Köpa utländska aktier – så gör du och inspiration (Guide)

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Är du intresserad att ge dig ut på den internationella aktiemarknaden? 

Det finns såklart ett stort intresse av att köpa aktier i något av dem absolut största bolagen i världen. Du kanske till och med vill vara delägare i ett av dina favorit bolag som Apple (USA), Porsche (Tyskland) eller varför inte fotbollslaget Ajax (Nederländerna).

I den här lättlästa guiden så går vi igenom hur du enkelt kan köpa utländska aktier. Vi går även igenom de 10 mest ägda aktierna bland Avanzas kunder.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Så kan du köpa utländska aktier

Många kanske tror att det enda sättet att investera i utländska bolag är genom fonder. Det stämmer inte. Det är lika lätt att köpa aktier många andra länder som det är att köpa svenska. 

Du kan investera i bolag från olika europeiska länder, USA och Kanada direkt via Avanzas hemsida. Det fungerar precis som när du köper aktier på svenska börsen. Aktier i de flesta andra länder går att köpa genom att kontakta Avanzas aktiemäklare på telefon.  

Avanza logo
5/5
Vilka utländska aktier kan du köpa hos Avanza

Vilka utländska aktier kan du köpa hos Avanza?

Det går att handla aktier från elva olika länder direkt via Avanzas hemsida. Det finns olika listor och olika börser i de flesta länder. Alla är inte tillgängliga via Avanzas hemsida. Men det finns ändå ett mycket stort utbud av bolag som kan vara intressanta att investera i. 

Nordiska aktier (förutom Island)

Våra nordiska grannländer Norge, Finland och Danmark erbjuder många intressanta bolag. En del av dem sticker ut och det finns inga motsvarigheter på den svenska aktiemarknaden. Några sådana exempel är den finska energileverantören Fortum, norska laxodlaren Mowi eller danska smyckesbolaget Pandora. 

Det går att köpa aktier från olika listor i Norge, Danmark och Finland hos Avanza. Det innebär att du kan köp aktier i allt från de största bolagen till lite mindre noterade bolag.

Amerikanska aktier

USA är världens största aktiemarknad. Den består egentligen av två olika börser NASDAQ och NYSE. NYSE står för The New York Stock Exchange. Det finns en enorm mängd noterade bolag i USA. I skrivande stund kan du välja mellan 4853 olika bolag att investera i via Avanzas hemsida. 

Kanadensiska aktier

Det finns också många kanadensiska aktier att investera i direkt via Avanzas hemsida. Du kan välja mellan nästan 3000 olika kanadensiska bolag från tre olika börslistor. Traditionellt har många investerare lockas till Kanada på grund av råvarurelaterade bolag. 

Men det finns också företag i många andra branscher att investera i. Ett av dem är Boston Pizza. Det är en restaurangkedja som drivs på franschisbasis. De har nästan 400 restauranger runt om i Kanada. En stor anledning till att det är en populär aktie är att den historiskt gett aktieutdelning varje månad. 

Aurora Cannabis verkar i en helt annan bransch. De producerar cannabis för medicinskt bruk. Det är just nu den mest ägda kanadensiska aktien bland Avanzas kunder. 

Tyska aktier

Tyskland bjuder på många kända bolag. De mest kända är förmodligen deras biltillverkare. Men det finns också många andra branscher representerade på den tyska börsen.Det finns 125 olika tyska aktier att välja på via Avanzas webb. 

Några av dem är Porsche, Volkswagen och Siemens. Ett bolag med stark anknytning till Sverige är Zalando. En av deras huvudägare är det svenska investmentbolaget Kinnevik. 

Italienska aktier

Italien är kanske mest känt för mode, sport och god mat. Det avspeglar sig också på den italienska börsen. Via Avanzas hemsida kan du investera i bolag som modemärket Moncler och sportbilstillverkaren Ferrari. 

Andra kända företag på den italienska börsen är fotbollslaget Juventus och Davide Campari Milano NV. Davide Campari är en känd tillverkare av olika sorters sprit som Campari och Aperol. 

Franska aktier

Det är lätt att även förknippa Frankrike med mat, mode och design. Det finns just nu 136 olika franska företag att investera i via Avanzas hemsida. Det största av dem är lyxvaruföretaget LVHM. LVHM består av ca 75 olika varumärken. Några av dem är de starkaste varumärkena i världen inom sina områden.

LVHM äger kända varumärken som champagnemärket Moët & Chandon och Hennessy cognac. LVHM äger också modemärkena Christian Dior och Louis Vitton. Klocktillverkaren TAG Heuer är ytterligare ett av LVHMs mest  kända varumärken.

Belgiska aktier

Belgiens näringsliv kanske är okänt för de flesta. Det går att investera i 33 olika belgiska bolag via Avanzas hemsida. Det belgiska företag som har flest ägare av Avanzas kunder heter Anheuser Busch Inbev. 

