Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Köpa Pfizer aktie (PFE) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

Pfizer är ett av världens ledande läkemedelsbolag. Bolaget bedriver utveckling, forskning och produktion inom bioteknik och läkemedel. På den här sidan hjälper vi dig som är intresserad av att investera i Pfizer aktier genom ett gå igenom allt du behöver veta för att kunna börja köpa aktier och investera i Pfizer.

Innehåll och snabbnavigering

Pfizer logo

BOLAGSNAMN

Pfizer AB

TICKER

PFE

SEKTOR

Läkemedel och sjukvård

MARKNADSPLATS

Large Cap

LAND

Sverige

Pfizer AB
Vetenskapsvägen 10
191 90 Sollentuna
Sverige

Pfizer aktiekurs

Här nedanför visas Pfizers aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Pfizers aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Pfizer?

Pfizer PFE är ett stort multinationellt läkemedelsbolag som har sitt huvudkontor i New York. Sedan 2003 är man världens största företag inom den globala läkemedelsindustrin, detta genom att man köpte upp bolaget Pharmacia. 

Som världens största läkemedelsbolag så finns det goda skäl för investerare att köpa aktien. Det finns god potential i företaget och det är inte ett bolag som kommer att försvinna inom en nära framtid. Läs mer om aktien och vilka för- och nackdelar den har.

Världens största läkemedelsbolag

Sedan 2003 är man som sagt världens största läkemedelsbolag och är idag involverade i läkemedelsindustrin i en omfattande mängd länder. Sett till omsättningen är det också världens största på den fronten, så det är ett stabilt företag med hög omsättning och omfattande inflytande inom branschen. 

Bolagets storlek gör aktien också lite säkrare då aktien inte är lika volatil jämfört med nyare bolag i samma marknad.

Även världens största läkemedelsföretag inom forskning

Pfizer är också ett av världens största bolag när det kommer till att spendera pengar på forskning och utveckling. Bara under 2020 spenderade man över 9,4 miljarder dollar på forskning. Det skiljer sig däremot en del från ett år till ett annat, 2010 var rekordet då man la hela 9,5 miljarder.

Pfizer forskar på en mängd olika områden men det handlar bland annat om HIV, hjärtsjukdomar, onkologi, smärtforskning, infektionssjukdomar och mycket mer. Ett bolag som spenderar så mycket tid och pengar på forskningen leder såklart till inflytande, expertis och auktoritet inom branschen.

Involverade vid mer akuta tillfällen

Det har knappast undgått någon att Pfizer PFE, tillsammans med AstraZeneca och Moderna, har varit ledande inom vaccintillverkning för Covid-19. Det här är såklart bara det senaste exemplet och man är kontinuerligt involverade när det krävs vaccin eller nya medicinska behandlingar för att exempelvis stoppa pandemier. 

Om det uppstår en ny kris likt Covid-19 så kan man också förmoda att Pfizer återigen blir involverade. Med den mängd resurser man har till hands så är det vid dessa tillfällen en otrolig viktig aktör.

Så kan du köpa Pfizer aktier

Att komma igång med att köpa Pfizers aktie är väldigt enkelt idag. Att skapa ett aktiekonto är enklare än någonsin och med ett ISK så behöver du inte heller oroa dig för att deklarera, det sköts till stor del åt dig. 

Det finns såklart många sidor där du kan köpa aktier men Avanza är en av Sveriges största alternativ och erbjuder dig möjligheten att säkert och enkelt köpa tusentals aktier, allt från svenska till utländska sådana.

Steg 1: Öppna ett konto på Avanza.se

Avanza Bank är den ledande nätmäklaren i Sverige och det finns över 1 300 000 miljoner kunder hos det här företaget. Man erbjuder också väldigt många aktier, dels för svenska bolag men det finns också väldigt många utländska aktier. Man erbjuder även andra tjänster och räknas därför som en bank och inte bara en nätmäklare. 

Att skapa ett konto tar inte lång tid alls och med BankID så kommer du igång på bara några minuter. Du behöver då inte heller fylla i många uppgifter utan det allra mesta sköts åt dig av Avanza Bank.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du skapat ditt konto hos Avanza kan du då skapa ett aktiekonto. I Sverige så är det framförallt investeringssparkonton som används, förkortat ISK. Det här är en typ av konto där du kommer att förvara dina aktier och du betalar sedan skatt på hela ditt innehav. 

Det här är annorlunda från ett vanligt aktiekonto där du istället betalar 30% på din vinst. För småsparare är det nästan alltid mer förmånligt med ett ISK samtidigt som det är enklare. 

När ditt konto är redo så behöver du också fylla på det med pengar. I framtiden så kan det vara bra att sätta igång en automatisk insättning varje månad, då får du snabbt in vanan att lägga undan lite pengar varje månad som sätts in på din börs utan att du måste tänka på det.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du skapat ditt konto hos Avanza kan du då skapa ett aktiekonto. I Sverige så är det framförallt investeringssparkonton som används, förkortat ISK. Det här är en typ av konto där du kommer att förvara dina aktier och du betalar sedan skatt på hela ditt innehav. 

