. Jämför du Microsofts verksamhet med andra giganter på marknaden så ser man snabbt att det är en av världens absolut största företag inom sin industri.

Stor utveckling inom Cloud-teknik

En av segmenten där Microsofts verksamhet har vuxit en hel del är Cloud-teknik där du finner tjänster och produkter som Azure, LinkedIn, Dynamics, Office 365 och mycket annat. Det är den här delen av företaget som stått för mycket av deras tillväxt de senaste åren.

Är involverade i en mängd olika branscher

De allra flesta känner troligtvis till Windows och även deras fysiska produkter som mobiler och datorer. Det däremot inte alla känner till är att bolaget idag äger många andra varumärken.

Man äger idag företag som Github, LinkedIn och Skype. Man har även gjort enorma förvärv inom spelbranschen där man idag äger både Xbox och Mojang. När du köper Microsoft så är det alltså inte bara företaget som utvecklar Windows, du får även många andra stora varumärken genom aktien.

Så kan du köpa Microsoft aktier

Om du vill köpa Microsoft aktie så är det väldigt enkelt. Det är ett stort bolag och deras aktier finns därför att köpa hos nästan alla aktiemäklare. Den vi rekommenderar är Avanza så det är en av de bästa alternativen i Sverige. Vi ska därför gå igenom exakt hur du kommer igång med att köpa Microsoft aktier.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med så måste du öppna ett konto hos Avanza, Sveriges ledande aktiemäklare. Det här gör du direkt på deras startsida där du anger ditt personnummer. Sedan behöver du bara genomgå en kundkännedom, där du ska bekräfta din identitet med hjälp av ditt BankID.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du väl har skapat ett konto så kan du logga in på det. Du måste då öppna ett aktiekonto där du förvarar alla aktier du ska köpa. Ett Investeringssparkonto är ett typ av aktiekonto där man betalar en låg skatt på hela sitt innehav. Avanza skickar också in alla uppgifter åt dig till Skatteverket så du måste inte hålla reda på den biten heller. Att öppna ett ISK hos Avanza kan du göra direkt under ditt konto när du är inloggad.

Steg 3: Sök efter Microsoft

När du har loggat in och skapat ditt ISK så är det bara att sätta in pengar och börja köpa dina aktier. För att hitta Microsofts aktie så kan du använda sökfältet längst upp till höger. Där kan du skriva företagets namn eller förkortning, MSFT, och du får då upp aktien i sökresultatet.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du nu är inne på sidan för Microsofts aktie så ser du en hel del information. Du kan bland annat se priset per aktie, P/E och P/S tal, börsvärde och mycket annat. Här ser du också knappar för att köpa och sälja aktien.

Innan du utför ett köp så kan det vara bra att gå igenom en del av informationen på sidan. Det kan komma till användning för att göra din egen analys av företaget, något du alltid bör göra innan du gör en investering.

microsoft aktiekurs

Presentation av Microsoft

Microsoft är ett välkänt bolag inom teknik och är framförallt kända för sitt operativsystem Windows, som idag används över hela världen och är det absolut största operativsystemet. Samtidigt så har man lyckats etablera sig på marknaden till viss del inom tillverkningen av mobiler och datorer.

Innan du gör en investering i det här företaget så är det bra att lära dig företagets bakgrund och var bolaget får sin vinst. Vi ska därför gå igenom detta och även en del om hur företaget grundades.

Så tjänar Microsoft pengar

Microsoft tjänar framförallt pengar på att utveckla mjukvara av olika slag. Operativsystemet Windows är det mest kända exemplet men man har även en mängd andra program, inte minst som riktar sig till företag. Office 365 är ett exempel på sådant, ett programpaket där du bland annat finner Microsoft Word, Excel, PowerPoint och liknande program.

Utöver det så har man också produktionen av mobiler och datorer där man har lyckats ta en allt större andel av marknaden. I den här kategorin bör man också nämna att bolaget äger företaget Xbox, en av världens största spelkonsoler. Där har du dels tillverkningen av konsolerna, men också spelen och andra tjänster kopplat till den.

Företaget har också expanderat en hel del inom Cloud-teknologi. Där har man bland annat gjort förvärv av sociala medier som LinkedIn, men man har också gjort sig kända för att tillhandahålla servrar och dylikt till företag.

Förvärv i allmänhet är en stor del av Microsofts verksamhet idag där du finner kända varumärken som Mojang, spelutvecklaren bakom Minecraft. Du har även kommunikationsverktyget Skype, utvecklingsportalen Github och många fler. Det känns inte otroligt att Microsofts framtid kommer att innebära fler förvärv, men det är såklart omöjligt att veta exakt vad som händer i framtiden.

Så grundades Microsoft

Microsoft grundades av Bill Gates och Paul Allen. Ursprungligen så grundades bolaget redan 1972, då under namnet Traf-O-Data och man sålde då en dator som kunde spåra och analysera biltrafik.

