Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i biotech aktier – 7 spännande bolag att investera i 2022

Biotech aktier

Är du intresserad av att investera i biotech aktier?

Bra!

Biotech är en stor sektor som är minst lika spännande som den är svår. Belöningen kan vara stor när du prickar rätt på rätt aktier och bolag men det finns flera uppenbara nackdelar och risker med denna typ av investeringar.

Vi har därför valt att skapa den här artikeln för att hjälpa dig att börja investera i ett bolag inom biotech sektorn samt listar 7 spännande bolag.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

Investera i biotech aktier 2022

Bolag inom biotech arbetar med att forska och utveckla produkter med hjälp av teknik och biologi. Ett vanligt exempel är vaccin- och medicinföretag som tar fram hjälpsamma nya mediciner som kan rädda liv.

Det är en svår marknad att investera i om du inte har erfarenhet eller kunskap om biotech, men det betyder inte att det är omöjligt att börja investera. Det finns många förhoppningsbolag och det kan ske ganska extrema svängningar i branschen, det är därför viktigt att du gör en ordentlig analys och väljer ut dina aktier med omsorg.

7 intressanta biotech aktier

Biotech är en väldigt bred marknad. Även om de allra flesta kommer att tänka på medicin- och vaccinföretag så är det en mängd andra typer av bolag som ibland kan klassas som biotech, vilket är viktigt att tänka på när du ska hitta nästa biotech aktie att köpa.

Det är till exempel inte ovanligt att olika företag inom jordbruk, miljöteknik och annan typ av teknik också arbetar med biotech. Inom jordbruk så är till exempel biotech ovärderligt för att kunna erbjuda ett säkrare, bättre och mer effektivt jordbruk med bättre grödor som resultat.

Det är samtidigt många bolag i branschen som är så kallade förhoppningsbolag, inte minst när du tittar på medicinbolagen. Det här är företag som har en briljant idé, ofta med lite konkurrenter och som skulle kunna revolutionera sjukvården. Det är samtidigt inte alltid dessa företag lyckas med sina projekt. Mediciner blir nekade eller visar sig inte fungera. Det här kan få en biotech aktie att krascha fullständigt över en eller ett par dagar. Det här gör biotech till en lite svårare typ av aktie.

Det betyder däremot inte att du bör undvika biotech helt. Det viktiga är att du gör en bra analys och att du inte köper allt som bolagen hoppas på. Att köpa en biotech aktie som är en ren förhoppningsaktie är helt okej, det kan trots allt löna sig, men ta det alltid försiktigt och gå bara in med en mindre investering i den typen av bolag.

För att göra det lite enklare för dig ska vi ta och titta på lite populära biotech aktier som redan idag ägs av många. Vissa är svenska bolag och sedan finns det en lista med utländska biotechbolag.

Svenska biotech aktier/bolag

Det finns ingen direkt brist på företag inom biotech, men inte alla är noterade på börsen. Vill du ha ett större utbud av aktier så är det bättre med företag från USA då marknaden är mycket större. 

Det finns samtidigt en del intressanta alternativ i Sverige och vår industri är väldigt kompetent. Det finns därför några väldigt fina verksamheter som är värda att titta på om du vill investera dina pengar i denna sektor. Vi ska därför ta och titta på 5 av dessa aktier och vad du bör känna till om dessa.

1. Active Biotech

Active Biotech är ett svenskt läkemedelsbolag som framförallt arbetar med att ta fram behandlingar mot inflammatoriska ögonsjukdomar. Utöver det så arbetar man också med behandlingar mot cancer, främst hematologisk sådan.

Det är ett specialiserat och ganska nischat företag med en väldigt specifik inriktning. Deras projektportfölj innehåller bland annat antikroppsbaserad immunterapi och små oralt aktiva immunmodulerande molekyler.

2. ExpreS2ion Biotech Holdings

ExpreS2ion Biotech Holdings är ett läkemedelsbolag som grundades i Danmark men som idag finns listat på börsen här i Sverige. Det här bolaget arbetar med flera olika saker men bland annat har man en vaccinportfölj där man har utvecklat vacciner för sjukdomar som influensa, C19 och bröstcancer.

