Vad är en riktkurs?
En riktkurs är det pris som en analytiker tror att en aktie eller ett värdepapper ska ha inom en viss period. Lär dig mer om hur riktkurser fungerar i dina investeringar.
Tre viktiga punkter om riktkurs
En riktkurs är det pris som en analytiker tror att en aktie eller ett värdepapper ska ha inom en viss period. Lär dig mer om hur riktkurser fungerar i dina investeringar.
- Osäkert hur tillförlitliga riktkurser är.
- Kan fungera som en självuppfyllande profetia.
- Bör inte vara det enda du tittar på inför en investering.
Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"
Vill du börja investera i aktier? Bra!
Vår nybörjarkurs hjälper dig att:
- vad är en aktie?
- så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
- så hittar du bra aktier
- så kommer du igång redan idag!
FÖRDJUPNING
Riktkurser - ett praktiskt exempel
Vanligtvis anger man ingen speciell tidsperiod när man pratar om riktkurser, vilket kan göra det svårt att veta om en sådan stämmer eller inte. 2017 gav man till exempel riktkursen 65 kr för Kappahl, ett företag som senare avnoterades när den hade gått ned till 20 kr. Det var mindre än ett år efter SEB hade satt den riktkursen.
Vi kan också använda SEB som ett exempel på det motsatta. I samma veva hade man satt riktkursen 66 kr för Kambi, en aktie som då stod på 82,75 kr. Den skulle alltså gå ned trodde man. Ett år senare stod den på 203 kr och den har gått upp ytterligare sedan dess.
Det gäller alltså att ta riktkurserna med en nypa salt och med insikten att det ofta påverkar vilken tidsperiod man tittar på. En riktkurs kanske stämmer när man tittar en månad senare, men tittar man på sex månader kanske kursen vänt.
Hur fungerar en riktkurs?
En riktkurs är i grunden bara en spekulativ värdering av en kurs, alltså priset för en aktie och hur man tror att den kommer att utvecklas. Det är det priset som banker, aktieanalytiker och andra i branschen anser att aktien bör handlas för i framtiden. Så till exempel en aktie står idag på 100 kr men en analytiker anser att den bör handlas för 125 kr. Det betyder däremot inte att den nödvändigtvis kommer att gå upp till 125 kr.
Det här är något man måste vara försiktig med då det inte är ett överdrivet tillförlitligt värde. När riktkursen kommer från de stora finansinstituten, analytikerna eller bankerna så är det inte ovanligt att kursen kan påverkas kraftigt, både upp och ned.
Hur ofta stämmer en riktkurs?
Det gäller att du tar det försiktigt med riktkurser då dessa ofta kan vara fel. Det är därför viktigt att du inte använder detta som huvudsaklig metod när du ska hitta nya investeringar då det lätt kan bli fel.
Riktkurser kan till att börja med bli självuppfyllande profetior. Vi tar ett exempel: Ett finansinstitut säger att riktkursen för en aktie är 125 kr istället för 100 kr som den är på idag. Ett stort antal investerare ser analysen och bestämmer sig då för att köpa aktien, den ska trots allt upp ytterligare 25% enligt ett stort finansinstitut.
Det här behöver inte vara ett jättestort problem men om du istället föreställer dig att riktkursen hade varit 90 kr, finns det en garanti att den ändå gått upp till 125 kr eller hade den då istället gått ned, för att människor såg analysen och sålde av sina aktier?
Det här är en vanlig kritik som riktas mot riktkurser och rådet är därför att man alltid ska ta dessa med en nypa salt. Det kan också finnas ett egenintresse med dessa riktkurser.
En annan kritik mot riktkurser är hur kortsiktigt det ofta är. Ibland kan man läsa om riktkurser för flera år framåt, men det allra vanligaste är att det handlar om vad kursen ska vara om 6 till 12 månader. Det här är ganska riskfyllt då långsiktiga investeringar ofta är det säkrare alternativet och det som de allra flesta småsparare kör med.
FAQ - Vanliga frågor om riktkurs
Här följer en del vanliga frågor om riktkurser och svaren på dessa. Är du inte bekant med dessa sedan tidigare kan det vara bra att uppdatera dig.