Köpa GameStop aktie (GME) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Gamestop är en världsledande spelutvecklare och återförsäljare av spel och underhållsprodukter. Genom varumärken samt butiker och e-handelsplattformar erbjuder Gamestop nya och begagnade videospeltitlar, videospelkonsoler och tillbehör. Bolaget grundades 1994. På den här sidan har vi samlat in all information om Gamestop för att kunna investera i bolaget och köpa Gamestop aktier.

Innehåll och snabbnavigering

GameStop Logo

BOLAGSNAMN

Gamestop Corp

TICKER

GME

SEKTOR

Spelutvecklare

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Gamestop Inc
620 Westport Pkwy unit 100, Grapevine, TX 76051
USA

Gamestop aktiekurs

Här nedanför visas Gamestops aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Gamestops aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i GameStop?

GameStop är en stor kedja med spelbutiker. Bolaget är verksamt i 16 länder och har lite över 4800 butiker totalt där USA är det land med flest antal butiker. Kedjan har varit mindre relevant sedan det blev standard att köpa spel direkt över nätet, framförallt nu när det inte är lika vanligt att man köper fysiska spel, utan allt som oftast köper man dessa över nätet och laddar sedan ned spelen.

GameStop är däremot fortfarande en stor kedja och har en del potential att lägga om verksamheten och anpassa sig till den nya verkligheten. Nedan kan du läsa mer om detta och varför GameStop fortfarande kan vara en intressant investering.

Stor kedja med många butiker

GameStop är världens största kedja med spelbutiker. Det som bland annat gjorde butikerna kända var deras erbjudanden där man kunde sälja sina gamla spel. I utbyte för två av ens gamla spel kunde man få ett nytt.

Det här blev ett populärt sätt att få nya spel även när man inte hade råd med dessa titlar. Att det sedan finns butiker i nästan alla större städer gör det också väldigt lättillgängligt för många, både unga och äldre.

Har fått ny popularitet

Efter småsparare och unga, inte minst på Reddit och sociala medier, blev involverade när det kom fram att GameStops aktie var populär bland hedgefonder som sysslade med blankning så skapades lite av en rörelse bland inte minst ungdomar och unga vuxna. Det här har gett företaget en hel del popularitet.

Huruvida det här kommer att hålla i sig och leda till ökade försäljningar för verksamheten är däremot svårt att säga.

Potential i framtiden

GameStop har, precis som andra butiker som förlitar sig på fysiska butiker, haft en del bekymmer. Idag köps inte många spel fysiskt utan i första hand direkt över nätet där man sedan kan ladda ned spelen.

Om GameStop istället skulle kunna ta en del av denna marknad eller på ett annat sätt lägga om sin verksamhet så finns det en god potential för företaget att få en nyfunnen relevans på marknaden

Så kan du köpa GameStop aktier

Om du vill köpa GameStop aktie så är det inte svårt att komma igång. GME finns hos många nätmäklare men den sidan som vi rekommenderar är Avanza. Det är en av Sveriges största alternativ och erbjuder säkra och snabba investeringar. Att mäklaren också erbjuder andra fördelar som låga avgifter är också goda skäl till att använda den.

Att öppna ett konto på Avanza är enkelt och nedan kan du se stegen för att komma igång och hur du gör köp och sälj av GameStop Corp.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Till att börja med måste du skapa ett konto på Avanza. Det är Sveriges ledande nätmäklare och har egentligen allt som en småsparare kan tänkas behöva. Du går in på sidan och trycker på Bli Kund, du kommer sedan att behöva ange ditt personnummer. När du har gjort det så verifierar du dina uppgifter med ditt BankID.

När du har ett konto på Avanza så är det fritt fram att öppna ett ISK, vilket är nästa steg.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du ska köpa aktier på börsen så måste du förvara dessa på ett aktiekonto. För småsparare är det ofta mer förmånligt att använda ett ISK. Du betalar en väldigt låg skatt på hela ditt innehav. Med ett vanligt aktiekonto måste du istället betala 30% på den vinst du gör.

När du är inloggad på ditt Avanzakonto har du chansen att öppna ett ISK. Det här tar inte heller längre än någon minut. När du sedan har ett ISK så kommer det att vara här som du förvarar dina aktier framöver. Glöm inte att föra över pengar till Avanzakontot så att du kan köpa dina aktier, det erbjuds flera bra och enkla alternativ för insättningar.

