Amerikanska aktier – 65 tips på USA aktier i juli 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Amerikanska aktier har alltid varit ett populärt val bland investerare på grund av den enorma potentialen på den amerikanska marknaden. Med teknikföretag som Apple och Microsoft, och e-handelsjättar som Amazon och eBay, finns det en mängd olika sektorer och företag som erbjuder möjligheter för investerare. 

I denna artikel kommer vi att gå igenom de 65 bästa amerikanska aktierna på marknaden för att hjälpa dig att göra en informerad investeringsbeslut. Vi kommer att undersöka företagens finansiella prestationer, tekniska framsteg och marknadspotential för att identifiera de mest lovande USA-aktierna på marknaden idag. 

Oavsett om du är en erfaren investerare eller en nybörjare på aktiemarknaden, kan du läsa vidare för att upptäcka vilka företag som har potentialen att bli de största vinnarna på den  aktiemarknaden i USA.

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
 • Låga avgifter
 • Användarvänliga plattformar
 • Mycket bra produktutbud
 • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
 • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.

Innehållsförteckning

Vart kan man investera i utländska aktier?

Idag kan du investera i utländska aktier från alla börsmäklare på nätet. Olika mäklare erbjuder olika marknader, dvs aktier från olika länder.

Tänk därför på att välja rätt aktiemäklare för att få exponering mot den marknad du är intresserad av. Som tur är erbjuder alla onlinemäklare vi undersökt tillgång till amerikanska aktier, både från Nasdaq och New York Stock Exchange.

1. Avanza

Avanza har ett stort utbud av utländska aktier, där amerikanska aktier från Nasdaq och New York Stock Exchange ingår. Avanza har många olika finansiella verktyg och förutom aktier kan du också handla fonder, som till exempel spårar amerikanska S&P 500. 

Vi rekommenderar Avanza till dig som investerar långsiktigt, oavsett om du bara är intresserad av en typ av sparande eller om du vill skapa en diversifierad och varierad portfölj.

Marknader som går att investera på:

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Italien
 • Belgien
 • Frankrike
Sveriges bästa nätmäklare
Avanza bank
5.0
Öppna konto Avanza recension
Affiliatelänk. *Läs fullständiga villkor på Avanza.se

2. Nordnet

Nordnet är ett jättebra alternativ till Avanza, och är optimalt för långsiktiga investeringar. Långsiktigt sparande är över 5 år, så om du sparar till en framtida bostad eller pension, är långsiktigt sparande det säkraste alternativet.

Marknader som går att investera på:

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Tyskland
 • USA
 • Kanada
Gratis aktiehandel upp till 80.000 kr
Nordnet
4.5
Kom igång nu Jämförelse mellan Nordnet och Avanza
Affiliatelänk. *Se fullständiga villkor på Nordnet.se

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp och många andra typer av trading är eToro överlägset bäst. Vi håller plattformen högst när det gäller bästa tradingmäklarna och bästa trading apparna i Sverige.

Bästa tradingmäklaren
eToro
5.0
Öppna konto eToro recension
Disclaimer: 51% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. Denna information är endast avsedd för informations- och utbildningsändamål och ska inte betraktas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendation. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat.
Få större exponering genom att investera i utländska aktier och samtidigt sprida ut dina risker

Varför ska man investera i utländska aktier?

Det är alltid lättast att investera i sitt hemland, och investerare tenderar att vara mer bekväma med bekanta företag. För investerare från Sverige är amerikanska aktier inte något främmande, då de flesta stora aktier på börsen är välbekanta varumärken. 

USA har en unik position på den globala finansiella marknaden. Detta kan mycket väl motivera en större allokering än på andra marknader. 

Här är några bra anledningar till att investera i utländska – amerikanska aktier. 

1. Få mer exponering på den globala marknaden

Amerikanska marknader representerar drygt en tredjedel av alla börsnoterade aktier i världen. Här finns också flera av världens största bolag, som är verksamma globalt.

2. Minska risken genom diversifiering.

Aktieutvecklingen varierar från land till land, så genom att diversifiera internationellt kan du minska risken genom att hålla investeringar i vissa länder som går bättre när andra går sämre.

3. Minskad Valutarisk

När du investerar på en utländsk marknad måste du inte bara oroa dig för hur de enskilda aktierna presterar, utan också hur landets valutakurs presterar (i förhållande till den amerikanska dollarn). Även om amerikanska investeringar påverkas av valutafluktuationer, innebär andra internationella investeringar en större risk för stora förändringar i valutakurs.

