Stop loss – Lär dig att rädda din investering på endast 5 minuter

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vad är en Stop loss?

En stop loss är en funktion som möjliggör det för dig att köpa eller sälja ett värdepapper automatiskt när en viss kursnivå nåtts. Vanligast används det för att begränsa en förlust. När du gör en investering bestämmer du dig för en nivå där du vill sälja om kursen inte utvecklas som du tänkt dig. Den nivån kallas stop loss.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
stop loss är en funktion som möjliggör det för dig att köpa eller sälja ett värdepapper automatiskt när en viss kursnivå nåtts

3 viktiga punkter om stop loss

Här nedanför har vi samlat och listat 3 viktiga punkter som är viktigt att veta om stopp loss. Det finns mer att lära sig kring tjänsten innan du använder verktyget, men dessa tre punkterna anser vi att du bör känna till innan du fortsätter.

1. En stop loss hjälper dig att köpa eller sälja en aktie när den når en viss utsatt kurs

Den vanligaste formen av stop loss är ett sätt att skydda sig mot för stor förlust. Går kursen på den aktie som du köpt åt fel håll är det viktigt att sälja innan förlusten blir för stor. 

Stop loss är en funktion som kan läggas in med automatik hos din nätmäklare. När nivån för stop loss nås läggs dina aktier ut till försäljning. Du kan också bevaka en nivå manuellt. Då har du bestämt dig för att lägga en säljorder när den nivån nås. 

Ordet stop loss kan också användas för en köporder som triggas vid en viss kursnivå. Det kan till ex vara att om en aktie sjunker till en viss nivå vill du köpa den där.

2. När den utsatta kursen nås så skickas ordern till marknaden

Det är smidigt att lägga en stop loss order via sin mäklare. När nivån för din stop loss nås skickas ordern till marknaden. För att din position skall säljas måste det finnas utbud eller efterfrågan till det pris du vill köpa eller sälja. Det finns olika inställningar på stop loss. Det är viktigt att förstå hur de fungerar så att din position kan köpas eller säljas som du tänkt.  

Ett alternativ är att skapa en manuell stop loss. Det kan du göra genom att sätta ett kurslarm eller manuellt bevaka priset. När det nås säljer eller köper du. En manuell stop loss kräver stor disciplin.

3. Stop loss används ofta för att förhindra stora förluster

En stop loss är ett utmärkt verktyg för att hindra en stor förlust. Att göra förluster är en del av investeringar. Ingen kan undvika att göra förlustaffärer. Det viktigaste är att begränsa förlusterna så mycket som möjligt. Ett bra sätt att göra det är att använda stop loss. 

För att stop loss skall bli ett så bra verktyg som möjligt för dig är det viktigt att ha en genomtänkt strategi för hur du skall sätta rätt nivå.

Men hur används stopp loss

Så kan du använda det

Det vanligaste syftet med stop loss är att förhindra stora förluster. Hur noggrann analys du än gjort av en aktie eller annat värdepapper kan det gå åt fel håll. Genom att bestämma en nivå där du väljer att ta en förlust förhindrar du att förlusten blir ännu större. 

Går din investering åt rätt håll och du ligger plus kan du flytta din stop loss. Det innebär att du till att börja med inte riskerar att förlora pengar på din investering. Fortsätter positionen att utvecklas i rätt riktning kan du låsa in vinst genom att flytta upp din nivå för stop loss. Det går även att låsa in vinst automatiskt via glidande stop loss. 

En annan variant av stop loss är att köpa aktier när kursen når en viss nivå. Det kan vara att du lägger en köporder som triggas när priset når ett stöd. Det kan också vara så att du vill köpa till ett högre pris. Kanske tror du att aktien får fart när ett motstånd bryts. Då lägger du en köporder som triggas när det sker.

Stop loss räkneexempel

Stop loss - Räkneexempel

Stop loss är viktigt för både de som investerar och tradar. För traders som i regel tar större risker och lever på att göra många affärer är riskhantering avgörande. Viktigaste verktyget för det är stop loss.  

Traders tittar ofta på vilken avkastning en trade kan ge i förhållande till risk. En vanlig nivå för stop loss i trading är att riskera 1% av tradingkapitalet. För att göra det vill de ha möjlighet att göra en vinst på ex 2,3 eller 4 gånger den risk de tagit. 