Steg 3: Sök efter GameStop

Längst uppe i högra hörnet på Avanzas sida ser du en sökfunktion. Du använder denna för att söka på GameStop, eller GME som är aktiens förkortning. När du klickar på sökresultatet så kommer du sedan in på Avanzas sida för GameStop Corp.

På den här sidan kan du hitta mer information om aktien, bland annat kursen, utdelning, pressmeddelanden och nyheter. Det är också här du kan hitta tråden för aktien hos Placera, ett forum där investerare sitter och diskuterar olika aktier. Här kan du till exempel ställa frågor, eller besvara andras.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Nu är du redo för att köpa aktien. På sidan kan du till höger se en knapp för Köp och en för Sälj. Genom att trycka på Köp så kan du köpa dina aktier i GME. Du anger antalet och kan se hur mycket kostnaden blir. Du kan även se andra kostnader för aktierna, exempelvis courtage.

Det är bra att titta lite på aktiesidan innan du genomför ett köp. Du kan titta på hur utvecklingen har sett ut och det kan också vara värt att titta över den finansiella informationen om bolaget. Du kommer till exempel märka att GameStop inte erbjuder någon utdelning. När du känner dig redo så är det bara att köpa den.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Presentation av GameStop

GameStop är en välkänd kedja men det kan vara bra att förstå företagets bakgrund och varför deras aktie har blivit så populär. Vi ska därför gå igenom vad som händer under 2021 och varför det är viktigt för företaget, men vi ska också titta på bolagets historia.

Innan du köper några aktier på börsen är det bra att du har den här typen av information, än mer när det handlar om ett gammalt företag som GME. Företaget har trots allt varit en grundpelare inom spelbranschen under långa perioder och har än idag många investerare som äger deras aktie.

Så tjänar GameStop pengar

GameStop driver butiker i en mängd olika länder, bland annat Sverige. I dessa säljer man TV-spel, datorspel och även spelkonsoler. Vidare så säljer man relaterade produkter, till exempel spelkontroller och liknande produkter.

Det som däremot är deras absolut största inkomst är begagnade spel. Du kan byta in dina begagnade spel mot olika nya spel. Samtidigt så kan du köpa begagnade spel som GameStop erbjuder i sina hyllor. Det här är ett smart sätt att spara in pengar på, men det är också ett otroligt bra sätt för GameStop att tjäna in pengar.

Genom att ta in begagnade spel från användarna så kontrollerar man själva hur mycket man tjänar på varje spel. Det här är också fortfarande aktuellt, även om försäljningen av fysiska spel inte är lika vanligt. Det här ger GameStop ett ganska unikt övertag jämfört med andra fysiska spelbutiker.

Chansen att köpa underhållande speltitlar för en billig peng är alltid intressant och genom butiker som GameStop får kunderna en viss garanti att spelet fungerar. Det är på så sätt bättre än att till exempel köpa begagnade spel genom privatpersoner. Du får också, i många fall, rimliga priser på dina spel.

Så grundades GameStop

GameStop grundades redan 1984 under namnet Babbages, som var en mjukvaruleverantör. Man började tidigt att fokusera på spel, vilket snabbt tog över verksamheten. Företaget gick sedan i 1994 ihop med Software Etc och bildade NeoStar Retail Group. En av grundarna till Software Etc köpte till slut upp NeoStar när företaget hade gått i konkurs och bildade Babbage Etc.

Man ägdes under en tid av Barnes & Nobles, en bokaffärskedja. Man köpte även upp Funco, ett företag som drev TV-spelsbutikerna FuncoLand. Man slog sedan ihop Babbage Etc och köpte även TV-spelstidningen Game Informer. Det här blev sedan GameStop. Det var däremot fram till 2005 ett amerikanskt företag och man drev inga butiker utanför landet.

Det var först 2005 när man köpte EB Games, en stor kedja för just TV-spel som bland annat fanns i Sverige, som man fick in foten i Europa. Det var nu GameStop började bli ett känt varumärke och man öppnade hela tiden fler butiker i både USA och Europa.

GameStop har däremot gått trögt sedan spelen börjat flytta över till nätet och aktien har därför inte varit så populär. Det här blev däremot annorlunda i 2021 när en så kallad short squeeze skedde från hedgefonder i USA. Hedgefonderna hade blankat aktien till en sådan nivå att man omöjligen kunde täcka sin blankning om marknaden köpte upp tillgängliga aktier. Deras beteende var inte populärt på sociala medier som Reddit och inte minst på wallstreetbets, en grupp för extremt riskfyllda investeringar på Reddit.