4. “Big Dog” - effekten

Att minska risken genom att diversifiera med utländska aktier fungerar bra för investerare från andra länder, men faktum är att den amerikanska marknaden är tillräckligt diversifierad för många investerare. Det beror på att USA är den största spelaren i den globala ekonomin.

När den amerikanska ekonomin går dåligt, tenderar den att dra ner andra aktiemarknader, vilket minskar (men inte på något sätt eliminerar) diversifieringsfördelen med andra utländska investeringar.

5. Hög likviditet

Den amerikanska aktiemarknaden är världens överlägset största, ungefär fem gånger så stor som den näst största. När det kommer till att kunna handla aktier effektivt även under tider av lågkonjunktur, har USA en fördel gentemot de flesta andra länder.

6. Tillgång till nya marknader och sektorer​

Vissa länder eller regioner kan vara ledande inom specifika industrier eller sektorer som inte är lika utvecklade på den inhemska marknaden. Genom att investera utomlands kan du få exponering mot dessa marknader.

Bästa Amerikanska aktierna 2024

Den globala aktiemarknaden har fortsatt att vara dynamisk och oförutsägbar in i 2024. Efter en period av intensiv volatilitet som startade med pandemin och fortsatte genom de ekonomiska och geopolitiska utmaningarna under 2022 och 2023, har investerare ställts inför en rad nya utmaningar och möjligheter.

Nyligen har marknaderna påverkats av en rad faktorer, inklusive fortsatta ekonomiska återhämtningsåtgärder, förändringar i global handelspolitik, och viktiga teknologiska genombrott. Dessutom har den ökade spänningen i världspolitiken och förändringar i miljöpolitik påverkat investeringslandskapet.

När du söker efter de mest lovande investeringarna, är det viktigt att överväga långsiktiga trender snarare än kortsiktig marknadsvolatilitet. För att underlätta detta har vi analyserat prestationen hos de ledande amerikanska aktierna över de senaste tre åren, vilket inkluderar både pandemi-åren och den senare återhämtningsperioden.

Det är viktigt att komma ihåg att även om historisk prestation kan ge insikter, är den inte en garanti för framtida framgång. Marknadsdynamiken är ständigt föränderlig, och vad som fungerar för en investerare kanske inte passar en annan. Varje investerarportfölj bör skräddarsys efter individens risktolerans och investeringsmål.

De bästa aktierna för din investerarportfölj är inte nödvändigtvis de bästa aktierna för någon annan.

BolagUtveckling (3 år)Utveckling (5 år)Lista
1.RCM Technologies1363,76%748,67%NASDAQ
2.CONSOL Energy1252,52%212,34%NYSE
3.Hudson Technologies1059,65%966,13%NASDAQ
4.Vista Oil & Gas A ADR1018,75%-NYSE
5.Aehr Test Systems943,13%1530,37%NASDAQ
6.Super Micro Computer904,64%-NASDAQ
7.Portman Ridge Finance893,05%-NASDAQ
8.Sunlands Technology A711,01%135,11%NYSE
9.Peabody Energy683,85%−19,13%NYSE
10.JAKKS Pacific621,64%71,48%NASDAQ
11.J.Jill596,94%−6,47%NYSE
12.Dillard's594,06%496,53%NYSE
13.Ramaco Resources A555,03%297,52%NASDAQ
14.Tidewater548,63%215,07%NYSE
15.E.l.f. Beauty543,8%1411,03%NYSE
16.Tecnoglass539,02%460,25%NYSE
17.PBF Energy A536,47%25,01%NYSE
18.Hallador Energy497,32%67,61%NASDAQ
19.Bluegreen Vacations A482,96%-NYSE
20.Target Hospitality476,07%-NASDAQ
21.SilverSun Technologies467,96%774,19%NASDAQ
22.Euroseas447,05%458,02%NASDAQ
23.Build-A-Bear Workshop428,54%388,24%NYSE

Uppdaterad: 2024-01-09

Amerikanska IT bolag

IT-sektorn är enorm och omfattar tillverkare, mjukvaruutvecklare, trådlösa leverantörer, AI, streamingtjänster, halvledarföretag och leverantörer av molnlagring, för att nämna några. Alla företag som säljer en produkt eller tjänst som är starkt kopplad till teknik tillhör troligen den tekniska sektorn.