Det här gör man genom det Drosophila S2-cellsbaserat systemet som kallas ExpreS2, där har du också anledningen till det lite ovanliga företagsnamnet.

3. Biovica International

Biovica är ett svenskt företag som grundades 2009 och som arbetar framförallt med forskning kring behandlingen av solida tumörer. Man arbetar för att utveckla bättre mätningsmetoder av cellproliferation där testerna tas via ett blodprov. Dessa prov analyserar risken för ett specifikt enzym ska bildas, som är kopplat till tumörens tillväxt.

Det är ytterligare ett ganska nischat bolag men som har en väldigt tydlig affärsidé. Det betyder också att bolaget inte har några större överraskningar heller, vilket kan vara en för- eller nackdel beroende på hur du är som investerare.

4. Hansa Biopharma

Hansa Biopharma arbetar framförallt med sitt egna patenterade immunmodulerande enzymteknologi. Det här gör det möjligt att utföra behandlingar för transplantationer, sällsynta immunoglobulin G (IgG)-medierade autoimmuna sjukdomar, olika typer av cancer och genterapier.

Deras främst produkt och läkemedelskandidat heter Imlifidase och är ett enzym som kan specifikt klyva antikroppar och som har utvecklats för att kunna göra det möjligt att utföra njurtransplantationer hos högsensiterade personer. Utöver Sverige så har man också verksamhet i andra delar av Europa och även i USA.

5. AddLife

AddLife är ett stort läkemedelsbolag som är verksamt i många delar av Europa och har sitt huvudkontor i Sverige. Det här företaget arbetar med att förvärva och utveckla olika marknadsledande verksamheter. Dessa hittar man framförallt inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Man fokuserar på främst nischade bolag med en stor potential, men det kan variera vilken del av sektorn som företagen är verksamma inom. Det här ger en investering i ALIF en hel del bredd då du får en investering i flera delar av sektorn inom sjukvård och läkemedel. 

Det här gör det också viktigt att du tittar in deras förvärv innan du faktiskt köper aktien, så att du vet vad det är du får. Deras förvärv är framförallt från Sverige men det finns också en mängd andra länder i listan.

Utländska biotech aktier/bolag

Tittar man utanför Sverige så finns det väldigt många olika bolag att välja bland. Bara den amerikanska marknaden är redan väldigt stor, men det finns också väldigt många alternativ i Europa och Asien om du är ute efter en ny biotech aktie.

Med utländska aktier är det minst lika viktigt att du gör en ordentlig analys så att du vet vad det är för verksamhet och hur regleringen i deras land fungerar, det kan annars leda till problem i deras verksamhet i framtiden.

Det finns väldigt många bra aktier att titta på men vi har valt ut 5 intressanta biotech-företag som kan vara värda att titta på. En del av dessa är stora och de allra flesta är redan etablerade på marknaden, vi har inte tittat lika mycket på så kallade förhoppningsbolag utan istället fokuserat på verksamheter som redan har något att erbjuda marknaden.

1. Axsome Therapeutics

Axsome Therapeutics arbetar med att utveckla mediciner mot både Alzheimers och depression. AXS-05 är deras ledande kandidat och är menad mot depression, Alzheimers sjukdomsrelaterad agitation och att hjälpa till för att sluta röka, men den har inte godkänts av amerikanska FDA ännu.

Man har även utvecklat mediciner mot migrän och fibromyalgi. Det är dock AXS-05 som är den intressanta medicinen då den skulle kunna förändra mycket på marknaden, men det är också det som gör aktien lite osäker då det inte är säkert att man faktiskt får ett godkännande. Det är därför en av de mer riskfyllda aktierna i listan.

2. Novavax

Som du hör på namnet så arbetar Novavax med att utveckla olika vaccin. Man har bland annat kommit långt med ett mot influensa och man fick en hel del rubriker när man utvecklade ett mot Covid-19. Man har också ett kombovaccin mot både Covid och influensa. Deras vaccin mot Covid-19 fick ett nödgodkännande men deras andra vaccin väntar fortfarande på ett godkännande, men positiva resultat har kommit om deras studier.

