Värdeaktier är en av de mest populära investeringsstrategierna bland investerare. Dessa aktier är kända för att ha en lägre pris-till-bokvärde-kvot än andra aktier på marknaden.
Samtidigt har de en stark finansiell ställning, goda vinstprognoser och en historik av solid utdelning. Genom att investera i värdeaktier, hoppas investerare på att få en högre avkastning än marknaden i sin helhet, samtidigt som de minimerar risken för stora förluster.
I den här artikeln tänker vi titta närmare på värdeaktier och vad som gör dem till en attraktiv investeringsmöjlighet – och givetvis tipsa om ett par bolag du kan investera i.
Nu kör vi igång!
Vårt betyg för Avanza
Kom igång på bara 5 minuter
- Gratis courtage upp till 50.000 kr
- Årets nöjdaste sparare 10 år i rad
- Investerarskydd & insättningsgaranti
Innehållsförteckning
Bra stabila värdeaktier
Här följer 10 stabila värdeaktier som kan vara värda att titta på. Vi listar också vad bolagen arbetar med och var deras pengar kommer ifrån.
1. SSAB
SSAB är verksamma inom stålindustrin och är ett stort svenskt bolag som idag också är nordens största tillverkare av handelsstål. Man har över ett dussin produktvarumärken och har över 14 000 anställda i världen och en omsättning på över 67 miljarder kronor.
2. Holmen
Holmen är ett stort globalt företag inom skogsindustrin som fokuserar på tillverkning och försäljning av pappersprodukter, men är också verksamma inom sågade trävaror, energi, skog och kartong. Man har sex produktionsanläggningar i Sverige och ytterligare en i Storbritannien. Bolaget har över 3 500 anställda i världen och har en omsättning på cirka 19 miljarder kronor.
3. Stora Enso
Stora Enso är ett finskt och svenskt bolag som huvudsakligen arbetar med tillverkning av förpackningar, men även biomassa och andra pappersprodukter. Man har idag verksamhet i fem världsdelar och har över 22 000 anställda samt en omsättning på över 10 miljarder euro.
4. Attendo
Attendo är en av de större privata sjukvårdsbolagen i Sverige som riktar sig till äldre och funktionshindrade. Man driver bland annat äldreboenden, hemtjänst, jour- och familjehem. Man har över 27 000 anställda och är verksamma i framförallt Sverige, Finland, Danmark och Norge. Omsättningen ligger på över 3 miljarder kronor.
5. Boliden
Boliden är ett av de stora gruvbolagen i Sverige med fokus på prospektering, brytning, anrikning, raffinering, smältning och återvinning av metaller. Man arbetar främst med metaller som zink, koppar, bly och nickel. Deras största kunder finns inom bygg- och fordonsindustrin och man har idag över 6 000 anställda i flera länder. Deras omsättning ligger på över 50 miljarder kronor.
6. Trelleborg
Trelleborg AB är ett global industribolag som bland annat utvecklar lösningar som tätar, dämpar och skyddar i industriella miljöer. Kunderna återfinns i många olika industrier, bland annat fordon, transport, tillverkning och lantbruk. Man har över 21 000 anställda och en omsättning på cirka 33 miljarder kronor.
7. Bravida
Bravidas största affärsområden är el, VVS och ventilation där man erbjuder både service och installation. Det är en av Sveriges största service- och installationsbolag som också har dotterbolag som specialiserar sig på brandsäkerhet och teknisk fastighetsservice. Man har över 12 000 anställda och en omsättning på cirka 21 miljarder kronor.
8. Saab
SAAB är ett stort bolag inom försvarsindustrin och har produkter och tjänster inom militärt försvar och civil säkerhet. I portföljen hittar du bland annat den världskända JAS Gripen men även andra flyg, fartyg och ubåtar, samt vapen. Man har över 18 000 anställda och en omsättning på cirka 39 miljarder kronor.
9. Telia
Telia är Sveriges största telefonoperatör och arbetar bland annat med telefoni, internet, datakommunikation och mobiltelefoni som erbjuds till både företag och privatpersoner. Bolaget är verksamt i flera andra länder men är som allra störst här i Sverige. Man har över 20 000 anställda och en omsättning på cirka 88 miljarder kronor.
