Courtage – hur fungerar det? 2024 [Räkneexempel]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Vad är courtage?

Varje gång du handlar med aktier betalar du en liten avgift som kallas för courtage, ett mäklararvode för utförd tjänst av aktiemäklaren. Ordet courtage kommer från franskans courtier, som betyder mäklare eller agent. Detta får du betala även om du handlar själv via en nätmäklare. 

SÅHÄR FUNGERAR DET

Transaktionens storlek avgör courtagekostnaden

Oftast är courtaget en låg procentsats av hela aktieaffären, men det brukar vanligtvis finnas ett lägsta pris man alltid får betala, ett så kallat minimicourtage. Normalt är att en aktieaffär upp till ca 50 000 kr har ett courtage på 1-100 kr eller mindre.

Courtageklasser Avanza bank

Tabellen ovanför är hämtad från Avanza.se

Courtage-Aktieskolan

Courtage - räkneexempel

För enkelhetens skull räknar vi med ett fast courtage på 99 kr (nu för tiden brukar courtaget vara både lägre och rörligt). 

Du köper 200 st aktier för 50 kronor styck.

200 × 50 = 10 000 kronor

Utöver detta betalar du 99 kronor i courtage till aktiemäklaren. Totalt betalar du 10 099 kronor för att erhålla dessa aktier.

Du säljer sedan dessa 200 aktier för 100 kronor styck.

200 × 100 = 20 000 kr

Från detta dras 99 kr i courtage. Kvar har du då 19 901 kr.

Din vinst blir då 19 901 – 10 099 = 9 802 kr

Courtage och nätmäklare

Även vid handel genom nätmäklare tillkommer courtage. Trots att handeln sker digitalt och kunden utför många av stegen själv, tas en avgift ut för tillgång till plattformen och utförandet av köp- och säljorder.

Jämföra courtage mellan mäklare

Det är viktigt för investerare att jämföra courtageavgifter mellan olika mäklare eftersom dessa avgifter kan påverka avkastningen. Vissa mäklare erbjuder lägre courtage för att locka till sig fler kunder, medan andra erbjuder tilläggstjänster som motiverar högre avgifter.

Här nedanför i tabellen kan du jämföra de olika courtagen bland nätmäklarna:

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251% 0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250% 0-99 krLångsiktiga
eToro0% (andra avgifter tillkommer)Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150% 49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060% 1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

Courtage vid internationell handel

Vid handel med utländska aktier kan courtageavgifterna skilja sig åt jämfört med inhemska aktier. Det kan även tillkomma ytterligare avgifter såsom valutaväxlingsavgifter, vilket är viktigt att beakta i kostnadskalkylen.

Förhandling om courtage

Storkunder eller investerare med hög handelsvolym kan ibland förhandla om sina courtageavgifter med mäklaren. Detta kan leda till lägre kostnader per transaktion och därmed bättre totalavkastning över tid.

Courtage och investeringsstrategi

Din investeringsstrategi kan påverka hur mycket courtage du betalar. Aktiva handlare som köper och säljer ofta kan dra nytta av lägre courtageavgifter, medan långsiktiga investerare kanske inte lika ofta påverkas av courtagekostnader.

Fortsätt fördjupa din kunskap om finansvärlden

För att ytterligare utforska och förstå de koncept och termer som nämns i denna artikel, rekommenderar vi att du besöker vår omfattande ordlista med fokus på investering och börsen

Denna ordlista innehåller detaljerade förklaringar av över 100 nyckeltal inom finans och investeringsvärlden, tillsammans med djupgående artiklar som belyser varje begrepps betydelse och tillämpning. 

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren investerare, erbjuder vår ordlista värdefulla insikter för att bredda din förståelse och stärka dina investeringsstrategier.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.