Det här ledde till att miljontals människor engagerade sig och köpte aktien för att orsaka förluster hos hedgefonderna, som då inte kunde täcka sin blankning. Det var många som också ville tjäna pengar på det och aktien steg som mest 1500%, men inte alla gick med vinst eftersom aktien såklart gick ned till slut. Det fanns alltså gott om investerare som förlorade sina pengar.

Kända personer som engagerade sig var bland annat Elon Musk som publicerade en meme på Twitter, “Gamestonk”, en fras som ofta användes av rörelsen som var involverad. Även företag som AMC hade en liknande uppgång under den här perioden och såg rejäla svängningar under en tid.

Investera i liknande bolag som GameStop

Det finns många olika aktier på marknaden som kan vara intressanta för investerare som tycker att GME är det. Om just GameStop är av intresse så kan det vara värt att titta på marknaden för TV-spel och annan typ av gaming. Det är en bransch som konstant växer och den är redan idag enorm.

Under tiden då GameStop blev viralt så investerade också många i AMC, ett annat bolag som gick upp en hel del, men mycket har såklart förändrats och det finns inga garantier att AMC, som driver biografer i USA, är ett bra alternativ. Vill du ändå läsa om AMC och hur du kan investera och köpa aktier så kan du läsa vår artikel om det.

Sea Limited

Sea är ett Singaporebaserat företag som har tre olika verksamhetsområden: E-handel, digitala betalningstjänster och digitala spel. Spelbranschen är den största hos Sea och för Q1 2021 visade man en vinst på 717 miljoner dollar för den delen.

Skillz

Skillz är en spelplattform där du som spelare kan börja spela en mängd olika spel mot andra spelare, och vinnaren kan sedan vinna ett kontantpris. Tänk dig spelturneringar som på ett online casino, men med mer vanliga spel istället. Det är en ganska ovanlig idé, men den ligger rätt i tiden och har visat sig vara väldigt populär.

Take-Two Interactive

Take-Two Interactive är företaget som ligger bakom spel som Grand Theft Auto och Red Dead Redemption. GTA är till exempel en av spelvärldens mest lukrativa titlar. Med en portfölj av fantastiska titlar så är det här en aktie som är värd att äga inom spelbranschen.

Ska man investera i GameStop?

GameStop är utan tvekan en ganska riskfylld investering och det är väldigt svårt att säga vilket värde aktien har. Det finns däremot en del fördelar med företaget, men vi måste också gå igenom nackdelarna innan du tar något beslut om aktierna.

Fördelar

Nackdelar

FAQ - Vanliga frågor om GameStop

Nedan ser du vanliga frågor som andra har om GameStop, och svaren på dessa.

Finns GameStop på börsen?

GameStop är listade på NYSE och aktierna i bolaget går därför att köpa på börsen.

Vart kan jag investera i GameStop?

Om du vill köpa aktier i GameStop så gör du det enklast genom en stor nätmäklare i Sverige, exempelvis Avanzas plattform. Där hittar du aktien och många andra då utbudet är väldigt stort.

Hur mycket kostar det att investera i GameStop?

Hur mycket en aktie kostar beror på värdet som kursen har. Titta alltid på vad en aktie kostar, men glöm inte bort att det tillkommer courtage och eventuellt andra avgifter. Det här kommer att påverka ditt totala pris.

Hur mycket ska man investera i GameStop?

När du ska investera i aktier så är det viktigt att du inte lägger alla pengar på en och samma aktie. Det här kan leda till höga förluster och är inte värt risken, utan fördela istället pengarna över flera olika. Du bör inte heller gå in med kapital om du inte har råd att förlora det. Det går inte att garantera att en aktie kommer att gå upp, så det är alltid en risk du tar när du ska investera i aktier eller liknande.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Gamestop är en världsledande spelutvecklare och återförsäljare av spel och underhållsprodukter. Genom varumärken samt butiker och e-handelsplattformar erbjuder Gamestop nya och begagnade videospeltitlar, videospelkonsoler och tillbehör. Bolaget grundades 1994. På den här sidan har vi samlat in all information om Gamestop för att kunna investera i bolaget och köpa Gamestop aktier.