Även för den som investerar är det viktigt att bestämma sig när det är dags att ta förlusten. Den som sparar långsiktigt och accepterar marknadens svängningar sätter kanske sin stop loss på ett annat sätt än en trader.

Finns det olika typer av stopp loss

Olika typer av stop loss

Den vanligaste formen för stop loss är att skydda sig mot stora förluster. Funktionen för stop loss finns hos de flesta aktörer, men kan se lite olika ut.
 

 • En vanlig stop loss order innebär att när aktien når ett visst pris triggas en säljorder. Säljorder kurs bör ligga något under triggerpriset för att gå till avslut. En stop loss order är inte garanterad att gå till avslut, det hänger på vilka köp och säljordrar som då ligger i marknaden. Det går bra att lägga en stop loss order som är giltig under en viss tid i marknaden.
   
 • En annan variant av stop loss order är med glidande pris. Syftet med den är att följa en trend men när kursen börjar gå emot dig triggar det automatiskt en säljorder. Funktionen kan skilja sig mellan olika banker och mäklare. Ibland kan det vara en procent av kursens högsta nivå. Till exempel går kursen ned 10% från en högsta nivå utlöses stop loss. Du kan också välja att sälja dina aktier om kursen når en viss nivå. Du kanske på förhand har bestämt dig för att sälja en aktie vid en viss nivå och är nöjd med det priset.
 • En annan form av stop loss är att köpa en aktie eller annat värdepapper till ett visst pris. Det kan vara för att du tror den går till ett visst pris. Gör aktien det är du intresserad av att köpa den. Genom att lägga en köporder och välja stop loss går det att trigga ett köp om kursen kommer att gå ned till en viss nivå. Det går även att lägga en order som triggar köp till ett högre pris.
   

Möjligheten till stop loss ligger under den vanliga delen för orderläggning hos banker och nätmäklare. När du normalt lägger en order är det enligt “enkel” eller “standard” orderläggning. Designen och beteckningarna ser olika ut hos olika mäklare. Det finns där möjlighet att istället välja “stop loss” som orderläggning. 

Det går att göra både för köp och säljordrar. För säljordrar gäller det i regel för det innehav du redan äger. Under orderläggning kan du även välja hur länge din order skall vara giltig. Tänk på att det måste finnas köp/ eller säljordrar på marknaden som matchar dina ordrar för att din stop loss skall gå till avslut. Ta dig gärna tid att gå igenom de olika funktionerna under orderläggning hos din mäklare. 

Det går  att köpa eller sälja aktier manuellt till ett visst pris. Du kan ställa in kurslarm både via nätmäklarnas hemsida eller olika program för teknisk analys. Bestämmer du dig för en viss nivå där du skall ta förlusten eller vill köpa får du en signal när priset nås. Det svåra i det läget är att ha disciplin att verkligen sälja. Kanske väntar du och hoppas att kursen skall vända så din förlust minskar. Risken är att det blir tvärtom och förlusten ökar.

Övrigt bra att veta

Stop loss är ett bra verktyg för att minska risken i sin trading eller investeringar. Det är viktigt att ha en plan för var du placerar den trigger som utlöser stop loss. Fel nivåer kommer bara att utlösa onödiga försäljningar och därmed onödiga förluster. 

För att veta var rätt nivå för stop loss är måste du veta varför du tar en position. När den bevisligen gått emot dig kan det vara läge att ta en förlust. Hur stor förlusten blir hänger även samman med hur stor position du har tagit. Det är framförallt viktigt i trading. Det är viktigt att den förlust du tar inte är för stor i förhållande till din portföljs värde.  

Stop loss är också ett bra sätt att köpa aktier till ett bättre pris. Är kursen på väg ned i ett bolag som du äger långsiktigt kan du passa på att försöka bottenfiska aktier till bättre pris genom stop loss. 

Att använda stop loss i din trading eller investeringar hjälper dig att få bättre avkastning. Som med allt annat gäller det att ha en strategi för hur du skall använda stop loss. Ett bra komplement till stop loss är att sätta kurslarm. När en aktie når en viss nivå får du en signal om det.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.
Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.