Det är en belgisk- brasiliansk ölproducent. De ses som världens största producent av öl och företaget har fler än 200.000 anställda. Några av deras mest kända ölmärken är Beck’s, Budweiser och Stella Artois. 

Nederländska aktier

Nederländerna är ett till ytan litet land. De har ändå flera stora kända företag. Det går att investera i ca 50 olika nederländska företag via Avanzas hemsida. Några av de mest kända är fotbollslaget Ajax, ölmärket Heineken och elektroniktillverkaren Philips.

Portugisiska aktier

Även Portugals näringsliv är säkert till stor del okänt för de flesta av oss. Ett sätt att lära känna ett land och dess företag bättre är att investera i aktier. Förutom den ekonomiska utvecklingen är kunskap en av de stora fördelarna med att spara i aktier. 

Det finns tio olika portugisiska aktier att investera i via Avanza. Ett av dem är EDP Renovaveis. Det är ett globalt energibolag med verksamhet i 16 länder på fyra kontinenter. Idag står vindkraft för en stor del av deras energiproduktion.

Fler utländska aktier går att handla via telefon och mäklare

Det är viktigt att investera i bolag från andra länder. Det är ett bra sätt att sprida sina risker. Du får dessutom tillgång till avkastning från bolag och marknader som du inte får via den svenska börsen. 

De utländska aktier som Avanza erbjuder via sin hemsida är en bra start att bredda sin portfölj. Men det finns fler bolag att investera i än de Avanza erbjuder på sin hemsida. Det finns också många andra intressanta länder att investera i. 

De allra flesta av dessa bolag och länder kan du investera i genom att kontakta Avanzas mäklare på telefon.

Vill du få ytterligare 66 aktietips på utländska aktier så har vi skapat en artikel där vi listar aktierna i olika kategorier.

10 mest ägda utländska aktierna bland Avanzas kunder

10 mest ägda utländska aktierna bland Avanzas kunder

En spännande funktion som finns på Avanzas hemsida är att se hur många av deras kunder som äger en viss aktie. De mest populära utländska aktierna är:

1. Norweigan air shuttle

Norwegian är ett flygbolag som erbjuder många destinationer i Europa och runt om i världen till låga priser. De har expanderat kraftigt under kort tid med stora skulder som följd. De blev självklart också hårt påverkade av Covid-19 pandemin. 

2. Tesla

Ett av den senaste tidens mest omtalade företag är Tesla. Deras aktiekurs har haft en otrolig uppgång. Företaget är också omtalat för sin teknik. De producerar el-bilar och produkter inom energilagring. En av bolagets grundare och dess VD är Elon Musk. 

3. Apple

Apple var tidigt ute med att tillverka persondatorer. De har ofta gått sin egen väg med design och funktioner. Apple har vid flera tillfällen varit uträknade men är idag ett av världens högst värderade företag. Välkända produkter från Apple är iPhone, iPad och Mac Datorer. 

4. Zalando

Den tyska online-återförsäljaren har blivit otroligt populär i Sverige. Bolaget som grundades av Robert Gentz och David Scheinder säljer allt från kläder, skor och accessoarer. Zalando bedrivs i största utsträckning i stora delar av Europa.

5. NIO

Den kinesiska bil- och batteriladdningsutrustnings försäljaren siktar på att slåss om en plats på elbilsmarknaden med t.ex. Tesla. Bolaget tillverkar elbilar med nästa generationens teknik och artificiell intelligens. NIO säljer elfordon och batteriladdningsutrustning på en global nivå men deras största fokus ligger i Asien.

6. Zaptec

Norska bolaget Zaptec är verksamma inom fordonsindustrin. Bolaget specialiserar sig inom teknisk utveckling av laddningsstationer för elbilar. Zaptecs lösningar används av både små-och medelstora företag samt privata aktörer. Verksamheten återfinns mestadels i norden.

7. AMC Entertainment Holdings

AMC Entertainment Holdings tillsammans med dotterbolag är verksamma inom nöjesindustrin. Bolagen driver tillsammans biografer i USA. Vissa av deras biografer erbjuder speciella vip-loger. 

8. Microsoft

Microsoft är förmodligen mest känt för sitt operativsystem Windows. De ligger också bakom programserien Office med exempelvis Word och Excel. Idag har de även spelkonsolen xBox och datorer under namnet Surface. Microsoft grundades av Bill Gates. 

9. Gamestop Corp

Den välkända spelutvecklaren och återförsäljaren GameStop grundades 1994 och driver idag sin verksamhet på en global nivå. GameStop erbjuder genom andra varumärken både nya och begagnade videospelkonsoler, tillbehör, vinylfigurer, samlarobjekt, brädspel och videospeltitlar. Varumärken inkluderar Micromania, EB Games och GameStop.