Microsoft grundades 1975 och det efter att vännerna hade lyckats imponera på MIT som hade utvecklat datorn Altair 8800, som Paul Allen och Bill Gates utvecklade en tolk åt.

Redan 1980 så tog Microsoft ett steg in på marknaden för operativsystem, då med sin egna variant av Unix som man kallade för Xenix.

Ett avgörande moment för företaget var utvecklandet av MS-DOS. Man blev snabbt en av världens ledande försäljare av operativsystem och redan 1985 släppte man Microsoft Windows, vilket var menat att fungera som en visuell förlängning för MS-DOS så att det skulle bli mer lättanvänt.

Utöver operativsystem så släppte man redan den första utgåvan av Microsoft Office 1990. Det var då marknaden fick tillgång till ett fullt programpaket med bland annat Microsoft Word och Excel.

Investera i liknande bolag som Microsoft

Det finns många teknikbolag på marknaden och Microsoft är inte utan konkurrenter. Exakt hur man ska titta på konkurrenterna beror mycket på vilken del av deras verksamhet du är intresserad av. Microsoft är visserligen väldigt kända för sina operativsystem, men man är idag involverad i så många andra branscher utöver det.

Det är samtidigt viktigt att riskfördela och inte gå in med allt kapital i en enda investering. Vi ger dig därför tre förslag på andra intressanta företag som du kan titta på om du är intresserad av Microsoft.

Apple

Apple är en av giganterna inom teknikbranschen och det går i princip inte att börja prata om Microsoft utan att nämna Apple. Deras operativsystem är det andra stora alternativet tillsammans med Windows och både deras datorer och smartphones är extremt populära. Deras produkter är däremot mycket dyrare än en genomsnittlig sådan från Microsoft.

NVIDIA

NVIDIA är en enorm aktör inom utvecklingen och tillverkningen av kretskort och GPU:er. Det här är en väldigt viktigt industri och inte minst halvledare kommer att vara en avgörande produktion inom en nära framtid, då dessa används i allt från datorer till smartphones, elbilar och annan teknik. Det här kan därför vara en intressant investering med en del potential för framtiden.

Alphabet (Google)

Alphabet är en annan teknikjätte och är mest känd för sin sökmotor Google. Företaget äger samtidigt många andra viktiga delar av dagens teknik, bland annat plattformar som YouTube, teknikföretaget FitBit och digitala marknadsföringsbolaget DoubleClick. Google är en ganska säker investering men precis som med andra bolag vi listat så bör man ändå vara försiktig med en investering inom teknikbranschen.

Ska man investera i Microsoft?

Det finns en mängd goda skäl till att investera i ett bolag som Microsoft. Det är en väldigt populär aktie och inte utan anledning, men innan du köper Microsoft så kan det ändå vara bra att först titta på vilka för- och nackdelar det finns med aktien.

Vi ska därför gå igenom exakt vilka fördelar som finns när du köper aktien, men också vilka eventuella nackdelar det finns med MSFT och att köpa deras aktie. Teknikbranschen kan vara ganska riskfylld då det hela tiden händer något nytt och företaget kan lätt halka efter om man inte händer med.

Det här gäller såklart även för en del andra branscher, men det är absolut sant för teknikbranschen. Microsoft är inte direkt i en riskzon att gå i konkurs, men det finns fortfarande goda skäl till att vara försiktig innan du går in med något kapital i det här bolaget.

Fördelar

Det finns ganska många fördelar med att investera i Microsoft, men här har du annars tre riktigt bra skäl till att köpa Microsoft aktier:

Nackdelar

Det finns en del risker med aktien, men det är upp till dig om du tycker att det är avgörande nog för att hålla sig ute ur branschen eller inte.

FAQ - Vanliga frågor om Microsoft

Det finns en del vanliga frågor som många har om Microsoft. Det kan vara bra att uppdatera dig om dessa och svaren på frågorna innan du gör en investering i bolaget.

Finns Microsoft på börsen?

Microsoft finns listat på NASDAQ och är en av världens större aktier. Det här innebär också att den finns listad hos de allra flesta mäklare.

Vart kan jag investera i Microsoft?

Om du vill investera i företagets aktie så finns det många mäklare att välja bland. Enklast är om du använder Sveriges ledande aktiemäklare, Avanza. Där hittar du också många andra aktier från både Sverige och många andra länder, inklusive USA.

Hur mycket ska man investera i Microsoft?

Det är bra att fördela dina risker genom att äga flera olika aktier. Om du gillar teknik så kan det vara värt att titta på våra andra rekommendationer som vi listade länge upp. Du kan däremot också fördela ditt kapital över flera olika branscher. Tänk också på att alla aktier kan gå ned. Microsoft aktier kan kännas som ett säkert kort men det kan alltid hända oväntade saker på börsen. Gå därför inte in med pengar som du inte har råd att förlora.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5