Det här är annorlunda från ett vanligt aktiekonto där du istället betalar 30% på din vinst. För småsparare är det nästan alltid mer förmånligt med ett ISK samtidigt som det är enklare. 

När ditt konto är redo så behöver du också fylla på det med pengar. I framtiden så kan det vara bra att sätta igång en automatisk insättning varje månad, då får du snabbt in vanan att lägga undan lite pengar varje månad som sätts in på din börs utan att du måste tänka på det.

Steg 3: Sök efter Pfizer (PFE)

När du nu har skapat ett konto och ett ISK hos Avanza så är det dags att söka upp aktien. Börja med att logga in hos Avanza. Längst upp i högra hörnet så ser sedan du en sök-knapp där du kan trycka. 

Där skriver du då in Pfizer och får då upp två aktier, en svensk och en amerikansk. Det är i grunden samma aktie och rekommendationen är att du väljer den svenska. Du slipper då växlingsavgift och det blir i allmänhet billigare för en som investerar i Sverige att köpa den.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du nu är inne på sidan för Pfizer så kan du till höger se knapparna för att köpa och sälja. Du trycker där på Köp och anger hur mycket du ska investera. Om du redan äger aktien och vill sälja så väljer du istället Sälj.

Köpa Pfizer aktier

På sidan för Pfizers aktie kan du också se intressant information om PFE. Det här är information som är bra att känna till innan du gör en investering. Du kan till exempel titta på P/S och P/E talen, utdelningar och det går att räkna på hur mycket vinst aktien har gått med under olika tidsperioder. Allt det här hjälper dig att göra en analys inför din investering. 

Utöver det så ser du bland annat nyheter och pressmeddelanden. Det finns också Placera-forumet där du kan läsa andra investerares kommentarer om aktien. Du behöver inte logga in för att se den här informationen om aktier.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

78% av privata investerare förlorar pengar.

Presentation av Pfizer

Pfizer är som sagt världens största läkemedelsbolag och det är inte heller något nytt bolag. Även om man först blev världens största under 2000-talet så var man redan på 1900-talet väldigt framgångsrika, bland annat tack vare ens tillverkning av penicillin under andra världskriget.

Så tjänar Pfizer pengar

Pfizer tjänar i första hand sina pengar på tillverkning och utveckling av olika läkemedel. Den största inkomsten är inom onkologi, alltså forskningen och behandling av olika typer av cancer. Pfizer är däremot också stora inom många andra behandlingar. Företaget tillverkar till exempel mediciner som Lyrica, Viagra, Zoloft och Ketogan.

Även om deras produkter inom onkologi är störst just nu så visar deras siffror att deras inkomst från behandlingar mot sällsynta sjukdomar är den inkomst som växer snabbast.

Pfizer är också väldigt involverade inom tillverkningen av olika typer av vacciner. Det man har varit mest känd för sedan 2020 är sitt arbete med BioNTech för att ta fram ett vaccin mot Covid-19.

Så grundades Pfizer

Pfizer är faktiskt väldigt mycket äldre än många kanske tror. Det var tysk-amerikanska Charles Pfizer som tillsammans med sin kusin Charles Erhart grundade Pfizer så tidigt som 1849. Företaget hette då Charles Pfizer and Company. Man skapade då santonin, ett anti-parasitiskt medel som blev en nästan omedelbar succé.

Det som däremot fick företaget att växa under 1880-talet var deras produktion av citronsyra, inte läkemedel och vacciner. Med tiden så utvecklade man sin egen jäsningsteknologi och det var det här som ledde till att Pfizer kunde massproducera penicillin under andra världskriget, vilket blev en otroligt viktig del i deras historia.

Med tiden började man utveckla andra mer lukrativa typer av antibiotika och växte konstant inom branschen. Redan 1906 drog företaget in hela 3 miljoner dollar på försäljningen.

Investera i liknande bolag som Pfizer

Det finns många fler läkemedelsbolag än PFE, även om det är marknadens största alternativ. Beroende på vilken typ av läkemedel du tror mer på så finns det lite olika aktier, men nedan hittar du några andra stora aktier på marknaden som kan vara värda att handla om du vill göra en investering eller två inom branschen.

Tänk på att fördela din risk och att inte lägga alla pengar på ett innehav, utan fördela istället ditt kapital på flera olika aktier eller finansiella instrument.

Astra Zeneca

AstraZeneca är ett annat stort läkemedelsbolag som går att handla hos mäklare som Avanza. Precis som Pfizer så tillverkar man bland annat mediciner och behandlingar inom onkologi, mot njursjukdomar och mot kardiovaskulära sjukdomar. Det är också en av bolagen som lanserade ett vaccin mot Covid-19. 