IT bolag som har gett högst avkastning under 1 år

Många av de högst värderade företagen i världen är amerikanska IT-företag. Det här är några av de mest dominerande och imponerande teknikaktierna som investerare kan överväga under 2024. Viktigt att notera är att vi har mätt 1 år mellan 2023-01-09 till 2024-01-09:

BolagUtveckling (1 år %)Lista
1.Katapult895,05%NASDAQ
2.Synchronoss Technologies715,44%NASDAQ
3.DatChat681,41%NASDAQ
4.Nisun Intl Enterprise Development A640,31%NASDAQ
5.Aurora Mobile ADR536,96%NASDAQ
6.CleanSpark413,4%NASDAQ
7.Direct Digital A367,03%NASDAQ
8.Applied Digital310,27%NASDAQ
9.Applovin A304,22%NASDAQ
10.MicroStrategy A272,64%NASDAQ

Uppdaterad: 2024-01-09

Flest ägda IT bolag av svenska kunder på Avanza

Här nedanför har vi listat de amerikanska IT-bolag som har flest svenska ägare på Avanza.

BolagUtveckling (1 år %)Utveckling (3 år %)Svenska ägare på Avanza
1.Microsoft66,63%70,66%51 856
2.Alphabet Inc Class C59,46%55,52%17 471
3.Meta plattforms A175,81%34,06%16 197
4.Alphabet Inc Class A58,98%54,44%14 916
5.Palantir Technologies160,47%−33,82%12 360
6.Roblox A46,19%-7 340
7.AT&T−11,32%−40,34%5 555
8.Adobe74,47%19,78%4 416
9.Plug Power−67,54%−91,91%4 392
10.Take-Two Interactive Software51,38%−24,68%4 364
11.C3.ai160,91%-80,06%4 267
12.Salesforce85,67%17,49%3 987

Uppdaterad: 2024-01-09

Amerikanska Fastighetsbolag

Fastighetsinvesteringsfonder (REITs) är börsnoterade företag som tillåter enskilda investerare att köpa aktier i fastighetsportföljer. Aktierna i portföljen tjänar inkomster från en mängd olika fastigheter. De låter investerare investera i fastighetssektorn, som inkluderar de företag som äger, utvecklar och förvaltar bostäder, kommersiella och industriella fastigheter.

En faktor som gör fastighetsektorn så attraktiv för investerare är att REITs skyldiga att betala ut minst 90 % av sin skattepliktiga inkomst som utdelning. Några stora namn inom sektorn inkluderar American Tower Corp., Crown Castle International Corp. och Prologis Inc.

Covid-19-pandemin har avsevärt stört den kommersiella fastighetsbranschen, eftersom arbetare runt om i världen har anpassat sig till att arbeta hemifrån och olika restriktioner har antagits. Trots ekonomins generella återhämtning har fastighetsbranschens återhämtning varit ojämn, sektorn mot företagsfastigheter har i de flesta fall presterat sämre än bostadsfastigheter och lägenheter.

Även konsumenterna har blivit störda. Till exempel möter arbetare som återvänder till städer för att bo och arbeta nu skyhöga priser för privatägda och kommersiella lägenheter, priser som ökat dramatiskt sedan 2020.

Men vissa typer av fastighetsaktier har klarat sig bättre än andra. REITs som representeras av en börshandlad fond (ETF), har klarat sig betydligt bättre än den bredare marknaden. Till exempel Real Estate Select Sector SPDR Fund (XLRE) såg en totalavkastning på 19,4 % under de senaste 12 månaderna, vilket översteg riktmärket Russell 1000-index, som har gett en totalavkastning på 8,1 %.

Fastighetsbolag som har gett högst avkastning under 1 år

Här är de fem bästa fastighetsaktierna som gett högst avkastning under 1 år. Tänk på att detta endast är statistik, och bör bara ses som inspiration. Bara för att en aktie har presterat bra historiskt, är det ingen garanti för att den kommer att gå bra i framtiden. Viktigt att notera är att vi har mätt 1 år mellan åren 2023-01-09 till 2024-01-09:

BolagUtveckling (1 år %)Bransch
1.LuxUrban Hotels286,55%Fastigheter & Utveckling
2.Landsea Homes135,77%Fastigheter & Utveckling
3.Sonder A122,66%Fastigheter & Utveckling
4.Forestar Group111,67%Fastigheter & Utveckling
5.Maui Land & Pineapple105,94%Fastigheter & Utveckling

Uppdaterad: 2024-01-09

Flest ägda fastighetsaktier av svenska kunder på Avanza

BolagUtveckling (1 år %)Antal svenska ägare på Avanza
1.Realty Income REIT−7,1810 212
2.Omega Healthcare Investors7,123 055
3.EPR Properties29,682 982
4.Orion Office REIT−33,411 932
5.W. P. Carey REIT−17,021 600

Uppdaterad: 2024-01-09

Amerikanska energibolag

Den amerikanska energisektorn består av företag fokuserade på prospektering, produktion och marknadsföring av olja, gas och förnybara resurser runt om i världen.