10. TUI AG

Den globala tyska reseaktören TUI bedriver sin verksamhet inom turism. Bolaget erbjuder resor och tjänster via sina egna flygplan, kryssningsfartyg och resebyråer. TUI erbjuder många olika paketresor med destinationer som Asien samt Nord- och Sydamerika. TUI grundades 1923.

Avanza logo
5/5
Vanliga frågor när du ska köpa utländska aktier

(FAQ) - Vanliga frågor när du ska köpa utländska aktier

Att köpa aktier i utländska företag kan låta krångligt. Men det är i princip lika enkelt att köpa utländska aktier som att köpa svenska. Vissa utländska aktier går inte att köpa direkt via Avanzas hemsida. De går bara att köpa genom att kontakta Avanzas mäklare. 

Ska man köpa utländska aktier i ett ISK eller en KF?

Det går bra att köpa utländska aktier både i ISK och KF. Det finns dock en fördel med att köpa utländska aktier i KF. Om bolaget ger utdelning kommer skattemyndigheten i det landet att dra en viss skatt på den. Är du inte skattskyldig i det landet har du rätt att få tillbaka hela eller delar av skatten. I en KF är det formellt ett försäkringsbolag som äger aktierna. De kommer då hjälpa dig med att få tillbaka skatten. Räkna dock med att det kommer att ta tid. Ibland upp till flera år.

Vilka avgifter tillkommer för utländska aktier?

För att kunna köpa utländska aktier måste du växla dina svenska kronor på kontot till landets valuta. Avanza sköter det automatiskt, men de tar ut en lite valutaspread för det. Det betyder att du betalar lite mer för valutan när du köper den. När du säljer aktierna och växlar tillbaka får du tillbaka lite mindre. För den som investerar långsiktigt är det en liten extra avgift som inte spelar så stor roll. Det påverkar mer för den som köper och säljer ofta. Courtage tillkommer på alla aktieaffärer. Det spelar ingen roll om du köper aktier i Sverige eller något annat land. Storleken på courtaget beror dock bland annat på vilken land och marknad du handlar på. Några länder som Frankrike och Italien har transaktionsskatt på vissa aktier. Storbritannien har stämpelskatt på aktier.

Kan man ha både svenska och utländska aktier i samma portfölj?

Det går utmärkt att ha Svenska och utländska aktier i samma portfölj. Tänk igenom noga före vilken kontoform som blir bäst för dig att ha dem i. Kapitalförsäkring är extra bra för utländska aktier som ger aktieutdelning. ISK har också vissa fördelar främst för svenska aktier. Jämför dem med varandra och välj det som är bäst för dig. En portfölj kan också bestå av olika konton.
Avgifter att tänka på

Avgifter att tänka på

Courtaget är priset du betalar för att köpa och sälja aktier. Hos Avanza kan du välja courtageklass så du får så bra courtage som möjligt efter hur stora aktieaffärer du brukar göra. 

Courtageklass mini passar till exempel den som gör affärer upp till ca 15000 kr. Courtaget på den svenska börsen i den klassen är 0,25%, dock alltid minst 1 kr.  Samma courtage, 0,25%, gäller för de stora börserna i USA, Kanada, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Minsta courtge är 1 USD, 1 CAD osv. Minimicourtaget för finland är 0,95 Euro. Priserna gäller för order som läggs via Avanzas hemsida. 

För Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna, och Portugal är det också 0,25% i courage för order på webben i courtageklass mini. Minimicourtage är 4 Euro för de länderna. 

För aktier i Storbritannien är courtaget 0,25%, dock minst 19 GBP. Österrikiska aktier är courtaget 0,3% dock lägst 54 Euro. Australien är courtaget 0,3% dock minst 64 AUD i courtageklass mini. För dessa länder är det bara möjligt att köpa aktier på telefon via Avanzas mäklare.  

Övriga länder har ett courtage på 0,3% dock minst 749kr. Alla uppgifter om courtage gäller aktier. Andra typer av värdepapper har ofta andra courtage.

Växlingsavgift

När du köper aktier i ett annat land måste du växla dina svenska kronor du har på kontot. Det sköter Avanza automatiskt. De kommer dock ta en lite valutaspread när de gör det. Det betyder att du betalar lite mer för valutan när du köper den. Du får också tillbaka lite mindre när du säljer aktierna och växlar tillbaka till svenska kronor. 

En aspekt av att köpa aktier i andra länder är valutan. Det är inte bara spreaden när du växlar som påverkar. Ibland är den svenska kronan stark mot andra valutor och ibland svag. Det är därför inte bara en akties kursutveckling som påverkar hur din investering blir. 

Det kan vara extra viktigt att tänka långsiktigt och spara regelbundet när det gäller utländska aktier. Tänk också på att anpassa summan du köper för så att du får bästa möjliga courtage!

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.