Deras största produktionsanläggning ligger i Södertälje här i Sverige, men man har verksamhet i över 100 länder och har över 76 000 anställda. Aktien har också en utdelning. Läs vår guide som förklarar hur du kan köpa AstraZeneca aktier och investera i bolaget.

Moderna

Om det är vaccinen från Pfizer som är intressant för dig så kan det vara intressant att titta på Moderna. Moderna utvecklar så kallade mRNA-vaccin och har bland annat tagit fram ett vaccin mot Covid-19. Utöver det så arbetar man på vaccin mot bland annat HIV och Nipah. Dessa är däremot endast kandidater och inte något som godkänts. 

Trots namnet så är Moderna inte ett svenskt bolag utan amerikanskt. Den har ingen utdelning och det kan vara bra att du lär dig mer om mRNA-tekniken innan du gör en investering i deras aktie. Läs vår guide som förklarar hur du kan köpa Moderna aktier och investera i bolaget.

Novartis AG

Novartis är ett i grunden Schweiziskt bolag som är verksamma på global nivå. Bolaget skapades 1996 när Ciba-Geigy och Sandoz slog ihop sig. Likt Pfizer så erbjuder bolaget en bred produktportfölj där man bland annat fokuserar på sjukdomar som drabbar nerver, andning och organ. 

Bolaget delar ut pengar till sina aktieägare och är ett mycket stort och stabilt bolag. De vanligaste sjukdomarna som man behandlar med Novartis produkter är bland annat Alzheimer, andningssjukdomar som Astma och olika tumörer.

Ska man investera i Pfizer?

Som världens största läkemedelsbolag så finns det goda skäl till att köpa denna aktie. Innan du investerar hos en mäklare är det däremot bra att sätta dig dig in i bolaget. Det finns många läkemedelsbolag som utvecklar liknande medicin och bara för att man är störst är man inte nödvändigtvis alltid bäst.

Fördelar

Ett stort och globalt företag som Pfizer erbjuder såklart en viss säkerhet. Det finns ingen större risk att företaget kraschar över en natt, man har redan många beprövade produkter och lägger mycket pengar på att utveckla nya behandlingar och läkemedel inom många olika  områden. 

Det är ett företag med väldigt mycket auktoritet inom sektorn. Om du vill äga aktier inom läkemedelsindustrin så är Pfizer en bra start. Att aktien också har utdelningar är ett plus.

Nackdelar

Pfizer är inte ett överdrivet spännande bolag och bör alltså ses som en i första hand långsiktig investering. På en årsbasis rör sig inte aktien jättemycket, men samtidigt så innebär det här att du får en viss säkert med PFE. 

Läkemedelsbranschen är samtidigt ganska komplicerad och det finns en viss risk att deras vaccin mot C19 har gjort aktien en aning övervärderad. Exakt vad som händer i framtiden är alltid osäkert och det är svårt att säga om aktien kommer att fortsätta uppåt. Självklart påverkas det här också av deras arbete med andra läkemedel och vilka framsteg man kommer att göra där. Det här är alltid en risk man måste tänka på gällande läkemedelsbolag.

Vanliga frågor om Pfizer

Innan du köper Pfizer Inc så är det bra att du lär dig mer om aktien och själva bolaget. Nedan får du svar på vanliga frågor om aktien.

Finns Pfizer på börsen?

Pfizer Inc går att köpa på den svenska börsen genom Stockholmsbörsens Xterna listan. Det är en lista med utländska bolag som inte finns annars på börsen. Det här gör det enkelt att handla aktien för dig i Sverige och den finns hos alla större mäklare.

Vart kan jag investera i Pfizer?

Om du vill investera i Pfizer så är det enklast att göra det genom en mäklare som Avanza. Där hittar du den utan krångel och kan köpa den med ett enkelt knapptryck. Sälj den sedan lika enkelt om du vill gå ur aktien. Hos Avanza Bank får du också mycket information som P/S, P/E, prisutveckling, omsättning och annat viktigt för att göra din egen analys.

Hur mycket kostar det att investera i Pfizer?

Aktiens pris förändras såklart hela tiden, du kan titta på vår kursgraf längst upp på sidan där du enkelt ser aktiens pris och den utveckling som aktien har haft. För det allra mesta så har Pfizer Inc gått upp långsiktigt. Om du ska köpa Pfizer aktie är det bra att titta noga på dess utveckling för att se om den verkar vara över- eller undervärderad.

Hur mycket ska man investera i Pfizer?

Det är väldigt viktigt att du sprider dina risker när du ska köpa en aktie, du bör alltså inte gå in med alla dina pengar på endast Pfizer Inc. Köp istället flera aktier så att du har lite mer balans i portföljen. Tänk också på att inte gå in med pengar som du inte har råd att förlora. En marknad kan alltid förändras och oväntade saker händer hela tiden på en börs, så ta inga onödiga risker utan fördela mellan flera aktier och gärna över flera finansiella instrument.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5