3. Exelixis

Exelixis har redan flera produkter på marknaden och är med andra ord ett etablerat läkemedelsbolag. Cabometyx är den mest kända av dessa och används för att behandla de vanligaste typerna av lever- och njurcancer. Det fungerar också mot sköldkörtelcancer.

Företaget har redan goda finanser och är därför ett lovande läkemedelsbolag. Att man redan har etablerat sig och har fungerande mediciner gör bolaget till ett säkrare innehav än andra i vår lista. Man har också många planer för den nära framtiden, inte minst gällande olika samarbeten med andra läkemedelsbolag som Roche och det man redan har med Bristol Myers Squibb.

4. Regeneron Pharmaceuticals

Regeneron är ett annat etablerat företag som redan har en fungerande produkt på marknaden. Eylea är ett läkemedel mot ögonsjukdomar och som tillverkas i samarbete med Bayer, men alla vinster från försäljning i USA går direkt till Regeneron. Vinster från försäljning utanför USA delar de två bolagen på.

Genom ett samarbete med Sanofi så marknadsför och säljer man mediciner som Dupixent och Kevzara, båda är mediciner mot autoimmuna sjukdomar. Även mediciner mot cancer som Libtayo och Zaltrap ingår i det här samarbetet. Slutligen finns också medicinen Praluent med i samarbetet, det är ett läkemedel mot kolesterol.

5. Vertex Pharmaceuticals

Vertex Pharmaceuticals är ganska unikt då man nästan har ett monopol på marknaden gällande läkemedel mot de underliggande orsakerna till cystisk fibros. Med sina nya produkter kommer man kunna ta en majoritet av marknaden, inte minst med det nya läkemedlet som är en kombination av befintliga mediciner mot cystisk fibros Trikafta och Kaftrio.

Det är ett ganska nischat läkemedelsbolag som främst fokuserar på cystisk fibros, men man hoppas på att i framtiden också kunna erbjuda behandlingar mot ovanliga blodsjukdomar. Man har redan projekt i det här området.

Så kan man investera i biotech aktier

Att faktiskt köpa aktierna är däremot otroligt enkelt idag. Genom nätmäklare hittar du hundratals olika alternativ och kan köpa dessa med ett par klick. Här följer en guide om vad du måste göra för att köpa en aktie som intresserar dig.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Till att börja med måste du skapa ett konto hos en nätmäklare. Vill du spara långsiktigt så är Avanza den ledande nätmäklaren i Sverige för långa innehav. Man har över en miljon kunder och erbjuder ett enormt utbud med både svenska och utländska aktier. Du hittar till exempel alla aktier vi har listat längre upp.

För mer kortsiktiga investeringar och trading så är det istället eToro som du borde titta på. Deras internationella plattform har ett stort utbud av aktier där du också hitta många inom biotech. Utöver det så finns det forex, råvaror, index, kryptovalutor och fonder.

Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

För att öppna ett ISK hos Avanza så börjar du med att ange dina uppgifter och sedan använder du ditt BankID för att bekräfta uppgifterna. Du kan då skapa ditt ISK, ett investeringssparkonto.

Med ett sådant så betalar du en låg skatt på hela din portfölj oavsett om du går med vinst eller förlust. Det här är annorlunda från ett vanligt aktiekonto där du betalar en högre skatt på den vinst du gör.

Steg 3: Sök efter bolag/aktie

Hos nästan alla nätmäklare hittar du en sökfunktion, vanligtvis längst upp i högra hörnet. Du använder denna för att hitta aktier du vill titta vidare på, skriv in företagets namn eller aktiens förkortning. Du tas då till aktiens sida och kan se grafer, allmän bolagsinformation och får då tillgång till köpknappen.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för aktien ser du också en knapp för att köpa aktier i bolaget. När du trycker på denna så får möjlighet att ange det pris du vill betala för aktierna, antalet aktier du vill köpa och dylikt. Vill du köpa för marknadspris så anger du bara antalet aktier och godkänner köpet.