Innehåll och snabbnavigering

GameStop Logo

BOLAGSNAMN

Gamestop Corp

TICKER

GME

SEKTOR

Spelutvecklare

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

Gamestop Inc
620 Westport Pkwy unit 100, Grapevine, TX 76051
USA

Gamestop aktiekurs

Här nedanför visas Gamestops aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Gamestops aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

GME Stock Price Today by TradingView Avanza logo 5/5
  • Investera långsiktigt

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

Köp aktier nu etoro logo 5/5
  • Bäst för daytrading

78% av privata investerare förlorar pengar.

Handla nu

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i GameStop?

GameStop är en stor kedja med spelbutiker. Bolaget är verksamt i 16 länder och har lite över 4800 butiker totalt där USA är det land med flest antal butiker. Kedjan har varit mindre relevant sedan det blev standard att köpa spel direkt över nätet, framförallt nu när det inte är lika vanligt att man köper fysiska spel, utan allt som oftast köper man dessa över nätet och laddar sedan ned spelen.

GameStop är däremot fortfarande en stor kedja och har en del potential att lägga om verksamheten och anpassa sig till den nya verkligheten. Nedan kan du läsa mer om detta och varför GameStop fortfarande kan vara en intressant investering.

Stor kedja med många butiker

GameStop är världens största kedja med spelbutiker. Det som bland annat gjorde butikerna kända var deras erbjudanden där man kunde sälja sina gamla spel. I utbyte för två av ens gamla spel kunde man få ett nytt.

Det här blev ett populärt sätt att få nya spel även när man inte hade råd med dessa titlar. Att det sedan finns butiker i nästan alla större städer gör det också väldigt lättillgängligt för många, både unga och äldre.

Har fått ny popularitet

Efter småsparare och unga, inte minst på Reddit och sociala medier, blev involverade när det kom fram att GameStops aktie var populär bland hedgefonder som sysslade med blankning så skapades lite av en rörelse bland inte minst ungdomar och unga vuxna. Det här har gett företaget en hel del popularitet.

Huruvida det här kommer att hålla i sig och leda till ökade försäljningar för verksamheten är däremot svårt att säga.

Potential i framtiden

GameStop har, precis som andra butiker som förlitar sig på fysiska butiker, haft en del bekymmer. Idag köps inte många spel fysiskt utan i första hand direkt över nätet där man sedan kan ladda ned spelen.

Om GameStop istället skulle kunna ta en del av denna marknad eller på ett annat sätt lägga om sin verksamhet så finns det en god potential för företaget att få en nyfunnen relevans på marknaden

Så kan du köpa GameStop aktier

Om du vill köpa GameStop aktie så är det inte svårt att komma igång. GME finns hos många nätmäklare men den sidan som vi rekommenderar är Avanza. Det är en av Sveriges största alternativ och erbjuder säkra och snabba investeringar. Att mäklaren också erbjuder andra fördelar som låga avgifter är också goda skäl till att använda den.

Att öppna ett konto på Avanza är enkelt och nedan kan du se stegen för att komma igång och hur du gör köp och sälj av GameStop Corp.

Så här gör du för att köpa aktier:

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Till att börja med måste du skapa ett konto på Avanza. Det är Sveriges ledande nätmäklare och har egentligen allt som en småsparare kan tänkas behöva. Du går in på sidan och trycker på Bli Kund, du kommer sedan att behöva ange ditt personnummer. När du har gjort det så verifierar du dina uppgifter med ditt BankID.

När du har ett konto på Avanza så är det fritt fram att öppna ett ISK, vilket är nästa steg.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du ska köpa aktier på börsen så måste du förvara dessa på ett aktiekonto. För småsparare är det ofta mer förmånligt att använda ett ISK. Du betalar en väldigt låg skatt på hela ditt innehav. Med ett vanligt aktiekonto måste du istället betala 30% på den vinst du gör.

När du är inloggad på ditt Avanzakonto har du chansen att öppna ett ISK. Det här tar inte heller längre än någon minut. När du sedan har ett ISK så kommer det att vara här som du förvarar dina aktier framöver. Glöm inte att föra över pengar till Avanzakontot så att du kan köpa dina aktier, det erbjuds flera bra och enkla alternativ för insättningar.

Steg 3: Sök efter GameStop

Längst uppe i högra hörnet på Avanzas sida ser du en sökfunktion. Du använder denna för att söka på GameStop, eller GME som är aktiens förkortning. När du klickar på sökresultatet så kommer du sedan in på Avanzas sida för GameStop Corp.

