Cykliska aktier: 10 defensiva bolag för lågkonjuktur 2023

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.

Cykliska aktier

Är du intresserad av att lära dig mer om cykliska aktier?

Bra!

Dessa aktier är kopplade till affärscykler och tenderar att följa mönster av tillväxt och kontraktion. De är oftast fokuserade på sektorer som råvaror, byggbranschen och tillverkningsindustrin och kan vara mer känsliga för förändringar i den allmänna ekonomin. 

I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad cykliska aktier är och hur de påverkas av den allmänna ekonomin. Vi kommer också att ge tips om hur du kan inkludera cykliska aktier i din portfölj och vad du bör tänka på när du investerar i dessa aktier

Nu kör vi!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

10 cykliska aktier inför lågkonjuktur 2023

Här följer 10 cykliska aktier som du kan titta på inför lågkonjunktur. Det är bara ett par bolag och det finns många fler både på den svenska och den utländska marknaden. Dessa 10 är populära exempel som har många ägare på börsen redan.

1. ABB

ABB är ett globalt teknikföretag som skapar produkter, lösningar och erbjuder tjänster inom bland annat automation, digitalisering och elektrifiering. Bolaget är verksamt i cirka 100 länder och har cirka 105 000 anställda världen över.

2. Addtech

Addtech är ett svenskt börsnoterat tekniklösningsbolag som består av 140 olika självständiga koncernbolag. Dessa säljer högteknologiska produkter och lösningar till sina kunder. Kunderna finns främst inom tillverkande industri och infrastruktur. Varje av dessa koncernbolag har som mål att bli marknadsledande inom sin nisch.

3. Alfa Laval

Alfa Laval är ett världsledande bolag inom värmeöverföring, separering och flödeshantering. Bolaget tillverkar bland annat pumpar, värmeväxlar, ventiler och separatorer. Man tillverkar också analytiska instrument och kontrollsystem. Företaget har bland annat produktion i länder som Sverige, Danmark, Frankrike, Finland, Storbritannien, USA, Kina och många fler, inte minst andra europeiska länder.

4. Assa Abloy

Assa Abloy är ett multinationellt bolag inom lås och säkerhet. Företaget är inte minst kända för sina världsledande lås som används världen över. Man arbetar också med elektromekanisk säkerhet, exempelvis passerkontroll, identifiering, hotellsäkerhet och dörrautomatik. Utöver egen produktion så förvärvar man också andra bolag inom branschen.

5. Atlas Copco

Atlas Copco är ett svenskt industribolag som arbetar med bland annat kompressorteknik, vakuumteknik, energiteknik och annan industriteknik. Man tillhandahåller bland annat egentillverkade kompressorer, industriverktyg och luftbehandlingssystem. Bolaget har idag över 43 000 anställda i så mycket som 180 olika länder.

6. Autoliv

Autoliv är ett svenskt multinationellt bolag inom trafiksäkerhet. Det har blivit en av världens största bolag inom fordonssäkerhet och man utvecklar och tillverkar sina egna säkerhetssystem åt större biltillverkare. Man tillverkar till exempel bilbälten och airbags, men också radarsystem, bromssystem och mycket mer. Man har idag en betydande marknadsandel inom branschen.

7. BillerudKorsnäs

Billerud är ett svenskt bolag som producerar främst papper och förpackningsmaterial. Bolaget bildades 2012 genom en fusion av Billerud AB och Korsnäs AB. Man har idag produktion i Sverige, Finland och USA med totalt 9 produktionsenheter. Man har kunder inom många områden och på global skala.

8. Boliden

Boliden AB är ett gruvbolag som arbetar med att prospektera och bryta framförallt koppar, zink, nickel och bly. Andra metaller som man arbetar med är bland annat guld och silver. Man är mest kända för Bolidengruvan men man äger idag gruvor på flera platser i världen. Man är också världsledande inom återvinning av metaller.

9. Dometic

Dometic Group AB är ett svenskt bolag som tillverkar bland annat absorptionskylskåp och annan typ av utrustning för främst husvagnar, husbilar, lastbilar och fritidsbåtar. Deras produktutbud innehåller bland annat kylboxar, grillar, tält, luftkonditionering, batteri- och olika solenergilösningar.