Vad är biotech?

I grunden så är biotech läkemedel, men det kan också vara vaccin och relaterade marknader. I vissa fall så kan man också kalla jordbruk och miljöteknik för biotech, beroende lite på vilket område man arbetar med och vilken teknik som används.

Du måste inte förstå allt inom biotech för att kunna investera, men det skadar inte att läsa på ordentligt om ett bolags projekt innan du börjar investera dina pengar i deras aktier.

Varför ska man investera i biotech?

Det finns en mängd goda skäl till att investera i biotech. Det är en i allmänhet spännande bransch men om du är ny till biotech så kan det vara bra att lära sig lite mer om vad det är som lockar så många till branschen.

Arbetar med viktiga produkter

Biotech handlar ofta om läkemedel och forskning kring olika sjukdomar. Genom att investera i bolagen så får du därför chansen att bidra till något som i många fall kan rädda liv. Det här är inte bara en potentiellt lukrativ marknad, det är också viktigt. Det finns såklart företag inom biotech som inte arbetar med livsviktiga mediciner, men många gör det.

Du kan bidra till ett gott syfte

Det är inte alltid man investerar uteslutande för att tjäna pengar, på senare tid har det blivit vanligare med etiska investeringar där man hoppas bidra till något bra. Genom att investera i bra biotechföretag kan du bidra till att liv räddas och att världen blir bättre, att det sedan kan leda till en bra avkastning blir ett bra plus.

Det tar mänskligheten framåt

Medicin, jordbruk, miljöteknik och så vidare är viktigt för att föra mänskligheten och vår teknik framåt. Genom investeringar så får bolagen en chans att utveckla sin forskning och ta fram nya produkter som i längden kan bidra till att vi blir friskare, får förbättrade möjligheter till ett värdigt liv eller mindre lidande. Vi har idag bättre möjligheter att utveckla ny teknik och medicin än någonsin.

Ganska stora svängningar i branschen

Biotech är en bransch där du kan se ganska kraftiga svängningar. Det är här man ibland kan se aktier som går upp hundratals eller i vissa fall tusentals procent på väldigt kort tid. Det här är inte något du bör räkna med men riskfyllda investeringar i bolag som ännu inte har en godkänd produkt kan löna sig i framtiden.

Hög avkastning men med hög risk

En hög avkastning från ett bolag som till exempel har tagit fram en ny revolutionerande medicin låter såklart bra, men det är inte utan risk. Även med måttligt framgångsrika företag inom biotech kan du se en god avkastning. Det är samtidigt därför en analys är så viktig innan du går in i ett företag. Risken är en fördel för vissa, men det kan såklart vara en nackdel för den som vill ha en säkrare investering.

Du kan lära dig mer om medicin

Genom att investera i biotech får du också lära dig mer om hur tekniken fungerar, vilket är en bra fördel för den som är intresserad av detta. Du bör också ta tillfället att lära dig mer då det kommer att hjälpa dig att göra kloka investeringar i den här marknaden.

Övrigt bra att veta om biotech aktier

Biotech kan vara lockande inte minst med avkastningen som man ser hos vissa läkemedelsbolag. Du bör alltid vara försiktig med dina investeringar och endast gå in med kapital som du har råd att förlora.

FAQ - Vanliga frågor om biotech aktier

Här följer en del vanliga frågor om biotech och svaren på dessa.

Vad är biotech?

Biotech är i grunden en kombination av biologi och teknik, det här används inom bland annat läkemedelsbranschen.

Vad skiljer sig mellan biotech och läkemedel?

Biotech är inte begränsat till endast läkemedel, det kan också användas inom bland annat jordbruk, miljöteknik och annan teknik.

Vad innebär biotekniska produkter?

Biotekniska produkter använder både biologi och teknik för att utvecklas eller fungera. Till exempel att man använder celler eller komponenter från celler som enzymer för tekniska användningsområden.