På den här sidan kan du hitta mer information om aktien, bland annat kursen, utdelning, pressmeddelanden och nyheter. Det är också här du kan hitta tråden för aktien hos Placera, ett forum där investerare sitter och diskuterar olika aktier. Här kan du till exempel ställa frågor, eller besvara andras.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

Nu är du redo för att köpa aktien. På sidan kan du till höger se en knapp för Köp och en för Sälj. Genom att trycka på Köp så kan du köpa dina aktier i GME. Du anger antalet och kan se hur mycket kostnaden blir. Du kan även se andra kostnader för aktierna, exempelvis courtage.

Det är bra att titta lite på aktiesidan innan du genomför ett köp. Du kan titta på hur utvecklingen har sett ut och det kan också vara värt att titta över den finansiella informationen om bolaget. Du kommer till exempel märka att GameStop inte erbjuder någon utdelning. När du känner dig redo så är det bara att köpa den.

Avanza logo 5/5
  • Investera långsiktigt

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

Köp aktier nu etoro logo 5/5
  • Bäst för daytrading

78% av privata investerare förlorar pengar.

Handla nu

Presentation av GameStop

GameStop är en välkänd kedja men det kan vara bra att förstå företagets bakgrund och varför deras aktie har blivit så populär. Vi ska därför gå igenom vad som händer under 2021 och varför det är viktigt för företaget, men vi ska också titta på bolagets historia.

Innan du köper några aktier på börsen är det bra att du har den här typen av information, än mer när det handlar om ett gammalt företag som GME. Företaget har trots allt varit en grundpelare inom spelbranschen under långa perioder och har än idag många investerare som äger deras aktie.

Så tjänar GameStop pengar

GameStop driver butiker i en mängd olika länder, bland annat Sverige. I dessa säljer man TV-spel, datorspel och även spelkonsoler. Vidare så säljer man relaterade produkter, till exempel spelkontroller och liknande produkter.

Det som däremot är deras absolut största inkomst är begagnade spel. Du kan byta in dina begagnade spel mot olika nya spel. Samtidigt så kan du köpa begagnade spel som GameStop erbjuder i sina hyllor. Det här är ett smart sätt att spara in pengar på, men det är också ett otroligt bra sätt för GameStop att tjäna in pengar.

Genom att ta in begagnade spel från användarna så kontrollerar man själva hur mycket man tjänar på varje spel. Det här är också fortfarande aktuellt, även om försäljningen av fysiska spel inte är lika vanligt. Det här ger GameStop ett ganska unikt övertag jämfört med andra fysiska spelbutiker.

Chansen att köpa underhållande speltitlar för en billig peng är alltid intressant och genom butiker som GameStop får kunderna en viss garanti att spelet fungerar. Det är på så sätt bättre än att till exempel köpa begagnade spel genom privatpersoner. Du får också, i många fall, rimliga priser på dina spel.

Så grundades GameStop

GameStop grundades redan 1984 under namnet Babbages, som var en mjukvaruleverantör. Man började tidigt att fokusera på spel, vilket snabbt tog över verksamheten. Företaget gick sedan i 1994 ihop med Software Etc och bildade NeoStar Retail Group. En av grundarna till Software Etc köpte till slut upp NeoStar när företaget hade gått i konkurs och bildade Babbage Etc.

Man ägdes under en tid av Barnes & Nobles, en bokaffärskedja. Man köpte även upp Funco, ett företag som drev TV-spelsbutikerna FuncoLand. Man slog sedan ihop Babbage Etc och köpte även TV-spelstidningen Game Informer. Det här blev sedan GameStop. Det var däremot fram till 2005 ett amerikanskt företag och man drev inga butiker utanför landet.

Det var först 2005 när man köpte EB Games, en stor kedja för just TV-spel som bland annat fanns i Sverige, som man fick in foten i Europa. Det var nu GameStop började bli ett känt varumärke och man öppnade hela tiden fler butiker i både USA och Europa.

GameStop har däremot gått trögt sedan spelen börjat flytta över till nätet och aktien har därför inte varit så populär. Det här blev däremot annorlunda i 2021 när en så kallad short squeeze skedde från hedgefonder i USA. Hedgefonderna hade blankat aktien till en sådan nivå att man omöjligen kunde täcka sin blankning om marknaden köpte upp tillgängliga aktier. Deras beteende var inte populärt på sociala medier som Reddit och inte minst på wallstreetbets, en grupp för extremt riskfyllda investeringar på Reddit.

