Köpa Oatly aktie (OTLY) – Så kan du investera i bolaget 2024

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex olika bolag och har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Anton Gustafsson profilbild

Anton har varit egenföretagare och investerat pengar i över 15 år. I dagsläget är han aktiv delägare i sex bolag. Han har bland annat vunnit pris som Årets Unga Företagare i Kungsbacka. Förkortad disclaimer: Investeringar innebär att du utsätter ditt kapital för risk. Ingenting på Akteiskolan.se ska läsas som finansiella råd. Sidan innehåller affiliatelänkar till Aktieskolans partners.

Det svenska livsmedelsbolaget Oatly Group säljer produkter baserat på havre. Produkterna i sin tur sälj vidare under flertal varumärken, där en av det mest populära är Oatly Havredryck. Bolaget grundades ursprungligen 1990-talet. Oatly Group har idag sitt huvudkontor i Malmö, Sverige. På den här sidan har vi samlat in all information om Oatly Group för att kunna investera i bolaget och köpa Oatly Group aktier.

Oatly logo

BOLAGSNAMN

Oatly Group AB

ADRESS

Jagaregatan 4, 211 19 Malmö, Sverige

TICKER

OTLY

SEKTOR & BRANSCH

Konsumtionsvaror

MARKNADSPLATS

NASDAQ

LAND

Sverige

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Oatly Group AB aktiekurs

Här nedanför visas Oatly Group AB aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Oatly Group AB aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Oatly?

Är du på jakt efter att investera i ett bolag med stort fokus på klimatet så kan en investering i företaget Oatly vara något för dig.

Oatly har de senaste åren kommit att bli enormt populära inte bara tack vare deras växtbaserade konsumtionsprodukter utan också för att det är ett företag som vågar vara mer än bara ett livsmedelsföretag. Oatly arbetar ständigt för att förbättra levnadssituationen för både människa och planet samtidigt som de också gör mycket annat gott för klimatet. 

Det finns därmed en mängd anledningar till att en investeringen i aktier från bolaget kan vara en bra idé, vi ger dig våra tre främsta anledningar nedan. 

Allt fler väljer växtbaserade alternativ framför mejeriprodukter

Att allt fler konsumenter väljer idag hellre vegetariska eller till och med veganska alternativ framför mejeri och djurbaserade livsmedel vilket absolut gynnar företag som Oatly. Den gröna vågen är här för att stanna och de allra flesta människor vill göra det dem kan för att minska sitt klimatavtryck så mycket som möjligt. 

Just livsmedelsindustrin har enorm stor inverkan på klimatet och för enskilda konsumenter som vill göra en insats för en bättre miljö så är just bytet mot en än mer växtbaserad kost ett stort steg i rätt riktigt. 

Stort fokus på tillväxt

Bara från år 2019 till år 2020 dubblerade Oatly sin försäljning från 1,7 miljarder till 3,5 miljarder kronor. Under samma period gjordes också en mängd expansiva satsningar vilket visar på att Oatly verkligen har sitt fokus på tillväxt.  

Enormt börsvärde och en ljus framtid

När Oatly noterades på börsen första gången sattes priset för aktien till 17 dollar för att under första dagen sedan stiga med hela 18 % vilket är enormt lyckat. Numera uppgår börsvärdet till omkring 100 miljarder kronor vilket är att jämföra med storbolag som SCA och SKF. 

Oatly har också haft flera kända ansikten som delägare, däribland har Oprah Winfrey, Natalie Portman och Jay-Z varit tidigare investerare i bolaget vilket även det har gjort att intresset för aktien gått upp. 

Oatly går en ljus framtid tillmötes, inte bara i och med det fortsatt stora intresset hos konsumenter för växtbaserade livsmedel utan också för att det är ett enormt spännande bolag med stor potential att investera i. 

Så kan du köpa Oatly aktie

Att investera i en eller flera aktier från Oatly är i regel väldigt enkelt. Vi berättar lite närmare för hur du går tillväga nedan.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Det första steget mot att ett köp av en aktie, eller flera, från Oatly är att öppna ett konto hos en av många nätmäklare. Det finns flertalet mäklare online att välja mellan däribland Avanza och eToro. 

