fbpx

Gör som +12.000 andra, prenumerera på våra investeringstips:

Vad är ett börsvärde?

Börsvärde är det totala värdet ett företag har som är noterat på en aktiebörs. Genom att multiplicera det antal aktier som finns i företaget med aktuell börskurs får man fram börsvärdet. 

Börsvärdet är det värde marknaden tycker att ett företag har just i den stunden. Aktiekursen kan röra sig upp eller ned snabbt. Därmed kan företagets börsvärde också förändras snabbt. Blir ett företag uppköpt av en konkurrent eller annan aktör sker det oftast till en premie mot senast betald kurs. Då betalar alltså den som köper upp företaget mer än vad marknaden har ansett att det företaget är värt. 

Ett företags börsvärde är till viss del en symbolisk fråga. Det är prestigefullt för ett företag att ha ett högt värde, gärna högre än konkurrenternas. 

Börsvärdet spelar dock stor roll i några avseenden. En börs är oftast indelad i olika listor. Stockholmsbörsens tre stora listor är Large cap, Mid cap och Small cap. Vilken lista ett företag handlas på avgörs av börsvärdet. Även olika aktieindex kan baseras på börsvärde. Ett högt börsvärde är också  en viktig fördel i olika affärssammanhang. Det kan till exempel vara om ett företag vill göra en nyemission.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

 • vad är en aktie?
 • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
 • så hittar du bra aktier
 • så kommer du igång redan idag!

Viktig kortfattad information om börsvärde

 • Att räkna ut ett företags börsvärde är lätt. Genom att multiplicera antal aktier med företagets aktuella börskurs får man fram börsvärdet. Det finns dock några faktorer som kan komplicera det hela. Ett företag kan ha olika aktieslag som A- och B aktier. Ett företags aktier kan också vara noterat på flera olika börser. För att få fram det korrekta börsvärdet skall alla aktier räknas med.
 • Börsvärdet spelar i regel inte så stor roll i praktiken. En av de få tillfällena när det är viktigt är när det skall bestämmas på vilken lista ett bolags aktie skall handlas. Stockholmsbörsen har tre olika listor, Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Ett bolag på Large Cap skall ha ett börsvärde på minst 1 miljard Euro. På Mid cap handlas företag med börsvärde på 150 miljoner Euro och 1 miljard Euro. På small cap handlas aktier med ett börsvärde under 150 miljoner Euro.
 • För dig som vill spara och investera i aktier är inte börsvärdet i sig någon viktig information. Det finns andra nyckeltal som är betydligt viktigare att bedöma. Det kan vara p/e-tal, direktavkastning, företagets marginal, omsättnings- och vinsttillväxt mm.
 • För den som vill investera i ett företag av viss storlek är börsvärde ett sätt att filtrera ut lämpliga företag. Det är till exempel populärt att investera i mindre företag. Det kan vara för att investerare tror att de har mer potential att växa än stora företag. Många mindre företag utvecklar också ny spännande teknik och produkter. Det finns även de som föredrar att investera enbart i större företag. De kan uppfattas som mer stabila. Handeln i deras aktier är också i regel mer omfattande.
Avanza logo
5/5

Vi använder Avanza!

 • Åres nöjdaste sparare +9 år i rad
 • Åres sparbank 2019
 • Spara i aktier och fonder

FÖRDJUPNING

Så fungerar börsvärde

Börsvärdet räknar man ut genom att multiplicera företagets aktie med aktuell börskurs. Tänk på att använda rätt information. Antal aktier som ett företag har finns på deras hemsida eller i senaste årsredovisning.

Börsvärde räkneexempel

Om ett företag har 1.000.000 aktier och börskursen just nu är 50 kr, då blir deras börsvärde 50.000.000 kr. Går aktiekursen upp till 100kr blir deras börsvärde 100.000.000 kr.

Börsvärde

Övrigt bra att veta

Ett företags börsvärde är till stor del en symbolisk fråga. Det har i stort sett ingen praktisk betydelse. Det innebär däremot en stor prestige att ha ett börsvärde över en viss symbolisk nivå eller att ha ett större börsvärde än konkurrenter etc. 

Börsvärdet har en praktisk betydelse för svenska företag när det gäller på vilken börslista ett företags aktie skall handlas. Har företaget ett högt börsvärde kan det handlas på en lista för större företag. Det ger företaget större uppmärksamhet i media och bland investerare.

Börsvärde är trots allt något som uppmärksammas mycket i media. 2018 var det exempelvis stor spekulation i media vilket av de USAs stora techbolag som först skulle nå 1000 miljarder USD i börsvärde. Apple, Amazon och Microsoft tävlade om att nå den magiska gränsen först. Apple var det bolag som först klev över den historiska gränsen på 1000 miljarder USD i börsvärde. Apple är fortfarande det högst värderade amerikanska företaget. I skrivande stund är börsvärdet ca 2000 miljarder USD. 

Högst börsvärde bland företagen på den svenska börsen har AstraZeneca. Deras börsvärde är i skrivande stund ca 1.413.351.000.000 SEK.