Det här ledde till att miljontals människor engagerade sig och köpte aktien för att orsaka förluster hos hedgefonderna, som då inte kunde täcka sin blankning. Det var många som också ville tjäna pengar på det och aktien steg som mest 1500%, men inte alla gick med vinst eftersom aktien såklart gick ned till slut. Det fanns alltså gott om investerare som förlorade sina pengar.

Kända personer som engagerade sig var bland annat Elon Musk som publicerade en meme på Twitter, “Gamestonk”, en fras som ofta användes av rörelsen som var involverad. Även företag som AMC hade en liknande uppgång under den här perioden och såg rejäla svängningar under en tid.

Investera i liknande bolag som GameStop

Det finns många olika aktier på marknaden som kan vara intressanta för investerare som tycker att GME är det. Om just GameStop är av intresse så kan det vara värt att titta på marknaden för TV-spel och annan typ av gaming. Det är en bransch som konstant växer och den är redan idag enorm.

Under tiden då GameStop blev viralt så investerade också många i AMC, ett annat bolag som gick upp en hel del, men mycket har såklart förändrats och det finns inga garantier att AMC, som driver biografer i USA, är ett bra alternativ. Vill du ändå läsa om AMC och hur du kan investera och köpa aktier så kan du läsa vår artikel om det.

Sea Limited

Sea är ett Singaporebaserat företag som har tre olika verksamhetsområden: E-handel, digitala betalningstjänster och digitala spel. Spelbranschen är den största hos Sea och för Q1 2021 visade man en vinst på 717 miljoner dollar för den delen.

Skillz

Skillz är en spelplattform där du som spelare kan börja spela en mängd olika spel mot andra spelare, och vinnaren kan sedan vinna ett kontantpris. Tänk dig spelturneringar som på ett online casino, men med mer vanliga spel istället. Det är en ganska ovanlig idé, men den ligger rätt i tiden och har visat sig vara väldigt populär.

Take-Two Interactive

Take-Two Interactive är företaget som ligger bakom spel som Grand Theft Auto och Red Dead Redemption. GTA är till exempel en av spelvärldens mest lukrativa titlar. Med en portfölj av fantastiska titlar så är det här en aktie som är värd att äga inom spelbranschen.

Ska man investera i GameStop?

GameStop är utan tvekan en ganska riskfylld investering och det är väldigt svårt att säga vilket värde aktien har. Det finns däremot en del fördelar med företaget, men vi måste också gå igenom nackdelarna innan du tar något beslut om aktierna.

Fördelar

  • En klar fördel för GameStop är att det länge har varit ett stort och erkänt varumärke. Det här går att använda för framtida projekt, som eventuellt skulle kunna locka nya kunder till butikerna.
  • Under perioden där GameStops aktier gick upp väldigt mycket i värde så lyckades man också bli av med sina skulder, genom att man sålde av en del aktier. Det här ger också bolaget en del nya möjligheter.

Nackdelar

  • En klar nackdel är att GameStop fortfarande i första hand är fokuserat på fysiska butiker, så allt färre ser en anledning till att gå dit, mer än för begagnade spel. Det här är något som måste åtgärdas, antingen genom att erbjuda något väldigt unikt eller genom att man fokuserar verksamheten på något annat, exempelvis e-handel.

FAQ – Vanliga frågor om GameStop

Nedan ser du vanliga frågor som andra har om GameStop, och svaren på dessa.

Finns GameStop på börsen?

GameStop är listade på NYSE och aktierna i bolaget går därför att köpa på börsen.

Vart kan jag investera i GameStop?

Om du vill köpa aktier i GameStop så gör du det enklast genom en stor nätmäklare i Sverige, exempelvis Avanzas plattform. Där hittar du aktien och många andra då utbudet är väldigt stort.

Hur mycket kostar det att investera i GameStop?

Hur mycket en aktie kostar beror på värdet som kursen har. Titta alltid på vad en aktie kostar, men glöm inte bort att det tillkommer courtage och eventuellt andra avgifter. Det här kommer att påverka ditt totala pris.

Hur mycket ska man investera i GameStop?

När du ska investera i aktier så är det viktigt att du inte lägger alla pengar på en och samma aktie. Det här kan leda till höga förluster och är inte värt risken, utan fördela istället pengarna över flera olika. Du bör inte heller gå in med kapital om du inte har råd att förlora det. Det går inte att garantera att en aktie kommer att gå upp, så det är alltid en risk du tar när du ska investera i aktier eller liknande.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.