Planerar du att investera i aktier för ett långtidssparande är vår rekommendation Avanza som är sveriges ledande nätmäklare för långtidssparande med redan 1 500 000 nöjda kunder i Sverige. Avanza har även ett av sveriges ledande utbud på aktier vilket även gör valmöjligheterna för dig än större, speciellt om du planerar att investera i andra aktier utöver Oatly. 

eToro är även det en enormt stor nätmäklare, inte bara i Sverige utan även i flera andra länder. Planerar du att köpa aktier för en mer kortsiktig investering är eToro vår främsta rekommendation. Etoro är nämligen specialiserade inom just kortsiktiga, snabba investeringar. 

Våra favoritmäklare!
Börja investera idag!
5.0

Vi rekommenderar Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och eToro för dig som vill börja handla aktier och värdepapper kortsiktigt (trading).

Vi använder själva båda plattformarna och kan därmed gå i god för att båda aktörerna är ett mycket bra val.

Fördelar:
  • Låga avgifter
  • Användarvänliga plattformar
  • Mycket bra produktutbud
  • Avanza: Bästa valet för långsiktiga investeringar
  • eToro: Bästa valet för traders
Öppna konto på Avanza.se Öppna konto på eToro.com
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

Nästa steg är att öppna ett investeringssparkonto att kunna förvara dina aktier i. Ett investeringssparkonto, eller ett ISK som det också brukar kallas, är det mest populära alternativet för privatpersoner av en mängd olika anledningar. 

Med ett investeringssparkonto behöver du inte deklarera dina affärer, det är också ett avgiftsfritt konto att inneha samt att du inte heller behöver betala någon vinstskatt vid utdelning. 

En annan positiv aspekt med ett ISK är att du också kan öppna kontot för en minderårig som du planerar att spara för vilket är en enorm fördel för många privatpersoner. Utöver ovan nämnda fördelar kan det också vara bra att veta om att den enda skatten du behöver betala är den lagstadgade schablonskatten som benämns utifrån statslåneräntan vilket som lägst bli 1,25 %

Steg 3: Sök efter Oatly

När du har väl har öppnat ett konto och en användarprofil hos någon av ovan nämna nätmäklare är det dags att söka efter aktien. Detta gör du genom att klicka dig in hos din nätmäklare och sedan söka efter Oatly i sökfältet för att sedan landa på landningssidan för aktien.  

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för Oatlys aktie kan du dels läsa mer om företaget, hitta information om aktien, se tidigare utdelningar men också välja att köpa och sälja din eller dina aktier. 

Du köper en, eller flera, aktier från Oatly genom att trycka på köp knappen till höger för att sedan verifiera köpet genom att antingen logga in på ditt konto eller via ditt personliga BankID. 

Nedan följer två skärmavbilder för hur landningssidan ser ut där du genomför köpet av en aktie från Oatly hos både Avanza och eToro. 

Så här ser landningssidan för Oatlys aktie ut hos Avanza:

Så här ser landningssidan ut för OTLY aktien hos Avanza. Du kan här se information och historisk data om aktien men även köpa eller sälja aktien.
Oatly aktiekurs etoro
Så här ser landningssidan ut för OTLY aktien hos eToro. För att köpa aktien klickar du på den tydliga “handla”-knappen högst upp till höger.

Presentation av Oatly

Oatly är allra mest kända för sitt enorma fokus på havre och dess alla fördelar för både människan med också planeten.

Oatly och deras alternativ till mjölk, nämligen deras havredryck, har under de senaste åren tagit Sverige och numera världen med storm. Det är ett spännande bolag att följa med en enormt tillväxt som inte bara lockat många investerare utan också kändisar. 

Nedan berättar vi mer om Oatly. 

Så tjänar Oatly pengar

Oatly har under de senaste åren haft en enorm tillväxt i omsättning tack vare deras hängivelse till havre.

Oatly tillverkar, producerar, säljer och marknadsför mängder av produkter, alla vilket har havre som sin grundingrediens. Ett alternativ till mjölkbaserade produkter, det är Oatly. 

Idag säljs Oatlys produkter i en mängd olika länder i både Europa, USA och den nyaste marknaden Asien. 

Så grundades Oatly

Oatlys historia började på Lunds universitet i skåne, Sverige, för omkring 30 år sen. Havredrycken var ännu inte uppfunnen utan ett gäng studenter forskade på huruvida man överhuvudtaget kunde utvinna vätska från havre för att kunna tillverka något som efterliknande mjölk. År 1990 lyckas Rickard Öste och hans kollegor utveckla en havredryck som innehöll all den näring som behövs men som också smakade gott. 