Aktier i energisektorn inkluderar upstream-bolag som huvudsakligen ägnar sig åt prospektering av olje- eller gasreserver, såsom Devon Energy Corp. (DVN). Downstream-företag som inkluderar HollyFrontier Corp. (HFC), raffinerar och bearbetar råolje- och gasprodukter för leverans till konsumenter. Bland branschens största aktörer är Chevron Corp. (CVX) och ExxonMobil Corp. (XOM).

Energiaktier som är representerade av en börshandlad fond (ETF) som heter Energy Select Sector SPDR ETF (XLE), har avsevärt överträffat den bredare marknaden, med en totalavkastning på 46,7 % under de senaste 12 månaderna jämfört med Russell 1000 Index, där totalavkastningen låg på 9,6%.

Energi aktier som har gett högst avkastning under 1 år

Nedan är de tre bästa energiaktierna som haft högst totalavkastning under de senaste 12 månaderna. Notera är att vi har räknat 1 år mellan 2023-01-09 till 2024-01-09:

BolagUtveckling (1 år %)Utveckling (3 år %)Bransch
1.Dorian LPG190,15%228,53%Icke-förnyelsebar energiproduktion
2.Genie Energy B164,79%251,8%Icke-förnyelsebar energiproduktion
3.Ultrapar Participacoes132,35%20,22%Icke-förnyelsebar energiproduktion
4.Vista Oil & Gas A ADR106,87%1018,75%Icke-förnyelsebar energiproduktion
5.Teekay Tankers99,78%349,92%Icke-förnyelsebar energiproduktion

Uppdaterad: 2024-01-09

Amerikanska energi aktier med högst börsvärde

Dessa är de högst värderade energiaktierna på de amerikanska börsmarknaderna, med statistik från de senaste 12 månaderna. Notera är att vi har räknat 1 år mellan 2023-01-09 till 2024-01-09:

BolagUtveckling (1 år %)Utveckling (3 år %)Börsvärde (MUSD)
1.TC Energy−0,4−5,5458 160
2.Exxon Mobil−8,69122,05404 780
3.Chevron−15,3464,23282 219
4.Shell ADR12,87-209 309
5.Cenovus Energy−13,52149,39183 095

Uppdaterad: 2024-01-09

Bör jag välja ISK eller KF vid köp av utländska aktier?

Om du ska välja kapitalförsäkring eller investeringssparkonto vid köp av amerikanska aktier beror på dina behov, önskemål och förutsättningar. 

Många hävdar att det är solklart att KF – kapitalförsäkring är det bästa alternativet för investerare som handlar med utländska aktier. Det beror på källskatten på utdelningen. Men detta gäller inte för alla, ett ISK kan vara bättre av flera anledningar. 

Så länge skatten på dina utdelningar stannar under 500 kr, eller om du har ett underskott av kapital, tjänar du på att ha ISK. Samma sak gäller om källskatten inte överstiger schablonskatten, eftersom att du inte kan få avräkning för mer skatt än den du betalar.

En annan fördel med ISK är att Skatteverket hanterar uträkningar automatiskt. Med KF är det istället försäkringsbolaget som sköter återbetalningar av källskatten. 

Det krävs mycket överväganden om du ska välja KF eller ISK när du ska investera i utländska aktier. Hos Avanza kan du läsa mer om de olika kontotyperna när du registrerar ett konto.

Övrigt bra att veta om amerikanska aktier

Den amerikanska aktiemarknaden är en av grundpelarna för USAs ekonomiska system, och det finns inget krav på amerikanskt medborgarskap när det aktieägande i ett amerikanskt företag. Det finns knappt några skillnader mellan att köpa svenska och amerikanska aktier.

För att köpa amerikanska aktier är det enklaste att öppna ett mäklarkonto hos en aktiemäklare eller bank som erbjuder handel på NYSE och Nasdaq. Väljer du en pålitlig plattform, som Avanza, eToro och Nordnet, har du tillgång till mängder av utbildningsmaterial och bra kundsupport som kan hjälpa dig reda ut några frågetecken.

Bild av Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.