10. Epiroc

Epiroc AB är ett svenskt verkstadsbolag som bildades 2018 när man knoppades av från Atlas Copco och noterades på Stockholmsbörsen. Man arbetar främst med gruv- och råvaruindustrin och tillhandahåller bland annat borriggar, lastmaskiner, aggregat och anläggningsutrustning.

Vad är cykliska aktier?

Cykliska aktier syftar på aktier i bolag som är cykliska, det är bolag som kan vara konjunkturkänsliga. Det kan göra aktierna mer volatila än andra bolag, men det beror också på den rådande konjunkturen.

Under en högkonjunktur så köper privatpersoner även sådana saker som inte är nödvändigt. Under en lågkonjunktur så vänder detta och det kan leda till att vissa bolag och marknader kan drabbas kraftigt då deras verksamhet inte är lika mycket behövd under den perioden.

Det finns många marknader och bolag som kan påverkas men ett par cykliska branscher är bland annat:

  • Skogsindustrin
  • Byggindustrin
  • Råvaror
  • Verkstad/Fordon
  • Lyxvaror

Det är såklart inte bara dessa som påverkar men det är dessa branscher man brukar titta på när man är ute efter cykliska aktier. Under sämre tider så vet marknaden att dessa bolag inte är lika heta och i värsta fall kan bolagen gå med förlust under en lågkonjunktur.

Det är därför vanligt att man ser att en del aktieägare säljer av sina innehav av dessa aktier, eller åtminstone minskar sin exponering. Det kan i sin tur bidra ytterligare till en sämre utveckling under dessa tider. Vissa menar också att cykliska bolag kan fungera som en indikator för när en lågkonjunktur är på väg.

Tips på hur du kan investera inför en lågkonjuktur

Inför en lågkonjunktur så finns det en hel del att tänka på. Det är sällan inte möjligt att köpa med perfekt tajming och att försöka göra det kan lätt sluta med onödiga förluster.

Under en högkonjunktur är ditt ena alternativ att fokusera på icke-cykliska företag, dessa påverkas inte lika mycket av konjunkturen och är därför stabilare. Dessa kallas också för kontracykliska bolag eller defensiva aktier.

Äger du redan cykliska aktier från en högkonjunktur så kan du räkna med att värdet av dessa går ned när det kommer en lågkonjunktur. Det betyder däremot inte att du bör sälja av ditt innehav och gå med förlust.

Det vissa investerare väljer att göra är att istället ta in fler aktier. Under en lågkonjunktur så är värdet på cykliska aktier lägre, men vanligtvis så går dessa upp igen när det är dags för en högkonjunktur igen. Det är samtidigt en ganska långsiktig investering vilket du bör tänka på innan du går in med ditt kapital.

Även om värdet på cykliska bolag går ned under en lågkonjunktur så kan utdelningarna fortfarande vara kvar på samma nivå som tidigare. Äger du dessa så kan du investera din utdelning för att köpa fler aktier.

Sammanfattning

Cykliska aktier är en del av en balanserad portfölj och kan vara bra att äga. Ska man investera i dessa så bör man hålla reda på konjunkturen och inte ignorera uppenbara tecken på att ekonomin ska vända, oavsett om den ska gå ned eller upp.

Det finns många fler cykliska bolag än vad vi har listat. Har du inte redan några cykliska aktier i din portfölj så kan det vara en bra startpunkt, men det kan också vara värt att analysera marknaden och hitta dina egna favoriter.

Är du fortsatt intresserad av olika typer av aktier att investera i så har vi även skrivit om dessa:

Senast uppdaterad

Källhänvisningar

Artikeln är faktagranskad och publicerad av

Vi skickar inget spam, säljer inte dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill längst ner i senaste mailet.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Artikeln är faktagranskad och publicerad av Anton Gustafsson, VD och grundare av Consilium Online AB som i sin tur äger Aktieskolan.se. Anton har startat och drivit olika företag sedan 18 års ålder och investerat pengar i aktier och fonder i över 10 år.