Den första lanseringen av drycken skedde år 1996 men inte i Sverige utan i England under ett annat namn, “Oat milk”. Lanseringen var lyckad och efter en stund började affärerna verkligen ta fart. 2001 lanserades äntligen Oatly, som vi känner till det som idag, i Sverige och sedan dess har affärerna bara gått uppåt. En mängd intressenter tog intresse i produkten och inom kort fanns Oatlys produkter att hitta i dagligvaruhandeln runt om i Sverige och världen. 

Investera i liknande bolag som Oatly

Är du intresserad av investera i andra bolag som liknar Oatly finns det en mäng alternativ att välja mellan. Vi ger dig tre exempel nedan. 

Nestlé

Schweiziska Nestlé är världens största livsmedelsföretag och omsätter årligen över 90 miljarder schweiziska franc. Nestlés produkter finns på den globala marknaden och deras absolut mest kända produkt är deras Cheerios som också innehåller havre. Utöver Cheerios har också Nestle en mängd andra havrebaserade produkter däribland rent havregryn, smaksatta havregryn, vegansk latte med havremjölk och mycket mer.

Nestlé grundades redan år 1866 i Veyvey, Schweiz.  

PepsiCO

Allra mest kända är Pepsi för sina många läskedrycker men faktum är att Pepsi också är ett världens största livsmedelsföretag. Matvaror och snacks utgör den största delen av PepsiCO:s omsättning där vi bland annat hittar deras berömde varumärke Quaker Oats. Quaker Oats är rent havregryn och produkten finns att hitta i de allra flesta länder i världen.

Det Amerikanska PepsiCo och dess berömda läskedryck uppfanns av en apotekare i början av 1890-talet med målet att drycken endast skulle användas mot magsmärtor. Idag är dock drycken endast tänkt som en umgänges dryck och bolaget är så mycket större än bara ett läskedrycksföretag. 

Danone

Danone är en global koncern inom livsmedelsbranschen. Bolaget är producerar allt ifrån mejeriprodukter, drycker, barnmat, hälsotillskott och mycket mer. Stort fokus ligger idag på växtbaserade matvaror vilket företaget visar genom sitt varumärke Alpro. Alpro tillverkar allt från havremjölk, mandelmjölk, sojadryck, kokosdryck och mycket mer. 

Utöver Alpro så äger också Danone ett att varumärke under namnet Silk Oat Yeah som enbart utgår från havre i deras produkter. I sortimentet kan du bland annat hitta havrebaserad mjölk, grädde, gräddfil, yoghurt och mycket mer.

Danone grundades år 1919 i Barcelona, Spanien men företaget har nu sitt huvudkontor i franska Paris. 

Ska man investera i Oatly?

Innan du väljer att investera i ett bolag genom att köpa aktier hos dem är det viktigt att du först och främst läser på noga om företaget och dess aktie. När du analyserar en aktie bör du både väga in fördelar men också nackdelar i din bedömning. 

För att göra analysen lättare för dig har vi nedan tagit fram både ett par fördelar med en investering i Oatly men också ett par nackdelar. Vi presenterar dessa nedan.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Oatly

Här nedanför tar vi upp de vanligaste frågorna vi får om Oatly Group AB aktien och svarar på dessa. 

Finns Oatly på börsen?

Oatly börsnoterades 2021 och är noterat på den Amerikanska börsen NYSE.

Vart kan jag investera i Oatly?

Du kan antingen investera i Oatly genom att köpa deras aktie hos Avanza eller eToro. Planerar du ett långsiktigt sparande är Avanza vår främsta rekommendation men är det snarare en kortsiktig investering du ska göra är eToro ett bättre alternativ.

Hur mycket ska man investera i Oatly?

Det är helt upp till dig för hur mycket pengar du ska investera i Oatly men ett gott råd är att aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora. Aktiemarknaden har en tendens att svänga och det finns aldrig några garantier för att du faktiskt går med vinst.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Picture of Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 15 år.

Artikeln är faktagranskad och publicerad i enlighet med vår Policy för faktagranskning och vår Redaktionella policy.