10. Peab
PEAB är ett stort bolag inom bygg och anläggning och erbjuder många olika ingenjörstjänster. Man har verksamhet i många olika länder men är som allra störst i Norden och inte minst Sverige där man också har huvudkontoret. Man har över 15 000 anställda och har en omsättning på cirka 50 miljarder kronor.
Vad är en värdeaktie?
En värdeaktie är en aktie som du tror har ett pris som ligger under deras egentliga fundamentala värde. Tanken är att marknaden inte har hunnit ikapp eller inte ens insett bolagets egentligen värde, eller att den överreagerar.
Investeringsstrategin är ofta långsiktig och används av många. Fokus brukar ligga på stora och mogna bolag som redan har en etablerad verksamhet.
Hur bedömer man värdet på aktier?
Det finns många olika metoder för att bedöma värdet på en aktie. Det är viktigt att man kan det om ska börja investera i aktier, det kan vara ett enkelt sätt att avgöra om ett bolag är köpvärt eller inte.
Det finns ganska många olika sätt men vi ska titta på de huvudsakliga metoderna som investerare använder idag, både stora som små.
P/E-tal
Price/Earnings ratio är det allra vanligaste och även det enklaste sättet att värdera aktier på. Du får fram ett P/E-tal genom att du dividerar det nuvarande priset på en aktie och vinsten per aktie.
Ett lågt P/E-tal kan teoretiskt innebära att bolaget är lågt eller undervärderat. Man bör endast jämföra P/E-tal med andra bolag i samma sektor. Detta då olika sektorer kan ha olika standard för vad som utgör ett högt P/E-tal.
P/G-tal
PEG-tal används för att värdera växande bolag och står för Price-Earnings-Growth. För att räkna ut det så tar du bolagets P/E-tal och dividerar det med bolagets tillväxt.
Har bolaget en vinsttillväxt på exempelvis 15% och har ett P/E-tal på 15 så skulle det innebära ett PEG-tal på 1. Ju lägre PEG-talet är desto mer tillväxt får du för pengarna. Det är därför vanligt bland investerare att man tittar efter aktier som har ett PEG på under 1,5.
P/S tal
Om bolaget du tittar på inte går med vinst så kan det bli svårt att använda exempelvis P/E-tal. Du kan då istället använda P/S-tal, som står för Price/Sales. Det visar aktiens pris i förhållande till aktiens omsättning.
P/S kan med andra ord användas för att visa på marknadens värdering av företagets försäljning. Har bolaget ett P/S på exempelvis 3 så betyder det att marknadens värdering är att varje 1 krona som företaget omsätter, är värd att betala 3 kronor för.
P/B-tal
P/B-tal syftar på Price/Book och innebär att du tittar på aktiens pris i förhållande till deras bokförda värde. Det är ett mått som främst används för att bedöma finansbolag, banker och andra finansiella institutioner. Då dessa ofta har stora tillgångar i sin bokföring så kan P/E och P/S vara missvisande.
Direktavkastning
För utdelningsaktier kan du använda direktavkastning för att värde aktien. Direktavkastning är detsamma som bolagets utdelning dividerat med priset per aktie. När du använder direktavkastning bör du hålla dig till att titta på ordinarie utdelning och inte extrautdelningar.
Sammanfattning
Det finns många sätt att bedöma aktier på och vilket mått som fungerar bäst beror på vad det är för bolag du tittar på. Det finns ingen brist på värdeaktier och det är bra att uppdatera sig kontinuerligt om du är intresserad av att ta in värdeaktier i din portfölj.
Är du fortsatt intresserad av olika typer av aktier att investera i så har vi skrivit om ESG-aktier som är en form av socialt ansvarsfulla investeringar som prioriterar ekonomisk avkastning vid sidan av ett företags påverkan på miljön, människor och planeten så har vi skapat en artikel med de bästa ESG-aktierna.
Om du är helt ny på börsen så rekommenderar vi vår artikel om att börja med aktier. Där får du lära dig grunderna och du kommer igång på bara fem minuter.